Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

Τουλάχιστον μπορώ να τακτοποιήσω εγώ μόνο του πελάτη μου και όταν τακτοποιήσουν και οι άλλοι (αν έχουν αυθαιρεσίες) και συνεννοηθούν μεταξύ τους να γίνει τότε συμβόλαιο (είτε διαιρετά είτε με κάθετες); Έτσι κι αλλιώς δεν θέλει να κάνει άμεσα συμβόλαιο ούτε χρειάζεται βεβαίωση  νομιμότητας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

στα εξ αδιαιρετου δεν υπαρχει  το "μονον του πελατη"

Υπαρχει μονον  αυτο:

98/ 4.   Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων.

Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους.

Να μετρησεις στο περιπου τις αυθαιρεσιες τους και να τους ενημερωσεις..."αυριο" θα σου λενε οτι εσυ φταις που δεν τους εξημερωσες και θα αγριεψουν μαζι σου...

 

[κατα παγία τακτικη του "γενους των πελατών":evil:]

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα,

ένας πελάτης μου σε εκτός σχεδίου περιοχή έχει αγοράσει με συμβόλαιο του 1989 ποσοστό επί ενός μεγάλου γηπέδου (κληροτεμαχίου) που αντιστοιχεί σε 220τμ, τα οποία ορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα σε συγκεκριμένο σημείο, με πλευρές διαστάσεις κτλ. Σε αυτό έχει ανεγείρει αυθαίρετο τριώροφο κτίσμα. Προχωράω σε τακτοποίηση?

Link to comment
Share on other sites

εάν ειχε συσταθει  καθετη πριν το 1992, [αλλά και μεχρι το 2011]

 με βαση το αρθρο 107

2.   Αν το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους συνιδιοκτήτες και έχει συσταθεί οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, μέχρι τις 28.7.2011, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών και την έκδοση οικοδομικής άδειας που αναλογούν στα ιδανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη, δεν λαμβάνονται υπόψη οι αυθαίρετες κατασκευές που έχουν εκτελεστεί σε άλλη οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία.

Από τα αναφερόμενα στην παρ.2 σε συνδυασμό με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 23 του ν.4067/12 προκύπτει ότι δεν εμποδίζεται η χορήγηση διοικητικών πράξεων του άρθρου 28 από την ύπαρξη στο οικόπεδο/γήπεδο αυθαιρέτων κατασκευών άλλων ιδιοκτητών. Συνεπώς, στην περίπτωση που εκδίδεται διοικητική πράξη σε αυτοτελή οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, δεν απαιτείται έλεγχος νομιμότητας των υπολοίπων αυτοτελών ιδιοκτησιών.

 

Θεωρωντας οτι ειχες ήδη νομιμη συσταση καθετης,   τακτοποιεις απο μονος σου

Γνωμη μου ειναι οτι, δεν θα πηγαινα στο 98, το οποιο εχει αλλη "βαση"

  Άρθρο 98

Ρυθμίσεις του ν.δ.1024/1971 και του ν.3741/1929

1.   Οι διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 1 του ν.δ.1024/1971 (Α232) εφαρμόζονται και επί γηπέδων, που κείνται εκτός σχεδίου πόλεως και εκτός ορίων οικισμών και ανήκουν σε έναν ή πλείονες ιδιοκτήτες, επί των οποίων έχουν ανεγερθεί μέχρι τις 28.7.2011 οικοδομήματα νομίμως ανεγερθέντα ή αυθαίρετα, υπαγόμενα στις διατάξεις του παρόντος, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις διατάξεις του άρθρου 89 του παρόντος.

Υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις επιτρέπεται η σύνταξη και υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων σύστασης διηρημένων ιδιοκτησιών επί των ανωτέρω γηπέδων και η μεταγραφή αυτών στα βιβλία μεταγραφών ή η καταχώριση στα κτηματολογικά γραφεία.

