Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Θα ήθελα την άποψη σας για την εξής περίπτωση όπως φαίνεται στην παρακάτω κάτοψη. Στη περίπτωση που εξετάζω ισόγειος κλειστός χώρος στάθμευσης με ελεύθερο ύψος 5.0 μ. έχει μετατραπεί αυθαίρετα σε κατοικία και έχει συννενωθεί με νόμιμη οικία με στάθμη πλάκας + 1.85μ. Στη στάθμη + 2.60 μ. έχει κατασκευαστεί πατάρι από μεταλλικές δοκούς οι οποίες πατάνε στο φέροντα οργανισμό από Ο/Σ στο οποίο υπάρχει αποκλειστική πρόσβαση με ξύλινη σκάλα η οποία ξεκινάει από το επίπεδο + 1.85 μ.

Για την περίπτωση αυτή η ΥΔ του παταριού θα προσμετρηθεί στα τμ για την επιλογή Κατηγορίας αυθαιρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 96?

Επίσης θα πάρει αυτός ο χώρος το μειωτικό συντελεστή 0.30?

image.thumb.png.b4c16a145ef76a21912d7c77a6efcc15.png

 

image.thumb.png.e504c997068ed3f5b87e2c73ccb92eec.png

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 719
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για περίπτωση ακινήτου (κατοικία) με υπόγειο  σε εκτός σχεδίου περιοχή  με μετατροπή βοηθ. χώρου υπογεiου σε κατοικία και ξεμπάζωμα αυτού, το υπόγειο που δεν είναι αυτοτελές υπολογίζεται στην κατηγορία ή όχι? 

Συγκεκριμένα 40 μ2 κατοικίας με 40 μ2 υπογείου που μετατράπηκε σε κατοικία.

Η κατηγορία είναι 0/επ.δόμηση οικοπέδου --> κατ.4     ή    40/επιτ. δομηση οικοπέδου ----> κατ.5 ?

 

Edited by LESS
Link to comment
Share on other sites

Ναι, υπολογίζεται για την εύρεση της κατηγορίας του ακινήτου....

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

σχετικά με τα αυθαίρετα κατηγ.5 του 4178 που αφορούν υπόγειους βοηθητικούς χώρους που μετατράπηκαν σε κατοικία (μεζονέτες) και που το εμβαδόν τους υπολογιζόταν στην επιλογή της κατηγορίας, σε αντίθεση με τον 4495 που εξαιρεί τέτοιες περιπτώσεις στα εντός σχεδίου,

πιστέυετε ότι καλό είναι να μεταφερθούν στον 4495 ώστε να εξασφαλίσουν την εξαίρεση από την κατεδάφιση?

(Επιπλέον αυτές οι περιπτώσεις δεν έχουν απίτηση σε μσε.)

Edited by Largy
Link to comment
Share on other sites

Στις αρχές της δεκαετίας του 80 όταν οικοδομούσαν τετράγωνο ο ένας ιδιοκτήτης αντέγραφε τον άλλο και πατούσαν σε μέρος δημοτικού δρόμου της πόλης μεγαλώνοντας τις πολυκατοικίες τους προς εκείνη την πλευρά σε σχέση με την οικοδομική τους άδεια. Αυτό τώρα πώς το αντιμετωπίζω όταν με κάλεσαν για αλλαγή χρήσης υπογείου σε κατοικία οριζόντιας ιδιοκτησίας και το οικόπεδο είναι ~5% μεγαλύτερο από της άδειας (το κατάλαβα όταν μέτρησα και βρήκα ανεξήγητα μεγαλύτερο και το υπόγειο (δεν έβγαινε αν δε μεγάλωνε και το ίδιο το οικόπεδο)); Το κτηματολόγιο εδώ και πολλά χρόνια έχει οριστικοποιηθεί με τα πραγματικά τετραγωνικά που έχει το οικόπεδο σήμερα 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα συνάδελφοι,

αντιμετωπίζω μια κατάσταση, όπου υπάρχει οικόπεδο χωρίς Ο.Α. και ο ιδιοκτήτης το χρησιμοποιούσε σαν μάντρα. Έτσι έχτισε στα 3/4 της περιμέτρου του οικοπέδου έναν μαντρότοιχο ύψους 2.50 μέτρα. Από ότι βλέπω δεν μπορεί να θεωρηθεί ως περίφραξη και να ρυθμιστεί με αυτόν τον τρόπο(λόγω μεγάλου ύψους). Οπότε υπάγεται σε κατηγορία 4 και θα υπολογιστεί με τον αναλυτικό βάζοντας παραβίαση των πλαγίων αποστάσεων και στα τ.μ. θα προσθέσω την επιφάνεια που καλύπτει ο μαντρότοιχος συνολικά? Αν όχι υπάρχει κάποια άλλη διάταξη η οποία θα με κάλυπτε και μου διαφεύγει?

 

Υ.Γ. ευχαριστώ για τον χρόνο σας και καλό κουράγιο με όσα αντιμετωπίζουμε αυτή την περίοδο.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς το Π.Σ του ΤΕΕ αν βάλεις Ο.Α=ΟΧΙ δεν προχωράει σε υπαγωγή αν επιλέξεις κατηγορία 4, εκτός και αν έχεις κατηγορία 1,2 ή 3. Άρα, θα σε "αναγκάσει" να επιλέξεις κατηγορία 5.

Για το υπολογιστικό σκέλος θα βάλεις αναλυτικό τον μαντρότοιχο. Δεν εισάγεις επιφάνεια πουθενά και δεν εισάγεις υπέρβαση ύψους. Θα κάνεις μια προμέτρηση (επιμέτρηση επί της ουσίας αφού έχεις αποτυπώσει το ακίνητο) και θα υπολογίσεις το κόστος (αναλυτικό) της περιτοίχισης.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@alexakossΌχι δεν συμφωνώ.Εσύ κάνεις ρύθμιση αυθαίρετης περίφραξης.Δεν εξετάζεις ποιος θα ήταν ο τύπος και το ύψος της νόμιμης περίφραξης άδειας.Ρυθμίζεις με αναλυτικό.Η κατασκευή δεν αντιστοιχεί σε κλειστό χώρο.Μαντρότοιχος είναι.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

4 ώρες πριν, ChristinaK said:

@alexakossΌχι δεν συμφωνώ.Εσύ κάνεις ρύθμιση αυθαίρετης περίφραξης.Δεν εξετάζεις ποιος θα ήταν ο τύπος και το ύψος της νόμιμης περίφραξης άδειας.Ρυθμίζεις με αναλυτικό.Η κατασκευή δεν αντιστοιχεί σε κλειστό χώρο.Μαντρότοιχος είναι.

@pavlos33 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντησεις σας. 

Όπως και να έχει συμφωνείτε και οι δύο πως ανήκει σε κατηγορία 5? Γιατί αν είναι έτσι δεν μπορώ μέσα σε 3 μέρες να παραδώσω όλα τα αρχεία και να κλείσω τον φάκελο. 

Δυστυχώς δεν γίνεται κάθε ιδιοκτήτης να ασχολείται τελευταία στιγμή και εμείς να τρέχουμε και να μην φτάνουμε. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.