Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Αυτό έχει να κάνει με το Κτηματολογικό Γραφείο της περιοχής σου. Σε άλλα «περνάνε» οι διαφορές και σε αλλά για τέτοιες αλλαγές απαιτείται η συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών.

Εγώ πάντως έχω διαφορετική προσέγγιση όταν υπάρχει διαφορά στα τ.μ. εντός 2%. Εφόσον είναι μέσα στις ανοχές του νόμου και δεν είναι αυθαιρεσία, δεν αναφέρω τίποτα στην έκθεση μου. Μόνο προβλήματα επάγονται συνήθως.

300 στη σύσταση μπορεί να είναι γιατί μετρήθηκαν και οι μεσότοιχοι προς κοινόχρηστους χώρους ή όμορα διαμερίσματα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Καλησπέρα,
πρόκειται να υποβάλλω μία δήλωση αυθαιρέτων σε πολυκατοικία με διαμερίσματα. Η μητέρα έχει την επικαρπία σε δύο διαμερίσματα και η κόρη την ψιλή κυριότητα στα προαναφερθέντα διαμερίσματα και την πλήρη κυριότητα στις άλλες τέσσερεις οριζόντιες ιδιοκτησίες. Η μητέρα (επικαρπώτρια) έχει σύζυγο με 90% αναπηρία.
Το πρώτο μου ερώτημα είναι πώς θα καταχωρήσω τις αυθαιρεσίες που δεν δύναται να χωριστούν σε δύο φύλλα καταγραφής (ένα με μειωτικό συντελεστή λόγω αναπηρίας και ένα χωρίς) πχ παράβαση με αναλυτικό προϋπολογισμό. 
Το δεύτερο ερώτημα είναι αν οι αυθαιρεσίες που αφορούν το διαμέρισμα που ανήκει μόνο στην κόρη (πχ κλεισμένος ημιυπαίθριος) δεν θα πάρουν καθόλου μειωτικό ή θα υπολογίσω το ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όλο το κτίριο και θα χωρίσω όλες τις παραβάσεις βάσει αυτού. 
Υ.Γ.: Θεωρώ δεδομένο ότι ο επικαρπωτής δικαιούται να κάνει χρήση του μειωτικού συντελεστή για αναπηρία. Ελπίζω πως δεν υπάρχει αμφισβήτηση επ' αυτού. 
Link to comment
Share on other sites

1. Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ) με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και πρόσωπα που φιλοξενούν περισσότερο από ένα έτος ή επιβαρύνονται φορολογικά από πρόσωπα με την ανωτέρω ιδιότητα, με ατομικό εισόδημα έως σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ, για την υπαγωγή στο άρθρο 97 καταβάλλουν ποσοστό 15% του ενιαίου ειδικού προστίμου, ανεξαρτήτως περιορισμού κύριας κατοικίας και υποβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τη συνδρομή των ανωτέρω προϋποθέσεων. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται με βεβαίωση ή γνωμάτευση, που έχει εκδοθεί από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

^^^ αυτά για το αν δικαιούται. Κατά τα άλλα κάνε 2 δηλώσεις για τα του επικαρπωτή να λάβει όλη την έκπτωση και 4 για την πλήρη κυριότητα της κόρης (ή μια κ για τις 4 αν είναι >1975)

Link to comment
Share on other sites

Κατ' εμέ το ορθό είναι να ξεχάσεις τον επικαρπωτή και να κάνεις τόσες δηλώσεις υπαγωγής όσες και οι ΟΙ που έχουν αυθαιρεσίες, με τα δεδομένα του ψιλού κυρίου. Αν και δεν το ξεκαθαρίζει ο νόμος, μην ασχολείσαι με την έκπτωση....

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση να κάνω πολλές δηλώσεις γιατί υπάρχουν και αυθαιρεσίες με αναλυτικό προϋπολογισμό ή κατηγορίας 3 που αφορούν όλο το κτίριο και μπορώ να τις δηλώσω σε μία. Θα κάνω τακτοποίηση για όλο το κτίριο.

Το ερώτημα είναι αν ο επικαρπωτής δικαιούται έκπτωσης.

Θυμίζω την σχετική παράγραφο.

"Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, οι συντελεστές μείωσης του προστίμου και του παραρτήματος, λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκύριους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, υποβάλλοντας διαφορετικά φύλλα καταγραφής για την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο ποσοστό συνιδιοκτησίας της οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας".

Ο επικαρπωτής θεωρείται συγκύριος; Αν όχι δεν θα έπρεπε να το ξεκαθαρίζει ότι ναι μεν έχει δικαίωμα υπαγωγής αλλά δεν δικαιούται μειώσεις του άρθρου 102;

Το άλλο μου ερώτημα παραμένει. Τις παραβάσεις με αναλυτικό που αφορούν όλο το κτίριο μπορώ να τις καταχωρήσω με την έκπτωση της αναπηρίας αν βάλω αιτούσα την  μητέρα ή πρέπει να τις βάλω χωρίς έκπτωση αφού επωφελείται και η κόρη;

Link to comment
Share on other sites

6 ώρες πριν, teo_z said:

Δεν συμφέρει σε καμία περίπτωση να κάνω πολλές δηλώσεις...

Ποιόν δεν συμφέρει; Εσένα ή τον ιδιοκτήτη;

6 ώρες πριν, teo_z said:

.... υπάρχουν και αυθαιρεσίες με αναλυτικό προϋπολογισμό ή κατηγορίας 3 που αφορούν όλο το κτίριο και μπορώ να τις δηλώσω σε μία.

