Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

(Συγχωνεύτηκε στο παρόν θέμα. Pavlos33)

Καλησπέρα . Θα ήθελα να ρωτήσω τους πιο έμπειρους αν υπάρχει δυνατότητα ή είναι φήμη μόνο (κοινώς το μακρύ και το κοντό του καθενός) σε υφιστάμενη αυθαίρετη κατοικία (μονοκατοικία) , που όμως εντάχθηκε εντός σχεδίου πρόσφατα , ήτοι την τελευταία 3ετία νομίζω , να εκδοθεί νέα οικοδομική άδεια αντί της τακτοποίησης αυθαιρέτου. Και εφόσον υφίσταται το κτίριο να μη χρειάζονται περαιτέρω ενέργειες ή αν υπάρχει εκτός συντελεστή δόμηση εάν γίνεται αυτή να τακτοποιηθεί κατά τα ισχύοντα από τον παρόντα Νόμο; 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

19 λεπτά πριν, Didonis said:

Το αυθαίρετα κατασκευασμένο υφιστάμενο κτίριο έχει κατασκευαστεί προ Ιουλίου 2011? Ή μετά?

 

Καλησπέρα . Έχει κατασκευαστεί το 200-2002

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

σε αυθαίρετη κατασκευη στην οποια τμημα ειναι σε συννομη θεση και δυναται να νομιμοποιηθει (υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή) και αλλο τμήμα ειναι σε μη σύννομη θέση με στατική εξάρτηση και τακτοποιείται, μπορώ να κάνω νομιμοποίηση στο πρώτο τμήμα με έκδοση αδείας μέσα από το Ν4495 ακόμη και αν αυτό είναι μετά το 2011 ?

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου βγήκε άδεια το 1972 για κτίσμα οικίας 24μ2.

Τελικά με το πέρασμα των ετών ο ιδιοκτήτης έχτισε αυθαίρετη ισόγεια κατοικία 125μ2 (μαζί με τα 24μ2 της αδείας) και δυο αποθήκες συνολικής επιφάνειας 16μ2.

Έφυγε από τη ζωή και οι κληρονόμοι θέλουν τώρα να τα κατεδαφίσουν όλα . Δεν έχουνε βεβαιωθεί πρόστιμα στις αυθαίρετες κατασκευές.

Πρέπει να τα εντάξω στον 4495/2017 προς κατεδάφιση , να πληρωθεί παράβολο (μάλλον 500 ευρώ) και μετά να εκδόσω άδεια κατεδάφισης ?

Η επειδή δεν έχουνε βεβαιωθεί πρόστιμα εκδίδω απευθείας άδεια κατεδάφισης (χωρίς να τα εντάξω στον 4495/2017) ?

Ευχαριστώ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

πρέπει να περάσεις τα αυθαίρετα απο 4495 προς έκδοση άδειας (πληρώνεις 250€ παράβολο) και μετα να εκδόσεις την άδεια, τα αυθαίρετα κατεδαφίζονται και με έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης , το νόμιμο μονο με άδεια κατεδάφισης .

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Θα ήθελα  τη βοήθεια σας για την εξής περίπτωση.

Υπάρχει ισόγεια κατοικία, η οποία έχει οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση, σύμφωνα με το Ν720/77. Η κατοικία αυτή είναι χτισμένη μέσα στο οικόπεδο, πρώην ρέμα, που  ανήκει πλέον στο Δήμο. Κάποια στιγμή το 1997, ο δήμος είχε δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να αγοράσουν την έκταση που χρησιμοποιούν, όταν αποχαρακτηρίστηκε η περιοχή από ρέμα και μπήκε στο σχέδιο πόλης. Ο ιδιοκτήτης για άγνωστο λόγο, δεν είχε πληρώσει. Οπότε δεν απέκτησε ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας του οικόπεδου. Όλα αυτά τα χρόνια, δήλωνε την κατοικία στο Ε9, το δήλωσε και στο κτηματολόγιο το 2008. Το θέμα είναι ότι το οικόπεδο έχει δηλωθεί και από το Δήμο και λόγω έλλειψης τίτλων ιδιοκτησίας από τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη, προκρίθηκε η δήλωση του Δήμου στο Κτηματολόγιο.

Άρα έχει μια «νόμιμη» οικία σε οικόπεδο που δεν του ανήκει.

Ο ιδιοκτήτης πέθανε και οι κληρονόμοι βρέθηκαν μπροστά σε αυτό το μπάχαλο.

Μετά από συμβουλή νομικού αποφάσισαν να γκρεμίσουν την κατοικία, διότι σε αυτήν μένουν κάποιοι εδώ και 20 χρόνια, ως ενοικιαστές, που πλέον αρνούνται να πληρώσουν ενοίκιο.

