Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

Καλησπέρα,α)εάν δεν επιβληθούν εργασίες προσαρμογής και πάρουμε κατευθείαν  θετική κρίση της επιτροπής ,-και επειδή έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι τα σχέδια που στείλαμε είναι ταυτόσημα με αυτά που θα αναρτηθούν στο σύστημα-,ανεβάζουμε στο σύστημα τα σχέδια της ρύθμισης (που είναι ταυτόσημα με αυτά που στείλαμε)-β)εάν επιβληθούν εργασίες προσαρμογής και έχουμε πλέον σειρά σχεδίων με την προσαρμογή,αφού εκτελεστούν οι εργασίες προσαρμογής και πάρουμε τη θετική κρίση,ανεβάζουμε αυτά που απεικονίζουν την κατάσταση  μετά τις εργασίες προσαρμογής.Είτε είναι τα σφραγισμένα ,είτε όχι  (αλλά ταυτόσημα),θα πρέπει να απεικονίζουν την κατάσταση του ακινήτου που συνοδεύει τη θετική κρίση της επιτροπής.Η ευθύνη είναι δική μας για το αν τα σχέδια που αναρτώνται είναι ταυτόσημα με αυτά που εγκρίθηκαν.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Υπηρχε η "ασάφεια"  στο αρχικο αρθρο 116, το οποιο τροποποιήθηκε και

 Πρόσφατα, εκδόθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας το από 25 Ιουνίου 2021 διευκρινιστικό έγγραφο με θέμα «Οδηγίες για την εφαρμογή του άρθρου 116 του Ν. 4495/2017, όπως ισχύει», το οποίο σας κοινοποιήθηκε με την παράκληση για ενημέρωση των Υπηρεσιών σας.

Συνεπώς, απαλλάχθηκαν τα Συμβούλια Μνημείων από την υποχρέωση ελέγχων των υπαγωγών αυθαιρέτων έως και κατηγορίας 4, για τις οποίες γνωμοδοτούν οι κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Δυστυχώς, ορισμένες Εφορείες, όπως ενδεικτικά η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου έχουν σταματήσει την έκδοση βεβαιώσεων για την ένταξη των ακινήτων με αυθαιρεσίες  κατ. 1-4 , όπως αυτά τα οποία βρίσκονται εντός του κηρυγμένου -οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου της πόλεως του Ηρακλείου, στο Ν. 4495/17, με την αιτιολογία ότι αναμένονται οδηγίες από εσάς. 

 https://news.b2green.gr/10364/αίτημα-για-την-επιτάχυνση-της-εξέταση

 

Ερωτημα

πόσες κανονιστικες/διευκρινιστικες χρειαζεται ενα αρθρο για να ειναι σαφες και κατανοητό;;;;

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα συνάδελφοι,

τελικά με την προθεσμία των 6 μηνών για να γίνουν οι εργασίες προσαρμογής τι γίνεται; Ισχύει; Το ελέγχει κάποιος;

Link to comment
Share on other sites

Ο ελεγκτής ελέγχει την ορθή εκτέλεση των εργασιών. Δεν ξέρω αν έχει υποχρέωση ή δικαίωμα να ελέγξει και την προθεσμία. 

Κι αν δεν έχει τηρηθεί η προθεσμία τι γίνεται;

Δεν το αναφέρει κάπου ο Νόμος.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα  συνάδελφοι

Σε ακίνητο εντός παραδοσιακού οικισμού έχει κλειστει Η/Χ στην όψη επί του ακαλύπτου και δεν έχει κατασκευαστεί η ξύλινη στέγη που προβλεπόταν από την οικ. άδεια και υποχρεωτική από τους όρους δόμησης της περιοχής. 

Η οικ. άδεια είναι το έτος 2003 υπάρχει κάποια διάταξη ώστε να κατασκευαστεί τώρα η στέγη? Σας ημιτελής όψεις κλπ. Εκτός από το να βγει άδεια αποπεράτωσης.

Στην περίπτωση άδειας αποπεράτωσης θα πρέπει να γίνει υπαγωγή για τους κλειστούς Η/Χ και έπειτα η διαδικασία κλπ.

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος εάν πέραν των κηρυγμένων αρχαιολογικών χωρών υπάρχουν και μη κηρυγμένοι?....στο άρθρο 116 γίνεται μνεία σε αρχαιολογικούς χώρους χωρίς διάκριση σε κηρυγμένος ή μη...ωστόσο ο ιδιοκτήτης αυθαίρετου μου προσκόμισε πρόσφατη βεβαίωση της αρχαιολογίας ότι το ακίνητο δε βρίσκεται σε περιοχή κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου και αναρωτιέμαι αν αυτή με καλύπτει για να μην ελέγξω περαιτέρω τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής...

Link to comment
Share on other sites

Πέραν της βεβαίωσης του αρμοδίου τι άλλο μπορείς να βρεις για τον αρχαιολογικό χαρακτήρα της περιοχής ?

Όμως το άρθρο 116 αναφέρεται στους αρχαιολογικούς μόνο στις παρ.9 και 10. Στις υπόλοιπες αναφέρεται σε παραδοσιακούς. Αυτό πρέπει να ελέγξεις με όρους δόμησης της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, όλο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας αντιμετωπίζεται ως αρχαιολογικός χώρος? Έχω διαμερισμάτωση και πολεοδομική παράβαση πριν το 1975. Μέχρι τώρα ήξερα ότι πας απλά με τεχνική έκθεση στο σύστημα. Άλλαξε κάτι? Ευχαριστώ πολύ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.