Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 112 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές εντός στάσιμων οικισμών


Recommended Posts

11 ώρες πριν, Giannis Psihogios said:

Μεταξύ 90-93

Εφόσον και στα δύο οικόπεδα σου υπάρχει εγκατεστημένη χρήση "κατοικία" (η προ '55) και δεν διαπιστώθηκε καμία άλλη χρήση παρά μόνο κατοικία,οι αυθαίρετες προσθήκες εμπίπτουν στο 112 ,τηρουμένων φυσικά και των υπολοίπων προϋποθέσεων (αποστάσεων κλπ) και αφού έχουν προστεθεί μετά το 83.Άρα,ρυθμίζεις κανονικά με το 112,δεν βλέπω κάποιο θέμα από την περιγραφή σου που δημιουργεί τον προβληματισμό.

Πρακτικά,θα είχα επιβεβαιώσει οπωσδήποτε την υπάρξη των προ 55 κατοικιών με αεροφωτογραφία (φαντάζομαι το έκανες) και την κατασκευή των προσθηκών μετά το 83 (που επίσης φαντάζομαι το έκανες,γιατί αν ήταν πριν το 83 θα έπαιρναν μια ωραιότατη εξαίρεση και δεν θα έκανες δήλωση αυθαιρέτων...)-Κατά τα λοιπά,καλό είναι να έχεις μια ωραία αναλυτική τεχνική έκθεση για τις επεμβάσεις στα προ ΄55 κτίρια -χρειάζεται.:)

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 467
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@ChristinaKΚαλημέρα και ευχαριστώ για την απάντηση!

Και για τα 2 ακίνητα υπάρχουν αεροφωτογραφίες τόσο για το χρόνο παλαιότητας των αρχικών κτιρίων όσο και για τις επεμβάσεις.

Ήμουν αρκετά βέβαιος για το 1ο οικόπεδο ότι εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 112, όμως έχω έναν ενδοιασμό για τη 2η περίπτωση που ανέφερα, στην οποία η κατοικία προ 55 έχει χάσει τον χαρακτηρισμό της λόγω εκτεταμένων επεμβάσεων. Εφόσον το θεωρήσω εξ ολοκήρου αυθαίρετο, είναι ουσιαστικά μία αυθαίρετη κατοικία με χρόνο κατασκευής το 1990. Δεν είναι πλέον αυθαίρετη κατασκευή σε κτίριο (Α 112), είναι αυθαίρετο κτίριο.

 

Edited by Giannis Psihogios
Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, Giannis Psihogios said:

Καλημέρα 

Καλημέρα Γιάννη-ας ξεκαθαρίσουμε κάτι-αν πάω και γκρεμίσω την παλιά μου κατοικία προ ΄55 και χτίσω μόνη μου στην θέση της μια καινούργια σαφώς δεν έχω προϋφ.'55 πια και έχω ένα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίριο.Αν μιλάς για κάτι τέτοιο σαφώς έχεις αυθαίρετο κτίριο.Από το προηγούμενο μήνυμα σου εγώ κατάλαβα ότι έχεις επεμβάσεις στο προ '55.Τι έχεις τελικά?Η προηγούμενη απάντηση μου αντιστοιχούσε στις προηγούμενες περιγραφές σου!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, ChristinaK said:

Καλημέρα Γιάννη-ας ξεκαθαρίσουμε κάτι-αν πάω και γκρεμίσω την παλιά μου κατοικία προ ΄55 και χτίσω μόνη μου στην θέση της μια καινούργια σαφώς δεν έχω προϋφ.'55 πια και έχω ένα εξ ολοκλήρου αυθαίρετο κτίριο.Αν μιλάς για κάτι τέτοιο σαφώς έχεις αυθαίρετο κτίριο.Από το προηγούμενο μήνυμα σου εγώ κατάλαβα ότι έχεις επεμβάσεις στο προ '55.Τι έχεις τελικά?Η προηγούμενη απάντηση μου αντιστοιχούσε στις προηγούμενες περιγραφές σου!

Καλημέρα και πάλι. Αναφέρομαι πάντα στο "οικόπεδο 2" της προηγούμενης ανάρτησής μου, καθώς θεωρώ πως στο "οικόπεδο 1" είναι πιο ξεκάθαρο το πεδίο και το ακίνητο εντάσσεται στο άρθρο 112.

