Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Η λογικη είναι οτι όχι ( σορυ που γραφω και εγω ), στα 5 τμ που αναφερεσαι δεν εχει πληρη νομη και κυριοτητα. 

Ναι ο συμβολαιογραφος που ΔΕΝ δεχεται να το κάνει με τον α παραπανω τροπο, επιμενει οτι πρεπει να γινει νεα συσταση και οχι μονομερη καθως δεν συντεχουν σωρευτικα οι δυο λογοι. Πριν κανα μηνα συνεταξε συμβολαιο με μονομερη αλλαγη συστασης καθως στην τοτε περιπτωση συντρεχανε και οι δυο λογοι.. 

Θα παω και απο τους δυο.... για των πρωτο να καταλαβω ακριβως πως το διατυπωνει και για τον δευτερο  να δω μηπως μπορω να τον πεισω!! ( να δω και την μονομερη αλλαγη συστασης που εκανε...)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ο παρακατω τροπος ειναι και συννομος και συμφωνος με το γραμμα και το πνευμα του νόμου:

Α περιπτωση, λέει ο ένας συμβολαιογράφος (για την μεταβίβαση)... Τακτοποιώ κανονικά, και τα τετραγωνικά μέτρα της καταπάτησης απλώς αναφέρονται στο συμβόλαιο (ΔΕΝ ΠΟΛΟΥΝΤΑΙ ΔΗΛΑΔΗ?????) σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, η οριζόντια σύσταση δεν αλλάζει....

Δεν εχει και δεν θα εχει καμμια "κυριοτητα" σε αυτα τα 5 τμ. ούτε ο πωλητης ούτε ο αγοραστης.

Ο πωλητης, ειναι απλα ενας καταπατητης - κατα χρηση -  και ετσι παραμενει και ο αγοραστης.

Η περιπλοκη δημιουργειται οταν γινεται συζητηση/απαιτηση  "να αποκτησει κυριοτητα" και σε αυτα.

Αυτο δεν λυνεται, παρα μόνον με την συνολικη τροποποιηση της συστασης κατα τμ. και κατα χιλιοστα.

Αλλά,  αυτό   δεν το ζηταει ο νομος.

Ο νομος ζηταει τακτοποιηση/πληρωμη/βεβαιωση, χωρις να ζηταει την "αποκτηση κυριοτητας"

Για αυτα τα τμ. γινεται απλη αναφορα στη βεβαιωση. Απλά, ειναι θεμα σωστης διατύπωσης στο συμβόλαιο.

 

 Ας περιμενουμε νεωτερα...απο το  βορειο μετωπο...:wink:

  

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Kαι ποιός τρίτος θ' αγόραζε ένα διαμέρισμα (ΟΙ) με αυτή τη "λεπτομέρεια" στον τίτλο ιδιοκτησίας του;;;;

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

15 λεπτά πριν, ΙΑΣΟΝΑΣ said:

Kαι ποιός τρίοτς θ' αγόραζε ένα διαμέρισμα (ΟΙ) με αυτή τη "λεπτομέρεια" στον τίτλο ιδιοκτησίας του;;;;

 

Δεκτον!!!, ας το δουμε όμως και πρακτικα...

Με την τακτοποιηση του 4495, ο ιδιοκτητης πλέον το δηλώνει στο ε9, οπότε φορολογικά είναι νόμιμος...

Επίσης εξαιρείται και της κατεδάφισης λόγω κατηγορίας 4... ( Για αυτο και το άρθρο 98 άλλαξε ως έχει, ο νομοθέτης λέει ότι έφοσων εγίνε εκ της αρχικής κατασκευής-ανέργεσης όποια διαφώνια των μελλοντικών συνιδιοκτήτων θα μπορούσε να κοινοποιήθει τότε (δεν τους αναγκασε κανένας να αγορασουν ή να παραλάβουν το ποσοστό αντιπαροχής ( εαν είναι από αντιπαρόχη) και τέλος πάντων ήταν υπόχρεωση τους πριν την αγορά ή παραλάβη να ελεγξουν ότι γουστάρουν...  ( σημείωση... είναι προφανές ότι και οι υπόλοιποι ίδιοκτήτες έχουν πολεοδόμικες παράβασεις (συνηθισμένο γαρ), όποτε κατά την αγορά παραλαβή δέχονται και αυτές που είναι προς το συμφέρον τους και αυτές που δεν είναι.......) 

