Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 107 - Ν. 4495/17] Ενέργειες αρμόδιων Υπηρεσιών


Recommended Posts

Το έντυπο δεν σε χρειάζεται-τι να το κάνεις αφού αυτό εκδίδεται αυτόματα μέσω της e-adeies

Ποια διαδικασία εννοείς? την Ηλεκτρονική?

Link to comment
Share on other sites

Δεν ήξερα πως και η έγκριση εργασιών γίνεται ηλεκτρονικά και αυτή.... με τι δικαιολογητικά  (δεν λέω για την μικρής κλίμακας)...

Link to comment
Share on other sites

ΚΥΑ

ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/48123/6983/ΦΕΚ 3136/31-7-18

Διαδικασίες ηλεκτρονικής υποβολής, έλεγχου και έκδοσης των διοικητικών πράξεων

Άρθρο 9

Διαδικασία ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ]  (σσ άρθ 29 παρ 4 )

Η ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης Έγκρισης εκτέλεσης εργασιών, εκδίδεται αυτόματα (σ.σ δηλ είναι πάντα κατηγορίας 3)  και δηλώνεται ο επιβλέπων μηχανικός που έχει την ευθύνη της εκτέλεσης των εργασιών.

άρθρ 29 παρ 4

1. έγκριση εκτέλεσης εργασιών απαιτείται για τις ακόλουθες εργασίες, ύστερα από υποβολή τεχνικής έκθεσης και δήλωσης, αρμόδιου μηχανικού ότι αναλαμβάνει την επίβλεψη, σύμφωνα με τους όρους που ορίζει η αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Ν 4546/2018 - ΦΕΚ 101Α/12-6-2018 (Άρθρο 34)  «το Τμήμα Ελέγχου Δόμησης –Τοπικό Παρατηρητήριο».:

α) κατεδάφιση κατασκευών ή κτιρίων, που χαρακτηρίζονται επικινδύνως ετοιμόρροπα, σύμφωνα με τις διατάξεις για επικίνδυνες οικοδομές,

β) εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας, που καθορίζονται από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, σε κτίριο ή κατασκευές που έχουν χαρακτηριστεί επικίνδυνες,

γ) κατεδάφιση ή αποκατάσταση κατασκευών που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες ή έχουν υπαχθεί στο άρθρο 106  του παρόντος ή στην παρ. 1α του άρθρου 23  του ν. 4178/2013, όπως ισχύει

 ΆΡΘ 23 4178

1.α. Στην περίπτωση αυθαιρέτων κατασκευών ή χρήσεων για τις οποίες  δύναται να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης ή κατεδάφισης, με βάση την κείμενη νομοθεσία, εφόσον καταβληθεί το παράβολο της παραγράφου 10 του άρθρου 11 και εκδοθεί η σχετική οικοδομική άδεια νομιμοποίησης εντός τριών (3)  [S1]ετών ή άδεια κατεδάφισης εντός έξι (6) μηνών από την καταβολή του και δεν οφείλεται άλλο πρόστιμο.

 
Edited by Pavlos33
μορφοποίηση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ ευχαριστώ για την επισήμανση αλλά εγώ αναφέρομαι στο παρακάτω του Ν4495. Έχει καταργηθεί?

