Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

για να το εξακριβώσω. σε Ισόγειο που έχει παράβαση στο πίσω Δ για 0,5μ. και το υπόλοιπο είναι εντός πολ/κών διατάξεων ΔΕΝ μπορώ να κάνω νομιμοποίηση στο εντός και να πληρώσω πρόστιμο για το εντός Δ.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,χρόνια πολλά!Όχι δεν γίνεται,πρέπει να τηρούνται όλες οι ισχύουσες διατάξεις (άρα και υποχρεωτικές πλάγιες αποστάσεις) για την νομιμοποίηση στατικά ανεξάρτητου κτιρίου και όχι τμήματος στατικά εξαρτημένου.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα και καλή χρόνια συνάδελφοι....Να με βοηθήσει κάποιος στο εξής:

σε ένα οικόπεδο στο οποίο έχει βγει με άδεια μία κατοικία και επιπλέον αυτής έχουν γίνει αυθαίρετα επέκταση της κατοικίας την οποία και τακτοποιούμε με 4495 . Έχουν γίνει και 2 αυθαίρετες αποθήκες τις οποίες θέλουμε με έγκριση εκτέλεσης εργασιών να κατεδαφίσουμε.

Πάω λοιπόν στο e adeies να βγάλω την έγκριση...στο κουτάκι δόμηση/χρήσεις/θέσεις στάθμευσης,  εκεί που μας ζητάει να συμπληρώσουμε το πινακάκι δόμησης ( εμβαδόν κάλυψης, εμβαδόν δόμησης κτιρίου ) θα συμπληρώσω το εμβαδόν μόνο των αποθηκών τις οποίες κατεδαφίζω ( αφού γι αυτές και μόνο βγάζω την κατεδάφιση...αυτές μόνο αφορά η όλη διαδικασία )ή θα βάλω το συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων...?

π.χ για το εμβαδόν δόμησης κτιρίου: επιτρεπόμενα: ότι επιτρέπεται σ΄σύμφωνα με τους όρους δόμησης και το Εμβαδόν οικοπέδου ,

                                                              νομίμως υφιστάμενα: μόνο το κομμάτι που έχει άδεια ή και αυτό που τακτοποιω....? ή τπτ αν λαμβάνω υπόψην μόνο τις αποθήκες στην όλη διαδικασία οπότε είναι αυθαίρετες άρα νομίμως υφιστάμενα=0...

                                                           Ρυθμισμένα: παρομοίως...το εμβαδόν των ρυθμισμένων που δεν κατεδαφίζω ή εμβαδόν ρυθμισμένων =0 αφού δεν ρυθμίζω τις αποθήκες....?

                                                           Νέοι χώροι: - το εμβαδόν των αποθηκών που κατεδαφίζω? ή το τελικό συνολικό εμβαδόν των κτισμάτων που παραμένουν και δεν έχουν κατεδαφιστεί.....?

 

Εν ολίγης...στην έγκριση εκτέλεσης για κατεδάφιση ασχολούμαι αποκλειστικά και  μόνο με τα κτίρια που κατεδαφίζω σαν να μην υπάρχει τπτ άλλο....?ή το βλέπω συνολικά το θέμα.....υπολογίζοντας και ό,τι δεν κατεδαφίζεται....?

Ευχαριστώ πολύ ...ελπίζω να μπόρεσα να σας το δώσω να το καταλάβετε και να μην σας μπέρδεψα.....

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

@Elena Stefanaki

Νομίμως υφιστάμενα είναι τα κτίρια της παραγράφου 1 του άρθρου 23 του ΝΟΚ.

Ρυθμισμένα είναι όσα έχουν τακτοποιηθεί και δεν είναι νομίμως υφιστάμενα.

Νέοι χώροι στην κατεδάφιση δεν υπάρχουν. Στο ηλεκτρονικό σύστημα βάζουμε αρνητικούς αριθμούς.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Πρόκειται να γίνει συμβολαιογραφική πράξη μεταβίβασης οικοπέδου με κτίριο διαμερισμάτων προ του '75. Το κτίριο πρόκειται να κατεδαφιστεί και ως εκ τούτου η άδεια κατεδάφισης θα εκδοθεί πριν την συμβολαιογραφική πράξη.

Υπάρχει σύσταση Ο.Ι. η οποία αφορά τα υλοποιημένα διαμερίσματα καθώς και μελλοντικές Ο.Ι. (δικαιώματα υψούν)

Όλα τα προς κατεδάφιση διαμερίσματα έχουν υπερβάσεις. Άδειες έχουν εκδοθεί για την ανέγερσή τους (με διαδοχικές προσθήκες) αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ακριβώς.

