Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

Τίποτα απολύτως δεν πρόκειται να μεταβιβαστεί αν υπάρχει αυθαιρεσία στους κοινόχρηστους χώρους ακινήτου (έστω και ρυθμισμένη), αν δεν υπάρχει η έγγραφη συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών και η άμεση τροποποίηση της ΣΟΙ...... Ας λένε όσες μπούρδες θέλουν οι δημοσιογραφίσκοι!!!

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

On 4/11/2017 at 1:52 ΜΜ, danaikaterina said:

Η διαφορά που βλέπω εγώ (αν το μεταφράζω σωστά) είναι ότι σύμφωνα με την παρ.4 του άρθρου 98, ένας συγκύριος σε εξ' αδιαιρέτου μπορεί ανεξαρτήτως του ποσοστού του και χωρίς τη συναίνεση των υπολοίπων να προχωρήσει μόνος του στην υπαγωγή και να αναλάβει να πληρώσει το πρόστιμο. Αυτό αν ισχύει είναι πολύ σημαντικο. Σκεφτείτε πχ περιπτώσεις με 10 συνιδιοκτήτες, οι μισοί στο εξωτερικό να υπάρχει μια μικροαυθαιρεσία, αυτός που την έκανε να θέλει να την πληρώσει και να μην μπορεί επειδή δεν βρίσκει τους υπόλοιπούς >50% να συναινέσουν.

Tελικα τι ισχύει?

Στην παρ.4 του αρθ.98 γράφει "..μπορούν να ζητήσουν την υπαγωγή ...ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυριών"

Αρα η οικία σε ένα οικόπεδο στο χωριό (το πατρικό) όπου το έχουν αρκετοί συγκληρονόμοι εξ αδιαιρέτου, μπορεί να τακτοποιηθεί από έναν συνιδιοκτήτη χωρίς να ρωτήσει τους υπόλοιπους ή ισχύει το άρθρο 9 που γράφει "ότι απαιτείται το 51% των συνιδιοκτητών για τους κοινόχρηστους χώρους" ?

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

[το 51% εχει καταργηθει πλεον.]

Υποθετω οτι προκειται για "μια" κατοικια σε οικοπεδο εντος σχεδιου, με ή χωρις συσταση, την οποια κληρονομησαν διαφοροι, μετα των νομιμων κτισματων και των αυθαιρεσιων της.

Αρα, το 94 παρ. 4, ισχυει για την περιπτωση σου,

[αρκει να εχει γινει αποδοχη κληρονομιας, αλλως, αν δεν εχει γινει,  θα συννενοηθεις με τον συμβολιαογραφο προς συνταξη και μεταγραφη της "σιωπηρας αποδοχης κληρονομιας"]

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 12/12/2019 at 1:02 ΜΜ, yo4 said:

Δημήτρη η ερώτηση ήταν επάνω σε υποθετική περίπτωση. Παρολαυτά η ερώτηση σε 2 συμβολαιογράφους έχει ήδη γίνει και περιμένω μήπως έχουν κάποια οδηγία

Και ποια ήταν η απάντηση των συμβολαιογράφων?

Link to comment
Share on other sites

Faethon11 η απάντηση ήταν ότι δεν τους έχει δοθεί κάποια οδηγία. Η προσωπική τους άποψη ήταν ότι άλλο η δυνατότητα τακτοποίησης και άλλο η δυνατότητα μεταβίβασης

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Τα "200άρια" ακίνητα (εξ' αιδιαρέτου στην πραγματικότητα) σε γήπεδα 4 στρ. εκτός σχεδίου (πχ. Χαλκιδική) πως τακτοποιούνται; Μπορεί να τακτοποιηθεί ένα 200αρι μόνο του; Σημειώνεται ότι δεν έχει γίνει κανενός είδους σύσταση διαιρεμένης ιδιοκτησίας. Αν μπορεί, θέλει συναίνεση των συνιδιοκτητών;

Link to comment
Share on other sites

δεν γινεται με τπτ

[εκτος και αν εχουν χτισει ολοι  ή εχεις αποφαση χρησικτησιας στο τμημα...]:-?

υγ

[θα μπορουσαν να ορισουν οτι "επιτρεπεται η τακτοποιηση του  κτισματος απο τον φερομενο ιδιοκτητη χωρις δικαιωμα συστασης ΟΙ]

 Αλλα "κολλησαν" στην νομικη εννοια οτι,  οταν εισαι εξ αδιαιρετου,  εισαι  σε ολοκληρο το γηπεδο

και σε  ολα τα επ'  αυτού κτισματα.

Edited by Pavlos33
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλημέρα σε όλους.Σε κτίριο-πολυκατοικία στο Π.φάληρο κατασκευής του 99',  η μισή ταράτσα είναι αποκλειστικής χρήσης του οροφοδιαμερίσματος του 7ου ορόφου.Εκεί υπάρχει ένα δώμα το οποίο υπάρχει κανονικά στα σχέδια ως απόληξη του μηχανισμού του ανελκυστήρα. Σε αυτό το δωματιάκι έχει γίνει επέκταση στο μήκος, κατά 1,5 μέτρα, κατά την κατασκευή του κτιρίου ( το 99'). Υπάρχει τρόπος να νομιμοποιηθεί η επέκταση ή θα πρέπει να γκρεμιστεί?

Απαιτείται κοινή συναίνεση των ενοίκων της πολυκατοικίας από την στιγμή που το δώμα βρίσκεται σε σημείο αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας;

Σας ευχαριστω πολύ εκ των πρότερων!!

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν ισχύουν κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να νομιμοποιηθεί... Μπορεί απλώς και να υπαχθεί σε νόμο ρύθμισης αυθαιρεσιών.... Δεν απαιτείται κατ' ανάγκην να γκρεμιστεί.... Ναι απαιτείται συναίνεση των συνιδιοκτητών, είτε για ρύθμιση, είτε για νομιμοποίηση (αν πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις).

 

Link to comment
Share on other sites

στις παρακατω περιπτωσεις δεν απαιτειται συναινεση

 

8.   Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών. Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτή η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

9.   Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.