Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Το ερώτημα αφορά στην ΜΕΙΩΣΗ 80 % του προστίμου στις περιπτώσεις εκείνες που υπάρχει δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης. Είναι όντως έτσι?

Στην τροποποίηση του άρθρου 106 από τον N 4546 12-06-18

Γράφει:

39. Το άρθρο 106 του ν.4495/2017 τροποποιείται ως εξής:

Στο τέλος του εδαφίου α΄ της παραγράφου 1 προστίθενται εδάφια αα΄ και ββ΄ ως εξής:

«αα) Όταν για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υποβάλλεται ταυτόχρονα υπαγωγή για νομιμοποίηση τμήματος αυτού και διατήρηση του υπολοίπου τμήματος κατά τις διατάξεις του άρθρου 97, η άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται εφ’ όσον δεν υφίσταται στατική εξάρτηση των δύο τμημάτων. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλεται παράβολο για το σύνολο της επιφάνειας του αυθαιρέτου και ενιαίο ειδικό πρόστιμο μόνο για την επιφάνεια αυτού που δεν νομιμοποιείται.

Επομένως εδώ καταλαβαίνω πως μπορούμε να πάμε συνδυαστικά σε άδεια νομιμοποίησης και σε ρύθμιση όταν τα δύο τμήματα του κτιρίου (το ένα που ρυθμίζεται και το άλλο που νομιμοποιείται) είναι στατικά ανεξάρτητα.

ββ) Στην περίπτωση, κατά την οποία για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υφίσταται στατική εξάρτηση που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης:

i) το τμήμα που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 και να διατηρηθεί για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα, μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του,

ii) το τμήμα που πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσής του και είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί μετά την απομάκρυνση / καθαίρεση του άνω αναφερόμενου τμήματος (i), δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 του παρόντος με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού. Στην ανωτέρω περίπτωση ββ΄, ο στατικός έλεγχος της παραγράφου η του άρθρου 99 αφορά στο σύνολο του αυθαιρέτου.».

Το ββ i + ii λέει: σε ένα κτίριο έχουμε ένα τμήμα που δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί και ένα που μπορεί. Τα τμήματα είναι στατικά εξαρτημένα. Επειδή λοιπόν είναι στατικά εξαρτημένα δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης (όπως κάναμε στον 4178) αλλά όμως μπορεί να τακτοποιηθεί το τμήμα που θα ήταν δυνατόν να νομιμοποιηθεί με το 20% του προστίμου. Αυτό καταλαβαίνω από τα γραφόμενα.

Με άλλα λόγια όταν έχουμε στατική εξάρτηση δεν μπορούμε να κάνουμε συνδυαστικά τακτοποίηση και νομιμοποίηση, αλλά μπορούμε να τακτοποιήσουμε το εν δυνάμει νομιμοποιούμενο τμήμα με μειωμένο πρόστιμο κατά 80 %.

Παράδειγμα: σε οικόπεδο έχουμε μέγιστη δόμηση 200 τ.μ. Εχει εκδοθεί άδεια για κτίριο 100 τ.μ. Εχει κατασκευαστεί προσθήκη 50 τ.μ αυθαίρετη. Αυτή η προσθήκη εχει ενα τμήμα 10 τ.μ. εντός Δ και το υπόλοιπο πληρεί τις πολεοδομικές διατάξεις (ύψος, μέγιστη κάλυψη/δόμηση, αποστάσεις). Στον 4178 θα μπορούσαμε να ρυθμίσουμε τα 10 τ.μ. ως παραβίαση Δ και να νομιμοποιήσουμε το υπόλοιπο 40 τ.μ. 

Στον 4495 όμως θα μπορούσαμε να τακτοποιήσουμε τα 10 τ.μ. ως παραβίαση Δ και τα υπόλοιπα 40 τ.μ. επειδή θα ήταν δυνατό να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης, μπορούμε να τα τακτοποιήσουμε με το 20 % του προστίμου. Εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι και εχω λίγο σοκαριστεί από τη μείωση του προστίμου. Αν έχει κάποιος συνάδελφος άποψη επί του θέματος παρακαλώ να πει.

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά. Θα ήθελα να ρωτήσω το ακόλουθο.

Χώρος στάθμευσης 25 τ.μ τακτοποιήθηκε ως κατάστημα (προ 2011 κατασκευή). Για την πώληση - μεταβίβαση όμως τα έξοδα είναι υψηλά και για τον κατασκευαστή και για τον αγοραστή και σκεφτόμαστε τα ακόλουθα:

-Να γίνει άρση της αυθαιρεσίας/τακτοποίησης (να επανέλθει ως χώρος στάθμευσης)

-Να γίνει η μεταβίβαση ως χώρος στάθμευσης

-Να γίνει εκ νέου τακτοποίηση (ως επαγγελματικός χώρος/ κατάστημα).

Γίνεται αυτό, ή μόλις πραγματοποιηθεί η πώληση (2020) δεν θα μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης;

Σας ευχαριστώ
 
Link to comment
Share on other sites

Τίποτε απολύτως από αυτά που σκέφτεστε δεν γίνεται!!!

Εξαρτάται από τις ιδιαίτερες προδιαγραφές του ακινήτου να μπορεί να γίνει κάτι, αλλά το κόστος θα είναι πολλαπλάσιο αυτού που καλείστε τώρα να πληρώσετε.....

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 7/1/2020 at 9:21 ΠΜ, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Τίποτε απολύτως από αυτά που σκέφτεστε δεν γίνεται!!!

σωστα

Vaso007

και γιατι τα εξοδα ειναι "πολλα"???

Για τον κατασκευαστη, αυτος τι εξοδα εχει?

