Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 103 - Ν. 4495/17] Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού


Recommended Posts

Υποθετω οτι λες οτι το ζευγαρι γραφει   απο 50%   σε  καθε  κτισμα αρα 25% σε ολα...και οχι 50% καθε συζυγος  στο ενα μονον.

[σωστα?]

νομικα,   λογω του "εξ αδιαιρετου" δεν εχουν 50%,  αλλά 25% σε ολα.

Η σωστη διαδικασια ειναι να πανε ολοι μαζι στον συμβ/φο , να τους πει πώς να τακτοποιησουν τα χαρτια τους για να  μπορουν να μοιρασουν νομιμα.

Προσθετο ΕΝΦΙΑ δεν εχουν,  αφου καλυπτουν τα τμ. που τους αναλογουν.

Η τροποποιηση στο Ε9, με προσφατη διαταξη, εν οψει και λογω και κτηματολογιου, γινεται πλεον πλεον χωρις προστιμο.

Αλλως προχωρας  "όπως ο πρωτος" και ελπιζεις στο "ο μη γενοιτο".

 

Αδιαφορωντας για ολα  τα παραπανω που γραφω, παιρνεις την απαλλαγη για το 50%

κι ας τρεχουν στο μελλον να συμμαζεψουν τα ασυμμαζευτα.[μαζι και εσυ]

 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.Εχω περίπτωση αυθαίρετης κύριας κατοικίας μακροχρόνιου ανέργου 160 τ.μ. Υπάρχει κάποιος περιορισμός στα τετραγωνικά μέτρα για να παρει κάποιος την έκπτωση;Η παράγραφος 8 του αρθρου 103 βάζει περιορισμό στα 150 τ.μ. ενω η παραγραφος 6 δεν βάζει.Μηπως ο περιορισμός των 150 τ.μ. αφορα την πληρωμη ολόκληρου του παραβολου (250 ευρω) η του περικομένου(50 ευρω)...Δηλαδή κατοικία π.χ 160 τ.μ. πληρώνει το 30% του προστίμου αλλά παράβολο 250 ευρω, ενω κατοικία π.χ 140 τ.μ.παιρνει πάλι την έκπτωση αλλά πληρώνει παράβολο 50 ευρώ; η νομίζετε οτι πρέπει να το σπάσω σε δύο φυλλα,στο ένα να βαλω τα 150 τ.μ με εκπτωση και τα υπολοιπα 10 χωρίς;

Link to comment
Share on other sites

- η παρ. 6, δεν εχει πλαφον σε τμ

- η παρ. 8  μειωνει το παραβολο στα 50,  εφόσον  η κατοικια ειναι  εως  150 τμ.

Αρα, για κατοικια πανω απο 150 δεν ισχυει το 50, αλλα το κανονικο.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, dimitris GM said:

- η παρ. 6, δεν εχει πλαφον σε τμ

- η παρ. 8  μειωνει το παραβολο στα 50,  εφόσον  η κατοικια ειναι  εως  150 τμ.

Αρα, για κατοικια πανω απο 150 δεν ισχυει το 50, αλλα το κανονικο.

 

Αρα βάζω και τα 160 τ.μ σε 1 φυλλο με μειωμένο προστιμο στο 30% ,τσεκάρω το 11 στ  (μακροχρόνιοι άνεργοι) και πληρώνω 250 ευρω παράβολο σωστά;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλημέρα συνάδελφοι,

Γράφω για πρώτη φορά στο φόρουμ και ζητώ την άποψη-βοήθεια συναδέλφων σχετικά με το εξής:

Ν4495/17 άρθρο 103 «μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες..», παρ. 5: τρίτεκνοι (αλλά ουσιαστικά και για όλες τις ομάδες)

   Η άποψη μου είναι ότι αφορά σε όσους τρίτεκνους έχουν το εισοδηματικό κριτήριο (δηλ ατομικό <25000 ή οικογ<40000) ανεξαρτήτως μεγέθους της κύριας κατοικίας τους (δηλαδή της δηλούμενης) και ότι δεν ισχύει εδώ ο περιορισμός για την  επιφάνεια κατοικίας 70τ.μ.+15τ.μ./τέκνο, διότι αυτό ισχύει μόνο για το άρθρο 100 παρ.12, όπου ρητά αναφέρεται «… Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο.»

