Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 105 - Ν. 4495/17] Αναστολή επιβολής κυρώσεων και είσπραξης προστίμων


Recommended Posts

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Δημήτρη διάβασα το έγγραφο του Δήμου Κηφισιάς και απ'ότι είδα μιλάει για:

- απαίτηση ολοσχερούς εξόφλησης (100%) για τη διαγραφή

- απαίτηση αποπληρωμής 30% για την αναστολή

Στην Παρ.5 του Άρθρου 107 του Ν.4495/17 με την εξόφληση του 30% επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης, επισκευής κλπ. Επίσης στην Παρ.6 με την εξόφληση του 30% επιτρέπεται η έκδοση διοικητικών αδειών.

Παρ'όλα αυτά δε βλέπω να λέει κάπου ότι θέλει 30% εξόφληση για αναστολή, λέω δηλαδή μήπως βάσει της Παρ.3 θέλει απλή υπαγωγή για την αναστολή :confused:

ΥΓ: έτυχα σε περίπτωση που το πρόστιμο είναι μεγάλο και το 30% δεν το πιάνεις εύκολα :shock:

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

σωστα

το 30% αναφερεται σε σχεση με εργασιες.

σημερα ισχυει το 107 του 4495

«3. Ανείσπρακτα βεβαιωθέντα ποσά προστίμων, ανέγερσης και διατήρησης, διαγράφονται μετά την ολοσχερή εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη διαγραφή των προστίμων ή την ενημέρωση της αρμόδιας φορολογικής αρχής και για την αναστολή είσπραξής τους υποβάλλεται στην αρμόδια υπηρεσία δόμησης αίτηση του ενδιαφερομένου, η οποία συνοδεύεται από: α) τη βεβαίωση υπαγωγής στις διατάξεις του παρόντος ή στις διατάξεις των νόμων 4014/2011 και 4178/2013 και εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου, β) υπεύθυνη δήλωση ότι τα πρόστιμα των οποίων ζητείται η διαγραφή αφορούν το ακίνητο, το οποίο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του παρόντος ή σε προγενέστερους νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων.

Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου και την αποστέλλει με το αντίστοιχο ατομικό Φύλλο Έκπτωσης στην αρμόδια φορολογική αρχή εντός δεκαπέντε (15) ημερών, αν τα πρόστιμα έχουν βεβαιωθεί και φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου.

Αντίστοιχα, μετά την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη αναστολής είσπραξης των ήδη βεβαιωθέντων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προστίμων και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή.

Στην εν λόγω πράξη ορίζεται υποχρεωτικά η καταληκτική ημερομηνία αναστολής, σύμφωνα με την αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου στην πράξη υπαγωγής.».

 

Εχω την γνωμη οτι τα  ως ανω "α" και "β" αναφερονται συλλήβδην  σαν οροι διαγραφης/αναστολης, αλλα και οτι εξειδικευονται με τις δυο τελευταιες παραγράφους.

Αλλως θα ηταν αντιφατικο να ζηταει για την αναστολη και εξοφληση του 30% και να οριζει οτι "μετα την  υπαγωγη εκδιδεται η πραξη αναστολης με χρονικο διαστημα οσο και ο χρονος εξοφλησης του ειδικου προστιμου"

Μια ερωτηση στην ΥΔΟΜ θα δειξει

εδιτ

εξ αλλου υπαρχει και το 105 που οριζει οτι αναστελλεται η εισπραξη προστιμων που εχουν ηδη βεβαιωθει....

Προφανως για την διαγραφη απαιτειται εξοφληση

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η διαφορά μεταξύ αναστολής και διαγραφής είναι πως στην διαγραφή πρέπει να έχει βγει ο χρηματικός κατάλογος και να μην έχει πληρωθεί.

Αν δηλαδή υπάρχει βεβαιωμένο πρόστιμο  που δεν έχει πληρωθεί αυτό διαγράφεται και αναστέλλεται η εκ νέου υποβολή προστίμων.

Αν δεν υπάρχει βεβαιωμένο πρόστιμο τότε απλά αναστέλλεται η εκ νέου υποβολή προστίμων.

Η διαδικασία όμως είναι η ίδια.

1. βεβαίωση υπαγωγής και εξόφλησης

2. ΥΔ

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για την αναστολή αρκεί σίγουρα  το 30%, πιθανόν να αρκεί και η υπαγωγή!!!

Μήπως να μίλαγες με το αρμόδιο ΤΕΚ? Για ποιά ΥΔΟΜ μιλάμε?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μαρκόπουλο, εγώ να ρωτήσω, θα τα πουν σωστά όμως? :mrgreen:

Έτυχε απλά να είναι μεγάλο το πρόστιμο, αλλιώς εξόφληση και τέλος.

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, ppanag said:

Για την αναστολή αρκεί σίγουρα  το 30%, πιθανόν να αρκεί και η υπαγωγή!!!

Μήπως να μίλαγες με το αρμόδιο ΤΕΚ? Για ποιά ΥΔΟΜ μιλάμε?

Πραγματικά, από που προκύπτει αυτό? Όσο και να έχω ψάξει δεν το έχει βρει στην σχετική νομοθεσία..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 14/5/2019 at 7:15 ΜΜ, Roy_Hobbs said:

καλησπέρα, για διαγραφή προστίμου στην ΥΔΟΜ απαιτείται 100% εξόφληση του προστίμου?  ευχαριστώ

Η ερωτηση ηταν η παραπανω,

 Υποθετω οτι αφορα "παλαιο" προστιμο.