Ο αγοραστης πληρωνει 3%  ΦΜΑ επι της αντικειμενικης αξιας.

Πόοοσο πιο λιγα θα του στοιχισει αν παει με τον τροπο που λες

[και δεν καταλαβα ακριβως ποιός είναι  ...]

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι και καλή χρονιά! Έχω περίπτωση τακτοποίησης παραβάσεων διώροφης οικοδομής και αποθήκης. Στο οικόπεδο επίσης υπάρχει και ένα στέγαστρο (ανοιχτό από όλες τις πλευρές) το οποίο χτίστηκε μετά το 11. Πώς θα ενεργήσω; Θα χρειαστεί να βγάλω άδεια μικρής κλίμακας για το στέγαστρο(τηρεί τις προϋποθέσεις) ; Αν ναι πως θα γίνει, θα κάνω υπαγωγή και θα τσεκάρω προς έκδοση άδειας το υπόστεγο και τι πρόστιμα θα χρειαστεί να πληρώσω;

Link to comment
Share on other sites

Το στέγαστρο που είναι μετά το 2011 δεν τακτοποιείται με το Ν. 4495/2017 (στο Νόμο μπαίνουν και δηλώνονται οι αυθαιρεσίες που είναι πριν το 2011 μόνο).

Κατά την αποψή μου πρέπει να γίνει τακτοποίηση των αυθαιρεσιών που υπάρχουν στο οικόπεδο και είναι πριν το 2011 (με αναφορά ενδεχομένως στην ΤΕ για το στέγαστρο που χτίστηκε μετά το 2011).

Έπειτα να εκδοθεί άδεια μικρής κλίμακας για νομιμοποίηση της κατασκευής του στεγάστρου (χρειάζεται να έχει προηγηθεί η τακτοποίηση, καθώς χωρίς να είναι νόμιμα τα πάντα εντός του οικοπέδου δεν μπορεί να εκδοθεί ΕΕΜΚ). Πριν εκθοδεί οριστικά η ΕΕΜΚ νομιμοποίησης του στεγάστρου θα πρέπει να επισκεφτείτε την οικεία ΥΔΟΜ, να καταθέσετε την αίτηση (που βγαίνει από το e-adeies για την ΕΕΜΚ), τεχνική έκθεση που περιγράφει το στέγαστρο και την ημεορμηνία που κατασκευάστηκε, αναλυτικό προϋπολογισμό και ενδεχομένως κάποιο σχέδιο αν ζητηθεί. Με αυτά τα μεγέθη και δεδομένα η ΥΔΟΜ χωρίς να κάνει αυτοψία βγάζει τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης, τα οποία αποστέλει στη ΔΟΥ του ιδιοκτήτη και σας δίνει κάποιο χρηματικό κατάλογο ή έκθεση αυτοψίας το οποίο ανεβάζετε στο σύστημα e-adeies για την έκδοση της ΕΕΜΚ νομιμοποίησης του στεγάστρου, καθώς στα απαιτούμενα έγγραφα του e-adeies αυτό χρειάζεται για τη νομιμοποίηση του. Επιπλέον, θα χρειαστεί ο ιδιοκτήτης να πληρώσεις και κάποια ένσημα στο ΙΚΑ για την αυθαίρετη κατασκευή του στεγάστρου.

Τέλος, βεβαίωση μηχανικού μπορείς να δοθεί μόνο εφ'όσον νομιμοποιηθεί και το στέγαστρο που κατασκευάστηκε μετά το 2011

Edited by aretiemp
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ aretiemp. Είναι όμως σίγουρα σωστό να κάνω τακτοποίηση χωρίς το στέγαστρο; Βέβαια θα μου πεις δεν υπάρχει άλλος τρόπος, άλλα είναι εντάξει να κάνω τακτοποίηση αφήνοντας εκτός μια αυθαιρεσία με μονή αναφορά στην τεχνική έκθεση;

Link to comment
Share on other sites

Τακτοποίηση γίνεται μόνο για τις αυθαιρεσίες προ του 2011, άρα δεν μπορεί να μπει το στέγαστρο μέσα. Βέβαια η τακτοποίηση σε αυτή την περίπτωση (αν δεν κάνει και νομιμοποίηση του στεγάστρου μετά) δεν θα είναι χρήσιμη στον ιδιοκτήτη, καθώς δε θα μπορεί να πάρει βεβαίωση νομιμότητας, ούτε να μεταβιβάσει.

Link to comment
Share on other sites

21 λεπτά πριν, aretiemp said:

Τακτοποίηση γίνεται μόνο για τις αυθαιρεσίες προ του 2011, άρα δεν μπορεί να μπει το στέγαστρο μέσα. Βέβαια η τακτοποίηση σε αυτή την περίπτωση (αν δεν κάνει και νομιμοποίηση του στεγάστρου μετά) δεν θα είναι χρήσιμη στον ιδιοκτήτη, καθώς δε θα μπορεί να πάρει βεβαίωση νομιμότητας, ούτε να μεταβιβάσει.

Σε ευχαριστώ. Εννοείται ότι δεν μπορεί να τακτοποιηθεί το στέγαστρο, επομένως έτσι θα κάνω, τακτοποιώ τα υπόλοιπα και στη συνέχεια στην πολεοδομία για ΕΕΜΚ.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, έχει κανείς άποψη για το πόστ το οποίο έστειλα παραπάνω? στην τροποποίηση του άρθρου 106 κατά την οποία όταν έχουμε στατική εξάρτηση αντί νομιμοποίησης τακτοποιούμε και τα δύο τμήματα του κτιρίου με μείωση προστίμου κατά 80 % σε εκείνο το τμήμα που θα μπορούσαμε να νομιμοποιήσουμε ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.