Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

Το ιδιωτικο συμφωνητικο δεν αποτελει "συσταση καθετης"

Αλλά, εάν  εχουν χτισει ολοι,

μπορουν να τακτοποιησουν

και να κανουν  συσταση καθετων, με το 98/1

 

[γιατι δεν εκαναν συσταση καθετων το 1986?]

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δηλαδή πρέπει ο καθένας να ρυθμίσει το δικό του κτίσμα και αφού τα ρυθμίσουν όλοι να προχωρήσουν σε σύσταση καθέτων στον συμβολαιογράφο;

Link to comment
Share on other sites

θα ρυθμισουν ολοι

σαν εξ αδιαιρετου   σε ολα

Θα χρειαστεί να γίνει και διανομη...

 

εδω μιλατε με τον συβ/φο για οδηγιες.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη έχω κάνει την εξής ερώτηση και σε άλλο θέμα αλλά μάλλον εδώ ταιριάζει καλύτερα...

Σε οικοδομή που θέλουν να βγάλουν άδεια μικρής κλίμακας για χρωματισμό όψεων με ικριώματα πήγα για να κάνω έλεγχο της και διαπίστωσα διαφορές στις όψεις και κυρίως σε κάποιους εξώστες (συνένωση τους και αλλαγή περιγράμματος). Σε αυτήν την περίπτωση που δεν υπάρχουν άλλες αυθαιρεσίες μπορεί όλοι οι συνιδιοκτήτες να κάνουν μια δήλωση για τις αυθαιρεσίες ή πρέπει να δήλωση ο καθένας τις δίκες του της δίκης του οριζόντιας ιδιοκτησίας?

 Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα.. Λίγη βοήθεια...

Ο πελάτης μου είναι συγκύριος κατά 50% (μαζί με τον κύριο Χ, ο οποίος έχει το άλλο 50%) χωρίς σύσταση σε κατάστημα προ του '55. Ισόγειο 80 τμ και πατάρι 30 τμ. Το 1997 έγινε συμβολαιογραφική πράξη διανομής χρήσης, χτίστηκε και ένας τοίχος στο μέσο και έχουμε ξαφνικά 2 μαγαζιά (40 τμ ισόγειο και 15 τμ πατάρι το καθένα) όλα εξ' αδιαιρέτου αλλά ο καθένας έχει την αποκλειστική χρήση ενός από τα δύο καταστήματα. Στο Ε9, τουλάχιστον του πελάτη μου, δηλώνεται κανονικά το 50% στο όλο.

Ο κύριος Χ, αμέσως μετά τον χωρισμό, επέκτεινε το πατάρι του αρκετά ενώ ο πελάτης μου δεν έχει καμία αυθαιρεσία στο δικό του "κατά χρήση". Ο δικός μου βρήκε αγοραστή για το δικό του 50% και ο συμβολαιογράφος μου ζητάει βεβαίωση για όλο το κτίσμα (λογικό). Κατ' αρχήν σκέφτομαι να δηλώσω διαμερισμάτωση για να διευκολύνω τον αγοραστή σε μια μελλοντική σύσταση, αλλά και τον εαυτό μου γιατί δεν μπορώ να εκδόσω ένα ΠΕΑ για όλο. 

Υπάρχει περίπτωση να μπορώ να παραβλέψω την επέκταση του παταριού του κυρίου Χ, με μια τεχνική έκθεση του τύπου "το εξωτερικό περίγραμμα του κτίσματος είναι σωστό, αλλά δεν είχα πρόσβαση στο εσωτερικό του δεύτερου καταστήματος λόγω διαμερισμάτωσης..."???

Αν δεν μπορώ, κατά πόσο νομιμοποιούμαι με το άρθρο 98 παρ.4 να τακτοποιήσω το πατάρι του άλλου, χωρίς να έχω ουσιαστικά την δική του ανάθεση? 

Προφανώς παρέλειψα να πω ότι ο κύριος Χ δεν είναι καθόλου συνεργάσιμος αλλά και ότι ο πελάτης μου προτίθεται να πληρώσει τα πάντα με σκοπό να ξεφορτωθεί το ακίνητο.....

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

διαμερισματωση δεν μπορεις να δηλωσεις.
Αλλο τροπο, εκτος απο το 98/4 δεν εχεις.

-Και ποιός αγοραστης  θα αγορασει αυτο το μπερδεμενο ???
 

