Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 103 - Ν. 4495/17] Μειώσεις προστίμων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού


Recommended Posts

Καλημέρα Ιάσονα και σε ευχαριστώ για τη συμβολή. Καταλαβαίνω ότι από τις οδηγίες που επισύναψες με ενδιαφέρει η 1η πρόταση:

Παράθεση

Εκτός από τη σύζυγο, που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα

Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι εάν η σύζυγος δεν θα πρέπει να έχει καθόλου εισόδημα για να ισχύει το παραπάνω. Επίσης τα όρια εισοδημάτων που αναφέρει στο τέλος καταλαβαίνω ότι αφορούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα πλην της συζύγου. Η συγκεκριμένη γυναίκα έχει εισόδημα από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα αν και ο τελικός φόρος είναι 0,01€ λόγω μείωσης φόρου.

Δυστυχώς άκρη δεν έβγαλα...Μήπως να ρωτήσω τον λογιστή τους ή καλύτερα να μπορέσω να το ψάξω μόνος μου για να είμαι σίγουρος; (τον δικό μου λογιστή που ρώτησα είπε ότι δεν ήξερε)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα κι από μένα,πράγματι μην επωμίζεσαι και τον ρόλο του λογιστή.Ο πλέον αρμόδιος για να απευθυνθείς είναι ο λογιστής του πελάτη σου.Θα ελέγξει εάν ο σύζυγος με την αναπηρία δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα και θα σου επιβεβαιώσει,κατά συνέπεια,την φορολογική επιβάρυνση της συζύγου.Εάν επιβεβαιωθεί,προχωράς με τον μειωτικό συντελεστή (δεδομένων και των λοιπών προϋποθέσεων του άρθρου).

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ίσως ένας λογιστής να βοηθούσε περισσότερο....

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ θερμά και τους δύο για τις απαντήσεις σας και την προσπάθεια που καταβάλετε να μου εξηγήσετε! Με τα επιπλέον σχόλιά σας προκύπτουν τα εξής:

1 ώρα πριν, ChristinaK said:

εάν ο σύζυγος με την αναπηρία δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα και θα σου επιβεβαιώσει,κατά συνέπεια,την φορολογική επιβάρυνση της συζύγου.

Ο άντρας (ΑΜΕΑ) εκτός από ένα εισόδημα από τόκους της τάξης των 6€, τα υπόλοιπα εισοδήματά του είναι σε κατηγορίες που απαλάσσονται ή εξαιρούνται από φόρο.

Συμπέρασμα ως εδώ: Ο σύζυγος δεν έχει φορολογητέα εισοδήματα και άρα επιβαρύνει φορολογικά τη σύζυγό του, άσχετα από το ύψος των εισοδημάτων τους.

Όμως:

1 ώρα πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Αναλόγως αν το εισόδημα του συζύγου της (ανάπηρος) είναι κάτω από 6.000 ευρώ ετησίως, τότε αυτός βαρύνει φορολογικά τη σύζυγο.

Συμπέρασμα από αυτό: Το παραπάνω συμπέρασμα δεν ισχύει (ο σύζυγος δεν επιβαρύνει τη σύζυγο) αν επιπλέον το εισόδημα του άντρα δεν είναι κάτω των 6000€.

Αν μέχρι εδώ έχω καταλάβει σωστά, αυτό που δεν ξέρω ακόμα είναι αν αριθμητικά κοιτάω γενικά τα εισοδήματα, οποιασδήποτε κατηγορίας, φορολογητέα ή μη. Πιο ειδικά δεν ξέρω αν πρέπει να κοιτάξω μόνο τον πίνακα Γ1 του εκκαθαριστικού ή όλους τους Γ πίνακες ή συνδυαστικά και τον Δ πίνακα (ανάλυση εισοδημάτων) που έχει και επιπλεόν ποσά.

Επίσης:

1 ώρα πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Το εισόδημα της οποίας θα το βρεις από το τελευταίο Ε1 της, το οποίο αν είναι κάτω από 2.900 ευρώ ετησίως, τότε η ίδια βαρύνει φορολογικά το σύζυγό της.

Αυτό (αν της γυναίκας είναι πάνω ή κάτω από 2900€) φαντάζομαι δεν με ενδιαφέρει, αφού έτσι και αλλιώς ο άντρας δικαιούται την έκπτωση, λόγω αναπηρίας.

Σίγουρα θα ρωτήσω και τον λογιστή και ελπίζω να μου δώσει απάντηση. Αναρωτιόμουν μάλιστα αν μια υπεύθυνη δήλωση των ιδιοκτητών ότι βαρύνει φορολογικά ο σύζυγος τη σύζυγο και άρα δικαιούται και εκείνη την έκπτωση θα με κάλυπτε.

Αν έχετε χρόνο για ένα ακόμα σχόλιο θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα, γιατί όπως βλέπετε δεν τα ξεκαθάρισα. Και σε κάτι πιο 4495: Αν τελικά προκύψει ότι η σύζυγος δεν δικαιούται έκπτωση και το κτίριο έχει και παραβάσεις κατ 3 και αναλυτικού, υπάρχει λογική για το πώς θα τις μοιράσω στα φύλλα καταγραφής (με δικαίωμα έκπτωσης ή χωρίς), για να καθοριστεί το πρόστιμο ή απλά ψάχνω τον τρόπο (αν υπάρχει) που θα επιφέρει μικρότερο πρόστιμο;

Link to comment
Share on other sites

Ποιό είναι το φορολογητέο εισόδημα του άνδρα;

Ποιό είναι το φορολογητέο εισόδημα της γυναίκας; 

Μόνο ο άνδρας είναι ανάπηρος;

Το ακίνητο το έχουν 50% ο καθένας;

 

Link to comment
Share on other sites

image.thumb.png.6d3c805b26801139bdcefda7dd48a2fa.png

Ελπίζω να μην είναι αντιδεοντολογικό το screenshot και αν βοηθάει τέλος πάντων (υπόχρεος είναι ο άντρας).

Συμπληρωματικά στις ερωτήσεις του Ιάσονα:

Μόνο ο άντρας είναι ανάπηρος,

50% ο καθένας.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Σε ένα ΦΚ ο σύζυγος το δικό του 50% του συνολικού ακινήτου με την έκπτωση των ΑΜΕΑ με 80% αναπηρία.

Σε ένα άλλο ΦΚ η σύζυγος το δικό της 50% του συνολικού ακινήτου χωρίς καμία απολύτως έκπτωση.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ και σε εμπιστεύομαι, αλλά να ρωτήσω: πώς προκύπτει τελικά; Επί πλέον αυθαίρετα κατηγορίας 3 και αναλυτικού πώς μοιράζονται;

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

αν είναι δικαιούχος κεα ή και μακροχρονια ανεργος και ειναι η μοναδικη κατοικία που διαθέτει (και όχι η κύρια, διότι την νοικιάζει και αυτος νοικιάζει και μένει αλλου) δικαιουται μείωση ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.