Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κάθετες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

15 ώρες πριν, dimitris GM said:

Κωστα, ανεφερα οτι [με επισημανση στα εισαγωγικα..]

Στην καθετη εχουμε δυο "ανεξαρτητα" οικοπεδα...Δεν μπορουν να κανουν κοινη δηλωση.

 

 Ασε που το αρθρο 99, αναφερει οτι, σε περιπτωση κοινης αιτησης,  απαιτει την καταγραφη του συνολου των αυθαιρεσιων.

 

 

Τι δεν καταλαβαίνω ,όπως λες Δημήτρη στο αρθρο 99  μπορεί να γίνει κοινή αίτηση με καταγραφή του συνόλου των αυθαιρεσιών κ στις 2κάθετες.Υπενθυμίζω η δήλωση ειναι μεταφορά απο 4178, αν θυμάμαι σωστά μπορούσαν 2 κάθετες να υποβάλλουν κοινη δήλωση ασχετα αν και για μένα ,δεν είναι το πιο σωστό

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 364
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εγω δεν θυμαμαι να  εκαναν κοινη αιτηση δυο καθετες.

το εκανες...το δεχθηκε...αρα περασε απο το συστημα.

[ελπιζω να μην σου δημιουργησει προβλημα ο συμβ/φος σου.]

Για την ουσια του ερωτηματος σου, εχω ηδη απαντησει...

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο η διαδικασία υπαγωγής αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετης αλλαγής χρήσης στις διατάξεις του παρόντος μπορεί, κατ’ επιλογή των ιδιοκτητών, να γίνεται είτε με μία αίτηση υπαγωγής για το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών ή χρήσεων είτε με περισσότερες αιτήσεις για κάθε μεμονωμένο αυτοτελή χώρο οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, που αποτελεί αντικείμενο μεταβίβασης.

Edited by jbosdas
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σε μια προσπάθεια να ανακεφαλαιώσω τη σκέψη μου και βάσει του παραπάνω, θα μπορούσε κανείς μάλιστα να πει ότι το "ιδανικό" για το πνεύμα του νόμου θα ήταν να υπάγεται κάθε φορά το σύνολο του οικοπέδου/γηπέδου και πως έμμεσα επιτρέπεται κατά "παρέκκλιση" να γίνονται περισσότερες αιτήσεις για κάθε αυτοτελή χώρο, προκειμένου να προχωρούν οι μεταβιβάσεις.

Και αν το δούμε θεωρητικά το ζήτημα, όντως είναι καλύτερα να γίνουν όλες οι αυθαιρεσίες του οικοπέδου/γηπέδου συνολικά, ώστε για παράδειγμα η επιλογή κατηγορίας να ανταποκρίνεται με ουσιαστικό τρόπο στην πολεοδομική επιβάρυνση λόγω υπέρβασης των πολεοδομικών μεγεθών και όχι να είναι πλασματική βάσει χιλιοστών. Το ίδιο ίσως ισχύει και στα ποσοστά επιβάρυνσης του προστίμου από την οπτική γωνία του μεγέθους της αυθαιρεσίας και όχι της υπέρβασης του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, αλλά και η ΗΤ θα είναι πιο ολοκληρωμένη.

Όμως, στην πράξη προκύπτουν τα γνωστά επισφαλή θέματα όταν γίνεται μια αίτηση σε ακίνητο με πολλές ιδιοκτησίες, με ένα από τα πιο προφανή (και πολυσυζητημένα) την ανταλλαγή της επιρροής των παραβάσεων μεταξύ δύο ιδιοκτησιών που έχουν αυθαιρετήσει σε διαφορετικό βαθμό. Σαν λύση προτείνεται η δημιουργία διαφορετικών φύλλων καταγραφής ανά ιδιοκτησία, όπου ουσιαστικά όμως η ρύθμιση καθορίζεται όπως αν είχαν γίνει διαφορετικές αιτήσεις. Το αποτέλεσμα (μείον τα παράβολα που θα αποδοθούν) θα είναι έτσι ουσιαστικά το ίδιο είτε με μία είτε με πολλές αιτήσεις.

