Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 112 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές εντός στάσιμων οικισμών


Recommended Posts

On 10/2/2020 at 2:22 ΜΜ, LESS said:

κατοικία του 1976 σε στάσιμο οικισμό έχει και μια ισογεια αποθήκη του 2000, ως βοηθητικό χώρο της κατοικίας . Εχω και πάλι αποκλειστική χρήση κατοικίας, σωστά?

Μου έτυχε κι εμένα κάτι παρόμοιο. Όπως το καταλαβαίνω η κατοικία πριν το 1983 θεωρείται νομίμως υφιστάμενη και δεν υπάρχει απαίτηση ρύθμισής της με το Ν.4495/2017, και η αποθήκη θα δηλωθεί κανονικά ως χώρος με μειωτικό συντελεστή, ή κατηγορία 3 αν πληροί τις προϋποθέσεις, με την αντίστοιχη έκπτωση του 30% αφού βρίσκεται σε στάσιμο οικισμό που πληροί και τις προϋποθέσεις των αποστάσεων του άρθρου 112. Αυτή δεν είναι η σωστή αντιμετώπιση?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 467
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η κατοικία προ 83 εντός στάσιμου οικισμού δεν απαιτείται να δηλωθεί. Θα αποτυπωθεί και θα περιγραφεί στην τεχνική έκθεση με παραπομπή στο άρθρο 82 (*) περί εξαίρεσής της από την υποχρέωση δήλωσής. Κανείς όμως δεν απαγορεύει αν ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να την δηλώσει με  όφελος την οριστική της εξαίρεση από κατεδάφιση.  Προσωπικά έχω εκφράσει ξανά τον προβληματισμό για το αν μια κατοικία προυφιστάμενη του ΦΕΚ 588/Δ/82 εντός στάσιμου οικισμού θεωρείται νομίμως υφιστάμενη και όχι σε καθεστώς αναστολής κυρώσεων και αυτό γιατί στην παρ 1.δ  άρθου 23 του ΝΟΚ (**) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι νομίμως υφιστάμενο θεωρείται και αυτό που εξαιρέθηκε με τις διατάξεις ν. 1337, αλλά δεν μας λέει αν εννοεί την ολοκλήρωση των 2 φάσεων ν. 1337 ή  την διαδικασία οριστικής εξαίρεσης από κατεδάφιση με απόφαση Νομάρχη. Κατά τη γνώμη μου εννοεί την απόφαση Νομάρχη, καθώς τα τακτοποιημένα με 2 φάσεις ν. 1337 συνεχίζουν να τελούν σε καθεστώς αναστολής κυρώσεων μέχρι να κριθούν οριστικά.  Η αποθήκη επικουρεί την κύρια -αποκλειστική χρήση του ακινήτου ως βοηθητική χρήση της και δεν αλλοιώνει την κύρια χρήση που είναι η κατοικία. Οπότε αυτή η αποθήκη θα ρυθμιστεί με τις ευνοικές διατάξεις του άρθρου 112.

(*) 2.  Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που : (...)
δ)  έχει  ανασταλεί  η  κατεδάφιση,  σύμφωνα  με  τις  διατάξεις  των  άρθρων  15,  16,  20  και  21  του  ν.1337/1983 (Α33), χωρίς όμως να έχει απορριφθεί με απόφαση του αρμόδιου, κατά περίπτωση,  οργάνου η αίτηση για την εξαίρεση από την κατεδάφιση
,

(**) ΑΡΘΡΟΝ-23
Υφιστάμενα κτίρια
1. Κτίριο ή τμήμα αυτού θεωρείται νομίμως υφιστάμενο: 
(...)
δ) αν προϋφίσταται του ΒΔ/9-8-55 ή εξαιρέθηκε με τις διατάξεις του Ν-1337/83 "ή εξαιρέθηκε οριστικά, σύμφωνα με διατάξεις ρύθμισης, τακτοποίησης ή αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων."(*), 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Και κάτι ακόμα. Στο άρθρο 112 αναφέρεται ότι οι αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν μετά το 1983 σε στάσιμους οικισμούς εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης. Άρα να υποθέσω ότι μελλοντικά θα εξαιρεθούν και της υποχρέωσης αντιστοίχισης ίσου με την υπέρβαση τους Τίτλου Σ.Δ από την τράπεζα γης. Παρ' όλα αυτά εφόσον δεν υπάρχει οικοδομική άδεια οι κατασκευές αυτές υπάγονται στην κατηγορία 5, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ καταλαβαίνω πως παίρνουν οριστική εξαίρεση με βάση το αρ. 112 και ότι αυτό υπερισχύει των απαιτήσεων της Κ5 για να γίνει οριστική εξαίρεση, ως ότι η τακτοποίηση γίνεται με ειδικές διατάξεις για στάσιμους οικισμούς και όχι με τις γενικές του αρ. 96.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@pipakos 

Η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι δεδομένο αφού ρητά αναφέρεται στο άρθρο 112. Το πρόβλημα με την κατηγορία 5 δημιουργείται από το ίδιο το σύστημα του ΤΕΕ, διότι στο ν. 4495 με βάση όσα ισχύουν για επιλογή κατηγορίας 4 ή 5 μπορεί σε ακίνητο να μην υπάρχει άδεια και το παντελώς αυθαίρετο (έστω κατοικία) να ανταποκρίνεται στο κριτήριο 40-40-20 και να υπαχθεί στην κατηγορία 4. Όμως, εξ αρχής το σύστημα του τεε δεν το επιτρέπει, να δηλώσεις 'ΟΧΙ" στην άδεια και να πας κατηγορία 4. Επίσης, η εγκύκλιος "πυροτέχνημα" 2 ν. 4495 ήρθε και για μια ακόμη φορά, διαφοροποίησε καταχρηστικά το λεκτικό του νόμου αναφέροντας ότι για να υπάρξει κατηγορία 4 απαιτείται Ο.Α. 

Τώρα, για την συγκεκριμένη περίπτωση που εξετάζεις, επειδή επιλέγεις ρύθμιση του Α 112 στο σύστημα κάνε και μια δοκιμή μήπως στην περίπτωση αυτή μπορεί να επιλεγεί κατηγορία 4 παρά το ότι δεν υπάρχει άδεια. 

Σε κάθε περίπτωση μη σε προβληματίζει. Όπως ανέφερε η συνάδελφος θα επικρατήσει η διάταξη του άρθρου 112 όταν θα έρθει η ώρα ελέγχου για την Η.Τ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Για να ισχύσει το άρθρο 112 ν 4495/17 πρέπει ο οικισμός να περιλαμβάνεται στο ΦΕΚ 292Δ/12-7-83 .Δεν μας ενδιαφέρει αν μετέπειτα έγινε οριοθέτηση του οικισμου με απόφαση Νομάρχη.Σωστα;

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω ναι σωστά, δεν έχω δει κάπου στο νόμο να υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Ναι, η ΜΣΕ δεν συμπεριλαμβάνεται στα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Ούτε η τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου. Παρόλα αυτά πρέπει να επιλέξεις ένα από τα δύο στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ για να προχωρήσει η δήλωση, οπότε μπορείς να επιλέξεις την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, κι ας μην απαιτείται για την πληρότητα της δήλωσης. Αρκεί φυσικά να τηρούνται και οι προϋποθέσεις των αποστάσεων του άρθρου 112.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.