Για να γίνει αυτό προτάθηκε να πάνε οι κληρονόμοι στο δήμο, να κάνουν αυτοκαταγγελία, να βγει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης και στη συνέχεια να υπαχθεί στο Ν4495/17 και με το άρθρο 106, να πληρώσουν παράβολο 500E, να διαγράφουν τα πρόστιμα και να βγει άδεια κατεδάφισης.

Το ερώτημα μου είναι, μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας του οικοπέδου?

Link to comment
Share on other sites

 ειναι το γνωστο "ρεμα"

υπαρχει ΠΤ και,  στον πινακα φερομενων  ιδιοκτητων,  υπηρχαν   διενεξεις ως προς το ιδιοκτησιακο  μεταξυ Δημου και ΕΥΑΘ.

Τα οικοπεδα αυτα εχουν αναγνωρισθει  στο Κτηματολογιο ως "μερος του πρωην ρεματος",  με ιδιοκτητη τον Δημο,

καιτοι οι ιδιοκτητες ειχαν  τιτλο κυριοτητας απο  αγορά  απο ιδιωτες,   σαν "τμημα κληροτεμαχιου"

δξ την συνεχεια  για τις διεκδικησεις μεταξυ Δημου και ΕΥΑΘ.

τπτ δεν θα γκρεμισουν...αφου το οικοπεδο δεν τους ανηκει.

Το κτηματολογικο φυλλο, που πρεπει να προσκομισεις για να βγει αδεια κατεδαφισης, γραφει  σαν  ιδιοκτητη τον Δημο...

γνωμη μου ειναι οτι:

"καποια στιγμη" ο Δημος  θα  επανελθει, με βαση  σχετικη διαταξη νομου, [όπως και το 1997]

  με προτασεις εξαγορας...

[εκτος εάν δεν εχεις καθολου τιτλο κυριοτητας....Σε αυτο δεν μπορω να απαντησω]

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα.
Σε 2οροφη οικοδομή εντός σχεδίου με άδεια το '82. Η πυλωτή έγινε το '95 διαμέρισμα 89τμ (ρυθμίστηκε το 2010-2011 με το ν3843 "Ημιυπαίθριοι) με σημαντικό ποσό προστίμου ". Περι το 2005 έγινε στο δώμα και μια γκαρσονιέρα ~34τμ (αυθαίρετη).
Ο ΣΔ ήταν 280τμ.  κατά την άδεια έγιναν 2 μόνο οροφοδιαμερίσματα (89τμ έκαστο) κ αφέθηκαν αναμονές για μελλοντικό "πανωσηκώμα". Η πυλωτή έχει και αυτή περι τα 89τμ .  (σύνολο σήμερα υφίστανται διαμερίσματα 89*3=267τμ  και 34 γκαρσονιέρα). Πρόσθετα στον ακάλυπτο έγιναν αυθαίερετες αποθήκες  (δεν νομιμοποιούνται λόγω πλάγιων αποστάσεων) και λοιπές αυθαιρεσίες με αναλυτικό (1 αυθαιρεσία).

Α) Κάνοντας "χρήση" στον 44595 του ποσού προστίμου από το 3843 για ΟΛΕΣ τις αυθαιρεσίες πληρώνει μόνο παράβολο (συν ΜΣΕ) και αυτές μένουν ρυθμισμένες για 30 χρόνια.

Β) Κρατώντας τη ρύθμιση του 3843,  και ρυθμίζοντας με 4495 το δώμα τις αποθήκες και λοιπές παραβάσεις με αναλυτικό θα πληρώσει περί τα 2200€ (συν την ΜΣΕ).

Να προχωρήσει άμεσα σε νομιμοποίηση όσων επιδέχονται νομιμοποίησης (εκδοση/ενημέρωση άδειας) δεν το βλέπω λόγω στενότητας χρημάτων.

Το Α σενάριο δεν είναι το συμφερότερο για αυτόν ;

και στην περίοδο των 30 χρόνων δεν τον εμποδίζει κανείς να νομιμοποιείσει όσα επιδέχονται νομιμοποίησης σαν βρεί και τους πόρους. Σωστά ;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας

στο 4ο φκ έχω εισάγει τα στοιχεία μιας αποθήκης προς έκδοση άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης. Το παράβολο σύμφωνα με το άρθρο 99 παρ ι θα έπρεπε να είναι 500€. Αυτό το παράβολο που εξοφλείται? έιτε προσθέτω το φκ είτε το αφαιρώ το πρόστιμο δεν αλλάζειkatedafish.thumb.jpg.3a6ad5cc944eb02d992b1eaeab264d53.jpg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.