Το θέμα όμως είναι αν όντως -κατ' επιλογή τους- μπορούν οι ιδιοκτήτες να κάνουν μια κοινή δήλωση και μάλιστα να επωφεληθεί μία επιβαρυμένη με αυθαιρεσίες ιδιοκτησία από μια άλλη που έχει λίγες, όπως δηλ θα γινόταν αν δεν υπήρχε σύσταση. Η βεβαιότητα της δυνατότητας απουσιάζει καθώς στο παραπάνω κείμενο γράφει: "είτε με μία αίτηση υπαγωγήςγια το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών", αλλά δεν προσδιορίζει αν με την επισήμανση για το "σύνολο των αυθαιρεσιών" αυτό που θέλει να τονίσει είναι

1. ότι αν γίνει μία αίτηση θα πρέπει να συμφωνηθεί υποχρεωτικά από όλους τους ιδιοκτήτες του ακινήτου να δηλώσουν όλα τα αυθαίρετα του οικοπέδου/γηπέδου (ακόμα και στους κοινόχρηστους χώρους υποθέτω) και όχι από ένα μέρος των ιδιοκτησιών, ώστε να μη μείνει απολύτως τίποτα στο ακίνητο εκτός ρύθμισης,

2. το προφανές, ότι δηλαδή δεν πρέπει να παραλειφθούν παραβάσεις που έχουν γίνει από τις ιδιοκτησίες που αιτούνται,

3. το μη προφανές, ότι οι παραβάσεις διαφορετικών ιδιοκτητών μπορούν να εξετασθούν σαν σύνολο (να "αναμειχθούν" και να εξαχθεί ενιαίο αποτέλεσμα).

Προσωπικά πάντως θεωρώ ότι οι αναλύσεις που έχουν κάνει κατά καιρό συνάδελφοι στο να μην "αναμειγνύονται" οι αυθαιρεσίες είναι πειστικές. Από την άλλη (και ενώ παράλληλα δεν απαγορεύεται) σίγουρα σε μερικές περιπτώσεις θα βόλευε η κοινή δήλωση, ακόμα ίσως να ήταν και πολεοδομικά ορθότερη.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ,αν κ ίσως δεν αφορά την συγκεκριμένο άρθρο, πως ρυθμίζουμε όταν κτίριο έχει εισέλθει στην όμορη ανεξάρητη ιδιοκτησία του ιδίου ιδιοκτητη πχ κατά 30εκ ,προκειμένου να προχωρήσει σε διόρθωση τίτλων των 2 ιδιοκτησιών του?στη ρύθμιση κ στο τοπογραφικό λαμβάνω ως ιδοκτησία κ το καταπατημένο τμήμα και μετά  γίνεται νέο συμβόάιο??

Link to comment
Share on other sites

Υπαγωγή στο ν. 4495 όταν το κτίριο "πατάει" ταυτόχρονα και στα δυο οικόπεδα δεν μπορεί να γίνει. Επειδή είμαστε εκτός θέματος, θα μπεις και θα διαβάσεις το σχετικό θέμα εδώ

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να συμπληρωσω στα ανω σωστα, οτι

 - με εναν ιδιοκτητη

- σε δυο ομορα οικοπεδα,

- με το καθε ενα να χτιζει με σδ εστω- 0,8-

θα θεωρησεις τα δυο σαν ενα,  συνενωμενα τοις πραγμασιν και χτιζεις συνολικα τα ίδια τμ.

Μονος σου ό,τι θες κανεις...ουτε φοροι μεταβιβασης/συνενωσης/συστασης/τροποποίηση συστασης  κλπ υπαρχουν

 

Το προβλημα θα υπηρχε αν ησουν σε οικισμο, οπότε δεν χτιζεις με σδ αλλά με βαση το  εμβαδον και με  "οριο" στην δομηση. Στην περίπτωση αυτη, θελει "συζητηση" το ερωτημα

    "Πώς κοβει καποιος μια λωριδα απο ενα δικο του οικοπεδο και πώς την προσθετει σε ομορο της ιδιοκτησιας του."

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το καταθέτω έτσι απλά για να υπάρχει...

