Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Καλησπέρα,

Από την ώρα που κάνω ρύθμιση για έκδοση αδείας στον 4495, σε πόσο χρόνο πρέπει να βγάλω την άδεια, υπάρχει χρονικός περιορισμός?

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 646
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Από την ημερομηνία υπαγωγής (πληρωμή παραβόλου) έχεις 2 χρόνια για να εκδοθεί η άδεια νομιμοποίησης.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33

Καλησπέρα. Θα μπορούσα να βγάλω αναθεώρηση βάσει του ΝΟΚ πάνω σε φετινή άδεια νομιμοποίησης αυθαιρέτων, η οποία εκδίδεται με τους παλιούς (όταν είχε εκδοθεί η πρώτη οικοδομική άδεια 1986) όρους δόμησης;

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα σας,

Έχω περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών σε κτήμα 25στρεμμάτων στην περιοχή των Σπατών στη Ζώνη Γ1 (Ειδ. ενίσχυσης παραδ. και βιο. καλλιεργειών) 
 
Στο κτήμα αυτό είχε εκδοθεί το 1991 ΟΑ για Οινοποιείο με εμφιαλωτήριο επιφάνειας 880ττμ.
 
Στη συνέχεια και έως το 2008 κατασκευάστηκαν 
1. Αίθουσα εκδηλώσεων επιφάνειας 593τμ
2. Μαγειρείο 190τμ
 
 
Στο κτήμα επίσης προϋπήρχε όλων και ένα εκκλησάκι 12τμ το οποίο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1980.

Επικαλούμενος το άρθρο 106 περίπτωση ββ του Ν.4495/2017

«

ββ) Στην περίπτωση, κατά την οποία για το ίδιο ακίνητο ή ιδιοκτησία υφίσταται στατική εξάρτηση που αποκλείει τη δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης:

i) το τμήμα που παραβιάζει τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 και να διατηρηθεί για το χρονικό διάστημα που προβλέπεται στον παρόντα, μετά την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του, ii) το τμήμα που πληροί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή εκείνες που ίσχυαν κατά το χρόνο ανέγερσής του και είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί μετά την απομάκρυνση / καθαίρεση του άνω αναφερόμενου τμήματος (i), δύναται να υπαχθεί στις διατάξεις αναστολής επιβολής κυρώσεων του άρθρου 97 του παρόντος με την καταβολή του παραβόλου που αντιστοιχεί στην επιφάνειά του και του είκοσι τοις εκατό (20%) του ενιαίου ειδικού προστίμου. Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού.

Στην ανωτέρω περίπτωση ββ΄, ο στατικός έλεγχος της παραγράφου η του άρθρου 99 αφορά στο σύνολο του αυθαιρέτου.

»

Η μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων είναι και αυτή που επιφέρει το μεγαλύτερο πρόστιμο επομένως η σκέψη μου είναι:

 

  1. Να εντάξω το μαγειρείο και το εκκλησάκι σε υπαγωγή με ολόκληρη την επιφάνειά τους. (Άραγε για το εκκλησάκι υπάρχει κάποια ειδική κατηγορία και δεν τη γνωρίζω; )
  2. Να κόψω τη μεγάλη αίθουσα των δεξιώσεων σε δύο κομμάτια. Ένα θα είναι αυτό που επηρεάζει την πλάγια απόσταση για το οποίο θα πληρωθεί εξολοκλήρου το ενιαίο ειδικό πρόστιμο και για το υπόλοιπο κομμάτι να πληρωθεί το παράβολο και το 20% του ενιαίου ειδικού προστίμου. Στο σημείο αυτό με προβληματίζει η φράση «Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος, υποβάλλεται συμπληρωματικά τεχνική έκθεση αρμόδιου μηχανικού» για την οποία θα σας αναλύσω παρακάτω τη σκέψη μου.
  3. Θα απαιτηθεί έκδοση άδειας νομιμοποίησης για το κομμάτι που θα πληρωθεί το 20%; Δεν είναι σαφές στο εν λόγω άρθρο για την συγκεκριμένη περίπτωση ββ΄

 

