Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 108 - Ν. 4495/17] Έλεγχος δηλώσεων υπαγωγής - Αποζημίωση Ελεγκτών Δόμησης


Recommended Posts

Στο παρόν νήμα θα συζητούνται θέματα σχετικά με το Άρθρο 108 (Έλεγχος δηλώσεων υπαγωγής - Αποζημίωση Ελεγκτών Δόμησης) του Ν. 4495/17.  


 

Edited by ilias
Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Σύμφωνα με το Άρθρο 108, θα υπάρχει δειγματοληπτικός έλεγχος των δηλώσεων υπαγωγής, ανάλογα με την Κατηγορία....

 

Ερώτηση:

Αν γίνει Ρύθμιση 4495 και ακολουθήσει μεταβίβαση, και τύχει να κληρωθεί η υπαγωγή για έλεγχο με τον ελεγκτή να σου βάζει παρατήρηση στην υπαγωγή π.χ. παραβάσεις κτιριοδομικού ή τοποθέτηση κλιματιστικού και άλλα ευτράπελα, θα υπάρχει πρόβλημα στη βεβαίωση οπότε θα πάνε για ακύρωση συμβολαίων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μηχανικό?!?!?

 

Ιδιαίτερα για Ο.Ι. και το γνωστό θέμα επέκτασης Ο.Ι. εντός κοινοχρήστου, πως ξέρουμε αν ο ελεγκτής θα το θεωρήσει ΥΔΚΧ και οχι διαμερισμάτωση!??!?

 

Με τι κριτήρια θα ελέγξει ενας ελεγκτής δόμησης οταν δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις σε κάποια θέματα?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

διοτι ο ελεγκτης

 

γι αυτο το λογο εγινε "ελεγκτης"

 

Τι ξερει και τι οχι, εξαρταται απο τον ιδιο  και τις οδηγιες που θα παρει.

 

Υποθετω οτι καποιες εγκυκλιοι ή καποιο χελπ ντεσκ  με γραπτες απαντησεις

θα ειναι τα επομενα  που θα κανει το υπουργειο

 

"υποθετω"

 

καλημερα

Link to comment
Share on other sites

Όσες υποθέσεις και να κάνουμε εμείς .. αυτοί που πρέπει να πράξουν μάλλον κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου!!!

Link to comment
Share on other sites

φαεθον..

θα δειξει...

 

Πάντως, για τον λογο αυτο,

οταν καλουμαστε απο την πλευρα του αγοραστη

υποκαθιστουμε κατα καποιον τροπο τον  -μελλοντικο- ελεγκτη...

 

αλλά,  και οταν  ειμαστε με τον πωλητη, θα μεριμνησουμε ωστε στο μελλον να μην βρεθουμε εκτεθειμενοι

 

προσεχοντας  ωστε, να ειναι σωστα οσα καταχωρουμε και αφορουν αποκλειστικα "την δικη μας εργασια και ευθυνη"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Φίλε μου, δυστυχώς από την στιγμή που στον νόμο αναφέρει " Ο έλεγχος αφορά το σύνολο των στοιχείων που υποβλήθηκαν για την υπαγωγή και έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα." οι αρμόδιοι θεωρούν πως δεν χρήζει διευκρίνησης...

Αν σκεφτείς πως στα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλλει ο μηχανικός, υπάρχει το (α) που είναι η αίτηση και η οποία γίνεται ηλεκτρονικά, διαπιστώνεις πως θα ελέγχονται όλα τα αναγραφόμενα στην αίτηση (κατηγορίες, παλαιότητες, επιφάνειες, χρήσεις κλπ κλπ)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντως θετικό είναι ότι δίνει τη δυνατότητα εντός 30 ημερών από το πόρισμα να γίνει διόρθωση. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που κάποιος από εμας, χωρίς δόλο μπορεί να κάνει λάθος. Πχ μια μέτρηση να περαστεί λάθος από το κροκί στο autocad. Μπορεί κάτι να ξέφυγε στη δήλωση. Δεν είναι όλα τα λάθη από πρόθεση.

