Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Να ρωτήσω λίγο πάλι για το θέμα με την ύπαρξη της άδειας;

Τι καταλαβαίνουμε από το παράρτημα Α στο πλαίσιο για την ύπαρξη άδειας όταν έχει μετακινηθεί το κτίριο;

Βάζουμε χωρίς άδεια όταν ΔΕΝ συμπίπτει με ΚΑΝΕΝΑ σημείο των προβλεπόμενων της άδειας;

Και τι εννοεί ότι θεωρούμε χωρίς άδεια για τις αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν καθ' υπέρβαησ της δόμησης, κάλυψης, του ύψους ΚΑΙ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ των προβλεπόμενων να κατασκευαστούν στην ΟΑ;

Δηλ για τι πράγμα ελέγχουμε τι θέση; Για τις αυθαιρετες κατασκευές; Μα εννοείται δεν είχαν πρόβλεψει στην ΟΑ αυτές. Κάτι μου διαφέυγει σίγουρα

 

 

 

 

Σε δεύτερο ερώτημα:

Ο συντελεστής δόμησης (υπέρβαση) υπολογίζεται από όλους τους χώρους με κύρια χρήση λέει το παράρτημα συγκρινόμενα με τα επιτρεπόμενα της περιοχής;

Η κατηγορία από την άλλη υπολογίζεται από όλα τα αυθαίρετα που εχουν τακτοποιηθεί συν τις αυθαίρετες που δηλώνονται, εκτός από όσα βρίσκονται σε υπόγειο, σοφίτα και εσωτ. εξώστες και ένα ποσοστό ΗΧ;

Εγώ καταλαβαίνω ότι :

1.άν το κτίριο της Ο.Α. μετακινήθηκε σε άλλη νόμιμη θέση τότε με Ο.Α. και κατ.3

2.αν το ίδιο κτίριο έχει μετακινηθεί σε άλλη μη νόμιμη θέση, δηλ. όλο εντός του Δ, τότε βάζουμε χωρίς Ο.Α. (ίσως αυτό να συμφέρει τον ιδιοκτήτη)

3. αν το ίδιο κτίριο μετακινήθηκε λίγο (και έχει κοινά σημεία με το εγκεκριμένο περίγραμμα) βάζουμε με Ο.Α. θεωρούμε αυθαίρετο το τμήμα εντός του Δ και δηλώνουμε μία παράβαση κατ.3 για το υπόλοιπο που απλά μετακινήθηκε σε άλλη νόμιμη θέση.

4. αν το κτίριο δεν έχει κοινά σημεία με το εγκεκριμένο περίγραμμα και συγχρόνως κάποιο τμήμα του είναι εντός του Δ τότε βάζουμε χωρίς Ο.Α.

5. Η τελευταία παράγραφος νομίζω ότι αφορά τις περιπτώσεις κάλυψης, δόμησης, ύψους και θέσης αθροιστικά (γιατί τότε δε θα αφορά και το κτίριο της αρχικής αδείας αλλά κάτι άλλο άρα χωρίς Ο.Α.) ίσως είναι και συμφερότερο με τους πολλούς συντελεστές που αυξάνουν το πρόστιμο.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, σε συνέχεια του παραπάνω προβληματισμού, πάνω στο θέμα της Υπέρβασης Δόμησης αυτή τη φορά χωρίς Ο.Α. Σε αυτή την περίπτωση προσμετρώνται και οι Βοηθητικοί Χώροι για τον υπολογισμό του προστίμου; Στο πνεύμα του 4178 δεν θα τους προσμετρούσα στο ποσοστό υπέρβασης. Αυτή τη φορά όμως επειδή δεν μιλάμε για ποσοστό, μετράνε;

 

Δηλαδή εάν έχω 90 τ.μ. Κατοικία και 20 τ.μ. Υπόγειο-Λεβητοστάσιο χωρίς Ο.Α. πάω:

α) με υπερβαση Δόμησης έως 100 τ.μ.         -> άρα συντελεστής προστίμου 1.3 ή

β) με υπέρβαση Δόμησης 110 τ.μ. (90 + 20) -> άρα συντελεστής προστίμου 1.5 ?

Link to comment
Share on other sites

Κατά τη γνώμη μου και στον 4178 και στον 4495 για τον υπολογισμό των ποσοστών υπέρβασης πρέπει να αθροίζονται όλοι οι χώροι που προσαυξάνουν τη δόμηση/κάλυψη.

Άρα υπόγεια αποθήκη όχι, ισόγεια αποθήκη ναι, υπόγεια κατοικία ναι κοκ..

Link to comment
Share on other sites

Αν στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα μπορούσε να εκδοθεί άδεια , τότε το υπόγειο δεν θα μετρούσε στην δόμηση. Άρα με την ίδια λογική, κατά την γνώμη μου δεν θα μετρήσηει στα τετραγωνικά για τον προσδιορισμό του συντελεστή υπέρβασης. Επομένως 1.3.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας. Για τον υπολογισμό προστίμου σε τριώροφη οικοδομή με υπόγειο όπου έχει τακτοποιηθεί το υπόγειο με ν.3843/2010 αλλά έχει κ επιπλέον υπερβάσεις οι οποίες δεν έμπαιναν στον τότε νόμο μπορώ να αφαιρέσω το πρόστιμο που έχει ήδη πληρωθεί και να εντάξω όλες τις παραβάσεις στον 4495 ? Με συμφέρει γιατί το πρόστιμο του τότε νόμου ήταν αρκετά μεγάλο για τα υπόγεια. Θα εντάξω στην ίδια δήλωση και παραβάσεις στους υπόλοιπους ορόφους και γενικότερα της οικοδομής. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Για τον υπολογισμό του ενιαίου ειδικού προστίμου και συγκεκριμένα όσον αφορά τα ποσοστά υπέρβασης δόμησης σε περίπτωση οικοδομής με οριζόντιες ιδιοκτησίες (διώροφο κτίριο) οι οποίες ανήκουν όμως στον ίδιο ιδιοκτήτη (ο ιδιοκτήτης έχει ολόκληρο το κτίριο ουσιαστικά) είναι δυνατόν  τα αυθαίρετα αυτά μεγέθη να συγκριθούν με τα συνολικά μη λαμβάνοντας υπόψη τα ποσοστά συνιδιοκτησίας των οριζοντίων? 

Δηλαδή αντί να τακτοποιήσω οριζόντιες ιδιοκτησίες σε μία δήλωση να τακτοποιήσω το κτίριο σαν σύνολο.

Edited by Tekton85
Link to comment
Share on other sites

Όχι, κατά τη γνώμη μου, δεν μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.