Δεν είναι νόμιμο αυτό! Η κάθε ΟΙ δηλώνει στα δικά της ΦΚ τις δικές της αυθαιρεσίες! Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν εμπλέκονται αυθαιρεσίες πολλών και διαφορετικών ΟΙ.

6 ώρες πριν, teo_z said:

Το ερώτημα είναι αν ο επικαρπωτής δικαιούται έκπτωσης.

Όχι δεν δικαιούται! Ο επικαρπωτής δεν είναι "συγκύριος" του ακινήτου. Απλώς "υπάρχει" και καρπούται το ακίνητο. Τίποτα περισσότερο.... Ακόμα κι όταν μια δήλωσης υπαγωγής γίνεται από τον επικαρπωτή, οφείλει ο διαχειριστής μηχανικός να υπολογίσει το πρόστιμο λαμβάνοντας υπόψην τα δεδομένα του ψιλού κύριου!

7 ώρες πριν, teo_z said:

Τις παραβάσεις με αναλυτικό που αφορούν όλο το κτίριο μπορώ να τις καταχωρήσω με την έκπτωση της αναπηρίας....

Προφανώς ναι, μόνο όμως στην περίπτωση που ο έχων την αναπηρία επιβαρύνει φορολογικά τον ψιλό κύριο (υποβάλλεται το Ε1 του) και ταυτοχρόνως καλύπτονται και οι εισοδηματικές απαιτήσεις κ.λπ.

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

On 28/9/2022 at 6:05 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:
On 28/9/2022 at 10:59 ΠΜ, teo_z said:

.... υπάρχουν και αυθαιρεσίες με αναλυτικό προϋπολογισμό ή κατηγορίας 3 που αφορούν όλο το κτίριο και μπορώ να τις δηλώσω σε μία.

Δεν είναι νόμιμο αυτό! Η κάθε ΟΙ δηλώνει στα δικά της ΦΚ τις δικές της αυθαιρεσίες! Σε καμία απολύτως περίπτωση δεν εμπλέκονται αυθαιρεσίες πολλών και διαφορετικών ΟΙ.

Από την στιγμή που υποβάλλω δήλωση αυθαιρέτου για όλο το κτίριο, όταν το κτίριο έχει παραβάσεις όπως: "αλλαγή των διαστάσεων των εξωστών που προκαλεί υπέρβαση της επιφανείας τους έως είκοσι τις εκατό (20%)" ή αλλαγές στις διαστάσεις του κτιρίου έως 5% ή αλλαγές στις διαστάσεις των ανοιγμάτων ή ξεμπάζωμα του περιβάλλοντος χώρου κτλ δεν θα τα δηλώσω σε ένα φύλλο καταγραφής για όλες τις αυθαιρεσίες;

Πάντως από το ΤΕΕ μου απάντησαν ότι δικαιούται την έκπτωση και ο επικαρπωτής.

Link to comment
Share on other sites

Το ΤΕΕ λέει αστήρικτες σαχλαμάρες.... Δεν είναι αρμόδιο να γνωμοδοτήσει επί των νόμων... Δεν φέρει ευθύνη για αυτά που λέει... Ούτε τολμά να τα δώσει εγγράφως...

Εσύ βεβαίως μεγάλο "παιδί" είσαι, διαλέγεις και παίρνεις...

ΥΓ. Όσο για τα υπόλοιπα, όχι δεν μπορείς να τα δηλώσεις όπως λες!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Το ότι δεν μπορώ να υποβάλλω σε ένα φύλλο καταγραφής παραβάσεις που αφορούν όλο το κτίριο ή και κοινόχρηστους χώρους (πχ ξεμπάζωμα) όταν κάνω δήλωση για όλο το κτίριο, έστω κι αν υπάρχει σύσταση Ο.Ι. και πολλοί συνιδιοκτήτες που το βασίζεις; Ξέχνα την έκπτωση λόγω αναπηρίας. Ας υποθέσουμε ότι δεν την δικαιούται.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

teo_z χωρίς να ισχυρίζομαι ότι έχω κατανοήσει διεξοδικά τις νομικές προεκτάσεις του θέματος ή γιατί ισχύει το ένα ή το άλλο, θα σου πω ότι το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές στο φόρουμ και μάλλον το γνωρίζεις αυτό.

Εν συντομία, ο ασφαλής τρόπος που προτείνεται γενικά σε ακίνητο με οριζόντιες του ίδιου ιδιοκτήτη είναι να γίνεται η τκατοποίηση με ξεχωριστές δηλώσεις για κάθε οριζόντια και μία για τους κοινόχρηστους χώρους. Αν γίνουν σε μία δήλωση θα πρέπει πάλι ο διαχωρισμός να γίνει ανά φύλλο καταγραφής, χωρίς να επηρεάζονται τα δεδομένα της κάθε οριζόντιας από αυτά των άλλων. Γεγονός που ούτως ή άλλως οδηγεί στον ίδιο κόπο ενώ από οικονομικό θέμα το μόνο που αποφεύγεται είναι τα πολλά παράβολα. Ωστόσο να σημειώσω ότι δεν το έχω κάνει κατ' αυτόν τον τρόπο να γνωρίζω αν υπάρχουν άλλες δυσκολίες ή προβληματικά σημεία.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.