Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

16 ώρες πριν, Didonis said:

Τέλος μη αναλαμβάνουμε προβλήματα που δεν είναι δικά μας και ακόμα συμβουλευτικά να ασχοληθούμε τι θα κάνουν, και στο τσαμπέ θα είναι και θα μας ζητάει και τα ρέστα στο τέλος …..

 

Καλά τα λές.. βλέπεις κάτι αμερικάνικες σειρές που λέει ο δικηγόρος χρεώνει 800 δολάρια την ώρα για συμβουλευτικές υπηρεσίες. Και 20 ευρώ τη συμβουλή να χρεώναμε τώρα θα ήμαστε πλούσιοι. Αλλά τους συνηθίσαμε τις "ερωτήσεις" να τις απαντάμε δωρεάν και τα έξοδα τρέχουν.

Για το θέμα συμφωνώ με τον Didonis πως μη υπαρκτό κτίσμα κατά την αυτοψία δεν τακτοποιείται και δεν έχει λόγο να τακτοποιηθεί εκτός και αν δημιουργεί πολεοδομική παράβαση στο υπόλοιπο (πχ με την καθαίρεση ξαφνικά βρίσκεται το υπόλοιπο μέσα στο Δ). Ακόμη και σε εκείνη την περίπτωση τακτοποιείται η παράβαση και όχι το μη υπαρκτό κτίσμα.

 

Edited by Vasili
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 641
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,

1) έχω ένα διώροφο του '37 με οικοδομική άδεια, που έχει κάποιες αυθαιρεσίες. (μικρή ΥΔ, υπογειο, εξωστες κτλ).  Θέλουμε να κατεδαφιστεί εξ ολοκλήρου και στη συνέχεια να βγεί νέα άδεια ανέγερσης. Θα κάνω υπαγωγή στον 4495 για αυτές τις αυθαιρεσίες και θα επιλέξω προς έγκριση κατεδάφισης? Μπορώ να κάνω χρήση του αρ.106 και να ακολουθήσει "έγκριση εκτέλεσης εργασιών" μιας και δεν είναι όλο αυθαίρετο? Ή πρέπει να βγάλω κανονική άδεια κατεδάφισης?

2)Επίσης προκειμένου να κατεδαφιστεί απαιτείται κοπή ενος δέντρου σε κοινόχρηστο χώρο. Πρέπει να βγάλω ξεχωριστή ΕΕΔΚΜ για το δέντρο ή μπορεί κάπως να ενταχθεί στην άδεια κατεδάφισης? Εχει τύχει σε κάποιον?

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Eαν έχει ήδη γίνει η Ρύθμιση του ακινήτου και έχει πληρωθεί ολόκληρο το πρόστιμο, μπορεί μετά να γίνει νομιμοποίηση για να γίνουν κάποιες εργασίες ?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχω 2 τακτοποιημένες ισόγειες κατοικίες με Ν 4178/13 σε οικοπεδο εντός σχεδίου. Απο βλακεία του τότε μηχανικού αλλά κ των ιδιοκτητών δεν τακτοποίησαν και μία μικρή αποθηκούλα που υπήρχε στο οικοπεδο (θα την  γκρέμιζαν αλλά ακόμα εκεί είναι).Τώρα θελω να βγάλω αδεια κατεδάφισης για την μικρότερη κατοικία και άδεια προσθήκης ορόφου πάνω από την άλλη. Το γεγονός ότι η αποθηκούλα θα γκρεμιστεί τώρα, αλλά κανένα σχέδιο τακτοποίησης δεν τη δειχνει, μου δημιουργεί πρόβλημα. Ο τωρινός τοπογράφος τη δείχνει στο σχέδιό του κ δεν ξέρω πώς να το λύσω. Να μην τη δείξει δε γίνεται μου είπε κ ας την κατεδαφισουν στα κρυφά γιατί αυτά ελέγχονται και θα τους βγει προστιμο μετά. Αναρωτιέμαι πώς?! Τι λύση υπάρχει;

Link to comment
Share on other sites

Στο ακίνητο υπάρχει σύσταση; Αν ναι και έχεις μία δήλωση για τη μια κατοικία και μια για την άλλη, μπορείς να θεωρήσεις ότι η αποθήκη ως κοινόχρηστη ορθώς δεν συμπεριλήφθηκε στις προηγούμενες δηλώσεις και να κάνεις σήμερα μνία δήλωση υπαγωγής κοινοχρήστων για την αποθήκη επιλέγοντας "προς έκδοση άδειας", πληρώνεις μόνο το παράβολο και μετά την συμπεριλαμβάνεις στην άδεια κατεδάφισης που λές ότι θα βγάλεις.

Αν δεν υπάρχει σύσταση έχεις 3 επιλογές:

1) Μεταφέρεις τη δήλώση στον 4495 και προσθέτεις την αυθαίρετη αποθήκη (αυτό μόνο με την προϋπόθεση ότι δεν χρησιμοποιηθεί καμία βεβαίωση νομιμότητας για συμβόλαιο ή πουθενά αλλού.

2)Θεωρείς ότι η αποθήκη κατασκευάστηκε μετά το 2011 άρα ακολουθείς τη διαδικασία επιβολής προστίμων ανέγερσης διατήρησης κλπ με έκπτωση λόγω οικειοθελούς κατεδάφισης. 

