Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

Γιατί να μην τα δηλώσεις;

Στον ίδιο αναλυτικό αναγράφεις ότι περιλαμβάνονται και τα εξωτερικά επιχρίσματα. Το ζητούμενο είναι η έκθεση και η τεκμηρίωση που θα παρουσιάσεις να πείσει την επιτροπή.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Σε επικοινωνία που είχα με μέλος της επιτροπής του άρθρου 116 μου δήλωσε ότι: δεν απαιτείται επιτροπή για αυθαίρετες κατασκευές πριν από τη δημοσίευση της διοικητικής πράξης χαρακτηρισμού του οικισμού ως παραδοσιακό, εφόσον αποδεικνύεται με κάποιο τρόπο η χρονολογία της κατασκευής και ότι δεν υπάρχει απαίτηση, για τις περιπτώσεις υποβολής φακέλου στην επιτροπή, ο μηχανικός να ναι αρχιτέκτονας.

Επειδή όμως ήταν συζήτηση και όχι γραπτή απάντηση, κρατάω τις επιφυλάξεις μου. Ας μας διαφωτίσουν οι συνάδελφοι που έχουν ήδη αναλάβει ανάλογες περιπτώσεις.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Το πρώτο το λέει το ίδιο το άρθρο 116 του νόμου, οπότε παρέλκει η γνώμη του μέλους της επιτροπής ή κάποια ανάλογη εμπειρία.

Το δεύτερο, εκτός του ότι στο νόμο δεν υπάρχει κάπου η απαίτηση, είναι και αποτέλεσμα κοινής λογικής αφού μια τεχνική έκθεση συμμόρφωσης δεν είναι και αρχιτεκτονική μελέτη.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστά τα λες, απλά το θέμα της ειδικότητας το ανέφερα για τις περιπτώσεις που καταθέσει κάποιος φάκελο στην επιτροπή του άρθρου 116.

Link to comment
Share on other sites

Ο φάκελος περιλαμβάνει αποτύπωση κάτοψης και φωτογραφίες. Ούτε καν όψεις, ώστε να τίθεται θέμα ειδικότητας. Απόπειρα για ταλαιπωρία μου κάνει. Μου έχει τύχει και μένα αντίστοιχα να έχω τοπογραφικό από τοπογράφο του 2015 πλήρες, και μου ζητήσανε νέο τοπογραφικό σήμερα, χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο ακίνητο. Λένε ότι αν καταθέσω νέες σημερινές φωτογραφίες, θα παραποιήσω το παλιό τοπογραφικό (και φυσικά δεν τους κάνουν χώρια και να σημειώσω σε φωτοτυπία, θέσεις λήψης).

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα! μετα απο ψαξιμο βρήκα το ΦΕΚ 1255/Β/5-4-2018 στο οποίο αναφέρονται οι αρμοδιότητες των Ποισταμενων των περιφερειακών Υπηρεσιών(Τοπικών συμβουλείων Μνημείων). Στο ΦΕΚ αυτό στο αρθ.1 παρ 32 γράφει:

Capture1.JPG.19f8b80ca25574bd25084ffc6e90a447.JPG

Ισχύει και  σε τμήμα πόλης το οποίο έχει κυρηχθεί  ιστορικό διατηρητέο μνημειο (το τμημα της Παλιάς Πόλης.... ) ;

 

Ευχαριστώ πολυ!

 

Link to comment
Share on other sites

Όταν η υπόθεση αφορά σε τμήμα πόλης - μνημείο, η αρμοδιότητα έγκρισης έχει μείνει στα χέρια του υπουργού Πολιτισμού και δεν έχει παραχωρηθεί στους προϊσταμένους των περιφερειακών διευθύνσεων. Ο χειρισμός της θα γίνει από τις κεντρικές υπηρεσίες, αρχίζοντας πάντα από την τοπική εφορεία - τοπικό συμβούλιο - κεντρικές κλπ. ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

συνάδελφοι σε χαρακτηρισμένο παραδοσιακό οικισμό 300 κατοίκων, με χαρακτηρισμό το 1998, μπορώ να κάνω υπαγωγή για αυθαιρεσίες προ του 75 χωρίς την έγκριση επιτροπής?

επίσης για ανοικτές πέργκολες νεώτερες (2000) εφ όσον τις περάσω ως λοιπές παραβάσεις?

Link to comment
Share on other sites

Οι πέργκολες θέλουν επιτροπή. Τα παλιότερα αν είναι εντάξει μορφολογικά τα πας με Τ/Ε. Αλλιώς θέλεις επιτροπή και για αυτά (μάλλον).
Ο νόμος επιτρέπει στις παλιές αυθαιρεσίες οι μηχανικοί να βεβαιώνουμε ότι είναι μορφολογικά εντάξει, αλλά δεν διευκρινίζει αν θα μπορούσαμε να γράψουμε κάτι σαν το ακόλουθο:
"Οι αυθαιρεσίες δεν συνάδουν μορφολογικά με τον οικισμό και τους περιορισμούς τους, αλλά αν το κτίριο ήταν κάπως έτσι (βλέπε σχέδια) θα ήταν εντάξει."
Πιο αφαλές είναι να το πας με επιτροπή. Βέβαια και αυτή δεν είναι σίγουρο τι θα σου πει...


Σε δική μου υπόθεση, η ίδια επιτροπή που αρχικά μου απέριψε την αρχική αυθαιρεσία (μορφολογικά), στην συνέχεια σε κατάθεση πρότασης παρεμβάσεων μου είπε ότι τελικά δεν ήταν αρμόδια να το κρίνει, λόγω χρονολογίας. Πήγα στην ΔΑΟΚΑ και μου είπαν να τους το ξανακαταθέσω και θα το κρίνουν, γιατί έτσι γίνεται.
Τώρα περιμένω, γιατί ο υπάλληλος πήρε 9μηνη άδεια....:shock:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

σε αυθαίρετα (Ν.4495), που βρίσκονται σε παραδοσιακό οικισμό - χωρίς διαδίκασία επιτροπής,

μπορεί να υπογράψει και άλλη ειδικότητα μηχανικού, εκτός από τους αρχιτέκτονες?

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.