Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 107 - Ν. 4495/17] Ενέργειες αρμόδιων Υπηρεσιών


Recommended Posts

Στην παρ.2 του άρθρου 82 και όχι του 89 ήθελαν να παραπέμψουν ώστε οι εν λόγω εργασίες να επιτρέπονται σε όλα τα αυθαίρετα που δεν χρειάζεται να δηλωθούν αλλά ούτε αυτό το κατάφεραν.....

δηλ κάθε φορά θα πρέπει να κάνουμε και αντίστοιχους συνειρμούς

(ρε μπας και το 9 είναι 2 ή το 2 είναι  9!) 

Link to comment
Share on other sites

επαναλαμβανω το χθεσινο ερωτημα μου

"σε ποσες μερες αναμενετε τροποποιηση του νομου?"

 

Θα πάει .....άπατος, να μου το θυμηθείς!!!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
"Οι αυθαίρετες κατασκευές σε κτίσματα με οικοδομική άδεια δεν επηρεάζουν, για κάθε συνέπεια, όπως η

σύνδεση με Δίκτυα Κοινής Ωφέλειας και η δυνατότητα μεταβίβασης, τα νόμιμα τμήματα αυτών που λειτουργικά

δεν τελούν σε σχέση με την αυθαίρετη κατασκευή".

 

Τι εννοεί ο ποιητής με αυτήν την παράγραφο;Ότι υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μεταβίβαση ενός κτιρίου που φέρει αυθαίρετες κατασκευές, χωρίς την τακτοποίηση αυτών και με την προϋπόθεση να είναι λειτουργικά ανεξάρτητες από τα νόμιμα τμήματα;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Σε τακτοποιημένα του 4495 ο νόμος ορίζει ότι βγαίνει άδεια αποπεράτωσης ή επισκευής κτλ κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης.

 

5. α) Στις περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, για τις οποίες έχει περαιωθεί η διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων 3775/2009 (Α΄ 122) και 3843/2010 (Α΄ 62), καθώς και των κατασκευών που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και του παρόντος νόμου και για τις οποίες έχει περαιωθεί η σχετική διαδικασία ή έχει εξοφληθεί ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού ποσού ενιαίου ειδικού προστίμου, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη, η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης.

 

Από αυτό συνάγεται ότι και οι τακτοποιήσεις κατηγορίας 4 και 5 που δεν είναι νομίμως υφιστάμενες μπορούν να βγάλουν τέτοια άδεια ?

 

Δεν πρέπει να τροποποιηθεί το Άρθρο 23 του ΝΟΚ για τα νομίμως υφιστάμενα ? 

 

Άρθρο 23 - Υφιστάμενα κτίρια

δ) αν προϋφίσταται του βασιλικού διατάγματος της 9.8.1955 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του ν.1337/1983 ή εξαιρέθηκε οριστικά σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4178/2013,

 

Για να το πω απλά. Σε εξολοκλήρου αυθαίρετο σε εκτός σχεδίου μη άρτιο οικόπεδο, το οποίο είναι κατηγορία 5, βγαίνει άδεια αποπεράτωσης στην πολεοδομία ? Γιατί νομίζω η πολεοδομία σε αντίστοιχη περίπτωση στον 4178 δεν σου έδινε άδεια.

Link to comment
Share on other sites

Ναι βγαίνει. Αυτό ακριβώς εννοεί "κατά παρέκκλιση από κάθε άλλη διάταξη"

Δεν είναι όμως άδεια δόμησης. Και έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Αν διαβάσεις παρακάτω:

"γ) Η εκτέλεση των εργασιών των περιπτώσεων α΄ και β΄ γίνεται ύστερα από έγκριση εργασιών, που χορηγείται από την Αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης, εφόσον οι εργασίες, για τις οποίες ζητείται η εκτέλεση, δεν επαυξάνουν το κτίσμα σε όγκο, εκτός των περιπτώσεων: α) κατασκευής ανελκυστήρα ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) της παρ. 2 του άρθρου 27 του ν. 4067/2012 (Α΄ 79), β) κατασκευής υποχρεωτικής στέγης, σύμφωνα με τους ειδικούς όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή του ακινήτου, γ) κατασκευής στέγης, σύμφωνα με την ισχύουσα άδεια οικοδομής και μόνο εφόσον δεν υφίσταται υπέρβαση καθ’ ύψος που δεν υπερβαίνει σε ποσοστό 10% το προβλεπόμενο στην άδεια. Η έγκριση εργασιών γνωστοποιείται αμελλητί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.)."