Σκέφτομαι λοιπόν, προκειμένου να τηρηθεί η φράση «Για τη μελλοντική δυνατότητα στατικής επάρκειας και αυτοτέλειας του εν λόγω τμήματος….» να κόψω το κτίριο σε σημείο όπου βρίσκεται μία κατακόρυφη κολώνα, στην οποία πατάνε τα ψαλίδια της στέγης κι ας είναι πέρα των 10μ που είναι η ελάχιστη απόσταση, προκειμένου να μπορώ να τεκμηριώσω την στατική επάρκεια και αυτοτέλεια στην τεχνική μου έκθεση για το κομμάτι που απομένει το οποίο είναι εν δυνάμει νόμιμο. Έτσι λοιπόν θα πληρωθεί ολόκληρο το πρόστιμο για το κομμάτι από το όριο έως την πρώτη κολώνα μετά τα 10μ και για το υπόλοιπο το παράβολο και το 20% του υπολογισθέντος προστίμου. Η στατική επάρκεια προφανώς θα γίνει για το σύνολο του κτιρίου αυτού το οποίο να σημειώσω είναι πέτρινο.

 

Σπάτα.pdf

Link to comment
Share on other sites

Έχω κάνει δήλωση αυθαιρέτου αλλά με έκδοση αδείας νομιμοποίησης. Δυστυχώς έχουν παρέλθει τα δύο (2) χρόνια που έπρεπε να βγάλω την άδεια. Πως μπορώ να το σώσω? Και μία δεύτερη ερώτηση. Δήλωση του ν. 4178/13, μπορώ να την μεταφέρω στον ν. 4495/17? Οι προθεσμίες μετράνε από την ημερομηνία μεταφοράς?

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε ολους! 

Μπορώ με την ίδια διαδικασία αδειοδοτησης νομιμοποιησης κατασκευών προ 2011 δηλωσης ν.4495 να προσθέσω και νέο χώρο προσθήκης κατ' επέκταση ή να νομιμοποιήσω και αυθαίρετο μετά το 2011? ή χρειάζεται διαφορετική διαδικασία?

πχ. ΑΔΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ  βάσει Α.106  και  βασει Α.94 Ν.4495       ή    ΑΔΕΙΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ  βασει Α.106 και ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ.

 

On 20/9/2020 at 10:20 ΠΜ, MOUGGOLIAS said:

Έχω κάνει δήλωση αυθαιρέτου αλλά με έκδοση αδείας νομιμοποίησης. Δυστυχώς έχουν παρέλθει τα δύο (2) χρόνια που έπρεπε να βγάλω την άδεια. Πως μπορώ να το σώσω? 

Επίσης έχω τέτοια περίπτωση και αναμένω απαντηση από το ΤΕΕ γιατι ουτε η πολεοδομια μου γνωριζει..

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

Μπορείς φυσικά να βγάλεις μια άδεια που θα περιλαμβάνει τα πάντα.

Προσωπικά έχω δει πολλές άδειες νομιμοποίησης που εκδόθηκαν μετά την προθεσμία και δεν ασχολήθηκε κανείς. Δε νομίζω να έχεις πρόβλημα αν τη βγάλεις και τώρα. Θεωρώ πως η προθεσμία μπήκε για να υπάρχει μια σχετική πίεση να βγάζουν όντως άδειες γιατί αλλιώς θα πληρώνανε όλοι ένα παράβολο και θα το αφήνανε έτσι ες αει ότι καααποτε θα βγάλουν και άδεια.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Μία πολύ γρήγορη ερώτηση!
Έχω αυθαίρετη κατοικία 200τμ που πάει προς νομιμοποίηση με κατηγορία 1 οπότε 250 ευρώ παράβολο!
Στο ίδιο οικόπεδο έχω αυθαίρετο που πάει προς έκδοση άδειας κατεδάφισης και είναι 700τμ!

Προφανώς περνάω πως δεν υπάρχει άδεια οικοδομής αλλά η ερώτησή μου έχει να κάνει με τον υπολογισμό της υπέρβασης στο ίδιο κελί!
Σε αυτό υπολογίζω μόνο της κατοικία που πάει προς τακτοποίηση ή και την κατασκευή που πάει με έκδοση άδειας κατεδάφισης;
Ρωτάω γιατί επηρεάζει το ύψος του παραβόλου!

Ευχαριστώ προκαταβολικά!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.