Με άλλα λόγια η έκπτωση του άρθρου 100 ισχύει για όλους όσους συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις εμβαδού, κύριας και μοναδικής κατοικίας κλπ, ανεξαρτήτως αριθμού τέκνων κλπ, ενώ οι αναφερόμενες ειδικές ομάδες του άρθρου 103, δεν έχουν περιορισμό εμβαδού, αρκεί να έχουν τις εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις του άρθρου.

Όσο για την περίφημη εγκύκλιο 4, αυτή αφενός αφορά σε προγενέστερο νόμο (άρα όχι στον 4495, έστω και αντικατέστησε τον 4178 και καλύπτει τις ίδιες ανάγκες) αφετέρου δεν μπορεί να αλλάξει τον ίδιο τον νόμο, αλλά απλώς να τον ερμηνεύσει  (τα τελευταία από συζήτηση, επί του θέματος, με νομικό).

Μπορεί κάποιος συνάδελφος να βοηθήσει στον συλλογισμό μου, ή να αναφέρει που είναι το σφάλμα, ή τι δεν έχω βρει στην νομοθεσία (κάνοντας κι εγώ, όπως και όλοι μας, τον αυτοσχέδιο νομικό);

Ευχαριστώ πολύ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

σωστα

πλαφον εχει στο "κυρια και μοναδικη" του 100 παρ. 12.

Το αρθρο 103 αναφερεται  σε ειδικες ομαδες πληθυσμου

- στην παρ. 1 "ανεξαρτητως περιορισμου κυριας κατοικιας"

- ενω  στις παρ.  2 εως και 8 μονον  ζηταει "κυρια" 

χωρις πλαφον σε τμ.,    με βαση "εισοδηματικα κριτηρια"

  [εκτος όπου οριζει καποια ορια σε τμ στην παρ. 4 και στην παρ.8]

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 15/4/2018 at 1:57 ΜΜ, ΜανόληςΜα said:

Να κάνω και γω μια ερώτηση επί του θέματος.

Στην Παράγραφο 3 του Άρθρου 103 μιλάει για παλιννοστούντες και μόνιμους κατοίκους της Θράκης, καθώς και για τα ακίνητα αυτών στη Θράκη.

Με τον 4173/13 ξέραμε(?) ότι η μείωση προστίμου μπορεί να εφαρμοστεί για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 70τμ. προσαυαξανόμενο κατά 15τμ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Με τον 4495/17 φαίνεται να αίρεται τόσο ο περιορισμός των τ.μ. όσο και ο περιορισμός κύριας και μοναδικής κατοικίας. Δηλαδή ένας μόνιμος κάτοικος Θράκης που έχει 15 (π.χ.) ιδιοκτησίες στην Θράκη, μπορεί να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες σε οποιοδήποτε από αυτές, όσο μεγάλη και να είναι, πληρώνοντας το 20%(!!) του προστίμου;;

Βέβαια στο Παράρτημα του νόμου, στον υπολογισμού του προστίμου λέει: "11 Κοινωνικοί Συντελεστές: Αφορά στην κύρια κατοικία παλιννοστούντων ομογενών και Ελλήνων πολιτών για την κύρια κατοικία στη Θράκη."

Τι κάνεις λοιπόν στην περίπτωση που έχεις άλλη κατοικία 150 τ.μ., που είναι στη Θράκη, ιδιοκτησίας μόνιμου κατοίκου Θράκης;

 

On 15/4/2018 at 4:43 ΜΜ, dimitris GM said:
  On 15/4/2018 at 1:57 ΜΜ, ΜανόληςΜα said:

Να κάνω και γω μια ερώτηση επί του θέματος.

Στην Παράγραφο 3 του Άρθρου 103 μιλάει για παλιννοστούντες και μόνιμους κατοίκους της Θράκης, καθώς και για τα ακίνητα αυτών στη Θράκη.

Με τον 4173/13 ξέραμε(?) ότι η μείωση προστίμου μπορεί να εφαρμοστεί για κύρια και μοναδική κατοικία μέχρι 70τμ. προσαυαξανόμενο κατά 15τμ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

[ειχε 70 +30 για μεχρι δυο παιδια, αρα και με ενα παιδί, παλι ειχε 30  τμ.]

