Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 112 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές εντός στάσιμων οικισμών


Recommended Posts

Διαβάζουμε το άρθρο 112 

Στάσιμοι Οικισμοί 
Αυθαίρετες  κατασκευές  σε  κτίρια  με  αποκλειστική  χρήση  κατοικία,  που  ευρίσκονται  εντός  στάσιμων 
οικισμών, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 21 του ν.1337/1983, με την προϋπόθεση ότι οι στάσιμοι οικισμοί 
ευρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 2000 μ. από τη θάλασσα ή από χιονοδρομικά κέντρα
και εφόσον 
οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν συντελεσθεί μετά το έτος 1983 και μπορεί να υπαχθούν στις διατάξεις του 
παρόντος, εξαιρούνται οριστικά από την κατεδάφιση με την καταβολή του αναλογούντος παραβόλου και 
ενιαίου ειδικού προστίμου, όπως υπολογίζεται με το Παράρτημα Α, μειωμένου κατά 30%. Για την υπαγωγή 
υποβάλλονται μόνο τα δικαιολογητικά των περιπτώσεων α, β, γ, δ, ε και ζ του άρθρου 99 και αποτύπωση 
των  κατόψεων  του  κτιρίου  ή  της  ιδιοκτησίας.  Αν  έχει  συσταθεί οριζόντια  ή  κάθετη  ιδιοκτησία,  για  την 
υπαγωγή τα πιο πάνω στοιχεία υποβάλλονται υποχρεωτικώς ανά διηρημένη ιδιοκτησία.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 467
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ναι αυτές τις αποστάσεις εννοούσα. Για την τακτοποίηση δεν χρειάζεται ούτε τοπογραφικό, αλλά στα συμβόλαια συνήθως το ζητάνε.

Link to comment
Share on other sites

Τη γνώμη μου την ξέρετε. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο νόμος δεν απαιτεί τοπογραφικό, είναι καλό να γίνεται, για εποπτεία του ακινήτου (προκύπτουν πολλά μετά από ένα τοπογραφικό), έλεγχο αυθαιρεσιών που δεν είναι εύκολο να διαπιστωθούν με ακρίβεια μέσω μετροταινίας και διότι κάποιος που τακτοποιεί, 99% το κάνει προκειμένου να συντάξει συμβολαιογραφική πράξη, οπότε το τοπογραφικό θα απαιτηθεί. Προσωπικά, όταν δεν το ζητάει στα τυπικά της πληρότητας, το ανεβάζω στα μη υποχρεωτικά (τοπογραφικό αποτύπωσης νομίζω το αναφέρει ή κάπως έτσι).

Link to comment
Share on other sites

Αναφορικά με το "αποκλειστική χρήση κατοικιας". Αν εντος του οικοπέδου βρίσκεται διώροφη οικοδομή η οποία με βάση την αδεια έχει κατοικία στον όροφο και κατάστημα στο ισόγειο, και μέσα στην τακτοποίηση γίνεται και αλλαγή χρήσης του ισογείου σε κατοικία μπορεί να ενταχθεί στους στασιμους; αντίστοιχα αν υπάρχει και ένα αυθαίρετο λεβητοστασιο; εντάσσεται στην χρήση κατοικίας;

Link to comment
Share on other sites

Δύσκολη ερώτηση. Όπως το σκέφτομαι εγώ, προφανώς για να τακτοποιείς την αλλαγή χρήσης αυτή έχει ήδη γίνει, και συγκεκριμένα θα πρέπει να έχει γίνει πριν τον Ιούλιο του 2011. Εσύ κάνεις αυτοψία στην οικοδομή σήμερα και διαπιστώνεις αποκλειστική χρήση κατοικίας. Άρα θεωρώ ότι εντάσσεται στις διατάξεις για τους στάσιμους.

Από την άλλη το άρθρο 112 αναφέρεται σε αυθαίρετες κατασκευές μόνο, όχι αυθαίρετες χρήσεις. Αλλά μου φαίνεται υπερβολικά αυστηρή αυτή η προσέγγιση.

