Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Συνάδελφοι, καλησπέρα. Θα ήθελα τη βοήθειά σας στον σωστό τρόπο υπολογισμού μίας δήλωσης.

2 ισόγεια καταστήματα (ξεχωριστές ορ. ιδιοκτησίες) σε οικοδομή του 1960.

Αυθαιρεσίες / Διαφορές σε σχέση με άδεια

1) Έχει γίνει καθαίρεση της μεσοτοιχίας ανάμεσα στα 2 καταστήματα και έχουν γίνει ένα ενιαίο.

2) Το κατάστημα Α (από την πλευρά που δεν έχει γίνει η καθαίρεση μεσοτοιχίας) συνορεύει με την είσοδο της οικοδομής. Στην Ο.Α. δείχνει ανάμεσα στο κατάστημα και την είσοδο της οικοδομής μία σκάλα (πλάτους 1μ) που οδηγεί στο υπόγειο, η οποία δεν κατασκευάστηκε ποτέ. Αυτό το κομμάτι το "πήρε" το κατάστημα στα δικά του μέτρα. (Στην άδεια το δείχνει 3μ, στην πραγματικότητα και στο συμβόλαιό το περιγράφει "πρόσοψης 4μ που συνορεύει με την είσοδο της οικοδομής",  δεν αναφέρει τίποτα για σκάλα προς τον υπόγειο όροφο). Σχέδιο στα συμβόλαια δεν υπάρχει.

3) Στην διπλανή οριζόντια ιδιοκτησία (το άλλο μισό κατάστημα δηλαδή, Κατάστημα Β), υπάρχει πόρτα προς τον ακάλυπτο, με μικρή αποθήκη και μεταλλική σκάλα που οδηγεί στον υπόγειο όροφο (σε άλλη οριζόντια ιδιοκτησία του ίδιου ιδιοκτήτη, του καταστήματος Β).

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος Α θέλει βεβαίωση μηχανικού για αγοραπωλησία, αλλά τα καταστήματα να παραμείνουν 2 ξεχωριστές ιδιοκτησίες σε περίπτωση που μελλοντικά ξαναχωριστούν.

Τρόπος δήλωσης των αυθαιρεσιών

1) Η καθαίρεση δηλώνεται ως μία λοιπή παράβαση με αναλυτικό και όχι ως διαμερισμάτωση.

2) Τα τετραγωνικά που έχει πάρει το κατάστημα από την σκάλα που δεν κατασκευάστηκε, υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. Για την περίπτωση συναίνεσης με καλύπτει το συμβόλαιο του 1970 που περιγράφει τα σωστά μέτρα πρόσοψης και το ότι συνορεύει με την είσοδο.

3) Με τον ακάλυπτο και τις αποθήκες/αυθαιρεσίες του διπλανού καταστήματος Β δεν ασχολούμαι, αφού δεν ανήκουν στη δική μου οριζ. ιδιοκτησία (από την οποία δεν υπάρχει πρόσβαση στον ακάλυπτο).

4) Το δηλώνω ως Κατηγορία 1 και για την παλαιότητα με καλύπτει το συμβόλαιο του 1970 (ως προ του 1975).

 

Ξεχνάω κάτι ή έχω υπολογίσει κάτι λάθος;
Θα ήθελα μια δεύτερη γνώμη!


Ευχαριστώ για την όποια απάντηση!

Edited by stek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 24/11/2017 at 3:42 ΜΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

O συντελεστής υπέρβασης δόμησης είναι πάντα "ένας" για κάθε, δήλωση ( ή "ακίνητο", ή ΟΙ), που δηλώνεται στο νόμο ρύθμισης αυθαιρεσιών (όποιος κι είναι ήταν αυτός), καθορίζεται από τον διαχειριστή μηχανικό, όπως ακριβώς αναφέρει ο κάθε νόμος, μέσω αυτού υπολογίζεται η Υπέρβαση Δόμησης του ακινήτου, "αντιπροσωπεύει" όλες τις αυθαιρεσίες του ακινήτου κι αναφέρεται σε όλα τα ΦΚ της δήλωσης, όσα κι αν είναι αυτά.

 

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τον συντελεστή υπέρβασης κάλυψης, τον συντελεστή υπέρβασης πλαγίων αποστάσεων κ.λπ.

Για να υπολογισθει ο συντ, υπερβασης δομησης αθροιζουμε ολες τις αυθαιρεσιες  δηλ. υπογεια, σοφιτες, παταρια, αλλαγη υπογειου σε κχ, κχ  αλλα και οτι ειναι εντος Δ, η με ΥΥ  και το διαιρουμε με τα επιτρεπομενα και αυτο το συντ. το βαζουμε σε ολα τα φυλλα καταγραφης ?κανω αυτη την ερωτηση γιατι υπαρχουν διαφορετικες γνωμες ως προς τα υπογεια γιατι δεν υπολογιζονται στο συντ. δομησης  και  τα εντος Δ  και ΥΥ  που ηδη εχουν υπολογιστει

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Για τα τμήματα που παραβιάζουν την Δ θα πρέπει να μας πεις αν η παραβίαση αυτή προέκυψε λόγω εσφαλμένης θέσης του κτιρίου ή από αυθαίρετη προσθήκη. Στην πρώτη περίπτωση, για να έχουμε πρόστιμο, λόγω συστημικής καταχώρησης πρέπει να βάλουμε την επιφάνεια που παραβιάζει την Δ, στο κελί 'ΥΔ ΚΧ" διαφορετικά δεν μας την υπολογίζει. Επειδή λοιπόν αυτό γίνεται για καθαρά συστημικούς λόγους (κανονικά δεν θα έπρεπε αλλά το σύστημα σχεδιάστηκε έτσι) δεν θα βάλουμε αυτήν την επιφάνεια ως ΥΔ κατά τον υπολογισμό κατηγορίας και ποσοστού. Εξυπακούεται όμως ότι στην Τ.Ε θα εξηγήσουμε αναλυτικά τι συμβαίνει και για ποιους λόγους έχουμε αυτή την αντιμετώπιση.

