Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 125 - Ν. 4495/17] Μεταφορά δηλώσεων υπαγωγής από παλαιότερους νόμους αυθαιρέτων


Recommended Posts

Καλησπέρα,

έχω κι εγώ αντίστοιχο θέμα με περαιωμένη δήλωση του 4014.. Χρειαζομαστε βεβαίωση για μεταβίβαση. Έκανα μεταφορά της δήλωσης στον 4178, και έχω κάποιες απορίες:

1.Πρέπει να βάλω του νέους ιδιοκτήτες (γιατί είχε γίνει το 2012 μια μεταβίβαση με τον 4014), και να ανεβάσω ΥΔ, εξουσιοδοτήσεις από αυτούς, σωστα?

2.Επαναυπολογίζω το πρόστιμο σύμφωνα με τον 4178 και κατόπιν με τον 4495?

3.Πότε δίνεται η δυνατότητα μεταφοράς στον 4495 για να  εκδώσω τη βεβαίωση?Μετά την πληρωμή του αντ.τέλους?

 

Link to comment
Share on other sites

Εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι πως αν μια δήλωση έχει περαιωθεί / οριστικοποιηθεί με τον 4178 δεν είναι απαραίτητο να μεταφερθεί στον 4495. Ο 4014 κρίθηκε αντισυνταγματικός και επομένως θα χρειαστεί - σίγουρα πιστεύω - μεταφορά από τον 4014 στον 4178.

Αν κάποιος συνάδελφος έχει διαφορετική άποψη παρακαλώ να το επισημάνει.

Το σκεπτικό είναι πως αφού δεν είναι υποχρεωτική η μεταφορά στον 4495, και αφού με την υπαγωγή στον 4178 το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί, τότε μελλοντικές βεβαιώσεις μπορούν απλά να επικαλούνται το "νομιμοποιητικό έγγραφο" της υπαγωγής εκείνης και να βεβαιώνουν πως το ακίνητο υπάγεται στις εξαιρέσεις. Αρκεί βέβαια να μην έχουν γίνει μετά νέες αυθαιρεσίες. Οι νέες βεβαιώσεις πρέπει να είναι του ν.4495/17.  Με αυτό το σκεπτικό δημιουργείς μια νέα δήλωση στον 4495/17, εντοπίζεις το ακίνητο, βάζεις τους νέους ιδιοκτήτες, ΔΕΝ ΒΑΖΕΙΣ ΕΜΒΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟΝ 4178, και στην τεχνική έκθεση κάνεις σαφή και αναλυτική αναφορά πως το ακίνητο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του 4178 με την ΑΑ τάδε δήλωση και τάδε ηλεκτρονικό κωδικό και έχει εξοφληθεί το πρόστιμο. Επομένως υπάγεται στις εξαιρέσεις του ν.4495.

 

 

Edited by Vasili
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

σωστό συμφωνώ η δήλωση καλώς μεταφέρθηκε στον 4178 και αν βρίσκεται εκεί, άστη εκεί.

Αν την έφτασες στον 4495 περίμενε λίγο με την κατάσταση της. Θα πρέπει να ξαναπάς πάλι στο σπίτι και να δεις αν έχουν γίνει αυθαιρεσίες που δεν έχουν τακτοποιηθεί.

Αν έχουν γίνει, και μετά τον Ιούλιο του 2011 έχουν γίνει, τότε πρόβλημα.

Αν δεν έχουν γίνει και δεις την κατοικία όπως είχε τακτοποιηθεί το 2011, την αφήνεις στο 4495, αν σε αυτό έχει πάει και περαιώνεις. Θα βάλεις μια νέα δήλωση που θα αφορά το ίδιο ακίνητο και τους σημερινούς ιδιοκτήτες, θα εντοπίσεις το ακίνητο στο χάρτη και θα γράψεις τα λοιπά απαραίτητα στοιχεία. Δεν θα βάλεις αυθαιρεσίες (αν δεν έχει) και θα την χρησιμοποιήσεις μόνο για να εκδώσεις την βεβαίωση.

Γράψε στην έκθεση το ακίνητο έχει τακτοποιηθεί με την με α/α: .................... δήλωση του Ν......./....... και έκδωσε τις βεβαιώσεις σου.

Μια που το λέμε και μια που το λέει και ο φίλος ο Ιάσονας, να μην ξεχάσεις να πληρωθείς για την εργασία σου και να συμπληρώσεις την αμοιβήσου.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ πολύ για τις αναλυτικές περιγραφές σας. ΥΔ για τη μεταφορά απο 4014--> 4178 χρειαζονται βεβαια ετσι?