Ηδη ο ιδιοκτητης εκανε υπαγωγη στον 4495.

Με το αντιγραφο της υπαγωγης  πηγαινει στην   ΥΔΟΜ  ζηταει   και  παιρνει  την  σχετικη  "πραξη" περι  αναστολης, την οποια η ΥΔΟΜ  την στελνει στην ΔΟΥ [ή την παει και ο ιδιος],

ωστε  να αναστειλει η ΔΟΥ την αναζητηση των προστιμων.

Οταν εξοφλησει ζηταει την διαγραφη.

Συμφωνω με τον φαεθωνα

Αυτο το 30% υπαρχει μονον στην περιπτωση της μεταβιβασης ή των εργασιων του αρθρου 107 παρ.5

 

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@dimitris GM, @Faethon11, @Roy_Hobbs κι εγώ συμφωνώ μαζί σας... δεν διαφωνώ απλά μιλάω για αναστολή που έχω ήδη πάρει με το 30% (δεν ξέρω τι θα γινόταν με απλή υπαγωγή γιατί είχαν ήδη με συμψηφισμό παλιότερων προστίμων άνω του 30%)

Το επισυνάπτω εδώ το έγγραφο ... ρίξτε μια ματιά ...μιλάει για αναστολή μέχρι τις 29/2/2020 καθώς εκεί είναι η εξόφληση του προστίμου ...

Στηρίζεται στο άρθρο 105, παρ. 2 ....  "Για αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις για τις οποίες υποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από τις διατάξεις του παρόντος αναστέλλεται η επιβολή προστίμων και κάθε διαδικασία επιβολής κυρώσεων, καθώς και η είσπραξη προστίμων που έχουν ήδη βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ και το ΕΦΚΑ, μέχρι την παρέλευση της προθεσμίας εξόφλησης των προστίμων."

Άλλο ένα ωραίο κ@λογραμμένο άρθρο .... :mrgreen:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΚΥΡΩΣΕΩΝ.jpg

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το έψαξα λίγο παραπάνω και διαπίστωσα πως η σύθγχηση προήλθε από το ΦΕΚ3976Β/17, άρθρο 1§4.

Παράθεση

4. Η πληρωμή του παραβόλου και του ποσοστού ανταπόδοσης διαπιστώνεται αυτόματα με την διαβίβαση ηλεκτρονικών αρχείων από τα συμβεβλημένα Τραπεζικά Ιδρύματα πληρωμών.
Μετά την εξόφληση του παραβόλου η δήλωση αποκτά μοναδικό ηλεκτρονικό κωδικό ελέγχου και ημερομηνία υπαγωγής, η οποία είναι η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου.
Η προώθηση της δήλωσης σε κατάσταση υπαγωγής, οπότε εκδίδονται οι κωδικοί πληρωμής του ενιαίου ειδικού προστίμου και επέρχονται οι συνέπειες του άρθρου 105 περί αναστολής κυρώσεων, γίνεται ηλεκτρονικά από τον εξουσιοδοτημένο μηχανικό, με την υποχρέωση επισύναψης της έγγραφης εξουσιοδότησής του από τονιδιοκτήτη/αιτούντα.

Δηλαδή εδώ λέει πως με την υπαγωγή επέρχονται οι συνέπειες περί αναστολής....

Όσον αφορά το έγγραφο δίνει αναστολή μέχρι 29/2/2020 και μετά θα εκδώσουν άλλη πράξη περί ακύρωσης του προστίμου στέλνοντας ΑΦΕΚ στην ΔΟΥ.

Διαβάζοντας καλύτερα, έχουν δίκιο διότι το άρθρο 107§3 λέει

Παράθεση

Η Υπηρεσία Δόμησης εκδίδει πράξη με την οποία ακυρώνει τον οικείο χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής  προστίμου  και  την  αποστέλλει  με  το  αντίστοιχο  ατομικό  Φύλλο  Έκπτωσης  στην  αρμόδια φορολογική  αρχή  εντός  δεκαπέντε  (15)  ημερών,  αν  τα  πρόστιμα  έχουν  βεβαιωθεί  και  φορολογικά, προκειμένου η φορολογική αρχή να διαγράψει κάθε σχετική πράξη (ταμειακή βεβαίωση), που έχει ως νόμιμο έρεισμα το χρηματικό κατάλογο ή την πράξη επιβολής προστίμου. Αντίστοιχα, μετά την υπαγωγή στις  διατάξεις  του  παρόντος,  η  Υπηρεσία  Δόμησης  εκδίδει  πράξη  αναστολής  είσπραξης  των  ήδη βεβαιωθέντων στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. προστίμων και την αποστέλλει στην αρμόδια φορολογική αρχή. Στην εν λόγω πράξη ορίζεται υποχρεωτικά η καταληκτική ημερομηνία αναστολής, σύμφωνα με την αντίστοιχη καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης του ενιαίου ειδικού προστίμου στην πράξη υπαγωγής.

Δηλαδή αυτό που έκανε στην περίπτωσή σου η ΥΔΟΜ και είναι άσχετο με την πληρωμή του προστίμου αλλά γίνεται μόνο με την Υπαγωγή..

Βέβαια στο ΦΕΚ  θα έπρεπε να μνημονεύσουν και το άρθρο 107 μαζί με το 105 ...

 

Edited by Faethon11
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.