Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

κατ' αρχας,  δεν λες το ειδος της αυθαιρεσιας που εχει ο ενας.

Για να  νομιμοποιησει πρεπει να εχει ολόκληρο  το οικοπεδο υπολοιπα σδ και να μπορει "πολεοδομικα" γινει

επίσης να εχουν  κρατηθει ποσοστα  δικαιωμα στον "αερα"

και εάν μπορει να τις νομιμοποιησει...να "κατεβασει" απο δικα του χιλιοστα του αερα στην ΟΙ..

Οσο το διαβαζω τοσο πιο  μπερδεμενο μου φαινεται.

Και μπερδευεται πιο πολυ με τις διαφορες αλλες νομιμοποιησεις που  θες να κανεις  για αυθαιρεσιες αλλων αλλα και επι τωνκοινοχρηστων.

Παντως, ολοι μαζι μπορουν να πανε για τακτοποιηση στα κοινοχρηστα.

Νομιμοποιηση στα κοινοχρηστα δεν το εχω ξαναδιαβασει.

Στις ΟΙ παει ο καθε ενας μονος του.

"αν" μπορει να γινει νομιμοποιηση,  δεν το ξερω

πες τι οικοπεδο εχεις, τι ΟΙ,  τι εχει κανει καθε μία και τι εγινε με τα κοινοχρηστα...

και τα λεμε

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, θα το επεξεργαστώ λίγο και θα επανέλθω για να σας ενημερώσω για το τι αποφασίστηκε, καλημέρα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, σε οικόπεδό εντός σχεδίου υπάρχουν δυο κτίσματα. Το ένα τριώροφο με οικοδομική αδεία διωρόφου με υπόγειο και ένα ισόγειο στατικό ανεξάρτητο. Το οικόπεδο μπορεί να χτισεί πχ 200μ τα οποία καλύπτονται από το τριώροφο κτίσμα. Επίσης, το κτίσμα το ισόγειο δεν τηρεί τις πλαγιές αποστάσεις και δεν μπορεί να νομημοποιηθει και εχεί εμβαδόν 40 τ.μ,

Μπορώ να εκδοσω αδεία για το τριώροφο κτίσμα και να τακτοποιήσω το ισόγειο παρότι το άθροισμά του εμβαδόν του ξεπέρνα την δόμηση. Εγώ θεωρώ οτι επιτρέπεται καθώς είναι στατικά ανεξάρτητα και δίνεται η δύνατοτητα ρύθμισης. Θα ηθέλα την γνώμη καποιού αν του εχεί τυχει. 

 

Ευχαρίστω εκ το προτερόν 

Link to comment
Share on other sites

Το ισόγειο εμπίπτει σε μια από τις κατηγορίες 1 ή 2 λόγω κάποιας παλαιότητας, ώστε να εξαιρείται οριστικά από την κατεδάφιση;

Αν δεν κάνω λάθος σε παλιότερα έγγραφα για τμηματική νομιμοποίηση και τακτοποίηση υπήρχε η απαίτηση το προς τακτοποίηση να εξαιρείται οριστικά από κατεδάφιση (κατηγορίες 1 έως και 4 του Ν. 4495).

Link to comment
Share on other sites

Καλήσπερα , εύχαριστω για την απαντήση

Είναι στατικά ανεξάρτητα επομενώς δεν επηρεάζονται απο μελλοντικη κατέδαφιση . Αυτο νομίζω ενοούν τμήματικη , απο οτί είχα καταλάβει

 

