Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν μου επιτρέπεις και μετά από αυτό εγώ θα σταματήσω, προβληματίσου με το εξής: "Ποτέ δεν διορθώνουμε ένα λάθος, κάνοντας ένα ακόμα λάθος"......

 

Link to comment
Share on other sites

Ίσα ίσα.... Δεν είμαι, ούτε ήμουν "άνθρωπος των εντυπώσεων", αντιθέτως ήμουν και είμαι πάντα οπαδός της "τροφής του μυαλού"..... Δηλαδή, προτιμώ κι εγώ όπως ο παλιός - αρχαίος φιλόσοφος ".......να μην δίδω απλώς ένα ψάρι για να χορτάσει κάποιος την πείνα του, αλλά να προσπαθώ να τον μάθω να ψαρεύει....".

Αυτό το τελευταίο αφιερωμένο στα "φιλαράκια" του site, που με τρέχουν με χίλια μήπως και γράψω τίποτα χρωματιστό κ.λπ. και που μάλλον είναι της φιλοσοφίας του "ψεκάστε, σκουπίστε κι άντε γεια"... :grin: :grin: :grin:

 

Το ορθό είναι σε αγροτεμάχια πολλών ιδιοκτητών εξ αδιαιρέτου, να υποβάλλεται 1 δήλωση 4495, με την οποία να ρυθμίζονται όλα τα ακίνητα κ.λπ. Κι αφού έχει ήδη υποβληθεί μια δήλωση, η οποία προφανώς είναι "για φούντο" (αυτό πρέπει να το μάθει ο ιδιοκτήτης κ.λπ.) το ορθό είναι να ξανανοίξει αυτή η δήλωση με τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών - πρώτου μηχανικού, να μπουν όλα, να ρυθμιστούν - εξοφληθούν και στη συνέχεια "συμβολαιογραφικά" ν' αντιμετωπίσουν ό,τι απαιτείται από το νόμο.

Το πιθανότερο αν προτείνεις αυτή την ορθή λογική αντιμετώπισης, προσφέρεις μεν τη δυνατότητα στο συνάδελφό σου μηχανικό να "ξεμπλέξει", από την παράνομη πράξη που έκανε, ομαλά και στους ιδιοκτήτες να ησυχάσουν, θα χάσεις όμως εσύ τη δουλειά γιατί απλώς θα την κάνει ο άλλος.....

 

Διάβασε κι αυτό: "....4. Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ, ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων. Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους....."

 

Διάβασε επίσης κι αυτό, μπορεί να σου χρειαστεί, βάζοντας ένα + στον αγαπητό μας Δημήτριο: 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Δεν είμαι σίγουρος για αυτό που θα πω, αλλά γιατί είναι λάθος να γίνουν δυο δηλώσεις 4495/17 από διαφορετικό μηχανικό με ανάθεση από διαφορετικό συνιδιοκτήτη;

Αν γίνουν ταυτόχρονα (συμπεριλάβει η μια δήλωση την άλλη  με Α/Α , αρ.πρωτ. και τα συνολικά ποσοστά υπέρβασης) και υπάρξουν υπεύθυνες δηλώσεις συναίνεσης, από τους συνιδιοκτητες με κοινό τοπογραφικό , γιατί να είναι λάθος ;

Edited by gab pet
Link to comment
Share on other sites

διοτι,

οταν λεμε εξ αδιαιρετου, εννοούμε "παντου και πουθενα".

Επομενως, αφου δεν εχει γινει συσταση ΟΙ και διανομη, αλλά ολα "κατεχονται" απο κοινου  απο ολους,

ολα ειναι ατακτοποίητα,

αρα  η τακτοποιηση θα -πρεπει να - αφορα "ολα" τα κτισματα,

 

[το αντιστοιχο παρομοιο ειναι μια οικοδομη στην οποια δεν εχει γινει συσταση ΟΙ, αρα τακτοποιειται στο συνολο της]

 

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ με το παντού και πουθενά, και με το ατακτοποίητα, αλλά λέω να τακτοποιηθούν όλα με διαφορετικές ρυθμίσεις, δηλώσεις συναίνεσης και ίδιο τοπογραφικό. Δεν λέω να μην τακτοποιηθεί κάποια αυθαιρεσία.

  • Like 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Απόσπασμα Ν.4495/2017: ".....Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης....".

Oπότε, με άλλα λόγια, σε απλά ελληνικά και ειδικώς για κάθε άπιστο Θωμά, σε οικόπεδα ή γήπεδα που δεν "υφίστανται" οριζόντιες ή κάθετες ιδιοκτησίες (όπως στην περίπτωσή μας), οι οποίες δύνανται ν' αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο μεταβίβασης, η υπαγωγή στο Ν.4495/2017 είναι "υποχρέωση" τόσο του μηχανικού, όσο και του ιδιοκτήτη - ιδιοκτητών του ακινήτου και ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ με μια αίτηση υπαγωγής και για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων!!!

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδερφοι, 

σε πολυκατοικία συμφωνούν το 900/1000 από τους συνιδιοκτήτες για τακτοποίηση του ακινήτου.

Στην καρτέλα που γράφει του ιδιοκτήτες της αίτησης θα βάλω και τον ιδιοκτήτη που δεν συμφωνεί με το ποσοστό του και δίπλα στο πεδίο που γράφει αιτών θα πατήσω το όχι,,,?

ή θα μοιράσω το ποσοστό του σε αυτούς που όντως κάνουν την αίτηση και απλά θα περιγράψω αναλυτικά το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην τεχνική έκθεση?

Η απορία αυτή μου γεννήθηκε καθώς όταν βάζω και αυτόν που δεν συμφωνεί στους ιδιοκτήτες, παρόλο που τσεκάρω όχι στο αιτών, το όνομα του εμφανίζεται μαζί με τα άλλα στην εντολή πληρωμής του παραβόλου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.