Οικόπεδο 2 λοιπόν: Το προ 55 (αποδεδειγμένα) κτίριο εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια υπέστη σοβαρές επεμβάσεις. Αλλαγή περιγράμματος (μίκρυνε σε εμβαδό και δημιουργήθηκε ισόγεια "βεράντα", μπαζώθηκε το υπόγειο, έγινε αντικατάσταση του 50% των εξωτερικών τοίχων με οπτοπλινθοδομή καθώς οι πέτρινοι είχαν γκρεμιστεί, κατασκευάστηκε σοφίτα κτλ). Το συγκεκριμένο κτίριο δε θεωρώ πως πλέον μπορώ να το αντιμετωπίσω ως προϋφιστάμενο του 55. Ναι, έχουν διατηρηθεί ορισμένα στοιχεία του παλαιού κτιρίου, όμως οι επεμβάσεις είναι ριζικές. Οι προαναφερθέσεις παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν το 1990.

Το ερώτημα είναι το εξής: Ναι, υπάρχει κατοικία προ 55. Ναι, έχουν γίνει αυθαιρεσίες μετά το 83. Αν αντιμετωπιστεί ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων, εμπίπτει στο 112?

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, Giannis Psihogios said:

Ναι, υπάρχει κατοικία προ 55. Ναι, έχουν γίνει αυθαιρεσίες μετά το 83. Αν αντιμετωπιστεί ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετο (???)λόγω των εκτεταμένων παρεμβάσεων, εμπίπτει στο 112?

Εάν έχει παραμείνει έστω και τμήμα της κατοικίας προ '55 για μένα δεν μπορείς να την  αντιμετωπίζεις ως εξ ολοκλήρου αυθαίρετη.Αυτή είναι η δική μου άποψη.Και υποστηρίζω ότι το εναπομείναν τμήμα της προ ΄55  "κατοχυρώνει" την χρήση κατοικίας επί του οικοπέδου κι έτσι μπορείς  να χρησιμοποιήσεις το 112 άνευ αμφιβολιών .Αλλά ας περιμένουμε και κάποιον άλλο συνάδελφο που θα ήθελε να συνεισφέρει στην συζήτηση...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

αυτες ειναι οι οδηγιες για την συμπληρωση του Ε9 απο την ΠΟΛ1237/14 για την παλαιότητα.

Αναγράφεται το έτος κατασκευής του κτιρίου, όπως προκύπτει από την έκδοση της οικοδομικής άδειας ή την τελευταία ουσιώδη αναθεώρησή της.

[κατα την γνωμη μου,  αν δεν υπαρχει αδεια, απο την τελευταια ουσιωδη παρεμβαση στο κτισμα]

Άδεια αλλαγής μόνο της χρήσης του κτιρίου ή άδειες (μη ουσιώδους) ανακαίνισης που δεν θίγουν τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου (π.χ. άδεια ελαιοχρωματισμού, άδεια πέργκολας, άδεια επισκευής πατωμάτων κ.λπ.) δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό της παλαιότητας.
Αν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια, αναγράφεται το έτος κατασκευής, το οποίο προκύπτει από δημόσιο έγγραφο (π.χ. προγενέστερος τίτλος κτήσης, έναρξη ηλεκτροδότησης κ.λπ.).
Σε περιπτώσεις που υπάρχουν τμήματα κτίσματος με διαφορετική παλαιότητα, αναγράφεται το κτίσμα σε μια γραμμή και, ως έτος κατασκευής, το έτος της νεότερης οικοδομικής άδειας.
Αν το έτος κατασκευής δεν προκύπτει από δημόσιο έγγραφο ή από τη δήλωση στοιχείων ακινήτων, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος, κατά το οποίο δηλώθηκε το κτίσμα με την υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.3427/2005.
Σε αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες, οι οποίες νομιμοποιήθηκαν ή τακτοποιήθηκαν, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται το έτος κατασκευής, όπως αυτό αναγράφεται στην έκθεση του μηχανικού, στα έγγραφα της τακτοποίησης. Αν ο μηχανικός αναγράφει εύρος ετών στην έκθεσή του (π.χ. 2008 έως 2011), ως έτος κατασκευής λαμβάνεται η πιο πρόσφατη χρονολογία. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται έτος κατασκευής στην έκθεση του μηχανικού, ως έτος κατασκευής λαμβάνεται αυτό της τακτοποίησης, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεταγενέστερο του 2011, δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται τακτοποίηση κτισμάτων μεταγενέστερης κατασκευής.

θεωρω οτι, αυτο το "αυθαιρετες κατασκευές ή προσθηκες" ειναι που δινει την απαντηση.