Link to comment
Share on other sites

Δεν αρκεί απλώς μια δήλωση να μεταφερθεί στον 4178 από τον 4014. Οφείλει και να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις αυτού του νόμου, οι οποίες είναι διαφορετικές από του 4014. Σήμερα όμως που γίνεται η μεταφορά στον 4178, αυτός ΔΕΝ ισχύει και δεν μπορεί η δήλωση να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του.... Λειτουργεί, δηλαδή, ως "όχημα μεταφοράς" απλώς μια δήλωσης και όχι τίποτα παραπάνω (έτσι αποφάσισε το αγαπητό μας ΤΕΕ διότι βαρέθηκε να τροποποιήσει την ήδη υπάρχουσα εφαρμογή του).... Δεν μπορεί μεταφερόμενη δήλωση από τον 4014 στον 4178 σήμερα, να οριστικοποιηθεί!!! Οπότε αναγκαστικά για να υπαχθεί (εκ νέου) σε νόμο, οφείλει και πρέπει να μεταφερθεί εκ νέου από τον 4178 στον 4495!!! Εδώ θα πάρει πλέον την ορθή και νόμιμη μορφή της, θα προσαρμοστεί στις νέες αυξημένες απαιτήσεις αυτού (σαν να γίνεται από την αρχή) και στη συνέχεια θα εκδοθεί η Βεβαίωση 4495 για εγγραφή εμπράγματου δικαιώματος!!!

Συνιστώ ιδιαίτερη προσοχή!!! Δεν είναι απλό "πράγμα" μια μετάβαση από τον 4014, μέσω του 4178, στον 4495.... Κουβαλάει μαζί του αυξημένες ευθύνες και λεπτομέρειες που χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης. Πρέπει να έχει ιδιαίτερο κόστος για τον ιδιοκτήτη (αλλιώς δουλεύετε για την ψυχή π.χ. του πατέρα σας.... και χαλάτε και την πιάτσα...)!!!

 

P.S. Απαιτείται νέα αυτοψία και βεβαίως νέα σχέδια με τη νέα δήλωση του μηχανικού, νέα τεχνική έκθεση, νέα εξουσιοδότηση, νέα υπεύθυνη δήλωση, νέα τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου παραβάσεων ή ΜΣΕ κ.λπ.

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

αυθαίρετο που ρυθμίζεται με τον 4178, είναι σε κατάσταση υπαγωγής και  έχει πληρωθεί ολόκληρο το πρόστιμο,δεν έχει ανέβει κανένα άλλο έγγραφο πέραν των πληρωμών, έγινε αποτύπωση και βρέθηκαν οι εξής διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτά που δηλώθηκαν αρχικά:

  • από 21,72τμ. κύριου χώρου, στην πραγματικότητα 28,49 τμ._23,7% διαφορά,
  • από 114,02τμ. σοφίτας στην πραγματικότητα είναι 112,31τμ.
  • παλαιότητα Βοηθ.Χ. μέχρι 31/12/1982 στην πραγματικότητα είναι -από 1/1/2004 μέχρι 28/07/2011

Αυτή τη στιγμή που είναι έτοιμο για να οριστικοποιηθεί η υπαγωγή και με βάση τις παραπάνω διαφοροποιήσεις, πρέπει να γίνει μετάβαση στον 4495?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και με αφορμή την πρώτη μου ερώτηση στο foroum ευχαριστώ και για όλες τις απαντήσεις που έχω πάρει τόσο χρόνια από τις ερωτο-απαντήσεις σε άλλα μέλη!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι κατόπιν συνεννόησης με ιδιοκτήτη και ΤΕΕ μου μεταφέρθηκε δήλωση του 4178 από άλλον μηχανικό.

Η δήλωση είναι σε υπαγωγή  αλλά  από το 2015 παραμένει απλήρωτη. Αν τις πληρώσει τώρα όλες είναι εντάξει ή χρειάζεται υποχρεωτικά μεταφορά στον 4495 ?

Επίσης , στις μεταφερόμενες του 4178 γίνονται τροποποιήσεις ως προς m2 ή απαιτείται μεταφορά στον 4495 ?


 

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχει γίνει υπαγωγή πριν από τις 3/11/2017 τότε πιστεύω πως μπορεί να ολοκληρωθεί εντός του 4178 χωρίς ανάγκη να μεταφερθεί στον 4495. Θα συνιστούσα να στείλεις ένα εμαιλ στο ΤΕΕ με τα στοιχεία της δήλωσης ώστε να σου δώσουν και αυτοί μια επίσημα απάντηση.

Ασφαλώς θα χρειαστεί να μετρήσεις και να ελέγξεις το κτίριο εκ νέου προκειμένου να προσδιορίσεις το πρόστιμο με σιγουριά.

Link to comment
Share on other sites

Στην δική μου περίπτωση που είχα κάνει την ερώτηση, το σύστημα με άφησε να κάνω όλες τις αλλαγές στα τετραγωνικά, βγήκε ένα επιπλέον πρόστιμο το οποίο πληρώθηκε και ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση με τον 4178.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Στην περίπτωση μεταφοράς δήλωσης από τον 4178  στον 4495,  ποια είναι η ημερομηνία από την οποία ξεκινάει να μετράει ο χρόνος διατήρησης των 30 ετών, η ημερομηνία πληρωμής του παραβόλου στον 4178 ή η ημερομηνία μεταφοράς?

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.