Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 117 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε διατηρητέο κτίριο


Recommended Posts

Ν.4495/2017,άρθρο 117,παρ.3(Αρχική):

3. Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος  αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων χρήσεων σε κτίρια με νόμιμη οικοδομική άδεια, στον περιβάλλοντα χώρο διατηρητέου κτιρίου ή διατηρητέου τμήματος κτιρίου, σε επαφή ή και σε απόσταση προς αυτό, και βρίσκονται είτε στο ακίνητο που περιλαμβάνει το διατηρητέο κτίριο ή τμήμα κτιρίου είτε και σε όμορο προς αυτό ακίνητο στο αρμόδιο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), απαιτείται και υποβολή αίτησης με τα εξής δικαιολογητικά:.................

Ν.4495/2017,άρθρο 117,παρ.3(όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 34 παρ.45 του ν.4546/2018):

3. Στις διατάξεις του παρόντος υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή/και χρήσεις σε κτίριο με νόμιμη οικοδομική άδεια στον περιβάλλοντα χώρο διατηρητέου κτιρίου σε επαφή ή/και σε απόσταση από αυτό.

Άρα, το ΤΕΕ λέει ότι: το Υπεν μπήκε στην διαδικασία να τροποποιήσει την παραπάνω παράγραφο με τον ν.4546/2018, ούτως ώστε,ενώ πριν ήταν απολύτως κατανοητό και σαφές σε όποιον την διάβαζε,ότι απαιτούν Σ.Α.,οι αυθαίρετες κατασκευές είτε βρίσκονται στο ακίνητο του διατηρητέου είτε σε όμορο με αυτό ακίνητο,έσβησε την επίμαχη φράση,ώστε πλέον με την νέα παράγραφο,να δημιουργείται η απορία σε αυτόν που την διαβάζει,για το εάν τελικά υπάγονται και  τα όμορα του διατηρητέου ακίνητα σε αυτήν ή όχι...

Δεν έχω τίποτε άλλο να σχολιάσω...

 

 

 

  • Like 2
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα, το 2012 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο κτίριο απο το υπεκα. Το κτίριο είναι διώροφο απο ωμοπλινθοδομή και στην όψη προς τον ακάλυπτο έχει κατασκευαστεί βεράντα με σκάλα απο οπλισμένο σκυρόδεμα για πρόσβαση στον ά όροφο (υπάρχει και άλλη πρόσβαση απο τον δρόμο αλλα θα έπρεπε να βγείς στον δρόμο και να κάνεις τον κύκλο του σπιτιού εξωτερικά για να μπείς στον ακάλυπτο). Σε αυτή τη βεράντα είναι κατασκευασμένο και το wc του α ορόφου που έχει χρήση κατοικίας. Κάτω απο την βεράντα ο χώρος είναι κλειστός με τσιμεντόπλιθες με χρήση αποθήκης. Σύμφωνα με τον ιδοκτήτη αυτό κατασκευάστηκε αρχές του 50 αλλά δεν υπάρχουν επίσημα έγγραφα που να το δικαιολογούν εκτός απο μια αερροφωτογραφία του 77 που φαίνεται ξεκάθαρα (δεν υπάρχει παλαιότερη στην περιοχή). Στο σχέδιο πόλεως του 53 φαίνεται το κυρίως κτίριο και υπάρχει και μια γραμμή παράλληλα σε αυτό σε απόσταση που ειναι κατασκευασμένη η βεράντα με την αποθήκη. Η λειτουργικότητα του κτιρίου είναι ενιαία αλλα στην πολεοδομία μου ζητάνε να αποδείξω οτι είναι προ του 55 η κατασκευή απο σκυρόδεμα γιατί δεν φαίνεται ξεκάθαρα στο σχέδιο πόλεως του 53. Απο τη στιγμή που όταν χαρακτηρίστηκε είχε αυτή τη μορφή, συνεπάγεται οτι είναι νόμιμο λόγω χαρακτηρισμού ή πρέπει να τακτοποιήσω διατηρητέο κτίσμα απο τη στιγμή που στο φάκελο της υπηρεσίας δεν γίνεται κάποια αναφορά για την προσθήκη απο σκυρόδεμα?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, Gschoinas said:

 Απο τη στιγμή που όταν χαρακτηρίστηκε είχε αυτή τη μορφή, συνεπάγεται οτι είναι νόμιμο λόγω χαρακτηρισμού ή πρέπει να τακτοποιήσω διατηρητέο κτίσμα απο τη στιγμή που στο φάκελο της υπηρεσίας δεν γίνεται κάποια αναφορά για την προσθήκη απο σκυρόδεμα?