3)Δεν είδες καλά και την επόμενη φορά που θα ξαναπάς συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει καμία αποθήκη

Link to comment
Share on other sites

Σε Δ/σμα με ΟΑ του 1989 υπάρχει αυθαιρεσίες που θα τις εντάξω στο Ν4495/2017 και ένας εξώστης που προβλεπόταν στην Ο.Α. αλλά τμήμα του  υπέρκεινται του κοινόχρηστου χώρου της πόλης και δεν εξασφαλίζεται κάτω από την επιφάνεια του καθαρό ελεύθερο ύψος τουλάχιστον τριών (3) μέτρων. Οπότε κρίνεται προς κατεδάφιση. Μπορώ να τον εντάξω στο αρ. 106 του 4495 και να εκδοθεί έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης του προαναφερόμενου τμήματος. Το εναπομείναν τμήμα πληροί τις πολεοδομικές διατάξεις είναι σύννομο και δεν θα κατεδαφιστεί. Η πρέπει να πάω σε έκδοση Ο.Α. κατεδάφισης με οτι αυτο συνεπάγεται απο μελέτες.

1) Αν μπορώ να πάω με το αρ. 106 στο Φ.Κ. επιλέγω τύπο αυθαιρεσίας Σύννομο με αδυναμία νομιμοποίησης (αρθ. 106...) και κατηγορία αυθαιρεσίας 5 γιατί βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο;

2) Για την έγκριση εκτέλεσης εργασιών κατεδάφισης η πράξη βγαίνει αυτόματα χωρίς ελέγχους. Με ευθύνη μηχανικού (βλέπε συνημμένο). Αν εφόσον έχω αναλάβει την επ ίβλεψη ο ιδιοκτήτης δεν το κατεδαφίσει έχω κυρώσεις;

1.png

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αν έχω καταλάβει σωστά στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών προς κατεδάφιση με χρήση Υπηρεσίες απαιτειται κανονικά και η τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού για τον ηλεκτρομηχανολογικό έλεγχο και η μελέτη στατικής επάρκειας.

Δεν είναι λίγο παράδοξο αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

αποθήκη του 1950 που πρέπει να κατεδαφιστεί

Βγάζω άδεια κατεδάφισης ή το τακτοποιώ ως κατηγ.1 και βγάζω έγκριση κατεδάφισης? Μπορώ να επιλέξω τι είναι πιο συμφέρον χρονικά?

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την εγκ. 2 ν. 4495 (*) για το άρθρο 106, μπορείς να προβείς σε έγκριση κατεδάφισης πληρώνοντας το παράβολο που αντιστοιχεί στην επιφάνεια του κτιρίου. Διαφορετικά, άδεια κατεδάφισης. Λογικά,  η έγκριση φαίνεται να είναι πιο σύντομη, αλλά έχει το μειονέκτημα ότι πληρώνεις παράβολο, οπότε σε μεγάλες επιφάνειες πάνω από 100 τμ ο ιδιοκτήτης χάνει και 500 Ευρώ πλέον της δικής σου αμοιβής. Στο Π.Σ δηλώσεων ν. 4495 υπάρχει επιλογή για "νομιμοποίηση/έγκριση κατεδάφισης".

2. Κατεδάφιση : 
Είναι δυνατή η υπαγωγή στον ν.4495/17 αυθαιρέτων κατασκευών προς κατεδάφιση με καταβολή του παραβόλου της παρ.  ι  του  άρθρου  99,  εφ’  όσον  δεν  έχει  εκδοθεί  αμετάκλητη  δικαστική  απόφαση  για  την  κατεδάφισή  τους  και 
προκειμένου  να  ισχύσουν  και  γι’  αυτές  οι  ρυθμίσεις  του  νόμου  περί  διαγραφής  ανείσπρακτων  βεβαιωθέντων 
προστίμων. Η υπαγωγή μπορεί να αφορά είτε κατασκευές που έχουν ήδη κατεδαφιστεί αλλά εκκρεμούν γι’ αυτές 
πρόστιμα  ανέγερσης  και  διατήρησης,  είτε  κατασκευές  που  πρόκειται  να  κατεδαφιστούν.  Στην  περίπτωση  που  η 
κατεδάφιση έχει συντελεστεί δεν εκδίδεται σχετική έγκριση εργασιών, υποβάλλονται στοιχεία για την απόδειξη της 
κατεδάφισης  και  αντί  προστίμου  καταβάλλεται  παράβολο  πεντακοσίων  (500)  ευρώ.  Επισημαίνεται  ότι  στις 
περιπτώσεις κατεδαφίσεων δεν εξετάζεται η τήρηση των προϋποθέσεων του άρθρου 89 του νόμου, δεδομένου ότι έχει 
ή πρόκειται να προστατευθεί το περιβάλλον με την κατεδάφιση. 

Η  δυνατότητα  υπαγωγής  στο  πληροφοριακό  σύστημα  εξασφαλίζει  την  καταβολή  του  σχετικού  παραβόλου,  την 
ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος και τη δυνατότητα διαγραφής των επιβληθέντων προστίμων. 
Για τη σύνταξη μεταβιβαστικής συμβολαιογραφικής πράξεως, που αφορά κατασκευή για την οποία εκδόθηκε πράξη 
έγκρισης  εργασιών  κατεδάφισης  ή  υποβάλλεται  υπαγωγή  για  έγκριση  εργασιών  κατεδάφισης  αυθαιρέτων 
κατασκευών με καταβολή του παραβόλου της παρ. ι του άρθρου 99 θα πρέπει πριν την συμβολαιογραφική πράξη να 
έχουν κατεδαφισθεί οι αυθαίρετες κατασκευές. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.