Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Γεια σας,

Θα ήθελα μία αποσαφήνιση για υπαγωγή στο νόμο αυτό. Να σημειώσω επίσης πως ενώ είμαι ενημερωμένη περί νόμων αυθαιρέτων, δεν έχω ασχοληθεί με το συγκεκριμένο αντικείμενο.  Έχω διαβάσει τα ΦΕΚ και ολόκληρο σχεδόν το thread αυτό, όμως εκκρεμεί στο μυαλό μου η εξής απορία:

Τελικά, σε πολυκατοικία με πολλούς συνιδιοκτήτες, με σύσταση Ο.Ι. , σε περίπτωση που θέλει να προβεί σε υπαγωγή ο ένας ιδιοκτήτης για τις ιδιοκτησίες του μόνο, μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα με το αν οι άλλοι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να προβούν την παρούσα χρονική στιγμή; Δεν μου 'κολλάει'. Δηλαδή οι άλλοι παραμένουν με αυθαιρεσίες και ελέγχεις τι; Συγκρίνουμε απλά τα σχέδια της άδειας για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση; Αν οι αυθαιρεσίες εκτός από Η/Χ έχουν υπέρβαση σε ύψος καθώς και αλλοίωση των όψεων; Δεν έχει γίνει καμία υπαγωγή για αυτό το ακίνητο σε προηγούμενους νόμους. Δεν θα πρέπει να υπάγεται και να υπολογίζεται το κτίριο συνολικά εφόσον υπάρχει μία άδεια οικοδομής (εντός σχεδίου του '05 για την ακρίβεια); Μπερδεύομαι κάπου στο μυαλό μου; Δεν ξέρω αν είναι "απλή" αυτή η περίπτωση και το περιπλέκω, αλλά νομίζω πως κάτι δεν μου "πάει". Πώς υπολογίζεται ένα τέτοιο πρόστιμο τμηματικά. Αυτό δεν αντιλαμβάνομαι. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όχι ότι είμαι από τους έμπειρους λύτες των αυθαιρέτων, αλλά θα προσπαθήσω να κάνω κάποια σχόλια στις απορίες σου.

Παράθεση

μπορεί να το κάνει ανεξάρτητα...

Ναι, εφόσον υπάρχει σύσταση οριζοντίων.

Παράθεση

Συγκρίνουμε απλά τα σχέδια της άδειας για τη συγκεκριμένη ιδιοκτησία σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση; 

Ακριβώς.

Παράθεση

Αν οι αυθαιρεσίες εκτός από Η/Χ έχουν υπέρβαση σε ύψος καθώς και αλλοίωση των όψεων;

Ένα από τα σημεία προς εξέταση (σημαντικό αφού το χρειάζονται και οι συμβολαιογράφοι), είναι εάν κάποια παράβαση επηρεάζει τους κοινόχρηστους χώρους, οπότε θα χρειαστεί συνέναιση των υπολοίπων ιδιοκτητών. Γι' αυτό, ενώ όπως είπαμε έχει δικαίωμα κάποιος ιδιοκτήτης να κάνει ανεξάρτητα από τους λοιπούς δήλωση, θεωρώ υποχρέωση του μηχανικού εάν εντοπίσει π.χ. αυθαιρεσία υπέρβασης ύψους (στην υπό εξέταση ιδιοκτησία) να το αναφέρει στη δήλωση και να περιγράψει τα αίτια στα οποία οφείλεται, έστω και εάν δεν υπάρχει υποχρέωση σαν παράβαση να την τακτοποιήσει η συγκεκριμένη οριζόντια (όπως υλοποίηση σε διαφορετική από την άδεια στάθμη), αλλά θα πρέπει να γίνει μελλοντικά σε δήλωση των κοινόχρηστων χώρων από όλους μαζί (αν γίνει).

Η αλλοίωση των όψεων αφορά στους "κοινόκτητους" χώρους της πολυκατοικίας, όχι "κοινόχρηστους" και μπορούν να τακτοποιηθούν στη δήλωση της οριζόντιας οι εκεί παραβάσεις. 

Παράθεση

Δεν θα πρέπει να υπάγεται και να υπολογίζεται το κτίριο συνολικά 

Το να υπολογιστεί συνολικά όταν υπάρχει σύσταση οριζοντίων και αν ειδικά εννοείς σε μία δήλωση, γενικά δεν προτείνεται από τους συναδέλφους. Επίσης σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχει πλεονέκτημα στο ύψος του προστίμου όταν γίνεται για κάθε οριζόντια ξεχωριστά.