δλδ. το μεγαλωμα ενος σαλονιού   απο 8 σε...18 τμ. , μπορει μεν να ειναι "προσθηκη" αλλα δεν μπορει να ειναι "το μισο σαλονι" με άλλη "παλαιοτητα", αρα στην περίπτωση αυτη  τιθεται θεμα.

Κρισιμο σημειο ειναι οτι δεν θίγουν τον φέροντα

Διαφορετικο ειναι η κατασκευη ενος ανεξαρτητου δωματιου σαν "προσθηκη"στο προ 55

[και ερευναται η ακριβης εννοια της "προσθηκης"]

Υπαρχει  και ενα θέμα, αν δηλωνει ο πελατης  στο Ε9 δυο κτισματα με δυο διαφορετικες παλαιοτητες...

υγ

πριν αποφασισεις για ολα αυτα τα "περιπλοκα" -που εξαρτωνται και απο  τον πελατη αλλα και απο όσα εσυ βλεπεις-

ειδες αν εχεις περιπτωση εφαρμογης καποιων "μειωτικων"???
 

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Εντός στάσιμου οικισμού υπάρχει ισόγειο με υπόγειο πριν 1975 χωρίς άδεια  και ισόγεια αποθήκη.Το 2000 έγινε προσθήκη σοφίτας. Να δηλώσω την ισόγεια κατοικία και την αποθήκη ως προ 1975  κατ.2 και τη σοφίτα (κατ.4 με ΥΔ) με τι θα την συγκρίνω   Βέβαια ως πριν 1983 δεν είναι απαραίτητο  να δηλωθεί αλλά θεωρώ ότι έτσι είναι πιο σωστό .

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η σύγκριση θα γίνει με όρους δόμησης που ισχύουν σε οικόπεδο στάσιμου οικισμού (εντός ζώνης 800 μ για αποκλειστική χρήση κατοικία) ήτοι, ΠΚ=60%, μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση μέχρι και 200 τμ, ύψος 7,50 μ αρτιότητα κατά παρέκκλιση με όποιες διαστάσεις και εμβαδόν είχαν κατά την ημερομηνία ισχύος του ΦΕΚ 588/Δ/82 και αρτιότητα κατά κανόνα κατ ελάχιστον 500 τμ (για τα οικόπεδα μετά το 1982 που έχουν μεταβιβαστεί σε μόνιμους ή καταγόμενους από τον οικισμό μη έχοντες άλλη κατοικία εντός της ζώνης των 800 μ.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ pavlos  εσύ λοιπόν συμφωνείς να το δηλώσω πριν 1975 και τη σοφίτα μετά.Θα πρέπει δε να βάλω και χωρίς άδεια .Δεν είμαι σίγουρη όταν θα βάλω χωρίς άδεια αν παίρνει την κατ.2 διαφορετικά πρέπει να βάλω κατ.5.Τοπογραφικό δεν απαιτείται απο το σύστημα πως ομως θα υπολογισω την ΥΔ.(πρέπει να γίνει ;)

Link to comment
Share on other sites

Δεν είπα ότι συμφωνώ. Απάντησα σύμφωνα με την δική σου πρόθεση. Παρεμπιπτόντως, μπορείς να κάνεις και εφαρμογή του Α 112.

Από την στιγμή που στο ακίνητο δεν έχει εκδοθεί Ο.Α φυσικά και θα βάλεις "χωρίς Ο.Α". η κατηγορία 2 δεν έχει κανένα πρόβλημα αν θέσεις χωρίς Ο.Α. Συστημικό πρόβλημα υπάρχει αν πας να βάλεις "χωρίς ΟΑ" και κατηγορία 4 . Πάντως συνδυασμός κατηγορίας 2 και 5 είναι επιτρεπτός.

Η προσωπική μου γνώμη (και δική μου αντιμετώπιση σε κάθε δήλωση) είναι να γίνεται πάντοτε νέο τοπογραφικό ανεξαρτήτως αν απαιτείται από το νόμο. Βοηθάει πολύ και στην αποτύπωση των κτισμάτων (αφού θα έχεις χτυπήσει με total τα κτίρια) και στην πλήρη εποπτεία του ακινήτου, όπου ενδέχεται να αποκαλυφθούν και ιδιοκτησιακά ζητήματα που ήταν χρόνια κρυμμένα. Τους όρους δόμησης στους έχω παραθέσει στο προηγούμενο μήνυμα.

Υ.Γ Αν έχεις κατοικία και αποθήκη της προ 75 αυτά μπορούν να δηλωθούν και ως κατηγορία 1.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.