Παράθεση

5.  α) Στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 (Α122) και 3843/2010 (Α62), καθώς και των κατασκευών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και του παρόντος νόμου και για τις οποίες έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού ενιαίου ειδικού προστίμου, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης.
β) Στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 και 3843/2010, καθώς και όσες έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις του ν.4014/2011,  του  ν.4178/2013  και  του  παρόντος,  και  έχει  περαιωθεί  η  σχετική  διαδικασία  ή  έχει εξοφληθεί  ποσοστό  τριάντα  τοις  εκατό  (30%)  του  συνολικού  ποσού  προστίμου,  σύμφωνα  με  τις διατάξεις του παρόντος, ή εμπίπτουν στην παράγραφο 2 του άρθρου 89, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε ισχύουσα διάταξη η εκτέλεση :
αα)  εργασιών επισκευής, οι οποίες αποβλέπουν στην υγιεινή, την αισθητική βελτίωση-αποκατάσταση, τη συνήθη συντήρησή τους, καθώς και εργασιών προσαρμογής,  σύμφωνα με τα άρθρα 116 και 117,
ββ)  κατεδάφισης,
γγ)   κατασκευής στέγης, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του επόμενου εδαφίου ή φύτευσης δώματος,
δδ)  ενίσχυσης,  όπως  αυτή  προκύπτει  από  τη  μελέτη  στατικής  επάρκειας,  χωρίς  να  επέρχεται αντικατάσταση του φέροντος οργανισμού.
H εκτέλεση των ανωτέρω εργασιών αφορά τα αυθαίρετα τμήματα κτιρίων, ενώ για τα τμήματα που καλύπτονται από οικοδομική άδεια επιτρέπονται οι κατά νόμο  προβλεπόμενες εργασίες.
γ)  Η  εκτέλεση  των  εργασιών  των  περιπτώσεων  α  και  β  γίνεται  ύστερα  από  έγκριση  εργασιών,  που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων : α) κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) της παρ.2 του άρθρου 27 του ν.4067/2012 (Α79), β) κατασκευής υποχρεωτικής στέγης, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, γ) κατασκευής στέγης, σύμφωνα με την  ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνο εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος που δεν υπερβαίνει σε ποσοστό 10% το προβλεπόμενο στην άδεια. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται αμελλητί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.).
Για  τη  χορήγηση  έγκρισης  εργασιών  αποπεράτωσης  αυθαίρετης  κατασκευής  υποβάλλονται επιπροσθέτως των λοιπών δικαιολογητικών :
αα)  βεβαίωση  του  πληροφοριακού  συστήματος  για  την  περαίωση  της  διαδικασίας  υπαγωγής  της κατασκευής,
ββ)  φωτογραφίες για την υφιστάμενη κατάσταση του αυθαιρέτου κτίσματος, εξωτερικά και εσωτερικά.
δ) Ο έλεγχος των ανωτέρω εργασιών και η σύνδεση των αυθαίρετων κατασκευών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας γίνεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 45 και 47.
ε)  Το  έντυπο  για  τη  χορήγηση  έγκρισης  εργασιών  των  περιπτώσεων  α  και  β  της  παραγράφου  5 καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
στ)  Για  τη  χορήγηση  της  έγκρισης  εργασιών  υποβάλλονται  στις  αρμόδιες  υπηρεσίες  δόμησης δικαιολογητικά  που  μπορεί  να  καθορίζονται  και  να  τροποποιούνται  με  απόφαση  του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Έχω και εγώ το ίδιο θέμα.

Ισόγειο με άδεια το 1971, ρευματοδοτημένο, προφανώς με κάποιες αυθαιρεσίες (ύψος, κατηγορία 3 στις διαστάσεις, κλείσομο Η/Υ)

Προσθήκη ορόφου με άδεια του 2005. Κατασκευάστηκε φέρων οργανισμός, τοιχοποίιες και στέγη, με μικρές αυθαιρεσίες φυσικά, κυρίως με κλείσμο φωταγωγού κλιμακοστασίου και διαμερισμάτωση.

Κάνω τακτοποίηση με 4495 και προσπαθώ να καταλάβω ποια θα είναι η διαδικασία ώστε νόμιμα να περατωθεί ο όροφος και να γίνει σύνδεση με δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Στην οικοδομή ΔΕΝ υπάρχει σύσταση Ο.Ι.

Απ' ότι καταλαβαίνω, με την περαίωση της διαδικασίας της τακτοποίησης (δεν εξετάζω καν την περίπτωση του 30% του προστίμου) πρέπει μέσω του e-άδειες να εκδωθεί έγκριση εκτέλεσης εργασιών. Τι δικαιολογητικά απαιτούνται? Στον νόμο αναφέρει ότι χεριάζεται η περαίωση του 4495 και φωτογραφίες. Προφανώς θα απαιτούνται και επιπλέον δικαιολογητικά. Τοπογραφικό και Δ.Κ. νέα ΕΓΣΑ '87 ή αυτά που υποβάλονται σαν αρχεία στον 4495 που προφανώς είναι τα της αδείας του 2005? Θα ασχοληθώ καθόλου με το ισόγειο? Ναι μεν δεν υπάρχει σύσταση αλλά είναι περατωμένο. Φαντάζομαι ότι τα δικαιολογητικά θα αφορούν μόνο την προσθήκη ορόφου. Επίσης φαντάζομαι ότι τα δικαιολογητικά θα είναι κάτοψη, τομές, όψεις, πίνακας για ΙΚΑ, ΣΑΥ ΦΑΥ, χρονικός προγραμματισμός. Τι γίνεται με ΜΕΝΑΚ? Θα πρέπει να πληρεί τις προδιαγραφές σήμερα ή της θερμομόνωσης του 2005, δεδομένου ότι έχει ήδη κατασκευαστεί η στέγη αλλά και οι εξωτερικές τοιχοποιίες ΜΕ τα κουφώματα? Επίσης, καταλαβαίνω ότι πρέπει να περάσει Ε.Δ. και πώς η βεβαίωση για σύνδεση με δίκτυα Κ.Ω. δίνεται από την πολεοδομία, σωστά?

Τι γίνεται με το ΙΚΑ? Είχε πληρωθεί ο φέρων οργανισμός και τίποτα άλλο. Πώς θα πληρωθεί το ΙΚΑ για τις τοιχοποιίες που έχουν ήδη γίνει? Με πρόστιμο?

