Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17 ] Επιλογή κατηγορίας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

@aneida} Η χρήση για τις αγροτικές αποθήκες είναι "μεταποίηση πρωτογενούς τομέα".
Προκύπτει από κάποια παλιά ερωτω-απάντηση του υπουργείου.
Η κατηγορία προσδιορίζεται βάσει ποσοστών. Μειωτικός συντελεστής δεν υπάρχει.
Το άρθρο 120 αφορά σταυλικές εγκαταστάσεις και όχι αγροτική αποθήκη.
Παρεμπιπτόντως, τα 50 τ.μ. αναφέρονται στα κτίρια προσωρινής διαμονής και όχι στις εγκαταστάσεις.

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 719
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

@aneida Καλημέρα,διαφωνώ με τον συνάδελφο παραπάνω,η χρήση για τις αγροτικές αποθήκες είναι "Υπηρεσίες",βάσει όλων των σχετικών Ε/Α του ΤΕΕ (βλ.και πρόσφατη 2478),εκτός αν στην αγροτική αποθήκη  γίνεται μεταποίηση (βλ.Παράρτημα Α)

725762695_.png.947f8898f4bec6b7260de7164bd7c5d6.png

Edited by ChristinaK
  • Like 2
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Καλησπέρα σας, είμαι νέος Μηχανικός και θα ήθελα την βοήθεια σας σχετικά με μια περίπτωση αυθαίρετου διαμερίσματος ημιώροφου σε 5όροφη οικοδομή. Στα σχέδια της άδειας (έκδοση 1979) δεν φαίνεται διαμέρισμα στον ημιώροφο παρά μόνο το κλιμακοστάσιο. Το 1979 έγινε σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών στην κάτοψη (ημιώροφου) της οποίας φαίνεται το διαμέρισμα (20τ.μ.) του ημιώροφου κι αποτελεί αυτοτελή ιδιοκτησία (με χιλιοστά επί του οικοπέδου). Ο πελάτης μου αγόρασε το διαμέρισμα αυτό του ημιώροφου το 1992 και σήμερα θέλει να το πουλήσει. Κατόπιν αυτοψίας το διαμέρισμα σήμερα είναι περίπου 21,3 τ.μ. Η ερώτηση μου είναι η εξής α) το διαμέρισμα θεωρείται ότι έχει οικοδομική άδεια; β) σαν υπέρβαση δόμησης θα πρέπει να μπει όλο το διαμέρισμα (21,5 τ.μ.) εφόσον δεν φαινόταν στην άδεια; γ) Το ποσοστό υπέρβασης δόμησης σε μια οριζόντια με ποιον τρόπο υπολογίζεται;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

προφανως προκειται για τον χωρο ανωθεν της εισοδου.

Αυτος ειναι κοινοχρηστος και κοινοκτητος

Το 1992 μεταβιβασθηκε με την ψευδη δηλωση οτι χτισθηκε πριν το 1885

Επομενως,  εχει δημιουργηθει νεος χωρος, χωρις αδεια, εντος του νομιμου ογκου, αλλά με συσταση ΟΙ και χιλιοστα.

 Τακτοποιεις χωρις συναινεση των λοιπων

και δεν απαιτειται μονομερης τροποποιηση της συστασης ΟΙ, επειδη ηδη υπαρχει.

εγκ. 35/12 συμβολαιογραφων:

"γ) Στις περιπτώσεις που στη σύσταση της οριζόντιας ιδιοκτησίας
έχει συμπεριληφθεί στην επιφάνεια της οριζόντιας ιδιοκτησίας και η επιφάνεια αυθαίρετης κατασκευής, δεν απαιτείται καμία τροποποίηση της σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας"

 

Η μικρη διαφορα των τμ. μπορει να οφειλεται σε υπολογισμο  "χωρις τα επχρισματα"

Για τους υπολογισμους θα ενημερωσει καποιος πιο ειδικος...

 

Edited by dimitris GM
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

@Mitsosrezerve Για το τελευταίο ερώτημα:
Θα υπολογίσεις τη συνολική επιτρεπόμενη δόμηση στο οικόπεδο και θα την πολλαπλασιάσεις με το ποσοστό συνιδιοκτησίας που αντιστοιχεί στον πελάτη σου (στον ιδιοκτήτη του ημιωρόφου).
Το ποσοστό υπέρβασης είναι το πηλίκον της αυθαίρετης επιφάνειας (όλου του ημιωρόφου) δια του γινομένου που μόλις βρήκες.
Να έχεις υπ' όψιν σου ότι μεταβίβαση με διαφορετικό εμβαδόν τακτοποίησης από την τιμή που αναφέρεται στη σύσταση δεν γίνεται. 
Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει τροποποίηση σύστασης (δύσκολη διαδικασία).
Γι' αυτό κάνε μία καλή αποτύπωση αξιοποιώντας την επιτρεπόμενη ανοχή.

