Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Άρα, σύμφωνα με τα προηγούμενα που παραθέτεις έχουμε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών λόγω διαθήκης. Η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση στην εξέταση αυθαιρεσιών της προσθήκης ορόφου (οριζόντια ιδιοκτησία με χιλιοστά) και της αποθήκης στον ακάλυπτο. Στην πρώτη περίπτωση πρέπει να γίνει σύγκριση με χρήση των χιλιοστών της. Στη δεύτερη η σύγκριση θα γίνει με όλο τον Σ.Δ και με όλο το Π.Κ του οικοπέδου. Προσωπικά κάνω δυο δηλώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου η μια θα αφορά την οριζόντια και η άλλη την αποθήκη στον ακάλυπτο, η οποία αποθήκη δεν έχει καμία λειτουργική συσχέτιση με την οριζόντια του ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 719
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή έστω και αν κάνω χωριστές δηλώσεις αποθήκη -Ο.Ι.,για την υπαγωγή του ορόφου.να λάβω υπόψιν μου τα χιλιοστά της Ο.Ι.,ανεξάρτητως αν κατά τον χρόνο δημιουργίας του αυθαιρέτου δεν υπήρχε σύσταση..Το ξανασκέφτομαι,διότι είναι μεταφορά απο 4014 κ 4178, ως ενιαία δηλωση (4014- διότι η αποθήκη στον ακαλυπτο, ανήκει στον όροφο-δεν αναφέρεται στη σύστασταση),με υπολογισμένα πρόστιμα -ο όροφος με τα χιλιοστά ,όπως προτείνεις- αλλά σκεφτόμουν ,μεταφέροντας την στον 4495 , να <,εχωνα>> και μια παράβαση αναλυτικού που μου ξέφυγε, μην υπολογίζοντας χιλιοστά ,ώστε να μην ανέβει το  πρόστιμο... Την αφήνω ως εχει στο 4178 !!! Πάντως σε ευχαριστώ!

υγ εκτός θεματος στη δήλωση που συζητάμε ξέχασα να αναφέρω οτι κατά την αυτοψία του 2003,ειχε καταγραφεί και εξωτερική κλίμακα στο Κ.Χ. προς τον όροφο,η οποία και πάλι δεν αναφέρεται στη σύσταση,και αποτελεί την μόνη πρόσβαση στον όροφο .Μπορεί να υπολογιστεί αντί αναλυτικού με Υ.Δ,  μη μειωμένου συντελεστή?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Από τη στιγμή που στην σύσταση δεν υπάρχουν αναφορές για σκάλα και ακάλυπτο,  σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης που το χρησιμοποιεί θα υποβάλλει τη δήλωσή του και αφού έχει και την συναίνεση των άλλων δεν θα έχει κανένα πρόβλημα η υπαγωγή. Στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει μάλλον τροποποίηση της σύστασης και να μπουν οι τακτοποιημένοι χώροι στην κυριότητά του και η αποθήκη στον ακάλυπτο ως παρακολούθημα, ενώ η εξωτερική σκάλα να αναφερθεί ως αποκλειστικής χρήσης που εξυπηρετεί τον όροφο. Για την προσθήκη της λοιπής παράβασης δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καθώς δεν μεταβάλλει ιδιαιτέρως το πρόστιμο. Η γνώμη μου είναι να επανυπολογίσεις πρόστιμο σύμφωνα με το προκύπτον από τη σύσταση ιδιοκτησιακό λαμβάνοντας υπόψη τα χιλιοστά του οροφοδιαμερίσματος και να κάνεις και τη δεύτερη δήλωση. Θα τα βρεις αμέσως μπροστά σου στην προσπάθεια τροποποίησης της σύστασης. Οπότε κάνε τα σωστά από τώρα να μην ασχοληθείς στο μέλλον. Η σκάλα δεν απαιτείται να υπολογιστεί με ΥΔ. Θα υπολογιστεί με αναλυτικό. Αν για κάποιο δικό σου λόγο θέλεις να την βάλεις ως ΥΔ θα φροντίσεις να αναφέρεις στην ΤΕ ότι η επιφάνεια της σκάλας δεν αποτελεί επιφάνεια κλειστού χώρου,, ώστε να μην γίνει σύγχυση στους χρήστες της δήλωσής σου (συμβολαιογράφοι, φορολογική αρχή, Δήμος κλπ) για το σύνολο των επιφανειών κλειστών χώρων, διότι στην πρώτη σελίδα θα αναγράφει το σύστημα στο κελί Κ.Χ και στο κελί των Β.Χ τις επιφάνειες που καταχώρησες στα φύλλα καταγραφής.

