Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

johnjohn1

η ερώτησή σου (ολοκληρωμένη) ποιά ακριβώς είναι γιατί μάλλον άλλο ρωτάς και άλλο έχεις στο μυαλό σου....

π.χ. η τακτοποίηση που αναφέρεσαι είναι σε παραδοσιακό οικισμό ??? τι πληθυσμό έχει???

edit: επίσης που είδες ότι μπορείς να μεταβιβάσεις χωρίς την εξόφληση του 30%   ???

edit2: που ακριβώς στο 116 γράφει ότι προχωράς σε υπαγωγή χωρίς έγκριση επιτροπής ???

Edited by ppanag
Link to comment
Share on other sites

33 λεπτά πριν, johnjohn1 said:

μπορείς να κάνεις συμβόλαιο χωρίς να έχει βγεί η έγκριση της επιτροπής?

Όχι ... ούτε βεβαίωση δεν μπορείς να εκδόσεις... ούτε να πας την δήλωση σε οριστική υπαγωγή 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Στην παρ. 7 του αρθ-116 λέει:
Η προθεσμία εξόφλησης του ειδικού προστίμου, πέραν της καταβολής του 30% του ποσού του
προστίμου, αρχίζει από την κοινοποίηση της θετικής κρίσης της επιτροπής στον ιδιοκτήτη.

Το 30% του ποσού δεν περιλαμβάνεται στο παραπάνω, άρα μπορείς να προσωρήσεις, θεωρητικά. Πρακτικά δεν ξέρω πώς δουλεύει ή αν το έχουν υλοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

καλησπέρα σας, 

βλέπω συνάδερφοι μπερδεμένη η διαδικασία με τα παραδοσιακά/ιστορικά τμήματα πόλεων!  Εξετάζω δυο περιπτώσεις ξενοδοχείων που είναι στο βορειοδυτικό τμήμα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών, και έχω προβληματιστεί λίγο και ζητώ τη βοήθειά σας!

Η πρώτη περίπτωση αφορά κλείσιμο φωταγωγών, επέκταση παταριού (Υπερ.Δομ.) και επέκταση υπογείου κάτω από στοά (μη μπάζωμα του χώρου) εντώς ορίων οικοπέδου. Κλικάρω "εντός παραδοσιακού τμήματος πόλης ΧΩΡΙΣ διαδικασία επιτροπής", και αιτιολογώ ότι  " η αυθαίρετη κατασκευή προσαρμόζεται και δεν αντίκειται στους γενικούς μορφολογικούς κανόνες που τίθενται από τις ειδικές διατάξεις." ή πάω αυτόματα σε επιτροπή επιδή είμαι στο ισοτρικό κέντρο;;

Η δευτερη περίπτωση, στην ίδια περιοχή, έχει αλλαγη χρήσης από κύρια σε κύρια (επιτρεπόμενη χρήση), αποθήκη στον ακάλυπτο με Υπερ. Δομ., κατασκευή στέγαστρου στον 8 όροφο και υπέρβαση δόμησης στο ίδιο επίπεδο, χωρίς όμως να κόβει τη θέα κανενός, ούτε προς Λυκαβητό, ούτε προς Ακρόπολη. Τι κάνω εδώ;

Υπάρχουν οδηγείες για το πότε μας καλύπτει η δήλωση του μηχανικού, ή αρκεί να το τεκμειριώσουμε σωστά και να το ανεβάσουμε στο σύστημα;

εκτιμώ την οποιαδήποτε βοήθεια!

Διευκρίνιση: μετά από επίσκεψη στη Σωκράτους, με ενημερώσαν ότι εφόσον βρίσκομαι εντώς των ορίων του ιστορικού κέντρου του δήμου Αθηναίων, για ένταξη στο Ν.4495 απαιτείται να περάσω από επιτροπή. Η επιτροπή συνεδριάζει μηνιαίως, αλλά για το έτος 2020 δεν έχουν οριστεί τα μέλη ακόμα, και γιαυτό στη παρούσα φάση θέλει υπομονή. 

Edited by feidelliou
Διευκρίνιση
Link to comment
Share on other sites

On 27/11/2019 at 1:57 ΜΜ, johnjohn1 said:

@ppanag Για να το κάνω ποιο απλό, μπορείς να κάνεις συμβόλαιο χωρίς να έχει βγεί η έγκριση της επιτροπής?

Σας αντιγράφω την απάντηση του ΤΕΕ σε αντίστοιχο ερώτημά μου:

AMOIBES <[email protected]>

Τρί, 10 Δεκ 2019, 12:54 μ.μ.
 
 
cleardot.gif
cleardot.gif
προς εγώ
cleardot.gif
On 9/12/2019 12:27 μ.μ., AMOIBES wrote:

