Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα , έχω μια κατοικία ισόγεια η οποία έχει υπαχθεί στον 4495 προς τακτοποίηση. Στο οικόπεδο υπάρχει και μια στατικά ανεξάρτητη ισόγεια αποθήκη, η οποία επειδή ρυμοτομείται και θα την κατεδαφίσουμε.

α) πρώτα κάνω τακτοποίηση στην κατοικία προχωρώ στις δόσεις κανονικά (ή εφάπαξ), πάω και σε υπαγωγή και μετά βγάζω την άδεια κατεδάφισης για την αποθήκη;

β) Η αποθήκη πρέπει να τακτοποιηθεί και να πληρωθεί το πρόστιμο της και μετά να την κατεδαφίσω;

Ευχαριστώ.

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για την κατεδάφιση αυθαιρέτου δε χρειάζεται να βγάλεις άδεια κατεδάφισης αλλά έγκριση εκτέλεσης εργασιών (δες τα σχετικά ποστς) και για την οποία θα πρέπει να πληρωθεί παράβολο.

Οπότε σε μια δήλωση τακτοποιείς την κατοικία και σε αλλο φκ βάζεις το παράβολο για την αποθήκη.

(Επειδή ειναι ρυμοτομούμενο δε σημαίνει οτι πρέπει να κατεδαφιστεί...)

Link to comment
Share on other sites

Μιας και το σχετικό τοπικ ειναι κλειδωμένο το βάζω εδώ ώς το αμέσως πιο σχετικό.

Απο που προέκυπτε, άν προέκυπτε, οτι άδεια νομιμοποίησης εκδίδεται με βάση το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε κατά την κατασκευή του αυθαιρέτου είτε το σημερινό?

Link to comment
Share on other sites

4495 αρ.28

"ι) «Άδεια νομιμοποίησης» : είναι η οικοδομική άδεια ή η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, που εκδίδεται, μετά την εκτέλεση εργασιών ή κατασκευών ή αλλαγών χρήσης χωρίς την έκδοση της απαιτούμενης διοικητικής πράξης, προκειμένου να νομιμοποιηθούν αυτές, εφόσον είναι σύμφωνες είτε με τις ισχύουσες κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας νομιμοποίησης διατάξεις, είτε με αυτές που ίσχυαν, κατά τον χρόνο εκτέλεσης αυτών."
 

Link to comment
Share on other sites

Eυχαριστώ και τους 2 σας. Κι εγώ αυτό θυμόμουν αλλά δε το βρίσκω κάπου γραμμένο για τον 4178 συγκεκριμένα.  Έχει να κάνει μόνο με τις μελέτες? Τους όρους δόμησης? 

Edited by laxanos
Link to comment
Share on other sites

Αφού μιλάμε από μνήμης☺️☺️ (συγνώμη δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο προς το παρόν)

Σε άδεια νομιμοποίησης ελέγχονταν εάν η αυθαίρετη κατασκευή είναι σύμφωνη, είτε με τις ισχύουσες κατά τον χρόνο έκδοσης της άδειας νομιμοποίησης διατάξεις, είτε με αυτές που ίσχυαν, κατά τον χρόνο εκτέλεσης αυτής. Αυτό σε ότι αφορά τις υποχρεωτικές διατάξεις του ΓΟΚ που ήθελες να χρησιμοποιήσεις, όχι τους όρους δόμησης (εκτός αν άλλαζαν οι όροι δόμησης ενώ είχες πρωτοκολλήσει ήδη άδεια).

Τώρα, για Ν. 4178 (ή/και 4495) αν θυμάμαι επίσης καλά, ο έλεγχος των υπερβάσεων γίνεται σύμφωνα με τους όρους δόμησης που ίσχυαν κατά τον χρόνο ανέγερσης του αυθαιρέτου ή που ισχύουν σήμερα.

Ανάλογα τον λόγο για τον οποίο ρωτάς (δεν έχω καταλάβει), διάλεξε και πάρε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω γιατί το ψάχνεις στον 4178. Είναι διάταξη που αφορά τις διαδικασίες έκδοσης οικοδομικής άδειας και εκεί βρίσκεται. Τώρα στον 4495 και αντίστοιχο υπήρχε και στον 4030.

