Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

venezia ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Θεωρώ όμως ότι η προθεσμία των 60 ημερών αφορά και το ΥΠΠΟΑ και το ΚΕΣΑ. 

Στην παρ. 9α του νόμου αναφέρει "Μετά την έκδοση της ως άνω γνωμοδότησης, ή σε περίπτωση άπρακτης παρέλευσης της ως άνω προθεσμίας, η δήλωση υπαγωγής εξετάζεται από επταμελή επιτροπή που συγκροτείται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτισμού και Αθλητισμού και συνεδριάζει εντός εξήντα (60) ημερών από την έκδοση της γνωμοδότησης ή από τη λήξη της προθεσμίας έκδοσής της.."

Ενώ και η οδηγία αναφέρει στη σελ. 5 ότι "Η επιτροπή και μέχρι τη συγκρότηση της το Κεντρικό Συμβούλιο
Αρχιτεκτονικής, αφού εξετάσει τα υποβληθέντα αποφασίζει εντός προθεσμίας 60 ημερών από την έκδοση της γνωμοδότησης ή από τη λήξη της προθεσμίας έκδοσής της, για την έγκριση - διατήρηση ή μη των δηλωθεισών αυθαιρέτων κατασκευών..."

Γι' αυτό σκέφτηκα μήπως θα μπορούσα να προχωρήσω τη δήλωση πριν την έκδοση της απόφασης του ΚΕΣΑ, λόγω παρέλευσης της προθεσμίας, σύμφωνα μόνο με τη γνωμοδότηση του ΥΠΠΟΑ. 

Link to comment
Share on other sites

jhond7 ναι μεν γράφει και για το ΚΕΣΑ εντός 60 ημερών συνεδρίαση , αλλά δεν είναι τελεσίδικη για υπαγωγή η μη έκδοση γνωμοδότησης του ΚΕΣΑ εντός 60 ημερών για να περαιωθεί η δήλωση . Προσωπικά δεν θα συνιστούσα να προχωρήσεις . Άλλωστε έχεις και εργασίες προσαρμογής .

Υ.Γ.

Σε ανάλογη πρόσφατη δική μου περίπτωση , πριν την συνεδρίαση ΚΕΣΑ , έκανα τις εργασίες προσαρμογής και στην τηλεδιάσκεψη τους ανέβασα τα σχετικά και γνωμοδότησαν θετικά ( μετά από 9 μήνες ). Εκκρεμεί να καλέσω Ε.Δ. πριν την οριστική υπαγωγή.

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, ΜΙΧΑΛΗΣ01 said:

Ναι την Κατηγορία 1 την εξαιρεί από την διαδικασία. Ωστόσο αν είναι διπλοχαρακτηρισμένος οικισμός (δηλαδή ιστορικό κέντρο και σε περιβάλλον αρχαιολογικού χώρου κλπ) τότε ανεξαρτήτως κατηγορίας (εκτός της 5) πας με το 9α. Δηλαδή ΥΠΠΟΑ και ΚΕΣΑ... Αυτά καταλαβαινω εγώ.

Σωστά το ερμηνεύεις , αλλά ας όψονται ....αυτοί που νομοθετούν με τις ΄΄κόντρες΄΄ μεταξύ ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟ ...

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τις διευκρινήσεις . 

Επομένως  , η παράγραφος 2α) του άρθρου 116 που αναφέρεται σε παραδοσιακούς οικισμούς "άνω των πέντε χιλιάδων (5.000) κατοίκων που διέπονται κατά τομείς και από άλλα ειδικά διατάγματα προστασίας " και λίγο πιο κάτω  εξαιρεί τις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 θεωρείτε ότι δεν έχει εφαρμογή στις αυθαιρεσίες κατηγορίας 1 στους διπλά χαρακτηρισμένους οικισμούς (παραδοσιακός+ ιστορικός) και αναφέρεται σε κάτι άλλο  ;;

Link to comment
Share on other sites

20 λεπτά πριν, venezia said:

Σωστά το ερμηνεύεις , αλλά ας όψονται ....αυτοί που νομοθετούν με τις ΄΄κόντρες΄΄ μεταξύ ΥΠΕΝ και ΥΠΠΟ ...

Από ερμηνείες καλά πάμε. Στην πράξη το χάνουμε όμως.. Έχω υποβάλει φάκελο για γνωμοδότηση από ΥΠΠΟΑ Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθήνας από τον Φεβρουάριο 2021 κι ενώ έχουν δεχτεί το αίτημά μου δεν μου εκδίδουν το σχετικό έγγραφο διότι δεν έχει υπογράψει ο νομικός σύμβουλος της υπηρεσίας. Δηλαδή έχοντας παρέλθει το 60ήμερο μπορώ να πάω στο ΚΕΣΑ χωρίς την γνωμοδότηση; Όποιος γνωρίζει κάτι παραπάνω ή έχει ανάλογη εμπειρία ας μας διαφωτίσει γιατί σε λίγο θα ξεχάσω και την υπόθεση για την οποία αιτήθηκα. Ο δε ιδιοκτήτης είναι στα "κάγκελα" και ρίχνει το φταίξιμο της καθυστέρησης σε εμένα λες και γράφω έγώ τους νόμους.... 

Link to comment
Share on other sites

Με τις πρώτες δηλώσεις του 4495 που δεν ίσχυε όλη αυτή η διαδικασία τι θα γίνει ?
Γιατί την εγκύκλιο δεν τις εξαιρεί όπως αυτές των παλαιότερων νόμων

Link to comment
Share on other sites

avgoust ακολουθείται η ίδια διαδικασία . Προσωπικά πήρα πρόσφατα θετική γνωμοδότηση ΚΕΣΑ  ,για υπόθεση προγενέστερη της μεταβίβασης αρμοδιοτήτων .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως αρχαιολογικός χώρος το 1991, με αναοριοθέτηση και καθορισμό ζωνών το 2013, υπάρχει ακίνητο εντός ζώνης Α' όπου όλες οι αυθαίρετες κατασκευές έχουν κατασκευαστεί πριν το 1991 (1982 & 1987 με αεροφωτογραφίες). Πρέπει να ακολουθηθεί  η διαδικασία του α116/παρ.9.β με τα δικαιολογητικά της παρ.4 ή όχι λόγω περίπτωσης θ' της παρ.2 του άρθρου 89;

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να ακολουθηθεί  η διαδικασία του α116/παρ.9.β

edit  εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση

2. Απαγορεύεται η μεταβίβαση δικαιώματος ακινήτου ή αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας ή η σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί αυθαίρετη αλλαγή χρήσηςεφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή αυθαίρετη αλλαγή χρήσης βρίσκεται :

θ) σε αρχαιολογικό χώρο Ζώνης Α, εξαιρουμένων των αυθαιρέτων κατασκευών που πραγματοποιήθηκαν πριν την κήρυξη της αρχαιολογικής ζώνης εφόσον δεν απαγορευόταν η δόμηση,


 

Edited by venezia
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.