Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 106 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα με δυνατότητα έκδοσης άδειας νομιμοποίησης ή κατεδάφισης


Recommended Posts

Παράθεση

Ν4030/αρθ 5/παρ5

Οι άδειες κατεδάφισης των κτιρίων δεν θεωρούνται από το Αστυνομικό Τμήμα και δεν εκτελούνται πριν να συμπληρωθούν είκοσι ημέρες από την ανάρτηση του σώματός τους στο διαδίκτυο που συνοδεύεται από φωτογραφίες του προς κατεδάφιση κτιρίου και συνοπτική περιγραφή αυτού.

Με την έγκριση κατεδάφισης αυθαιρέτου ενταγμένου στο άρθρο 106 τι κάνουμε? Ανάρτηση στην Διαύγεια δεν υφίσταται των Πράξεων Έγκρισης Εργασιών.

Θεώρηση στο Αστυνομικό Τμήμα και μετά απευθείας κατεδάφιση?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 644
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ωραία με την σύγκριση πραγματικότητας και αδείας 0,76τμ είναι εκτός αδείας και εντός πρασσιάς, αυτά όμως κατασκευάστηκαν πριν το σχέδιο πόλης που δεν υπήρχε η πρασσιά, οπότε μπορούν να ρυθμιστούν ή όχι; εκεί είναι το ερωτηματικό μου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι έχει προβεί κάποιος σε διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτου με έγκριση εργασιών , σε διπλοχαρακτηρισμένο (παραδοσιακό + αρχαιολογικό ) οικισμό με υπαγωγή στον 4495 ? Απαιτούνται εγκρίσεις ΥΠΠΟ + Σ.Α στο ε-αδειες ? Το αρθ. 106 μιλάει για 6 μήνες από την υπαγωγή να ολοκληρωθεί η κατεδάφιση . Τι γίνεται όμως αν το ΥΠΠΟ δεν απαντήσει εμπρόθεσμα . Ενώ για την έκδοση άδειας νομιμοποίησης το άρθρο προβλέπει παράταση προθεσμίας για την μη υπαιτιότητα καθυστέρησης του ιδιοκτήτη , για την κατεδάφιση δεν προβλέπει σχετική παράταση .

Link to comment
Share on other sites

venezia,

Αν δεν απαντήσει το ΥΠΠΟ δεν γίνεται τίποτε. Δεν έχει τόση σημασία τι λέει ο νόμος για την προθεσμία.

Αλλού η αρχή που αποφασίζει ... αρχικά την ίδια την υπαγωγή, θα περιμένεις.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Έχω περίπτωση ακινήτου εκτός σχεδίου πόλεως εντός του οποίου ανήγειραν 2-όροφη οικοδομή με υπόγειο (το υπόγειο Β.Χ. στην άδεια, λειτουργική ενότητα με εσωτερική κλίμακα) το έτος 2005, δίχως εξάντληση του συντελεστή δόμησης. Πλέον το υπόγειο έχει κύρια χρήση. Μπορώ ή δεν μπορώ (λόγω της παρ.2 του α.116 Ν.4759/20) να κάνω χρήση του 50% Κ.Χ. για το υπόγειο ώστε να το νομιμοποιήσω; Το κτίσμα ηλεκτροδοτήθηκε το 2009.

 

Link to comment
Share on other sites

Σε γήπεδο υπάρχει:

1. Κτίριο κατηγορίας 3

2. Κτίριο προς αδειοδοτηση

3. Κτιριο σε τμήμα του κατηγορίας 4 (αλλαγή χρήσης χωρίς αλλαγή συντελεστού δόμησης που συνοδεύεται από εργασίες αναλυτικού)και σε τμήμα του κατηγορίας 5.
 

Για να νομιμοποιηθεί το 2 κατά ΝΟΚ θα πρέπει το 1 και το τμήμα του 3 κατηγορίας 4, (δηλαδή αυτά που μετά τη συμπλήρωση της ΗΤΚ  υφίστανται νόμιμα) να πληρούν τα κατά ΝΟΚ και ιδιαιτέρως τον ΚΕΝΑΚ;

Τα γράφω αυτά διότι το κτίριο προς αδειοδότηση έχει ήδη θερμοπρόσοψη, αλλά και κλιμακοστάσιο, οι επιφάνειες των οποίων αφαιρούνται κατά ΝΟΚ, ωστοσο τα λοιπά κτίρια 1 και 3 δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ΚΕΝΑΚ....

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!

Το 2018 (με ερωτηματικό) έγινε μια αυθαίρετη λειτουργική συνένωση ιδιοκτησιών σε όμορα κτίρια στο ίδιο οικόπεδο και έχω ξεκινήσει την δαδικασία νομιμοποίησης μέσω ΕΕΔΜΚ.

Δεν υπάρχει φάκελος αυθαιρέτου.

Έχω ανεβάσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα πλην του "Απόφαση επιβολής προστίμου, Χρηματικός κατάλογος βεβ. σε ΔΟΥ/Υπαγωγή αυθαιρέτου προς έκδοση Ο.Α. νομιμοποίησης" με κωδικό 157. Δεν μπορώ να προχωρήσω σε υποβολή καθώς υπολείπεται το συγκεκριμένο έγγραφο, επομένως έχει παραμείνει σε κατάσταση επεξεργασίας.

