Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 125 - Ν. 4495/17] Μεταφορά δηλώσεων υπαγωγής από παλαιότερους νόμους αυθαιρέτων


Recommended Posts

Μα ποιός που το λέει αυτό βρε Ιάσονα? Αφού ο άνθρωπος θέλει να κάνει μια δήλωση και να συγκεντρώσει σε αυτή όλες τις αυθαιρεσίες του και ότι αφορά το ακίνητο του, ποιό πρόβλημα ο παλιός Μηχανικός ή ο ιδιοκτήτης αν το έχει, να δώσει του νέου Μηχανικού το 5 σέλιδο της παλιάς δήλωσης, αυτός να γράψει στα φ.κ. τις ίδιες παραβάσεις, να δηλώσει τα πρόστιμα που έχουν πληρωθεί, να υπολογιστούν τα νέα, να κάνει ότι συμπληρώσεις θέλει να κάνει και τελικά για το ακίνητο να έχει μια δήλωση με όλα δηλωμένα, όλα τακτοποιημένα?

Link to comment
Share on other sites

 

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  2/2019 

Άρθρο 104: Συμψηφισμός καταβληθέντων προστίμων
Διευκρινίζεται ότι ο συμψηφισμός αφορά ποσά που έχουν καταβληθεί:
α) για τακτοποίηση, ρύθμιση ή διατήρηση αυθαιρέτων κατά τους νόμους ν.3775/09,
ν.3843/10, ν.4014/11 και ν.4178/13,

Link to comment
Share on other sites

Η ΕΓΚΎΚΛΙΟΣ 2 συνεχίζει... "Σχετική με το άρθρο είναι και η υπ’ αριθ. ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/27454/2631/10-11-2017 ΚΥΑ..." στην οποία διαβάζουμε άρθρο 8: "Ήδη καταβληθέντα ποσά συμψηφίζονται με το οφειλόμενο ενιαίο ειδικό πρόστιμο, όπως αυτό υπολογίζεται με τον ν. 4495/2017. Ως εκ τούτου, απαγορεύεται η εισαγωγή τους προς συμψηφισμό στο πεδίο που προορίζεται αποκλειστικά για την εισαγωγή ποσών προστίμων που δεν καταβλήθηκαν μέσω των ν. 4014/2011 και ν. 4178/2013."

Η ορθή διαδικασία για το συμψηφισμό και συγκέντρωση προστίμων από 4014/4178/4495 είναι μόνο η μεταφορά. Έτσι λύνεται και η εύλογη απορία σου "Οι παλιές δηλώσεις όμως 3843 και 4014 τι γίνονται ? Μένουν στο αρχείο του πελάτη ? Δεν πρέπει κάπως να φανεί ότι έχουν έμμεσα ακυρωθεί ? Πρέπει ο ιδιοκτήτης να στείλει κάπου μειλ για να ακυρώσει τον 4014 ?" Γι αυτό πρέπει να γίνεται μεταφορά ώστε να υπάρχει η σύνδεση και γι αυτό πρέπει να υπάρχει μόνο 1 δήλωση για κάθε ακίνητο/ιδιοκτησία. Το κουτάκι του συμψηφισμού είναι μόνο για πρόστιμα που έχουν πληρωθεί με παλαιότερους νόμους που δεν υπάρχουν στοιχεία ηλεκτρονικά και άρα δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι άλλο.

Θα κάνεις λοιπόν μεταφορά της δήλωσης στον 4495 και αλλαγή μηχανικού. Αν υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης με τον παλιό μηχανικό μπορεί να μεσολαβήσει το ΤΕΕ για τη διαδικασία της μεταφοράς. Έπειτα μπορείς να κάνεις ότι διορθώσεις θέλεις, να εισάγεις και τις αυθαιρεσίες του 3843 και να αφαιρέσεις τα προστιμά του. Προσοχή μόνο εαν έχει δοθεί βεβαίωση που χρησιμοποιήθηκε πχ σε διακαιοπραξία με αδήλωτες αυθαιρεσίες τότε υπάρχει πρόβλημα!

 
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλή σας ημέρα! Έχω δήλωση του 4014 που μεταφέρθηκε στον 4178 στις 15/01/2014. Στο νόμο αυτόν εμφανίζεται ακόμη και σήμερα σε "Υπαγωγή". Μπορώ να ολοκληρώσω τη δήλωση στον 4178 (ανάρτηση των αρχείων που εκκρεμούν από καθυστέρηση του ιδιοκτήτη); Καθώς είναι σε υπαγωγή, τα δεδομένα είναι προσβάσιμα κι άρα μπορούν να διορθωθούν σε περίπτωση που βρεθούν πχ λάθη σε ποσοστά κλπ. Επηρεάζει κάπου η ενδεχόμενη αλλαγή (πέρα από την απαίτηση εξέτασης από το ΣΥΠΟΘΑ σε περίπτωση μεταβολής κατά 20% του προστίμου); Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, 

Παιδιά έχω περίπτωση δήλωσης από τον 4014 πήγε στον 4178 και εξοφλούσε με μηνιαίες δόσεις.

