Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 104 - Ν. 4495/17] Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων


Recommended Posts

Όχι, δεν έχω δώσει, για αυτό και εξετάζω την περίπτωση. Πάντως με επαναυπολογισμό, είναι σαν να συμψηφίζονται τα πρόστιμα, αυτό καταλαβαίνω. Για αυτό 2 όμοιες απαντήσεις που με δώσατε, προτείνουν επαναυπολογισμό. 

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

Τελικά τα παλαιότερα πρόστιμα αφαιρούνται μετά την έκπτωση 20% της εφάπαξ πληρωμής ή πριν? Διαβασα ολο το thread και την νομοθεσια και δεν εχω καταλαβει τι ισχύει σήμερα.
Στον 4495/17, παρ. 1, αρ. 104 καταλαβαίνω οτι ισχύει η πρώτη περίπτωση ("Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.")
Στην εγκ. 2 αναφέρεται η δεύτερη.
 
Ευχαριστώ.
Link to comment
Share on other sites

11 λεπτά πριν, redshift said:

("Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός.")

Αυτό ακριβώς ισχύει. Αφού πληρώσεις το παράβολο και κάνεις υποβολή θα σου βγούν οι υπόλοιπες δόσεις που πρέπει να πληρώσεις ή το εφάπαξ ποσό ανάλογα τί επιλέξεις. Μετά εισάγεις τα παλαιότερα πρόστιμα και είτε αφαιρούνται οι τελευταίες δόσεις που αντιστοιχούν στο ποσό παλιότερων προστίμων είτε το ποσό της εφάπαξ δόσης μειώνεται αντίστοιχα.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω μια περίπτωση λίγο μπλεγμένη και έτσι όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο αυτό δε βοηθάει.

Τετραώροφο με υπόγειο με άδειες του 1990 και του 2000 δεν έχει σύσταση, κι ανήκει ολόκληρο σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένο. Εχει σε όλους τους ορόφους αυθαιρεσίες.

Κάποιες από αυτές έχουν υπαχθεί στον Ν3775/09 (τον οποίο δεν ξέρω και καλά να πω την αλήθεια μου) με συνολικές πληρωμές περίπου 10800€. Κάποιες άλλες έχουν υπαχθεί στον 3843, με 3 δηλώσεις εκ των οποίων η 1 έχει ολοκληρωθεί (έχει πληρώσει εφάπαξ 2000€ κι έχει και τις 3 σφραγίδες) ενώ οι άλλες 2, που αφορούν συνολικά 49μ², έχουν πληρωμένα μόνο παράβολα και από 1 δόση, συνολικά 1100€.

Τώρα ο πελάτης κάνει δήλωση με τον 4495 για τις υπόλοιπες αυθαιρεσίες. Σε αυτές έχω συμπεριλάβει τα 49μ² που δεν έχει ολοκληρωθεί η νομιμοποίησή τους με τον 3843. Το πρόστιμο είναι περίπου 2700€. Η δική μου η άποψη είναι ότι μπορώ να εισάγω στις παλιές πληρωμές ΜΟΝΟ τα 1100€ των μη ολοκληρωμένων 3843, που αφορούν τα συγκεκριμένα 49μ² που μπαίνουν στον Ν4495. Ο πελάτης, όπως φαντάζεστε, θέλει να βάλω ΟΛΕΣ τις παλιές πληρωμές του μέσα ώστε να μην πληρώσει τίποτα τώρα. Κι ας αφορούν αυτές άλλα τ.μ. που έχουν ήδη νομιμοποιηθεί και δεν μπαίνουν στον τωρινό νόμο. 

Υπάρχει κάποιο άλλο άρθρο ή κάτι άλλο που να μπορώ να χρησιμοποιήσω για να του αποδείξω το αυτονόητο; 

 

Link to comment
Share on other sites

 

Άρθρο 104 [απο την κωδικοποιηση του καν62]
Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων

1.   Καταβληθέντα ποσά προστίμων ανέγερσης και διατήρησης, καθώς και καταβληθέντα ποσά ειδικών προστίμων διατήρησης ή και παραβόλων συμψηφίζονται με το ποσό του ενιαίου ειδικού προστίμου. Τα καταβληθέντα ποσά αφαιρούνται από την τελευταία δόση και τις αμέσως προηγούμενες χρονικά έως ότου ολοκληρωθεί ο συμψηφισμός. Αν, μετά τον ανωτέρω υπολογισμό, προκύπτει ότι τα ήδη καταβληθέντα ποσά υπερβαίνουν το ποσό του προστίμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, δεν αναζητούνται.

2.   Αν η αυθαίρετη κατασκευή ή η αυθαίρετη χρήση αφορά κτίριο το οποίο χρησιμοποιείται και λειτουργεί ως βιομηχανική, βιοτεχνική εγκατάσταση, ξενοδοχείο, τουριστικό κατάλυμα, αποθήκη ή άλλη παραγωγική μονάδα και έχει υπαχθεί σε ειδικές διατάξεις που επιτρέπουν τη λειτουργία του, μετά την καταβολή προστίμου ή άλλου τέλους ή εισφοράς, το ανωτέρω ειδικό πρόστιμο καταβάλλεται μειωμένο κατά το ποσό του προστίμου ή τέλους ή εισφοράς, που έχει καταβληθεί σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις.

3.   Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποφασίζεται η διαδικασία και ο τρόπος είσπραξης και συμψηφισμού προστίμων που προέκυψαν από ανακριβείς ή λανθασμένες δηλώσεις υπαγωγής και κάθε σχετικό ζήτημα με τον συμψηφισμό προστίμων.