Αρ.4 Άδειες Δόμησης

"6. Σε περίπτωση αυθαίρετης κατασκευής, που τηρεί τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις ή αυτές που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής της, αυτή είναι δυνατόν να νομιμοποιηθεί ύστερα από έκδοση ή αναθεώρηση της άδειας δόμησης"
 

Link to comment
Share on other sites

Largy σ ευχαριστώ για τη βοήθεια σου. Οπως διάβασα το αρθρο 43 αναφέρει τα εξής:

α) κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα

γ)κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 106 του παρόντος ή στην παρ. 1α του άρθρου 23 του ν. 4178/2013, ή αυθαιρέτων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία σύμφωνα με τους ν. 3775/2009 (Α’ 122) και 3843/2010 (Α’ 62), καθώς και των κατασκευών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν. 4178/2013 και του παρόντος νόμου και για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία ή είναι σε στάδιο οριστικής υπαγωγής και έχει ολοκληρωθεί η υποβολή στο πληροφοριακό σύστημα των απαραίτητων δικαιολογητικών, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 99 και ειδικότερες διατάξεις του παρόντος, εφόσον δεν αφορούν σε κτίσματα που υφίστανται προ του 1955.

 

Η περίπτωση μου αφορά την παράγραφο γ;

Συγνώμη, αλλά δεν το έχω ξανακάνει και είμαι λίγο αγχωμένη..

Διότι η αποθήκη του πελάτη δεν είναι ετοιμόρροπη , είναι σε καλή κατάσταση. ¨Όμως δεν τον ενδιαφέρει αν την κατεδαφίσει.

Οπότε , συμπληρώνω ένα φύλλο καταγραφής όπου αναφέρω τα τετραγωνικά της κατοικίας που θα τακτοποιηθεί ως κατηγορία 2 μια που έχουμε δήλωση Ν. 1337/83 και σε άλλο φύλλο καταγραφής κλικάρω την έγκριση κατεδάφισης;

και αυτό ήταν σε ότι αφορά το Ν. 4495;

διαμορφώνει το πρόστιμο, το πληρώνει και τέλος;

Μετά εκδίδω με άλλο τρόπο την έγκριση εκτέλεσης εργασιών

Ευχαριστω

 

On 8/10/2020 at 11:46 ΠΜ, Largy said:

για την κατεδάφιση αυθαιρέτου δε χρειάζεται να βγάλεις άδεια κατεδάφισης αλλά έγκριση εκτέλεσης εργασιών (δες τα σχετικά ποστς) και για την οποία θα πρέπει να πληρωθεί παράβολο.

Οπότε σε μια δήλωση τακτοποιείς την κατοικία και σε αλλο φκ βάζεις το παράβολο για την αποθήκη.

(Επειδή ειναι ρυμοτομούμενο δε σημαίνει οτι πρέπει να κατεδαφιστεί...)

Να σε ξαναρωτήσω κάτι...? Η δική μου περίπτωση φαντάζομαι οτί είναι η γ που λέει  :γ) κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 106 του παρόντος ή στην παρ. 1α του άρθρου 23 του ν. 4178/2013, όπως ισχύει.

Αυτό ισχύει για όσους θέλουν να κατεδαφίσουν ένα αυθαίρετο κτίσμα...?

Και τότε πότε βγάζω άδεια κατεδάφισης....?

Σ ευχαριστώ...

 

Edited by Pavlos33
αναμόρφωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Από τη στιγμή που έχει κλείσει η κατηγορία 5, αυθαίρετο κτίσμα για το οποίο υπήρχε δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης, δε δύναται πλέον να νομιμοποιηθεί;

Και εξηγώ την περίπτωση που αντιμετωπίζω: το 2000 ανεγέρθηκε κατοικία με "πλαστή" άδεια (ο τότε μηχανικός απλά είχε "αντιγράψει" τη σφραγίδα της πολεοδομίας και "εξέδιδε" μόνος του τις άδειες). Ωστόσο φρόντιζε και είχαν πραγματοποιηθεί όλα σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις.

Η ΥΔΟΜ, γνωρίζοντας την περίπτωση καθώς υπήρξαν αρκετές άλλες περιπτώσεις με τον ίδιο, με παρέπεμψε σε έκδοση άδειας νομιμοποίησης. Το ζήτημα είναι ότι εφόσον δεν υπάρχει καθόλου άδεια, όταν το περνάω στο 4495 προς έκδοση άδειας πρέπει υποχρεωτικά να επιλέξω ΚΑΤ. 5 το οποίο πλέον δε γίνεται... καμία ιδέα κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.