Ηθελα ναξερα.... τι σκεφτονταν το 1997 και "αυτοσχεδιασαν"  με την "διανομη χρησης":twisted:

και δεν το χωρισαν σωστα απο τότε!!!!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Σε παραπάνω post, διερευνώντας προβληματισμό συναδέλφου, το "συμπέρασμα" ήταν ότι κανονικά δεν είναι διαμερισμάτωση, αλλά μπορεί και να δηλωθεί έτσι, ειδικά προς διευκόλυνση μελλοντικής σύστασης. 

Υποθέτω λοιπόν, αγαπητέ Δημήτρη, ότι μου λες ότι δεν μπορώ να βασιστώ στην διανομή για να μην καταγράψω το πατάρι του δίπλα. Οκ.

Αλλά μπορώ να μην τον ενημερώσω καν, για τις ενέργειές μου, δεδομένου του 98/4? Ο πελάτης μου θέλει να αποφύγει να τον ενημερώσει γιατί φοβάται ότι με κάποιον τρόπο θα του χαλάσει το deal..

και πάλι ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

να πουλησεις θες....

αλλα  δεν μπορεις να κρυψεις τπτ απο τον υποψηφιο αγοραστη...ούτε επιτρέπεται....

Οσο για την διαμερισματωση που αναφερεις,  δεν εχεις...Απλα εχεις μια μεσοτοιχια με αναλυτικο  τπτ αλλο.

αρα τι να χρησιμοποιησεις για τροποποιηση της συστασης

[και πώς θα γινει η τροποποιηση αν ο ενας δεν θελει???]

υγ

Εσυ, οφειλεις να κρατησεις..... τις  δεουσες αποστασεις και να μην πολυεκτεθεις...

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, rysalis said:

Ο πελάτης μου θέλει να αποφύγει να τον ενημερώσει γιατί φοβάται ότι με κάποιον τρόπο θα του χαλάσει το deal..

Δηλαδή σκοπεύετε να "ξεγελάσετε" τον υποψήφιο αγοραστή ώστε να νομίζει ότι αγοράζει ένα ανεξάρτητο κατάστημα και όχι το 50% από 2 καταστήματα παρέα με έναν μη συνεργάσιμο κύριο; Πέραν του ότι αν του κόβει λίγο και βάλει μηχανικό ή και συμβολαιογράφο της επιλογής του θα το μάθει, μήπως είναι και λίγο ανήθικο όλο αυτο;

Κατα τη γνώμη μου σαφώς πρέπει να ενημερώσετε τον αγοραστή τι ακριβώς αγοράζει. Για εσένα ως μηχανικό δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ρύθμιση του συνόλου της ιδιοκτησίας προκειμένου να δώσεις βεβαίωση. Έχω την ίδια απορία με το Δημήτρη του γιατί κάνανε τόσο χαζό διαχωρισμό με χρήσεις και δεν το χώρισαν σε 2 καταστήματα εξ' αρχής να ξεμπερδεύουν. Η καλύτερη λύση είναι να πλησιάσετε ευγενικά τον άλλο κύριο και να του εξηγήσετε ότι είναι και προς το δικό του συμφέρον να κάνετε μια τροποποίηση της σύστασης και να τα χωρίσουν μια και καλή διότι είμαι βέβαιη ότι και εκείνος δεν έχει καταλάβει το μπέρδεμα της κατάστασης και θεωρεί ότι έχει μόνος του το 1 από τα 2 καταστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Όχι  όχι!! Προφανώς δε έγινα σαφής. Ο αγοραστής είναι ενημερωμένος για τα πάντα. Ο πελάτης μου θέλει να τακτοποήσει με δικά του έξοδα την αυθαιρεσία του συνιδιοκτήτη, για να είμαι και εγώ καλυμμένη ως προς την βεβαίωση νομιμότητας. Απλά θέλει να αποκρύψει την όλη διαδικασία από τον συνιδιοκτήτη. 

Όσο για την σύσταση, δεν έγινε για καθαρά οικονομικούς λόγους (πολύ μεγάλη αντικειμενική) 

edit  μόλις κατάλαβα που δεν έγινα σαφής :τον συνιδιοκτήτη δεν θέλει να ενημερώσει γιατί φοβάται ότι ο συνιδιοκτήτη θα του χαλάσει το deal.... 

Edited by rysalis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.