 

Με τον 4495/17 φαίνεται να αίρεται τόσο ο περιορισμός των τ.μ.

[σωστα, λογω μη σαφους διατυπωσης στο αρθρο 100 παρ. 12  δεν εχει μπει όριο τμ.]

όσο και ο περιορισμός κύριας και μοναδικής κατοικίας. Δηλαδή ένας μόνιμος κάτοικος Θράκης που έχει 15 (π.χ.) ιδιοκτησίες στην Θράκη, μπορεί να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες σε οποιοδήποτε από αυτές, όσο μεγάλη και να είναι, πληρώνοντας το 20%(!!) του προστίμου;;

[δινεις μονος σου την απαντηση, οτι δλδ αφορα την κύρια κατοικια.  Η μοναδικη δεν υπαρχει σαν "προυποθεση"]

Βέβαια στο Παράρτημα του νόμου, στον υπολογισμού του προστίμου λέει: "11 Κοινωνικοί Συντελεστές: Αφορά στην κύρια κατοικία παλιννοστούντων ομογενών και Ελλήνων πολιτών για την κύρια κατοικία στη Θράκη."

Τι κάνεις λοιπόν στην περίπτωση που έχεις άλλη κατοικία 150 τ.μ., που είναι στη Θράκη, ιδιοκτησίας μόνιμου κατοίκου Θράκης;

Ειναι "αλλη"...δεν ειναι "κυρια"  δεν δικαιουσαι μειωτικο

 

Επιστρέφω σε αυτό το ζήτημα για να πω ότι η άθλια εγκύκλιος "ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ" της 31.05.2019 "διευκρινίζει" το ζήτημα, βάζοντας τον περιορισμό της επιφάνειας 70 τμ + για τέκνα και στις κύριες κατοικίες παλιννοστούντων και κατοίκων Θράκης. Σε ευθεία διαφωνία με το νόμο κατά τη γνώμη μου.

Edited by ΜανόληςΜα
Link to comment
Share on other sites

Αφού τόσο καιρό είχαν κάνει λάθος (όπως πολλές φορές έχει επισημάνει ο Δημήτρης) και είχαν βάλει την παρ 12 του άρθρου 100 αντί για το άρθρο 103, στο άρθρο 100. Πέρασαν κάτι τροπολογίες, σε νόμους μετά τον 4495 που τον αφορούσαν, αλλά αυτό κανείς δεν τόλμησε να το παραδεχτεί ότι έκαναν πατάτα και όλες οι δηλώσεις μέχρι τότε δεν έβαζαν κανένα "ταβάνι" στα τ.μ της κύριας κατοικίας του άρθρου 103.

κοίτα τι λέει η εγκ. 2 στο Α 100:

 Η αναφορά των δύο τελευταίων εδαφίων της παρ. 12 αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 103 
(κύρια κατοικία των ειδικών ομάδων πληθυσμού).

και δες τι λέει ο νόμος στο Α 100 (παρ 12 και δυο τελευταία εδάφια)

(...._Η προϋπόθεση της κύριας κατοικίας για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου πληρούται εφόσον για τις στεγαστικές ανάγκες των 
ανωτέρω προσώπων το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί δεν υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά δεκαπέντε (15) τ.μ. για κάθε τέκνο. 

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν σε κατοικία που έχει χήρα μητέρα με ανήλικα παιδιά, επειδή δεν πληροί τα κριτήρια (επιφάνεια >100 τμ), οι λοιπές παραβάσεις (ξεμπάζωμα - ηχ) παίρνουν την έκπτωση ή θεωρούνται ότι δεν έχουν χρήση κατοικίας.... προσωπικά πιστεύω πως μπορούν να πάρουν την έκπτωση για τις λοιπές παραβάσεις της οικίας αλλά όχι για την πρόσθετη δόμηση που έχει πραγματοποιηθεί....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας.Πολύτεκνη μητέρα με 5 ενήλικα τέκνα μή εξαρτώμενα από την ίδια δικαιούται την μείωση του προστίμου για την κύρια κατοικία της?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.