Για τα υπόγεια και σοφίτες, θα δεις τα αντίστοιχα εδάφια της κατηγορίας 4 ν. 4495. Σε εντός σχεδίου δεν προσμετρώνται στην επιλογή της κατηγορίας. Για το συντελεστή υπέρβασης (μη έχοντας κάποια αναφορά στο νόμο που να τα απαλλάσσει) θεωρώ ότι θα προσθέσεις και τις επιφάνειες υπογείων, σοφιτών και παταριών.

 

δ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 : 
(...)
Στα ανωτέρω ποσοστά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν 
αυθαίρετες  κατασκευές  που  έχουν  υπαχθεί  στους  νόμους  3775/2009,  3843/2010,  4014/2011  και 
4178/2013. Δεν συνυπολογίζονται επιφάνειες εντός του περιγράμματος του κτιρίου σε εντός σχεδίου  
περιοχές  που  δεν  δημιουργούν  αυτοτελείς  χώρους,  όπως  σοφίτες,  εσωτερικοί  εξώστες  και  υπόγεια. 

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολυ Pavlos έχεις κάνει καλή ανάλυση του θέματος,και όπως το γράφεις έχεις δίκιο,μόνο για προσθηκη υπογειου εντος  περιγραμματος που συνεχιζει να έχει βοηθητική χρήση και επειδη ειχα κάνει ερώτηση  στο ΤΕΕ  με το ν 4178 και μου είχαν απαντήσει ότι δεν υπολογίζεται έχω μια διαφορετική άποψη.

Link to comment
Share on other sites

Στο ν. 4178 είχαμε την τότε εγκύκλιο 4 που απάλλασσε τα υπόγεια με β.χ από το να αθροιστούν στον αριθμητή για την εξαγωγή του συντελεστή υπέρβασης. Τώρα, αν θες να το θεωρήσεις κατ αναλογία, δεν ξέρω κατά πόσο είναι ασφαλές στην περίπτωση αυτή. 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γειά σας,

στην ΟΑ κτιρίου φαίνεται ο φέρων οργανισμός του από οπλ.σκυρόδεμα. Όμως, στην πραγματικότητα έγινε προκατασκευασμένη κατασκευή απο ξυλο , η οποία τοποθετήθηκε σε βάση από οπλ.σκυρόδεμα στις προβλεπόμενες διαστάσεις. Υπολογίζω με αναλυτικό?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι,

 

διαμέρισμα με ΟΑ του 1972, έχει επεκταθεί στην κοινοχρηστη ταράτσα. Υπάρχει συναίνεση 51%, αλλά το πρόβλημά μου είναι με τον φωταγωγό που περικλείεται αποκλειστικά (3 πλευρές) από το διαμέρισμα. Στην άδεια ο φωταγωγός προσμετρούσε στα τετραγωνικά του διαμερίσματος, Στην ένταξη στον 4495, θα τον προσμετρήσω ή όχι στα τετραγωνικά του διαμερίσματος????

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου πει που είναι μέσα στον νόμο η διάταξη του νόμου που ορίζει για τα "χωρίς άδεια" αυθαίρετα συντελεστή υπέρβασης ανάλογα με τα μ2 υπέρβασης (0-100, 100-200, 200-500, >500μ2) ?

Αντίθετα το παράρτημα του νόμου μιλάει για λυόμενα που δεν κατασκευάστηκαν, άδεια σε άρτιο που δεν είναι άρτιο κτλ , τα οποία δεν τα βρίσκω στο σύστημα του 4495 ! 

Τέλος πάντων, στην περίπτωση που τακτοποιώ σήμερα σε εξ' αδιαιρέτου οικόπεδο, χωρίς άδεια, τις μισές υπερβάσεις του οικοπέδου του ενός ιδιοκτήτη γιατί τις άλλες μισές τις τακτοποίησε ο έτερος συνιδιοκτήτης παλαιότερα, στα μ2 υπέρβασης με βάση τον παραπάνω τρόπο υπολογισμού, βάζω τα μισά που τακτοποιώ ή όλες τις υπερβάσεις του οικοπέδου ?

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πρέπει να βάλεις αυτά που τακτοποιείς σήμερα, τα οποία πρέπει να συμφωνούν με το ποσοστό του πελάτη σου επι του οικοπέδου.

Εάν δεν συμφωνούν τότε κάποιος πλήρωσε παραπάνω η ο τότε, η ο τώρα.

Αλλά και πάλι εσύ πρέπει να βάλεις ότι τακτοποποιείς.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ αυτό νομίζω. Δηλαδή βάζεις όσα μ2 αθροίζονται από τα Φ.Κ. που έχεις βάλει στη δήλωση. 

Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης γνωρίζεις τίποτα ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.