Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Η παρ ζ αν ήθελε να εννοεί υπόγεια τα οποία προβλέπονταν στην Ο.Α και ξεμπαζώθηκαν κατά την κατασκευή, θα έπρεπε να το αναφέρει. Άρα έχουμε ένα κενό εδώ το οποίο το χρησιμοποιούμε υπέρ για την απαλλαγή. Μάλιστα στη παρ. ζ  δεν γίνεται λόγος για τήρηση ίδιας επιφάνειας με αυτή του ισογείου. Επί της ουσίας η απαλλαγή γίνεται διότι τα περιμετρικά τοιχία προσθέτουν δυσκαμψία και αυτός είναι ο λόγος της απαλλαγής. Πάντως ακόμη και την παρ  ε να πιάσεις και σε αυτή υπάρχει εκμεταλλεύσιμη ασαφής διατύπωση. Αναφέρει για επιφάνεια (όχι περίγραμμα ίδιο) ίση με αυτή του ισογείου, πλην όμως δεν κάνει συγκεκριμένο το αν στην επιφάνεια αυτή του ισογείου συμπεριλαμβάνει κλειστούς και ημιυπαίθριους χώρους. Μάλλον αυτοί που το συνέταξαν, προσπάθησαν να συνδέσουν (ανεπιτυχώς όπως φάνηκε και ευτυχώς για εμάς) τον ορισμό του υπογείου βάσει ΓΟΚ 85 με την στατική επάρκεια. Στην έκδοση αδειών το περίγραμμα του υπογείου ακολουθούσε το περίγραμμα της κάλυψης, στην οποία μετρούσε και η επιφάνεια του ΗΧ. Άρα όπως καταλαβαίνεις οι παραπάνω παράγραφοι ερμηνεύονται όπως θέλεις εσύ και για εμάς τους Π.Μ αν θέλουμε να έχουμε και μια ουσία στο όλο θέμα, έχει να κάνει στο ότι το κτίριο έγινε πιο δύσκαμπτο λόγω των περιμετρικών τοιχίων. 

Τώρα στο δικό σου θέμα για το αν οι στάθμες άλλαξαν αυτό ανάγεται στο ερώτημα αν φτιάχτηκε τελικά αντί για ισόγειο με υπόγειο, διώροφο κτίριο οπότε εκεί προφανώς δεν θα έχεις καν υπόγειο.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γενική ερώτηση για υπόγεια πολυκατοικιών με ξεμπαζωμένη πλευρά στην όψη.

Στην άδεια είναι αποθήκη και στην πράξη έχει γίνει πάρκινγκ. Προφανώς έχει μπει γκαραζόπορτα. Άρα έχουμε.

α) Αλλαγή χρήσης υπογείου από αποθήκη σε πάρκινγκ.

β) Αλλαγή όψης με τοποθέτηση γκαραζόπορτας - ρολό αντί για απλή πόρτα.

γ) Ξεμπάζωμα για δημιουργία ράμπας .

Τακτοποιώ και τα (α), (β), (γ) ή μόνο το (α) ? Το (β) θέλει και συναίνεση της πολυκατοικίας.

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Ρυθμίζεις όλες τις παραβάσεις με αναλυτικό προϋπολογισμό, έχοντας βεβαίως και τη συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου (όχι τόσο για την όψη, όσο για τον κοινόχρηστο χώρο).

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

Σε ένα διαμέρισμα κατά την άδεια αλλά και την σύσταση το εμβαδόν του είναι 70,20 τ.μ.

Κατά την αποτύπωσή μου, το εμβαδόν είναι 71,25 τ.μ. και είναι εντός της απόκλισης του 2%.

Το αναφέρω στην τεχνική έκθεση και λέω τα σωστά τ.μ. ή αποδέχομαι τα τ.μ. της άδειας και της σύστασης;;

Σημ. Θα γίνει τακτοποίηση για εξώστες κλπ. (προ του 1975)

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να αναγράψεις στην Τ.Ε την αποτυπωθείσα επιφάνεια της Ο.Ι.. Στην ΤΕ θα αναγράψεις ότι η διαφορά επιφάνειας κατά 1,05 τμ, προήλθε από απόκλιση των διαστάσεων της Ο.Ι κατά την κατασκευή, εμπίπτουσα στην παρ. 2 του άρθρου 81 (*) και δεν συνιστά αυθαιρεσία (καταγράφεται όμως το πραγματικό εμβαδόν της). Αφού κάνεις τακτοποίηση για τον εξώστη, θα σχεδιάσεις και την κάτοψη της ιδιοκτησίας ως αποτυπώθηκε και αναφέρεται στην δήλωση υπαγωγής.

(*) 2.   Δεν συνιστούν αυθαίρετη κατασκευή και δεν καταγράφονται ως παραβάσεις κατά τον έλεγχο : 
α)  οι αποκλίσεις των διαστάσεων του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του ύψους αυτού και του ύψους ορόφου, έως δύο τοις  εκατό  (2%)  συνολικά  από  τις  αναγραφόμενες  στο  διάγραμμα  κάλυψης/δόμησης  της  οικοδομικής  άδειας/άδειας δόμησης,  μετρούμενες  σε  διαστάσεις  κτίστη  (φέρων  οργανισμός  και  στοιχεία  πλήρωσής  του,  χωρίς  επιχρίσματα  - επενδύσεις), εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι του σχεδίου πόλεως, 
Ερμηνεία της εγκ. 2 ν. 4495: Στην παρ.2 δίδονται οδηγίες όσον αφορά στον τρόπο μέτρησης μεγεθών κατά τον έλεγχο των κατασκευών, καθώς και οι αποδεκτές ανοχές στις παραπάνω μετρήσεις. Αποκλίσεις των μεγεθών μέσα στα όρια των ανοχών δεν αποτελούν αυθαιρεσία. 

  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ!

Και κατόπιν, κατά την έκδοση Ηλεκτρονικής Ταυτότητας, στην καρτέλα με τις επιφάνειες θα αναγράψω ότι από την άδεια η επιφάνεια είναι 71,25 τ.μ.;; Εφόσον δεν γίνεται τακτοποίηση του 1,05 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι , για ισόγεια κατοικία προ '55 εκδόθηκε άδεια γενικής επισκευής ( στέγης κ επιχρισμάτων ). Αντ΄αυτής έγινε ανακατασκευή στο ίδιο περίγραμμα ( διατηρήθηκε μόνο ένας τοίχος μεσοτοιχίας με όμορο ) . Ερωτήματα:

1. Επιλέγω με άδεια ?

2. Πρόστιμο με αναλυτικό ή με επιφάνεια ?

Link to comment
Share on other sites

@venezia καλησπέρα,μπορείς να επιλέξεις με άδεια(υπάρχει η άδεια επισκευής,ασχέτως αν δεν τηρήθηκε).Το πρόβλημα είναι ότι στην πραγματικότητα το νομίμως υφιστάμενο κτίσμα δεν υπάρχει πια,άρα η νέα κατασκευή είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.