Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 119 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές τουριστικών εγκαταστάσεων


Recommended Posts

Έχεις απόλυτο δίκιο @Pavlos33, ζητώ συγγνώμη. Αντί για "μικρότερο" που είχες γράψει, διάβασα "μεγαλύτερο" (συντελεστή).

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Συνάδελφοι φέρνω ένα παράδειγμα για να επιβεβαιώσω ότι έχω καταλάβει σωστά το συγκεκριμένο άρθρο και γενικότερα τους περιορισμούς του 4495 για τις τουριστικές εγκαταστάσεις. 

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση δεν μπορώ να καταλήξω σε ασφαλές συμπέρασμα...

 

Ξενοδοχείο 80κλινών  έχει εγκατασταθεί, π.χ. το ετος 1987, σε κτίριο για το οποίο έχει εκδοθεί οικ. άδεια κατοικίας. Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε περιοχή με χρήση "αμιγής κατοικία". Επομένως βάσει του αρ.97 δεν μπορεί να υπαχθει σε ν4495/17. 

Ωστόσο, βάσει του άρ.118 και με την προϋπόθεση ότι έχει εκδοθεί σήμα λειτ, μετά από πληρωμή προστίμου στον ΕΟΤ και επίσης ότι λειτουργούσε νόμιμα την 28-7-11, τότε μπορεί να υπαχθεί. 

1η Εναλλακτική περίπτωση

Αν το ξενοδοχείο είχε σταματήσει τη λειτουργία του π.χ. το 2009, τότε δεν μπορεί να υπαχθεί. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση το κτίριο μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί μόνο ως κατοικία.  

2η εναλλακτική περίπτωση 

Αν το παραπάνω ξενοδοχείο βρίσκονταν σε περιοχή με χρήση Γενική Κατοικία, οπότε και δεν υπάρχει περιορισμός χρήσεων γης, τότε μπορεί να υπαχθεί σε ν.4495 ακόμη κι αν έχει σταματήσει τη λειτουργία του πριν το 2011???

Ή πρέπει να βγει οικοδομική άδεια αλλαγής χρήσης;;;

 

 

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι για ξενοδοχείο το οποίο έχει αυθαίρετη αλλαγή χρήσης (από κατοικία) και το οποίο δεν λειτουργεί ήδη εδώ και 10 χρόνια, με ανάκληση του σήματος λειτουργίας, μπορεί να γίνει υπαγωγή σε ν.4495?

Edited by Allobar
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Συνάδελφοι καλημέρα . Πως αντιμετωπίζεται περίπτωση ξενοδοχείου που έχει σήμα εν ισχύ από το 1983 , έχει κάνει υπερύψωση στέγης με δωμάτια και αλλαγή χρήσης υπογείου , και το 2006 έχει κάνει τακτοποίηση στο ΕΟΤ πληρώνοντας τα ανάλογα πρόστιμα . Έχει και άλλες μικροπαραβάσεις ( Προσθήκες )που δεν τις έχει τακτοποιήσει . Τι σημαίνει κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης . Η υπερύψωση στέγης μπορεί να μην δηλωθεί εκ νέου στον 4495 , αφού έχει τακτοποιηθεί στον ΕΟΤ ? Η παρέκκλιση όρων δόμησης σημαίνει ότι δεν είναι κατηγορία 5 ? Ευχαριστώ

116. Στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις τουριστικών εγκαταστάσεων, κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης και των χρήσεων γης που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής, υπό την προϋπόθεση ότι για τις κατασκευές αυτές έχει εκδοθεί, μετά την καταβολή σχετικού προστίμου, σήμα λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ., καθώς και υπό την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν νομίμως μέχρι τις 28.7.2011.

Edited by venezia
Συμπλήρωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Παιδιά καλησπέρα έχω ένα πρόβλημα σε μια τακτοποίηση για έκδοση ΠΠΔ ξενοδοχείου στον ΕΟΤ. 

Τα δεδομένα έχουν ως εξής. 

Δύο κτίρια σε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια,

το Α είναι  1139τ.μ.

Χωρίς άδεια αποπερατωμενο 

Το Β ειναι 939τ.μ. ημιτελες χωρίς άδεια (έβγαλε μια άδεια 2οροφης  κατοικίας με πισίνα και βόθρο και ανακλήθηκε λόγω αναληθων στοιχείων το 96,μολις είχε βγει) 

Το 2001 ειχε βγάλει σήμα ΕΟΤ ενοικιαζομενα δωμάτια το Α Κτίριο με την παλαιά άδεια του Β που είχε ανακληθει, και το 2010 στο προαύλιο χώρο του Β κτιρίου εβγαλε άδεια πισίνας και open bar από τον ΕΟΤ εντός τουριστικού καταλυματος από τη άδεια του κτιρίου. 