Άρα γιατί να μην μπορεί να μεταβιβαστεί?????? ή ποιος λέει ότι πρέπει να πουλήθουν αυτά τα μέτρα.... Ο νόμος είναι ξεκάθαρος... έχουν εξαιρέθει της κατεδάφισης χώρις να χρείαζεται συναίνεση και προσμετρώνται στην φορολόγηση.... Η λεπτομέρεια ναι θα συμφώνησω είναι ένα είδος συγχωροχάρτιου αλλά δεν αλλάζει και τίποτα, ουτος η αλλως έχει γινει σιωπηρη αποδοχή όλων το εμπλεκόμενων μερών για πάνω από δέκα χρόνια, τι θα αλλάξει και τι πρόβλημα μπόρει να δημιουργηθεί στον νέο ιδιοκτήτη??????? Γκρίζα ζώνη συμβολαιογραφικά είναι τώρα ( μόνο συμβολαιογραφικά γιατί φορολογικα και πολεοδομικά είναι τακτοποιήμενο...) και έτσι θα παραμείνει, λογικό καθώς πως γίνεται να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ?? δηλαδή επειδή βγήκε ένας νόμος τακτοποιήσης πολεοδομικών παραβάσεων θα ακυρώσουμε συντελέστες δόμησης, κάλυψης και ύψους (μια βιβλιοθήκη ισχύουσα νομολόγια δηλάδη κατ'εξαιρεση και κατα περίπτωση??????) Το λέω γιατί δεν μπορούν τα τετρ μετρα της συστασης να ξεπέρνουν τα νομοθετημένα μέτρα εκμεταλευσίμης επιφάνειας ...... ΚΑΙ ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΟ... δηλαδή για να καλυφθεί ο συμβολαιογράφος από δέκα χιλιαδές μεριές, πρέπει να κατεβάσει τα παντελόνια ο μήχανικός υπογράφοντας ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ που ξεπερνουν τα μέτρα της ΝΟΜΙΜΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ????  

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Μια χαρά όλα όσα αναφέρεις.....

Η εμπειρία μου όμως μου επιβάλλει να σημειώσω ότι, από το 100% των εν δυνάμει αγοραστών ενός διαμερίσματος (ΟΙ) με αυτή τη "λεπτομέρεια" στον τίτλο ιδιοκτησίας του, το 50% δεν θα αποφάσιζε ν' το αγοράσει και θα στρέφονταν απλώς σε άλλο ιδίων προδιαγραφών και με απούσα αυτή τη "λεπτομέρεια" και το υπόλοιπο 50& (οι ποιο ψαγμένοι) θα χρησιμοποιούσαν αυτή τη "λεπτομέρεια" για να κατεβάσουν το τίμημα της αγοραπωλησίας κατά π.χ. 15%... Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο παρενέβειν και συνιστώ ..."προσοχή".

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα, θα ήθελα τη γνώμη σας για τις εξής περιπτώσεις που μου έχουν τύχει:

1) σε εξαόροφη πολυκατοικία με pilotis και υπόγειο έχουν κλείσει το φωταγωγό (μετατροπή σε ΚΧ- διαμέρισμα) όλοι οι όροφοι, από τον 1ο ως τον 6ο, απαιτείται μονομερής ή κανομική τροποποίηση σύστασης? Γνωρίζετε αν υπάρχει κάτι νεότερο για το άρθρο 98?

2) σε επταόροφη πολυκατοικία η οριζόντια ιδιοκτησία ΣΤ-2 (στο δώμα) είναι 22 τμ στη σύσταση, ενώ στην πραγματικότητα είναι 24τμ. Αυτά τα 24 τμ έχουν εξαιρεθεί οριστικά της κατεδάφισης με το Ν720/77. δεν έχει διορθωθεί όμως η σύσταση. Τώρα για τη μεταβίβαση η συμβολαιογράφος λέει ότι εγώ σαν μηχανικός θα εκδώσω βεβαίωση ότι η ΣΤ2 δεν έχει αυθαιρεσία, αφου 24 τμ έχουν νομιμοποιηθεί και 24τμ είναι στην πραγματικότητα και εκείνη θα μεταβιβάσει 22τμ χωρίς να αναφέρει κάπου τα 24τμ. Δεν είναι κακό το σκεπτικό, όμως εμένα με ενδιαφέρει να μην έχω πρόβλημα εγώ. Φυσικά στην Τ.Ε. θα λέω αναλυτικά τι έχει νομιμοποιηθεί με τον  720/77, αυτό όμως δε φαίνεται στη βεβαίωση που δίνω.

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ισόγειο κατάστημα ανήκει 100% στον Α ιδιοκτήτη

το υπόγειο ανήκει 50% στον Α και 50% στον Β (αδέρφια)

έγιναν με σύστασή οριζοντίου επί κοινού (εξ αδιαιρέτου) οικοπέδου.

Ειναι όλο αυθαίρετο.

Μπορώ να κάνω μια δήλωση και για τις δυο ιδιοκτησίες (σε 2 Φύλλα Κ ) ; πως θα βάλω τα ποσοστά ιδιοκτησίας;

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι να κάνεις μια δήλωση για κάθε μια ανεξάρτητη ΟΙ και μια extra δήλωση για τους κοινόχρηστους χώρους (δηλαδή, για το παράδειγμά σου, απαιτούνται 3 δηλώσεις)....

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.