Link to comment
Share on other sites

Παύλο αναλυτικότατος όπως πάντα.Ευχαριστώ

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Επειδή κάνω 1 ρύθμιση κάθε διετία  και τα έχω ξεχάσει:

Σε μονοκατοικία:

Μπορώ 3 μετατοπίσεις ανοιγμάτων και μια αποθήκη < 15 τ.μ. να τις βάλω μαζί σε ένα φύλλο καταγραφής (με συνολικό πρόστιμο 250 €);

Βάζω "4" στο κουτάκι "Λοιπές παραβάσεις" ή τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

Ναι, η αποθήκη έχει τις προϋποθέσεις της παρ. ιβιβ) του αρ. 96.

Είναι αυτή η παράβαση συν άλλες 3 μετατοπίσεις ανοιγμάτων. Μπορούν να μπουν στο ίδιο φύλλο καταγραφής; Βάζω "4" στο κουτάκι "λοιπές παραβάσεις" ή τίποτα;

Link to comment
Share on other sites

Είναι όλες παραβάσεις κατηγορίας 3. Θα επιλέξεις μόνο κατηγορία 3 σε ένα  φύλλο καταγραφής και θα τις περιγράψεις: παρ. δδ), ιβιβ) κ.λ.π. Δεν επιλέγεις το ¨κουτάκι" λοιπές παραβάσεις, αφού τις δηλώνεις ως μικρές παραβάσεις κατηγορίας 3.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, έχω κολλήσει σε ένα θέμα αυθαιρέτων,

Με άδεια έγινε μια διώροφη οικοδομή με κατάστημα 90 τ.μ. κατ'επέκταση του ισογείου. Πάνω από το κατάστημα με άλλη άδεια έγινε προσθήκη ορόφου 65 τ.μ. και τα υπόλοιπα 25 τ.μ. πάνω από το κατάστημα θα ήταν ο εξώστης του ορόφου αυτού. Η προσθήκη ορόφου είναι ακόμα στο στάδιο του φέροντα οργανισμού.

Στην πράξη όμως ,στις δύο γωνίες περίπου του εξώστη έγιναν δύο κολώνες  και επίσης η πλάκα οροφής αντί για επιφάνειας 65 τ.μ. έγινε 90 τ.μ. με αποτέλεσμα να καλύπτει από πάνω το χώρο που υποτίθεται θα ήταν εξώστης. Ακόμα, ο χώρος αυτός των 25 τ.μ. στην μία του πλευρά είναι σε επαφή με τον τοίχο του ορόφου της διπλανής διώροφης οικοδομής, στη δεύτερη πλευρά έχει επαφή με κενό γιατί δεν έχει γίνει η εξωτερική τοιχοποιία της προσθήκης ορόφου αφού είναι στο σκελετό, στην τρίτη πλευρά του που κοιτάει σε ακάλυπτο,σε όλο το μήκος της έχουν μπει τούβλα σε ύψος 1 μέτρου και στην τέταρτη πλευρά του που κοιτάει σε ακάλυπτο έχουν μπει στο 1/8 του μήκους της  κάποια τούβλα σε ύψος 1 μέτρου.

Αυτός χώρος όπως περιγράφεται θεωρείται υπέρβαση δόμησης ή Ημιυπαίθριος χώρος?

η.χ ή υ.δ.jpg

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έκλεισε μερικώς και βρίσκεται κάτω από τον υπόστυλο χώρο, στην άδεια μάλλον προβλέπονταν ανοικτή βεράντα και κατ επέκταση αυτής ο εξώστης. Οπότε το αυθαίρετα κλεισμένο τμήμα δεν είναι ο εξώστης αλλά η ανοιχτή βεράντα.

Σωστά έχω καταλάβει την υπόθεση;

Αν είναι έτσι θα πρέπει να βάλεις πρόστιμο σαν να ήταν ΚΧ για να πας μετά για άδεια αποπεράτωσης. Αν βάλεις αναλυτικό σημαίνει ότι δεν θα το κρατήσει για γιαπί (δε νομίζω να το θέλει κανείς κάτι τέτοιο), οπότε μετά αν θελήσει να το κλείσει θα πρέπει να εκδοθεί άδεια δόμησης εφόσον έχουμε κατηγορία 1,2 ή 4 (οριστική εξαίρεση) και εφόσον θα υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ και δεν παραβιάζεται η πλάγια απόσταση.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.