Όποιος προσπαθήσει να κάνει κοινή δήλωση (σε οποιονδήποτε νόμο) για δύο ή περισσότερες κάθετες, κατά 99% θα κάνει λάθος δήλωση! Κι όχι απλώς λάθος, αλλά θα κινηθεί κι εκτός νομιμότητας.... Δύσκολα δε θα γίνει αποδεκτή από συμβολαιογράφο ή υποθηκοφύλακα...  

Link to comment
Share on other sites

Γεια σας,

Θα ήθελα την πολύτιμη συμβουλή σας στο παρακάτω θέμα, για το οποίο δεν έχω βρει κάποια βιώσιμη λύση:

Σε ένα αγροτεμάχιο 2 στρεμμάτων εκτός σχεδίου με 2 ιδιοκτήτες Α & Β, ο Α έφτιαξε συνεργειο αυτοκινήτων, χρησιμοποιώντας μέρος του συντελεστη δόμησης του Β. Ύστερα απο διαφωνια των 2, ο Β κάρφωσε τον Α στην πολεοδομια και ο Α άρχισε να κατεδαφίζει. Κάπου στο 2012, ο Α συνεργάστηκε με έναν πολιτικό μηχανικό, ο οποίος έκανε τακτοποίηση αυθαιρέτων και το 2015 έγινε σύσταση κάθετης, ύστερα από μήνες δικαστηρίων.

Tο πρόβλημα είναι ότι ο πολιτικός μηχανικός, δήλωσε έναν μεγάλο χώρο ως ημιυπαίθριο χώρο αποτελούμενο από ένα εναέριο υπόστεγο και διακόσμηση που θυμίζει εσωτερικό χώρο πάρα εξωτερικό.

Πιστεύω πως αυτό το πρόβλημα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους παρακάτω λόγους:

1. Πλεον δεν μπορεί ούτε ο Α ούτε ο Β να εκδόσει οικοδομική άδεια για αγροτεμάχιο μικρότερο των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή.

2. Ο Α έφτιαξε ένα κτίριο, του οποίο το υπόστεγο ήταν κάποτε χώρος κύριας χρήσης όπως φαίνεται και σε αεροφωτογραφίες ενώ ο Β δεν έκανε τίποτα εκτός από το να εκβιάζει.

3. Το υπόστεγο που φτιάχτηκε κατά την φάση της κατεδάφισης είναι βαριά κατασκευή και εισάγει πολλές ταλαντώσεις στην πλάκα ενός παλιού κτιρίου και θα ήταν καλό να μπουν έξτρα στηριξεις υπό μορφή πλαγιοκάλυξης. Όμως, αν γίνει κάτι τέτοιο σύμφωνα με την δήλωση του πολιτικού μηχανικού θα θεωρείται το υπόστεγο παράνομο. 

 

Το ερώτημα είναι, μπορεί να γίνει 2η τακτοποίηση τώρα, που δεν θα προκαλέσει αντίδραση απο τον Β; Ο χώρος του υποστέγου (ημιυπαίθριος) δουλεύεται σαν χώρος κύριας χρήσης και είναι εκτεθειμένος σε καιρικά φαινόμενα.  Κάποια λύση πρέπει να υπάρχει.

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. - akis73

Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Γεια χαρα σε ολους.
Αντιμετωπιζω ένα οικοπεδο που ειναι χωρισμενο σε δυο καθετες ιδιοκτησιες, Α και Β.
Το μερος Α πθανώς εχει υπερβει την επιτρεπομενη δομηση που αναλογει στα τετραγωνικα μετρα του Α. Οι ιδιοτητες δεν ειναι συνεργασιμοι ωστε να εντοπισω τις αυθαιρεσιες. 

 
  • Αυτη η υπερβαση επηρεαζει τη δομηση του Β;
  • Η τακτοποιηση ή η μη τακτοποίηση των υπερβασεων του Α, επηρεάζει τη δομηση στο Β;
  • Πως μπορω να επιβαλω με εννομο συμφερον, να περιελθουν στην κατοχη μου οι αδειες, οι τυχον τακτοποιησεις, αλλα και πως μπορω να γνωριζω τι αυθαιρεσιες εχουν γινει στο Α;
Ευχαριστω
 
Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα - akis73
Edited by akis73
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.