Υπό τις ίδιες ανωτέρω προϋποθέσεις θεωρούνται εξ υπαρχής έγκυρες και ισχυρές συστάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών, οι οποίες έχουν συσταθεί μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος και δεν έχουν κηρυχθεί άκυρες με αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

 

Η ανέγερση των οικοδομών μέχρι τις 28.7.2011 αποδεικνύεται από αεροφωτογραφίες που έχουν ληφθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή και βεβαιώνεται από το μηχανικό, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος.

 

 

 

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη.

Δεν υπάρχει κάποια σύσταση.

Σίγουρα θα χρειαστεί δικηγόρος για να ασχοληθεί και να "τακτοποιήσει" το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Εχω όμως αμφιβολία λόγω του ότι ήταν κληροτεμάχιο και έχω ακούσει διάφορα για απαγορευση κατατμήσεων σε αυτά.

Edited by eleni_civil
Link to comment
Share on other sites

12 ώρες πριν, eleni_civil said:

Καλησπέρα,

ένας πελάτης μου σε εκτός σχεδίου περιοχή έχει αγοράσει με συμβόλαιο του 1989 ποσοστό επί ενός μεγάλου γηπέδου (κληροτεμαχίου) που αντιστοιχεί σε 220τμ, τα οποία ορίζονται στο τοπογραφικό διάγραμμα σε συγκεκριμένο σημείο, με πλευρές διαστάσεις κτλ. Σε αυτό έχει ανεγείρει αυθαίρετο τριώροφο κτίσμα. Προχωράω σε τακτοποίηση?

Ειχες πει το παραπανω, απο το οποιο προεκυπτε η συσταση.

Σε αυτο απαντησα.

Ξαναδες τον τιτλο του με νομικο.

Εαν δεν εχει γινει  συσταση,  μπορεις να πας με το 98  και μονον  εφοσον εχουν χτισει ολοι.

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα,

Ο νόμος αναφέρεται ότι δεν απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών μόνο σε εξα αδιαιρέτου με κάθετες ή όριζοντιες ή γενικά?

Γιατί όσο το διαβάζω μου κάνει εντύπωση. Δεν μου έχει τύχει διαφωνία, αλλά πχ σε ένα σπίτι με 3 συνιδιοκτήτες, θέλει να νομιμοποιήσει μόνο ο ένασ πχ 20% μπορεί?

Γιατί έχω τη εντύπωση ότι αναφέρεται για τα εξ αδιαιρέτου με σύσταση καθέτου ή οριζόντιας (που συνεχίζουν νομικά να είναι εξα αδιαρέτου).

Η άλλο παράδειγμα εντός οριζόντιασ πχ κατάστημα ανήκει σε δύο (και όλο το οικόπεδο σε 100), για τις αυθαιρεσίες του καταστήματος απαιτείται συναίνεση ή δεν ισχύει πλέον?

Link to comment
Share on other sites

Πιο καλά ειναι να κανεις συγκεκριμενη ερωτηση για συγκεκριμενη περιπτωση

Παντως, "συναινεση" δεν απαιτειται  ουτε στο 98/4 ή στο 98/5 , 98/7  ουτε στο 98/9

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Εφαρμόζετε την νέα παρ.9 του 118 που λέει για ιδιόχρηση σε κοινόχρηστο ?? Δηλαδή αν έχω εγώ μία αποθήκη στον ακάλυπτο και έχω τα κλειδιά μόνο εγώ, τακτοποιώ χωρίς να ρωτήσω κανέναν ? Επίσης το δεύτερο σκέλος της παράγραφου που μιλάει για ΥΑ τι είναι ?

Παράθεση

9. Πλην των περιπτώσεων της παραγράφου 8 του παρόντος άρθρου, υπόχρεος για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής είναι ο ιδιοκτήτης που τις ιδιοχρησιμοποιεί χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των λοιπών συνιδιοκτητών της οικοδομής. Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζεται η διαδικασία υπαγωγής στον παρόντα νόμο των αυθαίρετων κατασκευών ή αλλαγών χρήσης επί κοινοχρήστων ή κοινοκτήτων μερών της οικοδομής που δεν έχουν απολέσει την κοινόχρηστη χρήση, ο επιμερισμός του ενιαίου ειδικού προστίμου και των λοιπών δαπανών μεταξύ των συνιδιοκτητών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.