Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Σε πολυκατοικια στην οποια υπαρχει μεγαλο υπολοιπο συντελεστη δομησης οι υπογειοι χωροι περιπου 350μ2 που φαινονται στην αδεια ως αδιαμορφωτοι και ως αποθηκες λειτουργουν ως γραφεια και εργαστηρια....ετσι νομιζω οτι δεν υπάρχει υπερβαση δομησης ως προς τους ορους της περιοχής αλλα μονο αλλαγη χρησης σε σχεση  με την αδεια...πρεπει πρωτα να δηλωθει στον νομο των αυθαιρετων και μετα να βγαλω αδεια νομιμοποιησης ?  τι θα περιλαμβανει αυτη η αδεια? Υπάρχει και η δυνατότητα να δηλωθει ως υπερβαση δομησης στον νομο των αυθαιρετων? Αν ναι μηπως τελικα συμφερει οικονομικα η πληρωμη περιπου 3500 ευρω προστιμου απο την εκδοση της αδειας νομιμοποιησης?

 

Για τα  180μ2  υπογειου η άδεια ειναι του 1965 ...μετα εγινε επεκταση για τα υπολοιπα 170μ2 με αδεια του 1975 ...η συνδεση με τη ΔΕΗ έγινε το 1981 για τα 260μ2 και το 1987 για τα 90μ2

Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 641
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα.

Η υπόθεση έχει ως εξής: Οι ιδιοκτήτες έχουν μια τελείως αυθαίρετη ισόγεια μονοκατοικία.

Επιθυμούν να πουλήσουν το οικόπεδο, αλλά οι αγοραστές δεν ενδιαφέρονται για το κτίσμα συνεπώς αυτό θα κατεδαφιστεί για να μην συνυπολογιστεί και σαν αξία στο συμβόλαιο.

Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 106 λέει ότι μπορεί να γίνει συμβολαιογραφική πράξη με πληρωμή του 30% του ποσού του προστίμου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο της 31.05.2019 λέει ότι οι αυθαίρετες κατασκευές πρέπει να έχουν κατεδαφιστεί πριν την σύνταξη της πράξης.

Τι ισχύει τελικά από τα δυο; Στην θεωρία ξέρω οτι υπερισχύει ο νόμος από την εγκύκλιο. Στην πράξη όμως;Τι γνωρίζετε;

Μπορώ αντί για έγκριση εκτέλεσης εργασιών να βγάλω άδεια κατεδάφισης;Αλλάζει κάτι; 

Link to comment
Share on other sites

μπορείς να τακτοποιήσεις την μονοκατοικία και να περαιώσεις τη διαδικασία. Μετά βγάζεις  άδεια κατεδάφισης και πουλάς χωρίς να κατεδαφίσεις αφου η εγκύκλιος κάνει λόγο για έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης και όχι για άδεια κατεδάφισης. Η διαφορά έγκρισης/άδειας φαίνεται να λειτουργεί σε αυτές τις περιπτώσεις. Πρακτικά φαντάζομαι οτι οι ΔΟΥ ή οι συμ/φοι δεν έχουν μυριστεί ακόμα τη διαφορά και κάνουν δεκτή την έγκριση κατεδάφισης χωρίς να έχεις κατεδαφίσει..Σε κάθε περίπτωση ρώτα τον συμ/φο και τη ΔΟΥ ακινήτου

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

Ισόγειο κτίριο με Ο.Α. και υπόλοιπο δόμησης με αυθαίρετο τμήμα κατηγορίας 5 (ενα τμήμα είναι εντός πρασιάς ) μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης για προσθήκη ορόφου; Η συμφωνα με το αρ. 106 ειναι στατικά εξαρτημένα οποτε δεν γινεται;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας,

 

Ερώτηση: σε κτίριο κατασκευής του '70 αποδεδειγμένα, με σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, δεν υπάρχει Ο.Α.

Πρέπει υποχρεωτικά να πάω προς έκδοση Ο.Α. για το σύνολο του κτιρίου ή έχω τη δυνατότητα για κάθε οριζόντια ιδιοκτησία Φ.Κ. κατηγορία 1 κτλ κτλ?