Πήγα στον ΕΟΤ ρώτησα πως να κάνουμε την τακτοποιηση αφού θέλουμε να το κάνουμε ξενοδοχείο

Για να μπει σε εσπα το Β κτίριο δηλαδή το ημιτελές. Μου είπαν να το δηλώσω τουρισμός ξενοδοχείο και για τις δύο δηλώσεις και να βγάλω κοινό ππδ για γνωστοποίηση ενός καταλυματος, για να πάρω μέγιστα μόρια,Από τους χωρους.

Το 2019 μου έκανε τακτοποίηση ένας συνάδελφος και το βάλαμε σαν χρήση Τουρισμός και στην τεχνική έκθεση ξενοδοχείο. Όπως σας είπα πριν

Έπειτα βγάλαμε όλες τις άδειες μικρής κλίμακας(μόνωση, ασανσέρ, ανοιγμάτων, αλλαγές εσωτερικών χωρισματων) για το ημιτελές, και κάποιες εργασίες μέσω άρθρο 30(πλακάκια, γύψο σανίδες, ηλεκτρολογικα, κουφώματα, κάγκελα, που δεν χρειαζόταν κάποια άδεια εκτός του άρθρου 30).(πολεοδομικα ήταν αποπερατωμενο και φορολογικά ημιτελές) 

Τελειωσε το έργο και πήγα να βγάλω έκδοση ΠΠΔ για τη γνωστοποίηση ξενοδοχείου

Αφού τα πήγα όλα με κόλλησαν στο ότι θα έπρεπε να γίνει η τακτοποίηση ,στη χρήση - άλλη κατοικία στο Κτίριο Α και στο Κτίριο Β, παρόλο που η συνάδελφος πριν τα κάνω μου είχε πει έτσι ακριβώς να τα κάνουμε. 

Για να μην την εκθέσω δεν είπα τίποτα και τώρα μου έκαναν καταγγελία στη πολεοδομία ότι δεν έγιναν σωστά οι δηλώσεις και θέλουν Γνωμοδότηση από αυτους

Εν τω μεταξύ η ελεγκτρια μου λέει ότι αφού στο Α κτίριο ήταν ενοικιαζομενα πρέπει να δηλωθεί ενοικιαζομενα, χρήση άλλη κατοικία ,και γιατί αυτό αποδεικνύεται στη χρήση πριν την 28.7.2011

Και στο κτίριο Β που ήταν ημιτελές δεν γίνεται να δοθεί χρήση από τον μηχανικό γιατί ήταν ημιτελές. 

1)Δεν καταλαβαίνω που που πατάει στο ότι η τακτοποίηση έπρεπε να γίνει χρήση άλλη κατοικία και όχι τουρισμός όπως έγινε και για τα 2 κτιρια

Το Α είδη λειτουργούσε από το 2001 με 2 άδειες ενοικιαζιομενων δωματίων 10 και 12 αντίστοιχα δωματια

και στο Β κτίριο ήταν πολεοδομίκα αποπερατωμενο με διακριτους χώρους(17 δωμάτια, 17 wc, χώρος πρωινου, reception,κοινοχρηστες  τουαλέτες και ντουζ  που χρησιμοποιήθηκαν  για το open bar του  τουριστικού καταλυματος και για  πισίνα τουριστικού καταλυματος. (άδειες 2011 και 2010 αντίστοιχα) 

2)το πρόστιμο για ξενοδοχείο ή για ενοικιαζομενα είναι το ίδιο(για άλλη κατοικία είναι πιο κάτω, και δεν το κάνα έτσι νόμιζα ορθα) , γίνεται μόνο μεταβολή της χρήση, αφού η χρήση είναι τουρισμος

2)μου ζητάει να αποδείξω χρήση για το κτίριο Β πριν τις 28.7.2011 σε ένα κτίριο που είναι χωρίς άδεια 

Αν το πάει η πολεοδομία κεσυποθα θα πάρει 2 χρόνια η απόφαση και χάσαμε το εσπα που είμαστε χρεωμένοι μέχρι τα τσαρούχια και μπορεί να βρουν κι άλλα εάν το ξεψαχνίσουν, έτσι μου είπαν φίλοι μηχανικοί. 

Εν τω μεταξύ στον ΕΟΤ Αθηνών δεν ελέγχουν τις τακτοποιήσεις, εδώ πήγα στη πολεοδομία και τους είπα τι γίνεται και μου είπαν ότι δεν ειναι στη δικαιοδοσία της και ότι είναι αν αρμόδια για να ελέγχει τη δήλωση εξονυχιστικά. 

 

Αν μπορεί κάποιος έμπειρος να με βοηθήσει, γιατι μίλησα με 10 μηχανικούς, τον ΕΟΤ, το τεε, τη πολεοδομία και απάντηση δεν βρήκα. 

 

Ευχαριστώ εκ των πραότερων

Θα παρακαλέσω επειδή γι αυτή την ιστορία έχω χάσει το πατέρα μου,και αρρώστησε η μητέρα μου, να μην γίνουν υποτιμητικά σχόλια παρακαλώ πολυ

 

Edited by Pavlos33
διαγραφή προσωπικών στοιχείων-Pavlos 33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.