  1. Είναι εφικτή η υπαγωγή ολόκληρου του κτιρίου στον ν.4495 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 106? Δηλαδή, εφόσον η μοίρα του κτιρίου είναι το γκρέμισμα αμέσως μετά την μεταβίβαση, δεν υπάρχει λόγος να γίνουν δηλώσεις τακτοποίησης και πληρωμής προστίμου διατήρησης υπερβάσεων για κάθε μία από τις Ο.Ι., και άρα είναι εφικτό με ένα παράβολο να υπαχθούν όλες οι Ο.Ι. στο άρθρο 106?
  2. Εφόσον γίνει υπαγωγή στο άρθρο 106, μπορεί να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση (με απαλλαγή από φόρο μεταβίβασης), και η ίδια η κατεδάφιση, με έγκριση εκτέλεσης εργασιών? (σύμφωνα με το άρθρο 29 του ν.4495)? Δηλαδή με την υπαγωγή στο άρθρο 106, μπορούμε στην συνέχεια να κατεδαφίσουμε και τα νόμιμα και τις υπερβάσεις με έγκριση εργασιών κατεδάφισης και όχι με άδεια κατεδάφισης?
  3. Εφόσον εγκριθεί η εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης του όλου κτιρίου, στο επόμενο βήμα που είναι η μεταβίβαση, ο Συμβολαιογράφος δικαιούται ως προς την απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης για κάθε μία από τις αυθαίρετες προς κατεδάφιση Ο.Ι.?  

 

 

Link to comment
Share on other sites

1. Είναι δυνατή η υπαγωγή ολόκληρου του κτιρίου μόνο αν το υπάγεις όλο στην κατηγορία 2. Γιατί αν θέλεις να βάλεις κατηγορία 1 θα πρέπει να γίνει ξεχωριστή δήλωση για κάθε ιδιοκτησία.

2. Η υπαγωγή "προς κατεδάφιση" δεν αρκεί για να πραγματοποιηθεί μεταβίβαση γιατί όσο εκκρεμεί η κατεδάφιση δεν μπορεί να προχωρήσει η δήλωση σε οριστική ούτε να εκδοθεί βεβαίωση. Θα πρέπει πρώτα να εκδοθεί η άδεια, να υλοποιηθεί η κατεδάφιση και στη συνέχεια να γίνει η μεταβίβαση. Εναλλακτικά πρέπει η δήλωση να γίνει "προς τακτοποίηση" να πληρωθεί το 30% του προστίμου για να γίνει η μεταβίβαση και στη συνέχεια ο νέος ιδιοκτήτης να ανοίξει τη δήλωση να το γυρίσει "προς έκδοση άδειας" και να βγάλει αυτός την άδεια κατεδάφισης.

3. Επαναλαμβάνω, βεβαίωση δεν μπορεί να εκδοθεί αν δεν έχουν κατεδαφιστεί ή τακτοποιηθεί οι αυθαιρεσίες. Στην 1η περίπτωση έχουν κατεδαφιστεί όλα άρα εκδίδεται πλέον 1 βεβαίωση για όλο το αδόμητο ακίνητο, στη 2η περίπτωση εκδίδεται μια ξεχωριστή βεβαίωση για κάθε τακτοποιημένη ιδιοκτησία + 1 για τα κοινόχρηστα.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Λαμβάνοντας ως δεδομένο την εδώ και δεκαετίες πάγια τακτική στις μεταβιβάσεις οικοπέδων με κάποια οικεία, η οποία θα κατεδαφιστεί αμέσως μετά από τον αγοραστή προκειμένου να δομήσει,  

όπου μόνο η άδεια κατεδάφισης επαρκούσε για την απαλλαγή από την καταβολή φόρου μεταβίβασης κτισμάτων

θεώρησα ότι εξίσου η υπαγωγή προς κατεδάφιση και η έκδοση αδείας επαρκεί για την απαλλαγή από βεβαιώσεις και ΠΕΑ.

Προκειμένου να προχωρήσει η "προς κατεδάφιση" δήλωση σε οριστική χρειάζεται πόρισμα ελεγκτή δόμησης το οποίο να βεβαιώνει την κατεδάφιση?  

Πάντως παρά τις εννέα καρτέλες με υπερβάσεις που έχει το ακίνητο, αλλάζοντας από κατηγορία 1 σε κατηγορία 2 και αντιστοίχως σε παλαιότητα μέχρι 1982, το πρόστιμο παραμένει ίσο με το παράβολο (250€) 

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.