Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κάθετες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 365
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι

 

Εχω περίπτωση 2 συνιδιοκτητων εξ αδιαιρετου 50-50%, σε γήπεδο εκτος οικισμού και εντος ζώνης. Απο το 1992 έχουν ΟΑ. Ο ένας είναι σύμφωνος με την άδεια του (εκτός απο ενα στέγαστρο) ο αλλος έχει καποιες παραβάσεις. Τακτοποιήσα και τους 2 με συνεναισεις. Έκανα κ το τοπογραφικο. Αυτοι θέλουν τώρα να χωρίσουν το γήπεδο με το δικαίωμα που τους δίνει αυτό το άρθρο. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν ξέρει κανεις πως κάνουμε πινακα ποσοστών για την σύσταση. Γιατί δεν μου έχει ξανατύχει σε γήπεδο παρα μόνο σε πολυκατοικίες.

Link to comment
Share on other sites

Aν μιλάμε για εξ αδιαιρέτου συνιδιοκτησία και όχι για κάθετες (προ 92 ΄που επιτρέπονταν σε εκτός σχεδίου και εκτός οικισμού γήπεδο) τότε μάλλον εννοείς ότι τακτοποίησες συνολικά τις αυθαιρεσίες και δεν κάνει νόημα αυτό που αναφέρεις ότι "ο ένας είναι σύμφωνος με την άδεια ενώ ο άλλος έχει παραβάσεις".

Αναζητάς λοιπόν τον βέλτιστο τρόπο να συσταθεί στο ακίνητο οριζόντια ή κάθετη (απλή ή σύνθετη) για το γήπεδο αυτό δυνάμει του άρθρου 98. Αρχικά επικοινώνησε με τη Συμβολαιογράφο των πελατών, επειδή το θέμα είναι δύσκολο, διαφέρει από τον προηγούμενο νόμο και ίσως ακόμη δεν υπάρχουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις από πλευράς των νομικών.

Έχεις να δεις και τι θα κάνεις με τη μελέτη στατικής επάρκειας (εφόσον εμπίπτει σε κατηγορία αυθαιρεσιών που απαιτείται τέτοια μελέτη).

Γενικότερα, ένας πίνακας συνιδιοκτησίας δεν είναι κάτι το τραγικά δύσκολο. Μοιράζεις το ακίνητο σε δυο μέρη (όρια χρήσης) στα οποία ο κάθε ένας έχει το τμήμα του και αυτό αντιστοιχεί σε κάποια χιλιοστά επί του όλου (δεν έχουμε δηλαδή κατάτμηση). Τα ποσοστά τους αυτά αντιστοιχούν στο δικαίωμα δόμησης και κάλυψης στο κάθε τμήμα, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και των ήδη κτισμένων.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ pavlos33. Η ιδιοκτησία είναι εξ'αδιαρετου ναι με 2 οικοδομικές άδειες.  διώροφη και μονόροφη κατοικία αντίστοιχα.  Ο ένας έχει υπερβάσεις στην άδεια του ο άλλος όχι. Η ΜΣΕ είναι και αυτή δρομολογημένη. Μίλησα με συμβολαιογράφο αλλα κι αυτή δεν τις έχει τύχει περίπτωση. Όποτε πάμε ρωτώντας και ψάχνοντας. Όταν θα το έχω τελειωμένο θα σας ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

Η ιδιοκτησία είναι εξ'αδιαρετου ναι με 2 οικοδομικές άδειες.  διώροφη και μονόροφη κατοικία αντίστοιχα.  Ο ένας έχει υπερβάσεις στην άδεια του ο άλλος όχι. 

Γιατι λες οτι ο ένας έχει υπερβάσεις ενώ ο άλλος όχι, αφού μιλάμε για εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία με δυο συνιδιοκτήτες. ¨Αρα, οι αυθαιρεσίες αφορούν και τους δυο συνιδιοκτήτες μαζί. Δεν έχει ο καθένας τις δικές του όπως αναφέρεις.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σωστό αυτό που λες εννοώ ως προς τις πληρωμες.Καθώς οι άδειες των κτισμάτων είναι σε δυο διαφορετικά ονόματα. Οπότε ο καθένας πληρώνει τις παραβάσεις της αδείας του. Γι αυτό το λέω. μπαίνουν σαν συνιδιοκτήτες αλλα σε 2 δηλώσεις. Έτσι το έκανα καθώς αλλιώς δεν θα έβγαινε άκρη. Κλασική περίπτωση μαλωμένων συνιδιοκτητών εξ'αδιαιρέτου που όμως αποφάσισαν να χωρίσουν τα τσανάκια τους.

2 κτίσματα

2 συνιδιοκτήτες

2 άδειες

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχεις ενιαίο ακίνητο έπρεπε να γίνει μια δήλωση υπαγωγής.

Το πως θα τα βρουνε οι συνιδιοκτήτες μεταξύ τους στις πληρωμές δεν σε αφορά.

Link to comment
Share on other sites

Εφόσον έχεις ενιαίο ακίνητο έπρεπε να γίνει μια δήλωση υπαγωγής.

Το πως θα τα βρουνε οι συνιδιοκτήτες μεταξύ τους στις πληρωμές δεν σε αφορα

 σε άλλες τέτοιες περιπτώσεις στο ΤΕΕ στη θεσσαλονίκη έχουν πει αν γίνεται ενιαία δήλωση οκ αλλιώς πολλαπλες δηλώσεις με όλους τους συνιδιοκτήτες κ συνεναισεις κτλ. Όποτε κινήθηκα έτσι.

Όπως και να έχει δεν είναι εκεί το θέμα μου. Τους δηλώνω όλους σε όλα και είμαι οκ. Θα είχα πρόβλημα  αν ο ένας δεν ήθελε να ελεχθει το δικό του. Γιατί εξ'αδιαρέτου μεν αλλα με περιφράξεις και ξεχωριστές εισόδους. Όπως είναι όλοι οι εξ'αδιαιρετου ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου στην Χαλκιδική.

Η σύσταση με βάση το άρθρο 98 με ενδιαφέρει και ο πίνακας ποσοστών.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.