Link to comment
Share on other sites

δεν υπάρχει ή έχει χαθεί; 

και τι ακριβώς θέλεις να κάνεις; να βγάλεις νέα άδεια προσθήκης , να κατεδαφίσεις;

Link to comment
Share on other sites

υπαγωγή αν οριζόντια ιδιοκτησία ως προ 75 και μια ξεχωριστή για τα κοινόχρηστα. Είναι εντός σχεδίου και κατοικίες; 

αν όλα είναι νόμιμα θα μπορούσε να γίνει και νομιμοποίηση αλλα νομίζω οτι πιο  εύκολο είναι να γίνει υπαγωγή 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και από εμένα!

Πελάτης μου έχει χτίσει διώροφο κτίριο όπου το ισόγειο κατασκευάστηκε με άδεια, και ο Α' όροφος αυθαίρετα.

Επιθυμεί να κατεδαφίσει πλήρως καί το παράνομο καί το νόμιμο τμήμα.

 

Ποια είναι ακριβώς η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί?

Το άρθρο 106 παρ. 1α :

"Στην περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, εφόσον καταβληθεί το παράβολο της περίπτωσης ι του άρθρου 99 και εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια νομιμοποίησης εντός δύο (2) ετών ή έγκριση εργασιών κατεδάφισης, εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή του, δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο."

Άρα μιλάει για υπαγωγή αυθαιρέτων (Α' όροφος) εφ' όσον όμως θα μπορούσε να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης - δηλαδή να μην υπερβαίνουν το μέγιστο ύψος ή να είναι σε πρασιά κλπ- για τα οποία εκδίδεται άδεια κατεδάφισης μέσω πληρωμής παραβόλου μόνο και δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο. Άρα θα πρέπει να είναι εν δυνάμει σύννομο το αυθαίρετο για να μπορέσει να υπαχθεί και να βγει άδεια. Δεν αναφέρει όμως για την εκτέλεση της κατεδάφισης κάτι..

 

.. όπου ερχόμαστε στο άρθρο 107 παρ 5β και ββ:

"β) Στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 και 3843/2010, καθώς και όσες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.4014/2011, του ν.4178/2013 και του παρόντος, και έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού προστίμου, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, ή εμπίπτουν στην παράγραφο 2 του άρθρου 89, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η εκτέλεση:
ββ) κατεδάφισης"

..και πλέον μπορείς να προχωρήσεις στην  εκτέλεση κατεδάφισης, έχοντας πληρώσει το παράβολο που αναφέρεται στο προηγούμενο άρθρο.

 

Επομένως:

Θα κάνω έλεγχο να δω αν ο αυθαίρετος Α' όροφος ΘΑ μπορούσε να νομιμοποιηθεί, και αν ναι, τότε προχωράω σε έγκριση εργασιών κατεδάφισης πληρώνοντας το παράβολο μόνο και δίχως άλλο πρόστιμο, και φαντάζομαι η εκτέλεση εργασιών προφανώς θα μπορεί να γίνει δίχως αποπληρωμή προστίμου, ασχέτως που δεν το αναφέρει το 106.

Σε αντίθεση περίπτωση όπου ο Α' όροφος ΔΕΝ είναι νομιμοποιήσιμος, αναγκαστικά θα πρέπει να αποπληρωθεί το πρόστιμο ή έστω 30% για να προχωρήσω στην εκτέλεση κατεδάφισης???

 

Τέλος, για το νόμιμο τμήμα, θα πρέπει να βγει ξεχωριστά άδεια κατεδάφισης και να τρέχουν παράλληλα δύο άδειες?

 

 

Edited by cv01302
Link to comment
Share on other sites

Θα βγει μια άδεια κατεδάφισης για όλο το κτήριο (φαντάζομαι δεν έχει ΣΟΙ), για τον α' οροφο θα κάνεις υπαγωγή και θα επιλέξεις το προς έκδοση άδειας χωρίς να ελέγξεις νομιμότητα αφου είναι τελείως αυθαίρετο, θα πληρωθεί μόνο το παράβολο (θεωρώ οτι το 106 είναι κακογραμμένο και εννοεί οτι όταν μπορει να νομιμοποιηθεί εκδίδεται άδεια νομιμοποιήσης και είναι άσχετο με την άδεια κατεδάφισης). Στην άδεια κατεδάφισης που θα βγάλεις θα έχεις το νόμιμο προς κατεδάφιση με τα γνωστα δικαιολογητικα και το αυθαίρετο προς κατεδάφιση με την υπαγωγή (προς έκδοση άδειας) ως νομιμοποιητικό στοιχείο. Δυο άδειες για το ίδιο ακίνητο απαγορεύονται 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.