Εναλλακτικά θα μπορούσες μόνο το φύλλο καταγραφής με την αλλαγή χρήσης να μην το εντάξεις στους στάσιμους οισιμούς και να εντάξεις τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές.

Link to comment
Share on other sites

Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω με αυτήν την προσέγγιση....Το άρθρο γράφει  "Αυθαίρετες  κατασκευές  σε  κτίρια  με  αποκλειστική  χρήση  κατοικία". Η περίπτωση του ncseauth όπως την περιγράφει είναι διώροφο κτιρίο με  ισόγειο κατάστημα με Ο.Α. άσχετα με την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης που εγκατέστησε ο πελάτης του...Άρα, το κτίριο δεν έχει αποκλειστική χρήση κατοικίας.Θεωρώ ότι δεν υπάγεται στον μειωτικό συντελεστή.

Νομίζω ότι γι αυτό ακριβώς το άρθρο αναφέρεται μόνο σε αυθ.κατασκευές (η χρήση για την ένταξη στο άρθρο είναι δεδομένη από την περιγραφή-μόνο κατοικία).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

41 λεπτά πριν, ChristinaK said:

 το κτίριο δεν έχει αποκλειστική χρήση κατοικίας.Θεωρώ ότι δεν υπάγεται στον μειωτικό συντελεστή.

 

Πολύ σωστά. Σήμερα, τη στιγμή της τακτοποίησης η χρήση του κτιρίου είναι μικτή και όχι αποκλειστική κατοικία. Συνεπώς δεν μπορεί να υπαχθεί. Η αποκλειστική χρήση κατοικίας δεν μπήκε τυχαία στο άρθρο 112. Έχει να κάνει με τους όρους δόμησης εντός στασίμων οικισμών δυνάμει του άρθρου 3 ΦΕΚ 588/Δ/82

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, pipakos said:

Εναλλακτικά θα μπορούσες μόνο το φύλλο καταγραφής με την αλλαγή χρήσης να μην το εντάξεις στους στάσιμους οισιμούς και να εντάξεις τις υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές.

Οκ έτσι όπως το αναλύσατε η δική σας προσέγγιση φαίνεται σωστότερη. Να υποθέσω όμως ότι σε περίπτωση που οι υπόλοιπες αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται σε διαφορετικό κτίριο το οποίο έχει αποκλειστική χρήση κατοικίας εντός του ίδιου γεωτεμαχίου, άρα θα συμπεριλαμβάνεται στην ίδια δήλωση του 4495, θα μπορούσε να ισχύει αυτό που παραθέτω παραπάνω? Μου έχει τύχει πχ σε οικισμό να έχει χτιστεί ένα δεύτερο αυθαίρετο μικρό διαμέρισμα στο οποίο έμεναν οι ηλικιωμένοι γονείς του ιδιοκτήτη. Αυτό το φύλλο καταγραφής θα μπορούσε να πάρει την έκπτωση των στάσιμων οικισμών σε περίπτωση που στο ίδιο γεωτεμάχιο το κυρίως κτίριο είχε μικτή χρήση?

Link to comment
Share on other sites

H αποκλειστική χρήση  κατοικία σημαίνει κατοικία σε όλα τα κτίσματα του ακινήτου. Εξαίρεση θα έδινα μόνο για οικιακή αποθήκη (β.χ) που επικουρεί την κύρια χρήση ως σύνοδο κτίριο βοηθητικής χρήσης ως προς την κύρια. Στο παραπάνω ερώτημα η χρήση είναι μικτή. Αυτό είναι το πρόβλημα της ένταξης στο Α 112. Το συγκεκριμένο άρθρο για να μη σε μπερδεύει θεώρησέ το σαν να εξέταζες το άρθρο 3 του ΦΕΚ 588/Δ/82. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα!!! 

Εχω αυθαίρετο σε στάσιμο οικισμου που καασκευάστηκε μετα το 83 το άρθρο 112 αναφέρει απόσταση απο θάλλασα  μεγαλύτερη απο 2000μ. η ερώτηση είναι αν το οικόπεδο πρέπει να ειναι σε απόσταση μεγαλύτερη απο 2000μ ή το όριο του οικισμου.... 

Ευχαριστώ 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.