Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

Συνάδελφοι τη βοήθειά σας γιατί με τις τροποποιήσεις ξέχασα κι αυτά που ήξερα…..

Με την τροποποίηση του Α.116 αναφέρεται :

9.α) Αυθαίρετες κατασκευές ή χρήσεις κατηγορίας 1, 2, 3 και 4 του άρθρου 96, …. …κλπ......…καθώς και σε τόπους που έχουν διπλό χαρακτηρισμό (όπως παραδοσιακός οικισμός και ιστορικός τόπος) τακτοποιούνται κατόπιν γνωμοδότησης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με την εξής διαδικασία:                            

Αρχικά υποβάλλεται στο ηλεκτρονικό σύστημα δήλωση υπαγωγής ……

 Ακολουθεί η υποβολή αιτήσεως του ενδιαφερομένου προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού………

Ερώτημα 1ο  : Με την ισχύουσα τροποποίηση , μετά την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης υπαγωγής , σε πόσο χρονικό διάστημα είμαστε υποχρεωμένοι να υποβάλλουμε τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Επιτροπή ?

Ερώτημα 2ο : Για την περίπτωση που έχω ήδη πάρει τις εγκρίσεις από το ΥΠΠΟ και την Αρχαιολογία -με το προηγούμενο καθεστώς πριν την τροποποίηση- σε διπλό χαρακτηρισμένο τόπο ( παραδοσιακό -ιστορικό -αρχαιολογικό ) με πια  διαδικασία προχωράω ? Συνεχίζω τη διαδικασία με το προηγούμενο καθεστώς και τα υποβάλλω και στην παλιά Επιτροπή του Α.116 ( οι οποίες πήραν παράταση μέχρι σύστασης νέων Επιτροπών ) ή στη νέα που δεν έχει συσταθεί ακόμη?

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα! Έχω περίπτωση τακτοποίησης με Ν.4495 εξ' ολοκλήρου αυθαιρέτου (150 τ.μ. οικία) προϋφιστάμενου του 1975 (αποδείξεις υπάρχουν, ευτυχώς) εντός όμως παραδοσιακού οικισμού (κάτω των 2.000 κατοίκων, χαρακτηρίστηκε το 1979). Αν έχω καταλάβει την Νομοθεσία σωστά, και ύστερα από μελέτη της συζήτησης σας εδώ, δεν απαιτεί να περάσει να περάσει από Επιτροπή (λόγο κατηγορίας 1), σωστά? Θα ήθελα και μια δεύτερη γνώμη, λόγο έλλειψης εμπειρίας στο θέμα. Ευχαριστώ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σε παραδοσιακό οικισμό κατω των 2000 κατοίκων έχει γινει προσθήκη ορόφου που συνδεεται με εσωτερική σκάλα με τον υποκείμενο όροφο.Δεν ειναι ανεξαρτητη κατασκευη.Εμπίπτει στον περιορισμό του 40% του άρθρου 116,παρ.5?Σημειωτεόν οτι η κατασκευη δεν είναι εξ ολοκλήρου αυθαίρετη,αφου προυπαρχει νομιμος οροφος ,ουτε ανεξαρτητη(οπως αναφερόταν στον Ν.4178/13)

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας,

Θέλω να πάρω έγκριση για εγκατάσταση επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος από την εφορία νεότερων μνημείων σε κτίσμα που ανεγέρθηκε το 1930 στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στην οικοδομική άδεια του 1930 όλο το ισόγειο είναι κατοικία και όχι καταστήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες στην κάτοψη και τις όψης. Η εφορία νεότερων μνημείων μου είπε να κάνω τακτοποίηση με το άρθρο 116. Ο ιδιοκτήτης επιμένει ότι η αλλαγή χρήσης έγινε πριν το 1955. Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση; Υπάρχει πρόστιμο; Και αν ναι, πως το υπολογίζω;

Ευχαριστώ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Betty_

Θα πρέπει να βρεις αποδεικτικά στοιχεία ( δημόσια έγγραφα πχ. άδεια λειτουργίας , βεβαίωση ηλεκτροδότησης ως κατάστημα κλπ ) ότι το κατάστημα λειτουργούσε πριν το 1955 , αλλιώς υπολογίζεις πρόστιμο αλλαγής χρήσης από την ημερομηνία που αποδεικνύεται η λειτουργία του καταστήματος

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Betty_  Δες και την εγκύκλιο  49581/2075/2019 Εγκύκλιος Δ' Τμήματος ν. 4495/2017 - Εγκύκλιος Δ' Τμήματος ν. 4495/2017)

Αρθρο 100 .........Η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από βοηθητική χρήση σε βοηθητική και από κύρια σε κύρια, εντός νομίμου περιγράμματος κτιρίου, της παρ. 7, εφαρμόζεται σε κτίρια με οικοδομική άδεια και συνυπολογίζεται με τις τυχόν υπόλοιπες παραβάσεις της παρ. 5 και για κάθε 15.000 ευρώ προϋπολογισμού, καταβάλλεται παράβολο 250 ευρώ.