Διευκρινίζεται ότι ο συμψηφισμός αφορά ποσά που έχουν καταβληθεί :

α) για τακτοποίηση, ρύθμιση ή διατήρηση αυθαιρέτων κατά τους νόμους ν.3775/09, ν.3843/10, ν.4014/11 και ν.4178/13,

β) ως πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων,

γ) ως πρόστιμα και τέλη οριζόμενα σε ειδικό θεσμικό πλαίσιο σχετικό με τη λειτουργία βιομηχανικών – βιοτεχνικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, αποθηκών ή άλλων παραγωγικών μονάδων, και αφορούν στο ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία.

Στην περίπτωση συμψηφισμού προστίμων, αφού υπολογιστεί το ενιαίο ειδικό πρόστιμο σύμφωνα με τους συντελεστές τετραγωνιδίων και τις μειώσεις του άρθρου 102, και μετά την εφαρμογή τυχόν επιπρόσθετων μειώσεων ειδικών ομάδων πληθυσμού του άρθρου 103, αφαιρείται το καταβληθέν ποσό προς συμψηφισμό και επί του προκύψαντος ποσού εφαρμόζονται τυχόν νέες μειώσεις λόγω εφ’ άπαξ καταβολής.

Σχετική με το άρθρο είναι και η υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631/10-11-2017 ΚΥΑ “Διαδικασίες υποβολής δικαιολογητικών, κατάθεσης ειδικού προστίμου, προϋποθέσεις και έλεγχος μειώσεων ειδικού προστίμου λόγω εργασιών προσαρμογής, στατικής ενίσχυσης και ενεργειακής αναβάθμισης, για την υπαγωγή αυθαιρέτων κατασκευών στον ν.4495/2017 «Έλεγχος και προστασία του Δομημένου Περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις», ανάθεση διαχείρισης και λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος υπαγωγής αυθαιρέτων και καθορισμός ποσού ανταπόδοσης και λοιπών υποχρεώσεων του αρμόδιου φορέα διαχείρισης του πληροφοριακού συστήματος.” (ΦΕΚ 3976Β).

 

 

γ

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να βάλεις όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί  αλλά προσοχή! Στη δήλωση του 4495 που θα κάνεις θα δηλώσεις ΟΛΕΣ τις αυθαίρετες κατασκευες που υπάρχουν στο ακίνητο και όχι επιλεκτικά! Από 3775, 3843 ολοκληρωμένες και ανολοκλήρωτες + όλες τις νέες αυθαιρεσίες που διαπιστώνεις. Θα υπολογιστεί λοιπόν ένα πρόστιμο για όλα συνολικά και μετά θα αφαιρέσεις όλα όσα έχει πληρώσει.

Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, danaikaterina said:

Μπορείς να βάλεις όλα τα ποσά που έχουν καταβληθεί  αλλά προσοχή! Στη δήλωση του 4495 που θα κάνεις θα δηλώσεις ΟΛΕΣ τις αυθαίρετες κατασκευές που υπάρχουν στο ακίνητο και όχι επιλεκτικά! Από 3775, 3843 ολοκληρωμένες και ανολοκλήρωτες + όλες τις νέες αυθαιρεσίες που διαπιστώνεις. Θα υπολογιστεί λοιπόν ένα πρόστιμο για όλα συνολικά και μετά θα αφαιρέσεις όλα όσα έχει πληρώσει.

Αυτό θεωρούσα ότι ήταν η άλλη επιλογή, ώστε όντως να αφαιρεθούν όλα τα ποσά... Δεν θα έπρεπε όμως να κάνω πρώτα απένταξη για τα τ.μ. που έχουν υπαχθεί στους παλιούς νόμους; Ή ουσιαστικά αυτό κάνω αυτόματα, βάζοντάς τα στον 4495; 

Πάντως είναι πιο λογικό από το να αφαιρέσω όλες τις παλιές πληρωμές ενώ τα αντίστοιχα τ.μ. δεν υπάρχουν στη δήλωση... 

Link to comment
Share on other sites

Όχι δεν χρειάζεται κάτι επιπλέον. Απλά δήλώνεις όλες τις αυθαιρεσίες σαν να μην είχε γίνει τίποτε και μετά αφαιρείς όλα τα ποσά που έχουν πληρωθεί για οποιεσδήποτε από αυτές.

Προφανώς δεν μπορείς να αφήσεις κάποιες απ έξω επιλεκτικά καί να αφαιρέσεις παρόλα αυτά πρόστιμα που τις αφορούν!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Παρακαλώ τις απόψεις σας για την εξής περίπτωση :

Εκδίδω άδεια δόμησης για την αποπεράτωση οροφοδιαμερίσματος στο οποίο υπάρχουν 2 σοφίτες κατά υπέρβαση της οικοδομικής άδειας ανέγερσης και ένας ημιυπαίθριος που έχει καταληφθεί.

Η μια εκ των δύο σοφιτών έχει ήδη τακτοποιηθεί με τον 4495/2017 και η διαδικασία έχει περαιωθεί. Η άλλη σοφίτα και ο Η/Χ παραμένουν δίχως υπαγωγή, έχει γίνει δηλαδή ¨"επιλεκτική - μερική τακτοποίηση" με τον 4495.

Τα ερωτήματα είναι τα εξής :

1. Δύναμαι να κάνω μια νέα υπαγωγή στον Ν.4495/2017 με την οποία θα ρυθμίσω συνολικά όλες τις παραβάσεις του ακινήτου (και τις 2 σοφίτες και τον ΗΧ) ?

2. Στη παραπάνω περίπτωση, της συνολικής δηλαδή  ρύθμισης,  δύναμαι να συμψηφίσω τα ήδη πληρωμένα ποσά του 4495 που αφορούν την ήδη τακτοποιημένη σοφίτα ?

Ευχαριστώ για τις απόψεις σας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.