Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους.

Εχω ρυθμίσει στον 4178 σε κτίριο επαγγελματικών χώρων μετατροπή υπογείου σε ΚΧ και υπέρβαση ύψους για τα οποία έχουν πληρωθεί έως τώρα μερικές χιλιάδες ευρω σε δόσεις.

Εν τω μεταξύ , η περιοχή εντάχθηκε σε σχέδιο και με την μεταφορά στον 4495  όπου συγκρίνουμε μόνο με τα επιτρεπόμενα περιοχής του οικοπέδου ,
το κτίριο δεν τα υπερβαίνει  καθώς υπάρχει πλέον  ...άπλετος διαθέσιμος ΣΔ και Υψος.

Για άδεια νομιμοποίησης  ΔΕΝ μπορώ να πάω καθώς δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής και με τον νέο οικιστικό νόμο δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομησιμότητα.

Η ρύθμιση λοιπόν είναι μονόδρομος και  το ερώτημα είναι ΠΩΣ θα γίνει η δήλωση ?
Αφού δεν έχω υπέρβαση θα τα πάω όλα , 300m2 αυθαίρετα και 2m υπέρβαση ύψους με αναλυτικό ?!

ΥΓ. Προβλέπεται μήπως καμμιά επιστροφή των πληρωμένων προστίμων ?
 

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Κάπου με μπέρδεψες ή μπερδεύτηκες.

Η σύγκριση με τα επιτρεπόμενα της περιοχής πλέον και όχι με τα εγκεκριμένα της άδειας έχει να κάνει με τον υπολογισμό της κατηγορίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα επιπλέον τετραγωνικά δεν εξακολουθούν να θεωρούνται αυθαίρετα.

πχ. περιοχή με επιτρεπόμενη δόμηση 500τμ. Έχουν κατασκευαστεί με άδεια 100τμ και εππλέον 80τμ αυθαίρετα.

Και επί 4178 και επί 4495 θα συμπληρώσεις στο φύλο καταγραφής 80τμ με υπέρβαση δόμησης (+τυχόν υπόλοιπους συντελεστές κατά περίπτωση)

Η διαφορά είναι ότι επί 4178 θα είχες για τον υπολογισμό της κατηγορίας 80/100 -> κατηγορία 5

ενώ τώρα έχεις 80/500 -> κατηγορία 4

 

*edit

Σχετικά με την υπέρβαση ύψους αλλάζει το πράγμα. Αν έχεις κτίριο με υπέρβαση του ύψους της άδειας χωρίς να υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής, πράγματι πλέον υπολογίζεται με αναλυτικό

Edited by danaikaterina
  • Like 1
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Ναι , εγώ τα μπέρδεψα  :oops:
 

Εκτός από τον υπολογισμό της κατηγορίας 4 ή 5  και το ποσοστό υπέρβασης για τον υπολογισμό το υπροστίμου θα υπολογιστεί με βάση το επιτρεπόμενο οικοπέδου ( και όχι της άδειας ) πχ  80/500 στο παράδειγμα σου. Σωστά ?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, ποια η γνώμη σας για τους "όρους δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου", με τους οποίους προκύπτουν τα επιτρεπόμενα που συγκρίνουμε για υπολογισμό ποσοστών υπέρβασης ?  (η κατηγορία είναι άλλη ιστορία)

Είναι οι όροι δόμησης του 2011 ή οι σημερινοί? πχ έχω περίπτωση εκτός σχεδίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, που με το ΓΠΣ του 2014 έπεσαν τα επιτρεπόμενα από 200τμ σε 150τμ.

Άντε με 4178 τη γλύτωνα εάν θεωρούσα ως ημερομηνία την 8-8-13 του τότε Νόμου. Σήμερα με Ν 4495?

εγώ κλείνω προς το δυσμενέστερο αφού δε διευκρινίζεται κάτι διαφορετικά (εκεί που ήθελαν το διευκρίνισαν - βλέπε οικισμοί κάτω των 2000 κατοίκων).

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

Οι όροι δόμησης που ισχύουν σήμερα σε ότι αφορά τον υπολογισμό του συντελεστή επιβάρυνσης προστίμου λόγω υπερβάσεων δόμησης κάλυψης κλπ. Η μόνη εξαίρεση που δίνεται (βλ. παράρτημα) αφορά όρους δόμησης σε οριοθετημένους οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, για τους οποίους λαμβάνονται οι όροι δόμησης που ίσχυαν με το ΦΕΚ 181/Δ/85 και όχι με το 289/ΑΑΠ/2011.

Link to comment
Share on other sites

είναι όμως παράλογο. Ιδιοκτήτης έχει προβεί σε διαμόρφωση υπογείου οικοδομής με 700τμ δόμηση σε χώρο κύριας χρήσης. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να πληρώσει 13000€ για μια αλλαγή χρήσης?

Εγω αυτό που λέτε με τις αποθήκες και τα χιλιοστά δεν το έχω βρει. Θυμάμαι παλιά άρθρο του νόμου λέμε τώρα, που έλεγε πχ συγκρίνουμε το νούμερο των αυθαιρεσιών του ακινήτου και το συγκρίνουμε με όλης της πολυκατοικίας για να βγάλουμε κατηγορία παραβάσεων ιδιοκτησίας οικοδομής. Δηλαδή δεν θα έπρεπε ομοίως να πούμε τώρα, 100τμ άλλαξαν χρήση σε ένα σύνολο οικοδομής, η δόμηση υπολογίζεται επί ακινήτου, ήτοι όλης της οικοδομής, άρα να πούμε έστω σε όλη την οικοδομή έχω 150τμ αυθαίρετα και δόμηση 700τμ άρα ................άρα ΥΔπερίπου20% άρα Υπερ. Δομ. όσον αφορά την ιδιοκτησία που τακτοποιώ < 50% ?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Παύλε ευχαριστώ, μια επιβεβαίωση ήθελα περισσότερο και εγώ την ίδια άποψη έχω δυστυχώς.

Edited by sarcs
Link to comment
Share on other sites

18 λεπτά πριν, Arche said:

είναι όμως παράλογο. Ιδιοκτήτης έχει προβεί σε διαμόρφωση υπογείου οικοδομής με 700τμ δόμηση σε χώρο κύριας χρήσης. Δηλαδή αυτός ο άνθρωπος θα πρέπει να πληρώσει 13000€ για μια αλλαγή χρήσης?

Προφανώς θα το πληρώσει ως υπέρβαση δόμησης (με μειωτικό συντελεστή 0,50 ή 0,30). Για το δίκαιο του θέματος, ας αναρωτηθείς αν με νόμιμη άδεια θα είχε ποτέ δικαίωμα σε χώρο βοηθητικής χρήσης να έχει κύρια χρήση. Εξάλλου, εφόσον τηρούνται οι πολεοδομικές διατάξεις και υπάρχει μη υλοποιημένος ΣΔ ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να μπορεί να γίνει νομιμοποίηση με την καταβολή μόνο του παράβολου.

Η πονοψυχία για τις αυθαίρετες κατασκευές των ιδιοκτητών δεν αποτελεί δική μας αρμοδιότητα.

  • Like 1
  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.