Στον 4178 το πρόστιμο έβγαινε 18700€, ο άνθρωπος έχει εξοφλήσει τόσα χρόνια μήνα-μήνα 12700€ και με τη μεταφορά στον 4495 που πέρασα στο α εξάμηνο το πρόστιμο για τα ίδια ακριβώς του βγαίνει 9700€!!!! Μπορεί να διεκδικήσει επιστροφή ποσών?

 

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ 

Ενημερώση: Επικοινώνησα με το ΤΕΕ και βάσει του ΦΕΚ916β/2018 έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής για τον 4178 και αναμένεται για τον 4495

Edited by Μέρσα
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα σας, ζητάω τη γνώμη σας σε ένα θέμα, γιατί έχω κολλήσει.

έχω μεζονέτα με παιρεωμένη δήλωση με το 3843, για αλλαγή χρήσης υπογείου, κλείσιμο ΗΥΧ, και σοφίτα, με προστιμο 9000.

εγώ βρήκα και υπέρβαση ύψους και θα κάνουμε ένταξη στο 4495, με πρόστιμο περίπου 1000 ε.

Αν βάλω όλες τις παραβάσεις εξ αρχής, το πρόστιμο είναι 4500 ε, Κατ 4, γιατί δεν έχω υπέρβαση ύψους άνω του 20% κτλ.

Η άποψή σας ποιά είναι; Μήπως συμφέρει η μεταφορά όλων των παραβάσεων στο 4495; Θα υπάρξη και η επιβάρυνση του Στατικού Ελένχου στη μεζονέτα γιατί η σοφίτα καταλαμβάνει σχεδόν όλη την επιφάνεια του υποκείμενου ορόφου, και έτσι δεν υπάγεται στις εξεραίσεις....

Link to comment
Share on other sites

23 λεπτά πριν, feidelliou said:

καλησπέρα σας,

Καλησπέρα Φαίη!Ο πελάτης έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο πολύ μεγαλύτερο (διπλάσιο,από την περιγραφή σου) απ'ό,τι θα πλήρωνε εάν τα δήλωνε  πρώτη φορά  σήμερα με τον ν.4495-η άποψη μου είναι να "μεταφερθούν" όλες οι παραβάσεις του 3843,δηλαδή να τις καταγράψεις εκ νέου μαζί με αυτές που βρήκες,εφόσον έχει υπερκαλύψει το ποσό και με τον συμψηφισμό δεν θα πληρώσει τίποτε.Δεν γνωρίζω πόσο θα κοστίσει ο στατικός έλεγχος αλλά θα είναι ασύμφορος μόνο αν πρόκειται για πολύ μεγάλο αυθαίρετο,θα είναι μεν ένα έξτρα έξοδο γι αυτόν,ωστόσο έχει 5 χρόνια (για κατοικία) να αναρτήσει την ΜΣΕ.Είναι κατ.4,παίρνει οριστική εξαίρεση,οι αυθαιρεσίες του συγκεντρώνονται (3843 και λοιπές που ανακάλυψες εσύ) κι έχει έναν νέο,ωραίο,έτοιμο φάκελο με τα πάντα (και για Ταυτότητα κτιρίου).Από τα δεδομένα που δίνεις,κατά την άποψη μου,όλα συνηγορούν για τον συμψηφισμό,αρκεί να θέλει να πληρώσει την ΜΣΕ στην 5ετία☺️

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπερα. Ειναι υποχρεωτικη η μεταφορα απο δηλωση οριστικης υπαγωγης 4014/11 ( με πληρωμενο προστιμο κ ανεβασμενα αρχεια) στον 4495/17. Διαβασα οτι "δυναται κ εφοσον το επιθυμει ο ιδιοκτητης" μεταφερεται , οχι οτι ειναι υποχρεωτικο. Εχω χασει κατι; Το οτι κριθηκε αντισυνταγματικος, σημαινει οτι ειναι ακυρη η τακτοποιηση ως εχει κ πρεπει να μεταφερθει;Επισης υπαρχουν προθεσμιες μεσα στις οποιες μπορει να γινει μια τετοια μεταφορα; Να σημειωσω οτι δεν προκειται να γινει καποια μεταβιβαση αμεσα.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα

 

σε δήλωση του Ν.4178/13 δεν έχω κάνει οριστική υπαγωγή γιατί δεν είχα ανεβάσει την τεχνική έκθεση του μηχανολόγου (αφορά κατάστημα). Τώρα πρόκειται να γίνει αγοραπωλησία.

Μπορώ απλά να ανεβάσω το αρχείο που λείπει και να κάνω οριστική υπαγωγή στον N.4178 και να δώσω βεβαίωση Ν.4495 περι μη αυθαιρεσιών για να γίνει η δικαιοπραξία ή πρέπει να μεταφέρω την δήλωση στον Ν.4495/17 και εκεί να κάνω οριστική υπαγωγή και να δώσω την βεβαίωση εκείνη ;

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.