Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε παραδοσιακό οικισμό


Recommended Posts

Η απαγορευση της παραγράφου 5 ενταξης  "εξ ολοκληρου αυθαιρετων κατασκευων"για οικισμους κατω των 2000 κατοικων, που υπερβαινουν κατα 40% τα πολεοδομικα μεγεθη,τι εννοει με την ορολογια "εξ ολοκληρου αυθαιρετων κατασκευων"? εννοει αυτο που ελεγε ο 4178 για ανεξαρτητες νεες κατασκευες?

Edited by mixyak790
Link to comment
Share on other sites

Η απαγορευση της παραγράφου 5 ενταξης  "εξ ολοκληρου αυθαιρετων κατασκευων"για οικισμους κατω των 2000 κατοικων, που υπερβαινουν κατα 40% τα πολεοδομικα μεγεθη,τι εννοει με την ορολογια "εξ ολοκληρου αυθαιρετων κατασκευων"? εννοει αυτο που ελεγε ο 4178 για ανεξαρτητες νεες κατασκευες?

Συνάδελφε mixyak790, ο όρος "ανεξάρτητες νέες..." του 4178, όπως είχε διευκρινιστεί αφορούσε κατασκευές στατικά και λειτουργικά ανεξάρτητες και σε απόσταση απο τα υφιστάμενα... Πιθανόν με την υιοθέτηση της νέας ορολογίας να μην εξαιρούνται πλέον οι λειτουργικά εξαρτημένες κατασκευές και να μην χρειάζεται να είναι σε απόσταση, δηλαδή να απαιτείται μόνο να είναι στατικά ανεξάρτητες. Γι' αυτό ίσως έχει αυξηθεί και το ποσοστό απο 10% σε 40%.Υποθέτω δηλαδή ότι έχει διευρυνθεί το πεδίο που αφορά η συγκεκριμένη απαγόρευση. Εξακολουθεί να υπάρχει επίσης αμφιβολία ως προς τη φράση "οποιουδήποτε όρου δόμησης".

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το σχετικό απόσπασμα της εγκ. 3 που αφορούσε τη παρ. 6 του άρθρου 13 του ν.4178/13, είναι το παρακάτω:

46)Παρ. 6 : Ως ανεξάρτητες νέες κατασκευές για τις οποίες εφαρµόζεται ο περιορισµός της διάταξης είναι νέες κατασκευές, δηλ. στατικά και λειτουργικά ανεξάρτητες και σε απόσταση από τα υφιστάµενα κτίσµατα, οι οποίες έχουν υπέρβαση µεγαλύτερη του 10% οποιουδήποτε όρου δόµησης.

Υφιστάµενα κτίσµατα για την εφαρµογή της παρούσας παραγράφου είναι τα κτίρια τα οποία έχουν ανεγερθεί µε ή χωρίς οικοδοµική άδεια έως την κήρυξη του οικισµού ως παραδοσιακού, καθώς και όσα έχουν ανεγερθεί µε οικοδοµική άδεια µετά την κήρυξη του οικισµού ως παραδοσιακού και έχει αποπερατωθεί ο φέρων οργανισµός ως 28-7- 2011.

 

Τώρα  με τον ν.4495/17 χρησιμοποιείται ο νέος όρος,  στη παρ. 5 του άρθρου 116, που είναι:  «εξ ολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές». Πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα σημεία του νόμου  που θα διευκρινιστούν. Εφ’ όσον το «ανεξάρτητες»  του  4178 δεν υπάρχει πλέον, θεώρησα, στην απάντηση μου παραπάνω, ότι μπορεί (σε αντίθεση με τον ν4178), να αφορά και προσθήκες λειτουργικά εξαρτημένες ή όχι με μοναδική ίσως προυπόθεση να είναι στατικά ανεξάρτητες. Στη προκειμένη περίπτωση προσπαθεί κανείς να "μεταφράσει"  αυτή τη διαφοροποίηση, με αμφίβολο αποτέλεσμα.... Δεν αποκλείεται δηλαδή να ισχύουν τα "παλιά" και απλά να θεώρησαν ορθότερο το νέο χαρακτηρισμό.