Παραδείγματα αλλαγής χρήσης από κύρια σε κύρια είναι τα εξής:............

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα. Νομίζω πως για αρκετό καιρό ακόμη θα ξεκινώ με το "παρακαλώ συγχωρείστε το αφελές της ερώτησης", αλλά έτσι έχουν τα πράγματα, ακόμη. Είναι η πρώτη φορά που κάνω αυθαίρετο σε παραδοσιακό οικισμό. Το ερώτημα: έκανα τη δήλωση ενός αυθαίρετου σε παραδοσιακό οικισμό και πριν λίγες μέρες πήραμε και την θετική κρίση της επιτροπής άρθρου 116 & 117, όπως αναφέρεται και στο σύστημα του τεε. Τώρα πρέπει να κάνω ηλεκτρονικό αίτημα για να προχωρήσει η δήλωση από αρχική υποβολή που βρίσκεται, σε υπαγωγή. Πατώ προσθήκη αιτήματος (το "+") και μου εμφανίζεται η "δυνατότητα προώθησης σε "Υπαγωγή" με περιγραφή δικαιολογητικών." Από κάτω από αυτό γράφει: σχόλια αιτήματος = Δηλώσεις σε διατηρητέο κτίριο/παραδοσιακό οικισμό μετά την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής. Δηλώνω υπεύθυνα ότι η δήλωση θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

1. τι ακριβώς είναι αυτό; Είναι υπόδειγμα για αυτό που ακολουθεί, δηλαδή το

2. πιο κάτω μου ζητά "Αιτιολόγηση / Υπεύθυνη Δήλωση Μηχανικού" στο οποίο θα πρέπει να γράψω κάποιο κείμενο. Τι πρέπει να αναφέρεται στο κείμενο αυτό;

Link to comment
Share on other sites

# Amelia

Για την υπαγωγή μετά την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής

1. Επιλέγεις στο Αίτημα Δηλώσεις σε διατηρητέο κτίριο/παραδοσιακό οικισμό μετά την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

2. Επιλέγεις και ότι : Δηλώνω υπεύθυνα ότι η δήλωση θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

3. Ανεβάζεις και την θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής με τα σχετικά εγκεκριμένα σχέδια .

Υ.Γ. Υποθέτω ότι η Επιτροπή δεν σου επέβαλε όρους προσαρμογής

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα venezia!  Όχι, όχι, η επιτροπή δεν επέβαλε όρους. Αφού σε ευχαριστήσω, δες τι συμβαίνει

4 ώρες πριν, venezia said:

Επιλέγεις στο Αίτημα Δηλώσεις σε διατηρητέο κτίριο/παραδοσιακό οικισμό μετά την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

Αυτό ok, βεβαίως το καταλαβαίνω,

4 ώρες πριν, venezia said:

Επιλέγεις και ότι : Δηλώνω υπεύθυνα ότι η δήλωση θα οριστικοποιηθεί σύμφωνα με την έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής.

αυτό όμως  -ήταν και μία από τις απορίες μου-  δεν έχω τη δυνατότητα να το επιλέξω. Μου το γράφει ως απλό κείμενο χωρίς τη δυνατότητα να το τικάρω. Βρίσκεται κάτω απ' την "Επιλογή του Τύπου Αιτήματος" ως κείμενο, ενώ κάτω απ' αυτό βρίσκεται ένα πεδίο στο οποίο πρέπει να γράψω αιτιολόγηση και υπεύθυνη δήλωση.

Εντέλει, 1) δε μπορώ να επιλέξω το πρώτο, δηλαδή το "δηλώνω υπεύθυνα ...κλπ" που αναφέρεις (θα έπρεπε να μπορώ;), και  2) δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς πρέπει να αιτιολογήσω/δηλώσω υπεύθυνα στο δεύτερο. Θέλω να πω, την έγκριση της επιτροπής την έχω ήδη ανεβάσει. Τι να αιτιολογήσω/δηλώσω;

Edited by Amelia
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.