Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

δεν το ξερω αν [και  γιατι]  το συστημα προβλεπει οτι θα πρεπει να πληρωνουν ολοι με τον ιδιο τροπο...

Αν συμβαινει αυτο,

 κάνεις ξεχωριστες δηλωσεις [δλδ αυτοι που θελουν εξοφληση δηλωνουν το 100  του 50% κατα 1/2 καθε ενας]

και οι λοιποι τα δικα τους ποσοστα.

[αλλά προκυπτουν   προσθετα εξοδα..]


 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Το σύστημα δεν έχει λάβει υπ' όψιν ότι μπορεί να ήθελε ο ένας συνιδιοκτήτης να πληρώσει μέρος του ποσού με δόσεις και ο άλλος όχι. (εδώ δεν έχει λάβει υπ' όψιν άλλα πιο σοβαρά). Οι εντολές πληρωμής δεν βγαίνουν ανάλογα με το πόσοι είναι οι συνιδιοκτήτες αλλά 1 φορά και αφορούν το συνολικό πρόστιμο του ακινήτου και έχουν πάνω όλα τα ονόματα. Το πως θα τα μοιράσουν μετά οι συνιδιοκτήτες μεταξύ τους και ποιός θα πληρώσει τι είναι δικό τους θέμα. Και δεν είναι σωστό να κάνεις ξεχωριστές δηλώσεις για το ίδιο ακίνητο. Ακόμη και να ήταν δεν υπάρχει ορθός τρόπος να επιμερίσεις τα πρόστιμα. Πρέπει να τα βρουν μεταξύ τους για τον τρόπο πληρωμής, Δεν υπάρχει άλλη λύση.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, μια ερώτηση. Τελικά οι οι προυποθέσεις για την μη απαιτηση συναινέσης των συνιδιοκτητών για τακτοποίηση, είναι 1 εκ των 2 ή και οι 2 σωρρευτικά. Έχω περίπτωση όπου 1ος (η δικιά μου οριζόντια προς τακτοποίηση) και 2ος όροφος έχουν μπεί στο κλιμακοστάσιο περίπου 2τ.μ., ο 3ος και 4ος όροφος έχουν διαφορετική διάταξη και άλλο περίγραμμα και ήταν αδύνατο να συνεχιστεί η αυθαιρεσία και σε αυτούς τους ορόφους. Καλύπτω την β περίπτωση? Η αυθαίρετη επέκταση πάντως είναι εκ κατασκευής.

Ειδικώς στις περιπτώσεις οριζόντιας ιδιοκτησίας με παραβάσεις που αφορούν την επέκταση αυτής καθ’
ύψος ή κατά πλάτος (οριζόντιας) και την κατάληψη κοινοχρήστου ή κοινοκτήτου χώρου, είναι δυνατή η
υπαγωγή αυτών στον παρόντα, χωρίς τη συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών, μόνο στις εξής
περιπτώσεις :
α) όταν η αυθαίρετη επέκταση υφίσταται από την ανέγερση - κατασκευή της οικοδομής ή
β) όταν η ίδια αυθαίρετη επέκταση υφίσταται σε όλους τους ορόφους της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Για να κάνεις υπαγωγή χωρίς συναίνεση αρκεί να ισχύει 1 από τα 2.

Αν ισχύουν και τα 2 μπορείς επιπλέον μετά την υπαγωγή να κάνεις μονομερή τροποποίηση της σύστασης για να συμπεριλάβεις τον χώρο αυτό στην ιδιοκτησία του (κανείς δεν έχει καταλάβει ακριβώς πως γίνεται αυτό)

Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Πρόκειται να γίνει μεταβίβαση του ακινήτου αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα χρειαστεί να γίνει τροποποίηση της σύστασης. Όσον αφορά την β περίπτωση πιστεύεις πως την καλύπτω? καθώς υπάρχει η ίδια αυθαίρεσια σε όλες τους ορόφους με αντίστοιχο περίγραμμα αλλά υπαρχουν και όροφοι όπου λόγω περιγράμματος ήταν αδύνατον να επαναληφθεί η αυθαιρεσία.

