Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κάθετες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

32 λεπτά πριν, dimitris GM said:

εχεις μια κατασκευη σε κοινοχρηστο

πας με το 98/9 ως ιδιοχρησιμοποιών

υγ

βεβαιωση δινεις , αλλά πώς θα πουλησεις ειναι προβλημα...

 

Ευχαριστώ  dimitris θα γίνει μεταβίβαση σε εγγονό νομιζω γιαυτο δεν υπαρχει προβλημα ,τωρα  αν  δεν μπορεί να πουλήσει σε τρίτο ας φτιάξει άλλη σκάλα θα του το εξηγησω.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 365
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

14 ώρες πριν, dimitris GM said:

και η μεταβιβαση/δωρεα.... στον εγγονο

εχει το ιδιο προβλημα:sad:

Αν στη   μια κάθετη ειναι το αυθαίρετο και στην αλλη που ειναι η σκαλα εχει το 1/4 εξ αδιαρετου επι αυτης της καθετου και εχει και αυτη ποσοστά επι του ολου οικοπεδου νομιζω οτι μπορει να κανει μια δηλωση και για τις δυο καθετες  με χωριστα φυλα καταγραφης . Χρειαζεται συναινέση η και εδω πάμε με ιδιοχρηση.Η ανοικτη σκαλα πρεπει να τη δηλωσω σαν υδ η αναλυτικο .Σε αυτη τη περιπτωση γινεται μεταβιβαση?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
On 5/11/2017 at 7:43 ΜΜ, dimitris GM said:

 σε εκτος σχεδιου εχεις γηπεδο..

Η ερμηνεια που ειχε δοθει στο παληο αρθρο 5 ηταν οτι δεν μπορει να γινει συσταση εάν ολα τα "μεριδια" δεν εχουν χτισει.

Και αυτο εχει την λογικη του οτι, αν ενα γηπεδο  εμβαδου 4000 τμ. δικαιουται 200 τμ και υπαρχουν 10 μεριδια απο "400"  τμ. το καθε ενα

τοτε, αν εχουν χτισει οι μισοι απο 60 μετρα  εχτισαν συνολικα 300τμ. αρα υπερκαλυψαν τον νομιμο σδ...

 

Υπαρχει ομως και η εξης ερμηνεια του καθηγητη κ. Αθανασοπουλου

εαν σε εκτος σχεδιου, που χτιζει, εστω, 200 τμ. εχει χτισει ο ενας τα 100, τότε, αφου υπαρχει υπολοιπο  νομιμου σδ

 μπορει να γινει συσταση καθετης.

 

Επαναφέρω τα παραπάνω που είχε γράψει ο Δημήτρης πάνω στο θέμα.

Έχω περίπτωση γηπέδου  εκτός σχεδίου 4000 τ.μ. με 2 συνιδιοκτήτες (50% έκαστος) οι οποίοι με συμφωνητικό έχουν καθορίσει χώρους αποκλειστικής χρήσης.

Το 2005 ο ένας εκ των δύο έκτισε και έκανε υπερβάσεις σε σχέση με την άδεια και τα στοιχεία εκμετάλλευσης που του αναλογούν.

Μπορούν να προχωρήσουν σε υπαγωγή και σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας για να θεραπευτεί το πρόβλημα και να μπορεί και ο άλλος να οικοδομήσει αυτά που του αναλογούν βάσει ποσοστού;

Υπάρχει κάτι νεώτερο επί του θέματος;

Υπάρχει κάπου η ερμηνεία Αθανασόπουλου να τη διαβάσουμε;

Edited by Panos_
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα, δεν ξέρω αν έχει απαντηθεί, αλλά όσο έψαξα στο θέμα δεν βρήκα κάτι. Περίφραξη κάθετης ιδιοκτησίας, στην κοινή πλευρά της με την άλλη κάθετη, μπορεί να τακτοποιηθεί; Και αν ναι, πως; Με αναλυτικό; (Υπόψιν πως αφορά δήλωση Ν. 4178/13)

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί, πολεοδομικά τουλάχιστον.... Με αναλυτικό προϋπολογισμό.... Συνεχίζει όμως και είναι παράνομη...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ πως συνεχίζει να είναι..Το ίδιο όμως ισχύει και για πιο "βαριές" αυθαιρεσίες (τακτοποίηση κτιρίων σε εκτός σχεδίου ή αυθαιρεσίες που συνολικά ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα στοιχεία δόμησης κτλ.) που τις τακτοποιούμε κανονικά. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μπει κατηγορία 5;

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν απαιτείται να μπει ως κατηγορία 5.... Προφανώς δεν εμποδίζει και την έκδοση βεβαίωσης για μεταβίβαση....

Μόνο δύο προβλήματα βλέπω.... Πρώτον σε περίπτωση μεταβίβασης αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τον αγοραστή και δεύτερον δεν γνωρίζω με απόλυτη σαφήνεια το πως θ' αντιμετωπιστεί στην απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας....

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σας συνάδελφοι και όμορφη Κυριακή εύχομαι να έχετε.

Είμαι νέος μηχανικός και έχω μία περίπτωση στην οποία καλούμαι να τακτοποιήσω μια μεζονέτα ( κάθετη ιδοκτησία) που συνορεύει με μεσοτοιχίες με  άλλες 2 μεζονέτες - (κάθετες ιδιοκτησίες) σε ενιαίο οικόπεδο. Γενικά είναι μια υπόθεση περίπλοκη και θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο συνοπτικός γίνεται. Συγκεκριμένα θα ήθελα τη γνώμη σας για 2 προβληματισμούς μου:

- Στο ισόγειο υπάρχει ένα μπάνιο το οποίο είναι από κατασκευής του Υπέρβαση Δόμησης και Κάλυψης (δεν υπάρχει στην άδεια), αλλά εισέρχεται στον χώρο αποκλειστικής χρήσης της διπλανής μεζονέτας (έχω επισυνάψει σκαρίφημα  - pdf). Το θέμα μου είναι ότι ο μηχανικός που νομιμοποιήσε τη γειτονική μεζονέτα το τακτοποίησε ως Υ.Δ κ Κ γτ βρίσκεται στο χώρο αποκλειστικής χρήσης αυτού αλλά κτιριακά - ιδιοκτησιακά το μπάνιο ανήκει στη μεζονέτα του πελάτη μου και το πρόστιμο έχει πληρωθεί από την ρύθμιση του γείτονα. Το ερώτημα μου είναι το εξής: Μπορώ να επικαλεστώ ότι αυτή η παράβαση έχει πληρωθεί από άλλο Α/Α και να γλιτώσω πρόστιμο στο πελάτη μου?

- Στο περιβάλλοντα χώρο αυτού του μπάνιου , εξωτερικά, έχει couranglais και μέσα σε αυτό βγαίνει το φρεάτιο για τον κοινόχρηστο βόθρο όλων των μεζονετών. Αποτελεί αυτό παράβαση και αν ναι, πως θα το αντιμετωπίσω.

Υ.Γ Όλες οι μεζονέτες εκτός από του πελάτη μου έχουν ρυθμιστεί με τον 4495/2017 και γενικά καλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν ώστε να γίνει νέα σύσταση καθέτων και να μεταφερθεί το όριο της κάθετης στο μπάνιο για να περιλμβάνεται κανονικά μέσα στα όρια.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Μπάνιο.pdf

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.