Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Το έλεγα σε συνδυασμό με το να είναι εξώφθαλμα νεότερο το κτήριο σε σχέση με τη δήλωση του ιδιοκτήτη. Εννοείς προφανώς ότι δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να σιγουρευτούμε ως μηχανικοί.

Τί ισχύ έχει αυτό περί τεκμηρίωσης από τον τρόπο κατασκευής κλπ.; Χρησιμοποιείται μόνο ως θετική* υπόδειξη της παλαιότητας για τα εντός νόμιμου όγκου αυθαίρετα;

*Το "θετική" ως προς τον ιδιοκτήτη και τις απαιτήσεις του νόμου.

Έντιτ: Να προσθέσω και μια θεωρητική και ακραία συνάμα σκέψη: Αν ο γείτονας είναι "κακός" και μάθει κάποια στιγμή ότι ενώ και οι δύο έχτισαν την ίδια περίοδο με τον πελάτη μας, ο τελευταίος έκανε ρύθμιση με ψευδή παλαιότητα και τον κυνηγήσει, δεν επηρεαζόμαστε σε οποιοδήποτε επίπεδο ως μηχανικοί της υπαγωγής; Εντάξει είπαμε υπερβάλλω στην πιθανότητα να συμβεί, αλλά λέμε τώρα...

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ άλλο, κουράστηκα, πάω να παίξω Clash of Clans!!!

 

Υ.Γ. Προφανώς αν κάτι είναι εξόφθαλμο πράττουμε αναλόγως, για τα υπόλοιπα ..."την ευθύνη της προσκόμισης των αποδεικτικών παλαιότητας την έχει ο ...Περικλής"!

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρακολούθημα διαμερίσματος που είναι η ανοιχτή θέση στάθμευσης στο συμβόλαιο τοποθετήθηκε υπόστεγο. Για να ρυθμιστεί με αναλυτικό;

1) Κάθε διαμέρισμα ρυθμίζει την δικιά του στεγασμένη θέση στάθμευσης; 

2) Απαιτείται συνέναιση;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

θέλω τη ΒΟΗΘΕΙΑ σας γιατί βγάζω ένα πρόστιμο  60.000ευρώ!!!

λοιπόν σε ακίνητο με Ο.Α. του 2005, σύμφωνα με την οποία υπάρχει ισόγειο με χρήση φανοποιείο  200τ.μ. και υπόγειο 200τμ ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων (εκτός Σ.Δ.) που δεν συνδέονται εσωτερικά με το υπόγειο. Έχω τις εξής αυθαιρεσίες:

(α)- υπάρχουν μικρές υπερβάσεις ύψους στο ισόγειο και το υπόγειο, αλλά το υπόγειο παραμένει τελείως υπόγειο!

(β)-το υπόγειο λειτουργεί ως χώρος του φανοποιείου (άρα ως χώρος Κ.Χ. σωστά?) άρα δεν πρέπει να το δηλώσω ως αλλαγή χρήσης από Β.Χ. σε Κ.Χ. με υπέρβαση συντελεστή δόμησης και μειωτικό 0,50?

(γ)- υπάρχει επέκταση υπογείου άλλα 300τμ πέραν των 200τμ της αδείας, δηλαδή μεγάλωσε η αίθουσα του υπογείου από 200 σε 500τμ. Τα δηλώνω ως υπέρβαση δόμησης με μειωτικό 0,50?

(δ)- υπάρχει και άλλη επέκταση του υπογείου70τμ  αλλά χωριστός χώρος του υπογείου με χρήση αποθήκης. Πάλι δεν το δηλώνω με μειωτικό 0,50?

Εγώ έχω βάλει ΄τα (β), (γ) και (δ) στην εύρεση κατηγορίας που μου βγάζει κατηγορία 4. Αλλά δεν έχω βάλει το (β) στον υπολογισμό του συντελεστή υπέρβαση δόμησης γιατί είναι εντός περιγράμματος.

Πως τα ακούτε όλα αυτά?

 

Edited by Roukat
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Roukat

Στο ποσοστό υπέρβασης δόμησης (όχι στην κατηγορία) θα υπολογισθούν όλοι οι χώροι που αποτελούν υπέρβαση δόμησης (εδώ μάλλον δεν θα μετράνε οι υπόγειοι βοηθητικοί χώροι).

Στην επιλογή κατηγορίας 4, αν είσαι εντός σχεδίου, θα συγκρίνεις τους χώρους εκτός περιγράμματος του κτιρίου με τα πολεοδομικά μεγέθη κάλυψης (40%), δόμησης (40%) και ύψους (20%) που προβλέπονται από τους όρους δόμησης της περιοχής ή αυτούς που ίσχυαν κατά το χρόνο έκδοσης της οικοδομικής άδειας. 