Αναφέρει κάπου το εξής: "  Η  εκτέλεση  των  εργασιών  των  περιπτώσεων  α  και  β  γίνεται  ύστερα  από  έγκριση  εργασιών,  που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο".  Η παραπάνω πρόταση με επηρεάζει επειδή έχει κλείσει φωταγωγός? (αν και έχω την εντύπωση ότι ο φωταγωγός είχε "μετρήσει" στον όγκο.

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. KANA θα σου τηλεφωνήσω γιατί φαίνεται ότι το έχεις ψάξει το θέμα αρκετά.

Link to comment
Share on other sites

αυτή η εγκύκλιος προσδιόριζε  τα δικαιολογητικά για εργασίες αποπεράτωσης αυθαιρέτων του Ν 4014/11  

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΠΕΡ ΑΥΘΑΙΡ Ν 4014 43Β 20-1-12 ΚΥΑ 2975.pdf

Σήμερα ισχύει -δεν ισχύει !!

Απαιτείται νέα -δεν απαιτείται !!

την ξέχασαν - δεν την ξέχασαν !! (σύμφωνα με τα παρακάτω αναφερόμενα)

On 30/3/2019 at 10:18 ΠΜ, Faethon11 said:

 Παράθεση 

ε)  Το  έντυπο  για  τη  χορήγηση  έγκρισης  εργασιών  των  περιπτώσεων  α  και  β  της  παραγράφου  5 καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
στ)  Για  τη  χορήγηση  της  έγκρισης  εργασιών  υποβάλλονται  στις  αρμόδιες  υπηρεσίες  δόμησης δικαιολογητικά  που  μπορεί  να  καθορίζονται  και  να  τροποποιούνται  με  απόφαση  του  Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα στους παρευρισκόμενους στο θεμα.

Ερωτήσεις : Γιατί περιμένουμε κάποιο έντυπο και αναφορά δικαιολογητικών σε εγκύκλιο για τις εργασίες του άρθρου 107 παρ.5α και 5β ;  Δεν μας αρκεί αυτό ;

Άρθρο 7 - Διαδικασία ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ των άρθρων 107 παρ.5 α και β του ν.4495/2017

Κατά την ηλεκτρονική διαδικασία έκδοσης έγκρισης εργασιών αποπεράτωσης αυθαιρέτων κατασκευών, τηρείται η διαδικασία του άρθρου 2 του παρόντος και υπάγεται στην κατηγορία 1 οικοδομικών αδειών.

Επιπρόσθετα των δικαιολογητικών που προβλέπονται στο άρθρο 2 υποβάλλονται και τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στην παρ.5 του άρθρου 107 του ν.4495/2017, καθώς και τον αριθμό δήλωσης της υπαγωγής αυθαιρέτου.

 

Αυτά που έλεγε το σώμα του νόμου (περί απόφασης κλπ) γράφτηκαν πριν βγει η παραπάνω απόφαση της ηλεκτρονικής διαδικασίας. Βγήκε, όρισε, τέλειωσε.

Edited by kan62
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε συνάδελφε, να πούμε ότι το άρθρο 7 που αναφέρεται παραπάνω αφορά στο ΦΕΚ 3136Β/31-07-2018.

Απ ότι καταλαβαίνω πάμε για κανονική άδεια με ΜΕΝΑΚ, αρχιτεκτονικά, στατικά, παθητική, τοπογραφικό, Δ.Κ., τα πάντα.

Link to comment
Share on other sites

Έχω μία αμφιβολία για μερικές από τις μελέτες, καθώς κοινές μελέτες όπως τοπογραφικό, ΔΚ (ανάλογα την κατηγορία του αυθαιρέτου) έχουν ήδη γίνει. ΜΕΝΑΚ πάλι, θα κάνεις αν η κατασκευή είναι στα μπετά. Αν μένουν να μπουν τα κουφώματα, τι ΜΕΝΑΚ να κάνεις; Βγάζεις ΠΕΑ στο τέλος μόνο. Κ.ο.κ. Θεωρώ συνέχιση της διαδικασίας, και το τι απαιτείται και τι όχι, κρίνεται από την φάση υλοποίησης της κατασκευής και τι μελέτες έχουν ήδη γίνει για την ρύθμιση.

Πιστεύω ότι χειριζόμαστε την αποπεράτωση, όπως θα χειριζόμασταν μια ημιτελή κατασκευή με ληγμένη άδεια. Ανανεώνουμε τις μελέτες που αφορούν τις υπολοιπόμενες εργασίες. Όσα έχουν γίνει, πάνε ως αποτυπώσεις - έλεγχος υπάρχοντος.
Επίσης με το "κατά παρέκλιση από κάθε άλλη διάταξη", δεν χρειάζονται εγκρίσεις από φορείς (όταν πρόκειται πχ. για μνημείο, έχεις ήδη πάρει έκγριση για ρύθμιση, και με αυτή πορεύεσαι).

Link to comment
Share on other sites

kan62, είσαι τεράστιος!!! Ευχαριστώ....

Και παρακάτω (άρθρο 9) λέει για Έγκριση εκτέλεσης εργασιών

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.