 

Edited by maximos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα, 

σε παραδοσιακό οικισμό <2000 κατοίκων υφίσταται κτίριο κατασκευασμένο και ρευμοτοδοτημένο πριν την κήρυξη του παραδοσιακού οικισμού.

Σε αυτήν την περίπτωση απαιτείται η διαδικασία επιτροπής? Αν όχι, στην περίπτωση που υπάρχουν και κατασκευές (Η/Χ) που έχουν φτιαχτεί μετά την κήρυξη του οικισμού αλλάζει η διαδικασία?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Άρα όπως και να έχει η επιτροπή απαιτείται. Σε αυτήν την περίπτωση πρώτα γίνεται η υπαγωγή στο νόμο , πληρώνεται το παράβολο και μετά ακολουθεί η επιτροπή?

Link to comment
Share on other sites

Μετά τη δημοσίευση και του ν.4513/18 (ΦΕΚ 9Α), στο άρθρο 31 αυτού διαβάζουμε : http://www.michanikos.gr/topic/38891-Παράταση-ισχύος-Οικοδομικών-Αδειών/?p=951823

 

Στην παρ. 5 του άρθρου 125 του ν. 4495/2017 προστίθεται εδάφιο ως εξής:

Μέχρι τη συγκρότηση και έναρξη λειτουργίας της επιτροπής της παραγράφου 3 του άρθρου 116, για τις υπαγωγές του άρθρου αυτού συνεχίζουν να επιλαμβάνονται οι επιτροπές που είχαν συσταθεί σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν.4178/2013. Η θητεία των εν λόγω επιτροπών, σε περίπτωση που έχει λήξει, παρατείνεται έως τις 31.7.2018 με δυνατότητα εκ νέου παράτασης μετά από απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

Ρωτάει κάποιος που δεν ξέρει που ακριβώς γράφτηκε ο εκάστοτε νόμος :

- αν σε κάποιο μέρος, που δεν πήγαινε μέχρι τώρα με επιτροπή του άρθρου 12 του ν.4178 αλλά σήμερα υποχρεώνεται να πάει με την επιτροπή της παρ.3 του άρθρου 116 του ν.4495, πχ. παραδοσιακός και ιστορικό πάνω από 5000 κατοίκους, δεν είχε συσταθεί ποτέ επιτροπή του ν.4178 πως αυτή θα επιληφθεί της υπαγωγής ;

 

Και απαντάει αυτός που υποψιάζεται ότι και αυτός o νόμος γράφτηκε στο πόδι :

- μήπως δεν εννοεί την επιτροπή της παρ.3 αλλά αυτή της παρ.10 και έγινε κόπι-πάστε ;

 

Και συμπληρώνει καίρια ο ψάλτης :

- γιατί αυτή συστάθηκε ; γκουχ ...

Edited by kan62
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Οι επιτροπές των Παραδοσιακών Οικισμών συνεχίζουν να λειτουργούν με την ίδια σύνθεση και φυσικά με την ίδια αρμοδιότητα (μόνο για Παραδοσιακούς Οικισμούς δηλαδή). Αν πρόκειται για υπαγωγή σε Ιστορικό Τόπο (ή και σε Παραδοσιακό Οικισμό που είναι και Ιστορικός Τόπος) τότε αν πρόκειται για κατηγορία 5 απαιτείται πριν την υπαγωγή έγκριση από τα αρμόδια συμβούλια του ΥΠΠΟ ενώ για όλες τις άλλες περιπτώσεις αυθαιρέτων (κατ.1,2,3,4) δεν είναι δυνατή η υπαγωγή μέχρι την σύσταση των επιτροπών της παρ.10 του άρθρου 116.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.