Ευχαριστώ

Θα πρέπει να δεις τι ακριβώς περιγράφει το ΦΕΚ κήρυξης . Συνήθως γράφει ότι : Διατηρητέο χαρακτηρίζεται το αρχικό κτίσμα και όχι μεταγενέστερες προσθήκες προσθήκες που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο. Σε αυτή την περίπτωση πας σε τακτοποίηση άρθ. 117 .

Link to comment
Share on other sites

Το ΦΕΚ γράφει: Ως διατηρητέα χαρακτηρίζονται τα αρχικά εκάστοτε κτίρια και όψεις κτιρίων σε βάθος 3 μέτρων απο αυτές, καθώς και οι εναρμονιζόμενες με αυτά μεταγενέστερες προσθήκες, όχι όμως και τα πάσης φύσεως καθ' ύψος ή κατ' επέκταση υπάρχοντα προσκτίσματα που αλλοιώνουν το αρχικό κτίριο.

Αυτή η προσθήκη η οποία έγινε μεταγενέστερα και περιλαμβάνει και το wc του Α ορόφου δεν συμπεριλαμβάνεται στα εναρμονιζόμενα απο τη στιγμή που η λειτουργικότητα του κτιρίου εξαρτάται από την προσθήκη;

Ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εναρμονιζόμενα εννοεί μορφολογικά και όχι λειτουργικά . Επομένως ακολουθείς την διαδικασία του αρθ. 117 για τακτοποίηση.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλησπέρα σε όλους και καλό καλοκαίρι,

έχω περίπτωση χαρακτηρισμού κτηρίου ως διατηρητέο απο το ΥΠΕΧΩΔΕ το 1990 κάτι και ταυτόχρονα

χαρακτηρισμό ως έργο τέχνης από το ΥΠΠΟ το 1980 κάτι.

Για τακτοποίηση σε μικροαυθαιρεσίες που έχουν γίνει επικοινώνησα με το Σ.Α. με παρέπεμψαν στο ΠΕ.Σ.Α. και επει΄δη το τελευταίο δεν έχει συσταθεί θα κατατεθεί αίτηση στο ΚΕ.Σ.Α. με εκτιμώμενο χρόνο εξέτασης αίτησης 3-4 μήνες από ότι μου είπανε. (Τα γράφω αυτά για όσους τυχόν έχουν αντίστοιχη περίπτωση)

Με το ΥΠΠΟ τι κάνω? Έχει καταθέσει κανείς αίτηση για έγκριση εκεί? Γνωρίζουμε κάποια διεύθυνση/τηλέφωνα/εκτιμώμενους χρόνους κλπ? Η απόφαση της 11/05 αναφέρει αν καταλαβαίνω καλά ότι το ΚΕ.Σ.Α θα κρίνει στην πράξη και τα θέματα που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ, επομένως καταθέτω ένα φάκελο συνολικά με χρόνο εξέτασης τις 60 ημέρες?Έχει κάνει κάποιος τη διαδικασία?

Σας ευχαριστώ!

Edited by Aenor
Link to comment
Share on other sites

58 λεπτά πριν, ChristinaK said:

Καλησπέρα,νομίζω πως πρέπει να πας με το 117 παρ.10.(ΥΠΠΟ-ΚΕΣΑ).

Σωστά όπως λέει και η ΧριστιναΚ με το 117 Παρ. 10

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, στο άρθρο 117, παράγραφος 1, περίπτωση ββ), λέει ότι χρειάζονται πλήρη σχέδια αποτύπωσης του κτιρίου (δεν το αφήνει δλδ γενικά ως 'αρχιτεκτονική αποτύπωση' όπως στο άρ.116, πάρ. 4). Αν πρόκειται για πολυώροφο κτίσμα (πολυκατοικία), με πολλαπλά διαμερίσματα, και η αίτηση υπαγωγής αφορά ένα μόνο διαμέρισμα, με περιορισμένης έκτασης αυθαιρεσίες, θα πρέπει να κάνω αποτύπωση όλο το κτίριο; Υπάρχει κάποια διευκρινιστική πχ εγκύκλιος για αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.