 

Τέτοιες εγκρίσεις για αποπεράτωση, επισκευή κατεδάφιση κλπ βγαίνανε και επι 4178 σύμφωνα με δικαιολογητικά και έντυπο που ίσχυε από το 4014

Βλέπε και εγκύκλιος 4 του 4178 άρθρο 25:

"Κατά τη διατύπωση του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου αυτής όπου ορίζεται ότι «Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής µπορεί να τροποποιούνται τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται στις αρµόδιες Υπηρεσίες ∆όµησης για τη χορήγηση της έγκρισης εκτέλεσης των εργασιών, τα οποία προβλέπονται στην παρούσα παράγραφο.» προκύπτει ότι εξακολουθούν να ισχύουν τα αναφερόµενα στην υπ’ αριθ. 2975/19-1-2012 υπουργική απόφαση «Καθορισµός δικαιολογητικών για τη χορήγηση έγκρισης εκτέλεσης εργασιών της παρ. 17 του άρθρου 24 του ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209 Α΄), όπως ισχύει» (ΦΕΚ 43 Β’) για τις εργασίες που περιγράφονται σε αυτή."
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

προσωπικά νομίζω ΝΑΙ παίρνει -όχι όμως α.δ ή Ο.Α - αλλά έγκριση εργασιών αποπεράτωσης  

για (ασαφώς) περιορισμένες εργασίες (όχι πάντως γενικά για όλες όπως αυτές των Ο.Α) 

αρκεί να μην αυξάνεται ο όγκος (εκτός από .. τις οριζόμενες ..με το ίδιο άρθρο)

 

υ.γ Κατερίνα αν και δεν είδα την παρεμβολή σου καλησπέρα  

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

Μιλάω γιο ημιτελές κτίσμα (μόνο φέρων οργανισμό) , στο οποίο με την έγκριση εργασιών θα γίνουν όλα τα υπόλοιπα στάδια του κτιρίου (τούβλα και μετά), κάποια στιγμή στο μέλλον.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συνάδελφοι!
Έψαξα να βρω κατι αντίστοιχο αλλά δεν τα καταφερα,
αν κανω λάθος ζητώ προκαταβολικά συγνώμη και παρακαλώ κάποιον mod να πράξει τα δέοντα!

 

Σε κτιριο επι της Λεωφ. Συγγρού που έβγαλε αδεια τη δεκαετία του '90 και είχε περάσει ΕΠΑΕ ("λογω πλατους δρομου" της Συγγρού)
γίνανε κάποιες "μικρο"αλλαγες στην οψη κατά τη διάρκεια της κατασκευής, τις οποίες και μου ζήτησαν τωρα να τακτοποιήσω.

Γνωρίζετε μηπως αν θα πρεπει να περασει από Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής?
Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα. Το ερώτημά σου μεταφέρθηκε στο παρόν. Διάβασε τους κανόνες συμμετοχής.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο από τον 4495.

Οι μόνες περιπτώσεις που περνάνε από επιτροπή και ΠΕΣΑ είναι αυτές που προβλέπονται στα άρθρα 116 και 117 που αφορούν παραδοσιακούς οικισμούς και διατηρητέα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα σας,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:

Έχω ένα κτίριο με άδεια το 2007 που έχει ημιτελές τον Α' όροφο (έχει υλοποιηθεί ο φέρων οργανισμός, λείπουν όμως παράθυρα και χρωματισμοί) και ισόγειο που έχει αυθαιρεσίες. Υπάρχει σύσταση οριζοντίου που διαχωρίζει την οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου και του Α' ορόφου. Επίσης, οι αυθαιρεσίες δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν με άδεια, διότι έχω μετατροπή μιας θέσης γκαράζ σε κατοικία και δεν υπάρχει χώρος για να μπει κάπου αλλού αυτή η θέση γκαράζ.

Ο πελάτης μου έχει την οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου. Αν κάνω τακτοποίηση στις αυθαιρεσίες εκείνου, θα μπορέσει αργότερα ο ιδιοκτήτης του Α' ορόφου να κάνει αποπεράτωση των εργασιών του για να συνδεθεί με δίκτυα κοινής ωφέλειας?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.