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα , θα ήθελα την άποψη σας για μια περίεργη περίπτωση, ισόγεια μονοκατοικία εντός σχεδίου , ρυθμίστηκε με 4495 και πήγε για κατεδάφιση με έγκριση εκτέλεσης εργασιών ως εντελώς αυθαίρετη (κατ. 1 προ 75)  αφου από την έρευνα που έγινε δεν βρέθηκε κάποιο νομιμοποιητικό στοιχείο. Η κατεδάφιση έγινε και ο ιδιοκτήτης  προχώρησε σε έκδοση άδειας για κατοικία. Το έργο είναι σε εξέλιξη με άλλους μηχανικούς. Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης επικοινώνησε και με ενημέρωσε οτι βρέθηκε κάπου ένα παλιό στέλεχος άδειας που αφορούσε μια προσθήκη δωματίου στην παλαιά μονοκατοικία. Προφανώς δεν μπορώ να κάνω κάτι με την τακτοποίηση και η παλαιά μονοκατοικία δεν υπάρχει. Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα με την έγκριση εκτέλεσης εργασιών ή την τακτοποίηση; Κανονικά αν γνωρίζαμε την ύπαρξη άδειας (και έγινε εκτεταμένος έλεγχος τότε) θα έπρεπε να βγει κανονική άδεια κατεδάφισης κτλ.

Edited by killertomato
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

Έχω περίπτωση όπου σε εκτός σχεδίου οικόπεδο έχει βγει άδεια για ισόγεια κατοικία το 2003 με όρους δόμησης εντός σχεδίου, γιατί αλλιώς δεν δικαιούταν να χτίσει. Δηλαδή ο μηχανικός δήλωσε ψευδή στοιχεία. Η άδεια από τότε δεν έχει ανακληθεί. Έχει περαιωθεί πλήρως. Το υπόλοιπο δόμησης είναι πολύ μεγάλο με βάσει τους όρους δόμησης που γράφει στην άδεια ο μηχανικός.

Από κει και πέρα το 2012 η ιδιοκτήτρια συνέχισε παρανόμως το χτίσιμο και έφτιαξε έναν όροφο ακόμα και μια σοφίτα, τα οποία δεν υπερβαίνουν το υπόλοιπο δόμησης, είναι όμως σε υπέρβαση όπως και όλη ηξ άδεις, αφού το οικόπεδο στην πραγματικότητα είναι εκτός σχεδίου.

Η ιδιοκτήτρια θέλει να το νομιμοποιήσει. Ποια είναι η γνώμη σας;

 Δεν βγαίνει άδεια νομιμοποίησης γιατί είναι όλο αυθαίρετο ως εκτός σχεδίου, ή βγάζω άδεια νομιμοποίησης για αυθαιρεσίες μετά το 2011 αφού βάσει αδείας, η αυθαιρεσία δεν ξεπερνάει το πολεοδομικά μεγέθη;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

On 31/5/2019 at 2:33 ΜΜ, nico_civil said:

Έχω περίπτωση όπου σε εκτός σχεδίου οικόπεδο έχει βγει άδεια για ισόγεια κατοικία το 2003 με όρους δόμησης εντός σχεδίου, γιατί αλλιώς δεν δικαιούταν να χτίσει....

Δηλαδή, πρόκειται για ΓΠΣ ή ΣΧΟΟΑΠ που απαγόρευε τη χρήση κατοικία και ο μηχανικός της άδειας δήλωσε ψευδώς ότι ήταν εντός σχεδίου και η πολεοδομία δεν το κατάλαβε κατά τον έλεγχο της άδειας;

Δώσε περισσότερες λεπτομέρειες

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

σε κτήριο εντός σχεδίου, με επικρατούσα  χρήση παρασκευαστηρίου (διαφορετική από κατοικία) και Ο.Α. πριν το 1960 εμφανίζεται στην άδεια να έχει έναν όροφο και διατασεις 13 χ 9 μ.

Μετά  από αυτοψία διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει οι ακόλουθες παραβάσεις :

α) Κατασκευή του κτηρίου με διατασεις 13,50χ 9,20 μ.

β) Υπέρβαση ύψους άνω του 1,5 μέτρων λόγω της κλίσεως του οικοπέδου, στην πρόσοψη το ύψος συμφωνεί με αυτό της Ο.Α..
Στα σχέδια της Ο.Α. δεν εμφανιζόταν η κλίση του οικοπέδου και  το οικόπεδο παρουσιάζεται ως επίπεδο/οριζόντιο.