Αν διαβάσετε λέει ότι η δήλωση ανακαλείται όταν η υπαγωγή έγινε κατά παράβαση του άρθρου 89. Αυτό το ξέρουμε. Είναι το πρώτο πράγμα που κοιτάζουμε πριν το οτιδήποτε. Επίσης και ο ελεγκτής είναι συνάδελφος μηχανικός και θεωρώ ότι δεν θα καθίσει να "ψυρίζει" πράγματα εκτός αρμοδιότητάς του. 

Μια δήλωση έχει βασικά στοιχεία μεταξύ των οποίων είναι και η σωστή επιλογή τιμής ζώνης που καθορίζει το πρόστιμο. Έχουμε γνώση από κάποιους που στους προηγούμενους νόμους, βασίστηκαν στην ατιμωρησία και την μη επιβολή κυρώσεων, βάζοντας μικρότερες τιμές ζώνης  (χαρακτηριστικά αναφέρω περίπτωση όπου σε μια οδό περνούν δυο κυκλικές ζώνες οπότε θα έπρεπε να ληφθεί η μεγαλύτερη στο πρόσωπο του ακινήτου, αλλά και άλλες που ήταν εντελώς ξεκάθαρες) με πρόδηλο σκοπό την δημιουργία θετικής εντύπωσης στον πελάτη και φυσικά τον αθέμιτο ανταγωνισμό στους συναδέλφους που εξήγαγαν το μεγαλύτερο-σωστό- πρόστιμο.

Για μας τους μηχανικούς ο βασικός στόχος είναι να έχουμε κατά το δυνατόν σωστές αποτυπώσεις, να αποδώσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το πρόστιμο των αυθαίρετων χώρων και να προσέχουμε τις προυποθέσεις ένταξης σε μη απαγορευμένες περιοχές (άρθρο 89) και τα θέματα συνιδιοκτησίας τα οποία απασχολούν δικαστήρια.

Τέλος, ο ελεγκτής δεν είναι αυτόνομος αλλά ελέγχεται (10% των πορισμάτων από το τοπικό παρατηρητήριο).

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Κι εγώ εντοπίζω το «ζουμί» της υπόθεσης στο «Ο έλεγχος αφορά το σύνολο των στοιχείων που υποβλήθηκαν για την υπαγωγή και έχουν αναρτηθεί στο πληροφοριακό σύστημα». Εδώ λοιπόν ο ελεγκτής θα τσεκάρει ΜΟΝΟ ότι έχει αναρτηθεί και κατά την κρίση του θα συμφωνήσει η όχι με τον τρόπο της δήλωσης . Το γλέντι ξεκινά κατά τη γνώμη μου από την παλαιότητα . Ένα κτίσμα σε θολή αεροφωτογραφία , ένα Ε9 που δεν θα το θεωρήσει αποδεικτικό παλαιότητας κλπ μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε μια κατά τα αλλά άρτια δήλωση . Ο ελεγκτής θα πρέπει να κάνει φωτοερμηνεια και να ελέγχει αν το κτίσμα όντως φαίνεται στις σωστές διαστάσεις το 1970 ; Η απλά θα δεχτεί τη φωτοερμηνεια του δηλουντα μηχανικού . Ο ελεγχοσ Θα αφορά μόνο λάθη και ελλείψεις στον υπολογισμό του προστίμου αλλά και αν εμπίπτει σε μια από τις απαγορευμένες περιπτώσεις ; Επίσης αν ο μηχανικος έχει φύγει στο εξωτερικο, έχει συνταξιοδοτηθεί κλπ ποιος θα διορθώσει τη δήλωση ; Και ποιος συνάδελφος θα αναλάβει να μεταφέρει στο όνομα του και διορθώσει μια εσφαλμένη δήλωση αλλου συναδέλφου ;

Πιστεύω θα γίνει χαμός .

Edited by subrosaval
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Οι πρώτες προτάσεις για τον έλεγχο των αυθαιρέτων απο το ΤΕΕ ΤΚΜ

 

 

Πρόταση ΤΕΕ.ΤΚΜ για Έλεγχο Υπαγωγών Αυθαιρέτων.pdf

Edited by karanus
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.