 

Edited by TOPSINAN
Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως είναι γραμμένο στο νόμο, δυστυχώς νομίζω κανένας σχεδόν δεν το καλύπτει διότι πάντα υπάρχει ένα ισόγειο/υπόγειο/δώμα/εσοχή που έχει διαφορετική διαρρύθμιση από τους υπόλοιπους ορόφους. Μπορείς όμως πιθανόν να βασιστείς στο α.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλησπέρα,
Έχω μια πρωτοφανή περίπτωση για μένα καθώς είμαστε σε νησί και δεν έχουμε πολλές πολυκατοικίες. Μου έτυχε να κάνω αυτοψία σε οριζόντια ιδιοκτησία  που προοριζόταν για πώληση και διαπίστωσα πως έχει μεγάλη διαφορά τετραγωνικών στο γεωτεμάχιο, οπότε αποφάσισαν όλοι οι ιδιοκτησίες να κάνουν αλλαγή του συμβολαίου σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών, οπότε μου ανέθεσαν να κάνω έλεγχο σε όλες τις ιδιοκτησίες. 
Μετά τις μετρήσεις μου έχω διαπιστώσει τα εξής:
Α) σε όλα τα διαμερίσματα υπάρχει μετατόπιση του παραθύρου της κουζίνας από τον εναν τοιχο στον άλλο
Β) σε κάποιες διαστάσεις έχω διαφορά μέχρι 5%,αλλά σε άλλες έχω πάνω από 5%, η οποία είναι ίδια σε ολα τα διαμερίσματα, επομένως είχε γίνει εξ΄αρχής.
Γ) στον κοινόχρηστο χώρο έχει κατασκευαστεί μια αποθήκη 10 τμ, μια πέργκολα και ένα BBQ.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Μπορώ να κάνω μια δήλωση, με όλους τους ιδιοκτήτες, αφού έτσι κ αλλιώς θα πρέπει να γίνει μια για τους κοινόχρηστους χώρους και να βάλω και τα τετραγωνικά που έχω διαφορά στην πολυκατοικία ή θα πρέπει να κάνω μια δήλωση για τους κοινόχρηστους και σε κάθε διαμέρισμα από μια ξεχωριστή δήλωση; 
 

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά. αλλά και σαν ισχύουσα άποψη από πολλούς συμμετέχοντες στο φόρουμ. θεωρώ ότι  η κοινή δήλωση οριζόντιων ιδιοκτησιών διαφορετικών ιδιοκτητών μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Βεβαίως αν μιλάμε για κατηγορία 1, η δήλωση γίνεται υποχρεωτικά ανά διηρημένη ιδιοκτησία.

Για αυθαιρεσίες που αφορούν κοινόχρηστο χώρο οικοδομής και οικόπεδο η δήλωση θα είναι μια.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η άδεια είναι του 1971, οπότε ναι, μιλάμε για Κατηγορία 1. Απλά σκεφτόμουν πως αφού η διαφορά είναι από την κατασκευή της πολυκατοικίας και αφορά όλα τα διαμερίσματα, και εκτός αυτού θα γίνει διορθωτικό της σύστασης, θα ήταν πιο εύκολο να δώσω ένα τοπογραφικό με μία βεβαίωση, παρά δέκα βεβαιώσεις. Και φυσικά θα είναι και πιο οικονομικό για τους ιδιοκτήτες.

Link to comment
Share on other sites

Η κατηγορία 1 τυπικά δεν απαιτεί τοπογραφικό. Αυτό θα απαιτηθεί (λόγω και μεγάλης παλαιότητας του τοπογραφικού της άδειας) στα πλαίσια της δικαιοπραξίας (μεταβίβαση, σύσταση δικαιώματος κλπ). Αναγκαστικά κάθε οριζόντια και μια δήλωση. Αυτό αναφέρει ο νόμος για την κατηγορία 1.

Το "εκ κατασκευής" του άρθρου 98 έχει να κάνει με την απαλλαγή της συναίνεσης όταν μια οριζόντια ιδιοκτησία έχει αυθαιρέτως καταλάβει κοινόχρηστο χώρο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.