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ προ έγκρισης επιτροπής σε ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΟΙΚΙΣΜΟ
Μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές, για τα οποία απαιτείται έγκριση Επιτροπής του άρθρου 116 του ν. 4495/17, μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την έγκριση της Επιτροπής, αλλά μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της παρ. 2.α του παρόντος άρθρου και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου. Την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Στην περίπτωση αυτή η δήλωση παραμένει σε «Αρχική υποβολή». Εάν δεν έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού προστίμου, μπορείτε να ζητήσετε την εμφάνιση εντολής πληρωμής του υπόλοιπου μέχρι να συμπληρωθεί το 30%.
Η βεβαίωση νομιμότητας εκδίδεται με ξεχωριστή καταχώριση στο σύστημα. Ο μηχανικός αναγράφει στη περιγραφή της βεβαίωσης "…κατ' εφαρμογή των οριζομένων στις παρ. 6 άρθρου 116 και 2ζ άρθρου 82 του ν. 4495/17, μετά την εξόφληση του 30% της α/α ... δήλωσης", κάτι που θα πρέπει σαφώς να αναφέρει και στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει τη βεβαίωση, και επιλέγει τη 2η επιλογή του συστήματος (παρ. 2iii άρθρου 83 ν. 4495/17).

Στον συμβολαιογράφο, εκτός από τη βεβαίωση μεταβίβασης, παραδίδετε τόσο το pdf της δήλωσης όσο και αυτό μέσω του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση μεταβίβασης.

Στην παρούσα φάση, για έκδοση εντολής 30% για δικαιοπραξία σε δηλώσεις ν. 4495/17 αποστέλλετε σχετικό αίτημα μέσω e-mail, με σαφή αναφορά ότι πρόκειται να γίνει δικαιοπραξία.  (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Γίνεται με αίτημα από το σύστημα)

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ προ έγκρισης επιτροπής σε ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ

Μεταβίβαση ή σύσταση εμπραγμάτων δικαιωμάτων σε ακίνητα με αυθαίρετες κατασκευές, για τα οποία απαιτείται έγκριση Επιτροπής του άρθρου 117 του ν. 4495/17, μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την έγκριση της Επιτροπής, αλλά μετά την υποβολή των δικαιολογητικών της παρ. 2.α του παρόντος άρθρου και την καταβολή ποσοστού 30% του συνολικού ποσού του προστίμου. Την υποχρέωση ολοκλήρωσης της διαδικασίας αναλαμβάνει ο νέος κύριος με ειδική μνεία στο σχετικό συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Στην περίπτωση αυτή η δήλωση παραμένει σε «Αρχική υποβολή». Εάν δεν έχει καταβληθεί το 30% του συνολικού προστίμου, μπορείτε να ζητήσετε την εμφάνιση εντολής πληρωμής του υπόλοιπου μέχρι να συμπληρωθεί το 30%.
Η βεβαίωση νομιμότητας εκδίδεται με ξεχωριστή καταχώριση στο σύστημα. Ο μηχανικός αναγράφει στη περιγραφή της βεβαίωσης "…κατ' εφαρμογή των οριζομένων στις παρ. 5 άρθρου 117 και 2ζ άρθρου 82 του ν. 4495/17, μετά την εξόφληση του 30% της α/α ... δήλωσης", κάτι που θα πρέπει σαφώς να αναφέρει και στην τεχνική έκθεση που συνοδεύει τη βεβαίωση, και επιλέγει τη 2η επιλογή του συστήματος (παρ. 2iii άρθρου 83 ν. 4495/17).

--
logo.png
Διεύθυνση Επαγγελματικής Δραστηριότητας
Τμήμα Επαγγελματικής Ανάπτυξης
Νίκης 4
10563 Αθήνα
Τηλ.: 2103291200
e-mail: [email protected]

 

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σε παραδοσιακό οικισμό κάτω των 2 χιλιάδων έχω οριζοντια ιδιοκτησια κατοικίας προ του 1975, δηλαδη κατηγορία 1. Σε αυτη τη περίπτωση επιλεγω εντος παραδοσιακού οικισμού χωρίς επιτροπή? την τεχνική έκθεση παραδοσιακού οικισμού χωρίς επιτροπή μπορεί να την υπογράψει πολιτικός μηχανικός? 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχει κάποιο νεότερο αναφορικά με τις αρχιτεκτονικές επιτροπές για τα αυθαίρετα; Γιατι οι τελευταίες που ήταν σε ισχύ έχουν λήξει!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

καλησπέρα,

τη Δευτέρα ήμουν στην Υπ.Δομ. στην Αθήνα και ακόμα δεν έχουν ορίσει επιτροπές, και μπορεί να αλλάξει και η διαδικασία λένε. 

Αλλά παρ όλα αυτά μου είπαν να κάνω αιτήσεις στο πρωτόκολο για να εξετάσουν τις 2 υποθέσεις μου, για να παίρνω σειρά!

υπομονή!!

Link to comment
Share on other sites

Από την πρόσφατη εγκύκλιο για τα νέα ΣΑ :

10. Οι αρμοδιότητες της Επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 116 του ν.4495/2017 ασκούνται από τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής. (βλ. σχετικά το με αρ. πρ.:4402/69-15/1/2020 έγγραφο του γραφείου Υφυπουργού Υ.Π.ΕΝ.)
11. Αναφορικά με τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπή της παρ. 9α του άρθρου 116 του ν. 4495/2017 το ζήτημα αναμένεται να λυθεί με πρωτοβουλία του Υ.Π.ΕΝ. άμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.