Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Διατάξεις υπολογισμού ενιαίου ειδικού προστίμου


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα,

Μπορείτε να με βοηθήσετε σχετικά με τον υπολογισμό προστίμου για Ο.Ι./υπόγεια αποθήκη 36τμ? Ταυτόχρονα θα γίνει και αλλαγή χρήσης σε κατοικία (λογικά θα υπάρχει επιπέον κόστος και γι αυτό).

Είναι εντός σχεδίου και τιμή ζώνης έιναι περίπου 2000ε.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Διευκρίνισε τι εννοείς γράφοντας ότι θα γίνει ταυτόχρονα και αλλαγή χρήσης. Η τακτοποίηση γίνεται για αυθαιρεσίες που έχουν ήδη συντελεστεί προ 28/7/2011.

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Υπάρχει συμβόλαιο 20ετίας όπου πουλήθηκε στο σημερινό ιδιοκτήτη ο οποίος έκτοτε το χρησιμοποιεί ως κατοικία. Επειδή πλέον πρόκειται να προβεί σε νέα συμβολαιογραφική πράξη/πώληση, εγώ έχω αναλάβει τακτοποίηση και ΗΤ. Στη τακτοποίηση θα επιλέξω και ΦΚ για αλλαγή χρήσης.

Ουσιαστικά σκεφτόμουν πως η σωστή σειρά είναι να επιλέξω 1 ΦΚ όπου θα τακτοποιήσω με μειωτικό συν/τή την αποθήκη (δεν ξέρω βέβαια να τακτοποιήσω ταυτόχρονα και ως ΥΚ/ΥΥ) και 1 ακόμη ΦΚ για αλλαγή χρήσης από αποθήκη σε κατοικία..

Στο 1ο ΦΚ θα επιλέξω παλαιότητα 'μέχρι 1982' όπου φτιάχτηκε η οικοδομή και στο 2ο Φ.Κ. για την αλλαγή χρήσης το εύρος μέχρι 2003..

Βάζοντας όμως τα παραπάνω στα 2 Φ.Κ., στο 2ο που είναι η αλλαγή χρήσης και λόγω παλαιότητας πάει κατηγορία 4 δεν μου το επιτρέπει διότι το σύστημα λέει είναι απαραίτητη η ύπαρξη ΟΑ.

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Ένα ΦΚ με τίτλο "Αλλαγή χρήσης υπόγειου βοηθητικού χώρου (αποθήκη) σε κύριο χώρο (κατοικία - διαμέρισμα υπογείου)", ως Υπέρβαση Δόμησης Χώρου Με Μειωμένο Συντελεστή 50% (λόγω υπόγειας στάθμης) και παλαιότητα αυτή η οποία αναγράφεται (ή θ' αναγραφεί τώρα) στο Ε9 του ιδιοκτήτη - πελάτη σου, δηλαδή, υπόγειο διαμέρισμα π.χ. 30 τ.μ. στους κύριους χώρους, με έτος κατασκευής π.χ. 1999 κ.λπ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@ΙΑΣΟΝΑΣ ευχαριστώ.

Πρόκειται για οικοδομή που έχει χαθεί όμως ο φάκελος της αδείας στη πολεοδομία. Σημαντικό που ξέχασα να αναφέρω. Γι αυτό ήθελα να το τακτοποιήσω ως κατηγορία 2 και να τακτοποι΄λησω και την αλλαγή χρήσης ως κατηγορία 4 (εφόσον λειτουργεί ως κατοικία από το 2000). Δυστυχώς όμως όταν επιλέγω Ο.Α. όχι δεν μπορώ να βάλω 2ο ΦΚ για την αλλαγή χρήσης ως κατηγορία 4!

Μήπως η αλλαγή χρήσης μπορεί να πάει ως κατηγορία 3? Παρότι συντελέστηκε το 2000?

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Όλα τα λεφτά είναι το σωστό Ε9 του ιδιοκτήτη!!!

Υ.Γ.1. Δεν είναι ευνόητο ότι, αν κι αγόρασε κάποιος ένα "ακίνητο" π.χ. το 2.000 και το γράφει τότε που το αγόρασε στο Ε9 του, αυτό ταυτοχρόνως σημαίνει ότι, τότε έχει κατασκευαστεί! Δηλαδή, είναι θεμιτό και ορθό, να το αγοράζω το 2000, να το γράφω στο Ε9 το 2000 και ως έτος κατασκευής να είναι π.χ. το 1950....

Υ.Γ.2. Κάτι αντίστοιχο "παίζει" και με τις χρήσεις κ.λπ.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ωραία. Επομένως αν η αγορά της αποθήκης είναι το 2000 και το έτος κατασκευής είναι 1976 τότε του ζητάω να τροποποιήσει το Ε9 ως προς αυτά. Την αλλαγή χρήσης όμως που προέκυψε το 2000 (τότε δηλαδή που το αγόρασε - υπάρχει συμβόλαιο το 2000 που αγοράζει αποθήκη!) πως τη τακτοποιώ?

Τη κατασκευή τη τακτοποιώ ως κατηγορία 2 διότι, λόγω του ότι δεν υπάρχει φάκελος στη Πολεοδομία, υποχρεούμαι να τη τακτοποιήσω ως εξολοκλήρου αυθαίρετη κατασκευή. Την αλλαγή χρήσης όμως που προέκυψε το 2000?

Καταλαβαίνεις τι εννοώ?

Link to comment
Share on other sites

@the_topo Από την στιγμή που δεν υπάρχει ή θεωρείς ότι δεν υπάρχει (το αποτέλεσμα είναι το ίδιο) Ο.Α και θέτεις "οχι" δεν υφίσταται η έννοια της αλλαγής χρήσης. Ειδικότερα τώρα η αλλαγή χρήσης ενός υπογείου χώρου με εγκεκριμένη βοηθητική χρήση, ο οποίος μετατράπηκε σε κατοικία  αποτελεί ΥΔΚΧ με μειωτικό συντελεστή όπως αναφέρει ο Ιάσωνας.  Προσοχή εδώ. Δεν κλικάρεις το checkbox της αλλαγής χρήσης. Αυτό αφορά άλλη περίπτωση. Επιπλέον των ανωτέρω τα συμβόλαια και όσα αναφέρονται σε αυτά, δεν αποτελούν δική μας βάση για πολεοδομικό έλεγχο. Σε πάρα πολλά συμβόλαια αναφέρονται ανακριβείς πληροφορίες για τα ακίνητα και τις περισσότερες φορές λανθασμένες.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, the_topo said:

...τότε του ζητάω να τροποποιήσει το Ε9 ως προς αυτά....

Προσοχή! Εγώ δημόσια δεν είπα κάτι τέτοιο! Μίλησα σε τρίτο πρόσωπο! Αν έγραφα διαφορετικά θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ότι, σε ωθώ σε παρανομία κι εσύ με τη σειρά σου θα ωθήσεις τον ιδιοκτήτη σε παρανομία!!!!

Η προσκόμιση του Ε9 είναι αποκλειστική ευθύνη του ιδιοκτήτη!!! Εσύ κι εγώ ό,τι μας φέρουν αυτό έχουμε υποχρέωση, να μελετήσουμε και να ανεβάσουμε!!! 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.