Ενώ ήμουν έτοιμος να πω στον ιδιοκτήτη να κάνει αίτηση (αυτοκαταγγελία) με συνημμένη την από πάνω αίτηση ώστε να του επιβληθούν τα πρόστιμα, να τα πληρώσει (άμεσα για να γλυτώσει αρκετά λεφτά) και να ανεβάσω τα αντίστοιχα αρχεία πληρωμών και υποβολής προστιμων, επικοινωνώ με την πολεοδομία η οποία αναφέρει ότι δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο, θα πληρώσει απευθείας το 200αρι (χωρισμένο σε 100 και 100 για ΔΟΥ/Δήμο) δίχως οποιαδήποτε επιβολή προστίμου καθώς ούτως ή άλλως την ευθύνη την έχω εγώ.

 

Βάσει Ν.4495/17 άρθρο 94 παράγραφος 4δ (η οποία αναφέρεται στην περίπτωση "ε" της παρ 3 του άρθρου 81 για τις ΕΕΔΜΚ), αναφέρει ότι το πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται στα 1000 και το διατήρησης στο 20% (200) ή το διπλάσιο αυτού για την οριστική διατήρηση. Λίγο πιο κάτω: "Αν ο υπόχρεος συμμορφωθεί με τις πολεοδομικές διατάξεις και αποκαταστήσει την πολεοδομική παράβαση με την απομάκρυνση της χρήσης ή την κατεδάφιση της αυθαίρετης κατασκευής ή εκδώσει την προβλεπόμενη οικοδομική άδεια όπου επιτρέπεται, μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη διαπίστωσή της δεν επιβάλλεται πρόστιμο διατήρησης και το πρόστιμο ανέγερσης περιορίζεται στο ελάχιστο ποσό των διακοσίων (200) ευρώ".

Μου φαίνεται λίγο περίεργο να πληρώνει εξ' αρχής 200 ευρώ και δίχως να έχει γίνει διαπίστωση από την υπηρεσία δόμησης. Έχει κάνει κάποιος κάτι αντίστοιχο, δηλαδή απευθείας πληρωμή δίχως να εμπλακεί η πολεοδομία? Και αν ναι, γνωρίζει τους κωδικούς παραβόλων για αυτές τις δύο πληρωμές? Στο e-παράβολο δεν βρήκα κάτι παρεμφερές, ενδεχομένως να θέλει απευθείας επίσκεψη στην ΔΟΥ.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Για να απαντήσω στην ερώτησή μου, τελικά και τα δύο παράβολα εκδίδονται από την αρμόδια ΔΟΥ στο τμήμα εσόδων κατόπιν ραντεβού λόγω COVID.

Το ένα είναι για την ΔΟΥ και έχει κωδικό ΚΑΕ 1450189001 υπερ ΕΤΕΡΠΣ, αξίας 100 ευρώ, και το άλλο για τον Δήμο με κωδικό ΚΑΕ 62235 (ενδέχεται όμως να έχει σχέση μόνο με τον δήμο Παλλήνης), αξίας επίσης 100 ευρώ.

Αυτό για οποιον συνάδελφο χρειαστεί να ασχοληθεί με νομιμοποίηση μέσω ΕΕΔΜΚ και υπάγεται στο από πάνω άρθρο, δίχως να υπάρχει έκθεση αυτοψίας ή σήμα από αστυνομία, δηλαδή με τον ιδιοκτήτη να δηλώνει αυτοβούλως μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης τις αυθαιρεσίες που υπάρχουν.

Edited by cv01302
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Φαντάζομαι οτι δεν υπάρχει πρόβλημα να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης χωρίς να υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ... (?) Στ ακίνητο υπάρχουν και άλλες αυθαιρεσίες φυσικά ως κατ4!

Στόχος η νομιμοποιήση του μεγίστου ύψους της οικοδομής, αυθαιρεσία που έχει προκύψει από κατασκευή σε υψηλότερη στάθμη με την αξιοποίηση του +1μ από το αρθ15 ΝΟΚ "...επιτρέπεται προσαύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους μέχρι ένα (1,00) μ. ...    το ισόγειο του κτιρίου χρησιμοποιείται κατά ποσοστό 50% τουλάχιστον για στάθμευση οχημάτων, "

Στο ισόγειο υπάρχουν αποθήκες οι οποίες θα κατεδαφιστούν με έγκριση εργασιών για να αποκτήσει το +1μ.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 22/6/2021 at 11:59 ΠΜ, jbosdas said:

Φαντάζομαι οτι δεν υπάρχει πρόβλημα να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης χωρίς να υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ... (?)

Όχι,κανένα πρόβλημα αρκεί αυτά που θα παραμείνουν να μην τον υπερβαίνουν (αντίστοιχα και για τα λοιπά επιτρεπόμενα μεγέθη).

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.