Edited by Προφέσορας
  • Like 1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Γειά σας σε όλους
Και εγώ θα ήθελα να σταθώ σε 2 θέματα, 1 Δημήτρη Gm 1 με μπέρδεψες εκεί που ανέφερες το έτος 1885,
δεν ξέρω που αναφέρεσαι. 2 Δημήτρη Gm πιστεύω ότι κάνεις κάποιο λάθος, ο νέος συνάδελφος ανάφερε ότι ο χώρος, η ιδιοκτησία που έχει αναλάβει βρίσκεται στον αέρα που είχε ένα κλιμακοστάσιο εντός οικοδομής ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. Αρα αν ο χωρος του Εχει αδεια, εγω θεωρω, πως Πρεπει να αναφέρει, ότι:
ΝΑΙ η ιδιοκτησία του είναι ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ. _ Την αδεια της πολυκατοικιας
Β)ορισμένα ιστορικά στοιχεία, κάποιος κάποτε έβγαλε μια άδεια για μια πολυκατοικία και όπως συνηθιζότανε από τους Αρχιτέκτονες της κατασκευής στον χώρο του κοινόχρηστου κλιμακοστασίου στο ισόγειο είχανε χώρο με 2 ορόφων (σχεδόν) ύψος, ο κατασκευαστής όμως δεν του αρέσουν οι ψηλοτάβανοι χώροι γιατί αυτός ξέρει να βλέπει παντού, οπότε ρίχνει μια πλάκα και ορίστε. Ενα διαμέρισμα 20τμ το οποίο περιγράφεται στην σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, καταρχήν θέλει προσοχή και αυτό που είπε ο Συνάδελφος παραπάνω "΄ότι πρέπει να το υπολογίσεις υπολογίζοντας το εμβαδόν όλου του ημιορόφου".
Στον υπόλοιπο "ημιόροφο" τι έχεις? Υπάρχουν μαγαζιά με μεγάλο ύψος υπάρχουν άλλες ιδιοκτησίες στον "ημιόροφο", πατάρια?

Edited by Arche
Link to comment
Share on other sites

εγραψα : "Το 1992 μεταβιβασθηκε με την ψευδη δηλωση οτι χτισθηκε πριν το 1885 "

το σωστο ειναι 1985...

....ειναι κοντα το 9 στο 8...εξ ου και η παραδρομη.:sad:

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ μου Δημήτρη, κανένα πρόβλημα αγαπητέ κανένα  :)
Ενα σημείο σύνθετο, είναι μια πολύπλοκη εργασία για έναν νέο συνάδελφο αυτή και νομίζω ότι έρχεται η ώρα να προσθέσω άλλο ένα σημείο στον "συνάδελφο μας" με την καλή ένοια το λέω, ότι πρέπει να δει και το σημείο που η σύσταση αναφέρει την ιδιοκτησία σαν 20τμ και αυτός την μέτρησε 21,30τμ αν θυμάμαι καλά.
Συνάδελφε νέε σε αυτές τις περιπτώσεις και για να μην μπλέξεις πολύ, τρελάνεις τον συμβολαιογράφο :) που δεν τα πολυμπορούν κάτι τέτοια πχ ότι μετράς μια ιδιοκτησία 20,55τμ και η σύσταση την αναφέρει 20,13τμ μην σπάσεις το κεφάλι σου, βρες έναν τρόπο πχ μια μεσοτοιχεία και μέτρησε στο διαμέρισμα σου τα πχ τα 2/3 (του πάχους της) και το 1/3 στην διπλανή για να σου βγει το εμβαδόν όπως το λέει η σύσταση. Εφόσον μπορείς μην πεις του συμβολαιογράφου, του συνεργάτη, του δικηγόρου, κανενός, άλλο και οχι αυτό που λέει η σύσταση όταν μπορείς με λίγη δουλειά να το βγάλεις όσο το γράφει η σύσταση.
Η δουλειά μας είναι να λύσουμε και οχι να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα..
Φιλικά
Arche

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Αυτό σκέφτομαι να κάνω @Arche και σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο και τις πληροφορίες σου. (όσον αφορά το ερώτημα σου στην προηγούμενη απάντηση σου, το διαμέρισμα του ημιώροφου έχει δεξιά και αριστερά πατάρια (εσωτερικούς εξώστες)  των ισόγειων καταστημάτων που βρίσκονται δεξιά και αριστερά από αυτό (και δεν "επικοινωνούν" με το διαμέρισμα του ημιώροφου αφού η πρόσβαση στο κάθε πατάρι γίνεται μόνο από το εκάστοτε ισόγειο κατάστημα).

Επίσης όσον αφορά το θέμα ''με οικ. άδεια ή όχι'', θεωρώ ότι εφόσον πρόκειται για κατασκευή εντός νομίμου όγκου και περιγράμματος του συνολικού κτιρίου, με πλάκα που υπάρχει εκ κατασκευής του συνόλου του κτιρίου, θα πρέπει να επιλεγεί ''με οικ. άδεια'' απλά σε τηλεφωνική επικοινωνία με το ΤΕΕ οι συνάδελφοι είχαν αντίθετη άποψη χωρίς βέβαια να τεκμηριώσουν την άποψη αυτή...

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ για τις χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σας!

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ αγαπητοί Συνάδελφοι.

Έχω την εξής περίπτωση. Ισόγειο κτίριο κατοικίας. Στην Ο.Α. έχει δειχθεί τμήμα του οικόπεδου εντός οικισμού  το 1988 και εκδόθηκε η Ο.Α. Σήμερα θέλει ο ιδιοκτήτης να κάνω ρύθμιση για ένα ξενώνα αυθαίρετο. Μετά από την μέτρηση του οικοπέδου και τον έλεγχο σε σχέση με τα όρια του οικισμού, αυτό προκύπτει εξ ολοκλήρου εκτός του οικισμού.

Στις επεξηγήσεις του νόμου αναφέρει ότι βάζουμε ΟΧΙ στην Ο.Α. από την στιγμή που θα προκύψει μη άρτιο και οικοδομήσιμο παρά τα αντιθέτως αναφερόμενα στη σχετική Ο.Α.

Το ερώτημα μου είναι κατά πόσο έχω το δικαίωμα να ακυρώσω δημόσιο έγγραφο από την στιγμή που δεν έχει γίνει ανάκληση της Ο.Α.

Εσείς πως θα το αντιμετωπίζατε?

Ευχαριστώ .

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.