Πώς έβγαλες <40%, δηλαδή κατηγορία 4 ??? (μάλλον το οικόπεδο έχει Σ.Δ. πολύ παραπάνω από τα 200 τ.μ. του ισογείου...)

Στο (β) φαντάζομαι δεν εννοείς να μπει τικ στην Αλλαγή χρήσης... γενικά δεν έχεις αλλαγή χρήσης στο κτίριο, απλά μετατροπή από Β.Χ. σε ΚΧ.

Κατά τα λοιπά καλά τα ακούω τα υπόλοιπα

Τέλος λάβε υπόψιν ότι το πρόστιμο του ν. 4495/17 στην τρέχουσα περίοδο έχει επιβάρυνση 30%. (...όσο περνάει ο καιρός, φουσκώνει)

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@akis73 @ppanag

ευχαριστώ για την ανταπόκριση...λοιπόν είμαι εντός σχεδίου και έχω πολύ περίσσεια δόμησης(συνολική επιτρεπόμενη 1800τμ). Οχι δεν βάζω τικ στην αλλαγή χρήσης απλά χρεώνω την αλλαγή από ΒΧ σε ΚΧ στο υπόγειο που φαινόταν στην άδεια. Για την υπέρβαση κατηγορίας συμφωνούμε. Για το ποσοστό υπέρβ.δόμησης θα βάλω: (300+200)/1800=28% δηλ (δε βάζω την υπόγεια αποθήκη των 70τμ &

για το ποσοστό υπέρβασης κάλυψης: 300/(1800*0,6)=28% (εδώ εγώ θα έβαζα και την αποθήκη των 70τμ που βγαίνει εκτός περιγράμματος...δηλ 370/(1800*0,6)=34%)

ΑΡΑ για να συνοψίσουμε...εγώ θα βάλω τα εξής φύλλα καταγραφής:

1ο Φ.Κ.: Όλες τις υπόγειες επιφάνειες που βγαίνουν εκτός περιγράμματος (300+70=370τμ) και έχουν γίνει καθ'υπέρβαση  της αδείας. Είτε αποθήκες είτε Κ.Χ. (θα το αναλύσω στην τεχνική έκθεση)θα μπει το άθροισμα όλων με μειωτικό 0,50 και ποσοστό υπέρβασης δόμησης<50% και ποσ. υπέρβασης κάλυψης 20-40%

2ο Φ.Κ.: Μετατροπή νόμιμου υπογείου 200 τμ από Β.Χ. σε Κ.Χ. πάλι με τους ίδιους συντελεστές και με μειωτικό 0,50. Θεωρητικά θα μπορούσα να κάνω και ένα μόνο φύλλο καταγραφής αθροίζοντας όλες τις επιφάνειες του υπογείου, απλά για την περιγραφή προτιμάω δύο Φ.Κ. Επίσης 1 Λ.Π. για το ύψος.

ΤΕΛΟΣ: Ο συνάδελφος που φτιάχνει τη δήλωση...διότι εγώ είμαι από την πλευρά του αγοραστή και ελέγχω τη δήλωση.. αφενός δεν έχει συμπεριλάβει καθόλου τα 200τμ του νόμιμου υπογείου, δεν τα αναφέρει πουθενά. Αφετέρου τα 300τμ που έχουν γίνει αυθαίρετα τα βάζει με μειωτικό 0,30 και τσεκάρει ως υπέρβαση δόμηση: «μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης», τη δε χωριστή υπόγεια αποθήκη τη βάζει με συντελεστη 0,50 και τσεκάρει πάλι το «μόνο υπέρβαση ύψους ή κάλυψης». Δε συμπληρώνει τπτ άλλο στα Φ.Κ ούτε υπέρβαση κάλυψης τπτ.

Παιδιά κάποιος από τους δυο μας είναι άσχετος κι ελπίζω να μην είμαι εγώ.............................

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Γειά και πάλι ο λόγος που ρώτησα για εντός/εκτός ειναι ώστε να είσαι 100% κατ.4, που φαίνεται ότι είσαι. Κατά τα άλλα ότι σου είπε ο συν/φος @ppanag πιο πάνω και ότι παραθέτεις εσύ μου φαίνεται σωστό. Προφανώς αυτά που έχει δηλώσει ο συν/φος που εκπροσωπεί των πωλητή είναι λάθος, τον ενημερώνεις ότι αν δεν προβούν σε διορθώσεις θα εισηγηθείς αρνητικά για την πώληση στον εντολέα σου.

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.