γ) Κατασκευή υπογείου εμβαδού 50 τ.μ. περίπου εκμεταλλευόμενοι την κλίση του εδάφους.

δ) Κατασκευή μικρού δώματος 6 τ.μ

ε) Κατασκευή εσωτερικού παταρίου 25 τ.μ

ζ) Κατασκευή αποθηκών στο ισόγειο περίπου 25 τμ. (σε συνέχεια του κτηρίου)

Με τους υπολογισμούς που κάνω το πρόστιμο της  ρύθμιση  βγαίνει πολύ μεγαλύτερο από το παράβολο υπαγωγής

Η πρόθεση των ιδιοκτητών είναι να κατεδαφίσουν το κτήριο.

Με την χρήση του άρθρου 23 του 4178 ήταν δυνατή η ένταξη του κτιρίου στις διατάξεις του, προς ρύθμιση, με πληρωμή απλώς του παραβόλου
και εν συνεχεία η έκδοση άδειας κατεδάφισης ( μαζί νομίμου και αυθαιρέτου τμήματος). Με τις αντίστοιχες διατάξεις του άρθρου 106 του4495 γίνεται αναφορά μόνον στην δυνατότητα έκδοσης έγκρισης κατεδάφισης για το αυθαίρετο τμήμα/χρήσεις. 

 

Πιστεύεται ότι είναι δυνατή η υπαγωγή στην διαταξεις του άρθρου 106 του 4495 των αυθαίρετων τμημάτων, με την καταβολή μονο του προβλεπόμενου παραβόλου, και εν συνεχεία η ηλεκτρονική έκδοση άδειας κατεδαφίσεως για το σύνολο των κτισμάτων ή υποχρεωτικά 
θα πρέπει να εκδοθεί έγκριση εργασιών κατεδάφισης για τα αυθαίρετα τμήματα και παράλληλα  άδεια κατεδάφισης για τα νόμιμα τμήματα 
κινώντας ουσιαστικά δύο διαφορετικές διαδικασίες ταυτόχρονα για το ίδιο ακίνητο ?

 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απόψεις 

Edited by topologos
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα Συνάδελφοι

Σε έναν διώροφο επαγγελματικό χώρο έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια το 2005. Έπειτα από καταγγελίες για το ύψος του υπογείου της οικοδομής(ώστε να αποτελεί βοηθητικό χώρο) ακολούθησε αναθεώρηση. Τελικώς έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου έγινε η ακύρωση της οικ. άδειας την οποία εφάρμοσε η υπηρ. Δομησης το 2013. 

Ο λόγος που έγινε η ακύρωση ήταν ότι το ύψος του υπογείου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3,00 μ. ενώ η άδεια το δείχνει 3,85 μ. (το οποίο και έχει κατασκευαστεί).  Επίσης το 2012 και ενώ δεν φαινόταν πουθενά στην υπηρ. δόμησης η διαδικασία ακύρωσης έγινε τακτοποίηση με τον Ν.4014 για μία αποθήκη εντός "Δ". 

1) Λογίζοντας όλα τα παραπάνω υπάρχει κάποια διαδικασία με τον Ν.4495/2017 για ακυρωμένες άδειες ?  Ο συντελεστής δόμησης έχει εξαντληθεί οπότε ο χώρος πρέπει να δηλωθεί ως βοηθητικός. 

2) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί η δήλωση στον 4014 εφόσον μεταφερθεί στον ισχύον νόμο 4495 ή πρέπει να γίνει νέα δήλωση?

3) Θα δηλωθεί όλο το ακίνητο προς νομιμοποίηση και θα αιτηθούμε παρέκκλιση για το ύψος βοηθητικού χώρου υπογείου βιομηχανικού χώρου?

 Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.