 

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

τετρις,

σωστα, πλην απο αυτό,

"Ένα από τα σημεία προς εξέταση (σημαντικό αφού το χρειάζονται και οι συμβολαιογράφοι), είναι εάν κάποια παράβαση "επηρεάζει τους κοινόχρηστους χώρους, οπότε θα χρειαστεί συναίνεση των υπολοίπων ιδιοκτητών."

Η "συναινεση"   στο 98/9, εχει καταργηθει πλεον

υγ

Οσον αφορά  τους συμβολαιογράφους, απο πουθενα δεν προκυπτει οτι "το χρειαζονται".

Εφοσον τους προσκομιζεται βεβαιωση περι τακτοποιησης, δουλειά τους ειναι να συντασουν συμβολαια.

Αυτο οριζει ο νομος.

Εάν θελουν να κρινουν την "νομιμοτητα της τακτοποιησης", ας απευθυνθουν να λαβουν γνωμοδοτηση,  για την περαιτερω

δυνατοτητα  μεταβιβασης της χρησης που ήδη εχει ο "πωλητης",

αλλως θετουν υπο αμφισβητηση οχι  μονον  την δουλειά των μηχανικων,  αλλα και "οσα" συμβόλαια συναδελφων τους

 εχουν ηδη συνταχθει....

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Πάντα χρήσιμη και απαραίτητη η συμβολή του dimitri gm! Ο ειδικός στο να διακρίνει, να ξεμπλέκει, αλλά και να θυμάται* τη ροή των πραγμάτων μέσα στον νομικό συρφετό. Μπορεί  να έχω παρερμηνεύσει τις απαιτήσεις των συμβολαιογράφων, ίσως γιατί σε πρόσφατη περίπτωση επέμενε να δηλώσω ρητά ότι δεν επηρεάζονται από τις αυθαιρεσίες των οριζοντίων οι κοινόχρηστοι και ο λόγος (μάλλον) ήταν για να γλιτώσει το όποιο "μπλέξιμο" με τροποποίηση συμβολαίων. Κατά τ' άλλα προφανώς τα πράγματα είναι όπως τα θέτει ο dimitris gm, ειδικά στη λεπτομέρεια τους.

* πολύ σωστά: η παρ. 9 διαφοροποιείται με το άρθρο 51§8 του 4643/2019.👍

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα. Σε τακτοποιήση σε διαμέρισμα που εκτείνεται σε όμορο διαμέρισμα, σύμφωνα με τα συμβόλαια, έχουμε υποχρέωση σαν μηχανικοί να ελέγξουμε το ιδιοκτησιακό ή είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη; Ρωτάω γιατί ο ιδιοκτήτης μου λέει ότι "προχωρά δεν με πειράζει θα δω τι θα κάνω με τον γείτονα" αλλά δεν ξέρω αν θα βρεθώ κι εγώ μπλεγμένος ή εκτεθημενος. Επίσης δεν ξέρω αν λόγο χρησικτησίας μπορώ να θεωρήσω την υφιστάμενη κατάσταση  ως όριο των ιδιοκτησιών ή πρέπει να τεκμηριωθεί και συμβολαιογραφικά.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις εκ του νόμου υποχρέωση να ελέγξεις τους τίτλους ιδιοκτησίας του πελάτη σου κι αφού η ΟΙ αυτού βρίσκεται σε ακίνητο με σύσταση ΟΙ, καλό είναι να ζητήσεις και να διαβάσεις και τη σύσταση. Δεν ασχολείσαι με τις γειτονικές ΟΙ, παρά μόνο όταν οι αυθαιρεσίες αφορούν και στο γείτονα, με την ελπίδα μήπως συμμετέχουν και οι δύο στη ρύθμιση (π.χ. περίπτωση διαφορετικής διαμερισμάτωσης ορόφου κ.λπ.). Δεν ξεχνάς να ελέγξεις και τους κοινόχρηστους χώρους του ακινήτου (π.χ. απλώς για να ενημερώσεις τον πελάτη σου για διάφορα που θα παρατηρήσεις κ.λπ.).

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

ιασονα  σωστα,

και,

τι σημαινει ακριβως "Σε τακτοποιήση σε διαμέρισμα που εκτείνεται σε όμορο διαμέρισμα, σύμφωνα με τα συμβόλαια,"

[δξ γιατι επικαλεισαι "χρησικτησια", αλλά, αυτό,  δεν ειναι κατι που θα αποφασισεις εσυ, αλλά τα  Δικαστηρια].....

 

 

Link to comment
Share on other sites

Για την ακρίβεια η δική μου περίπτωση αφορά μια πόρτα που έξω από αυτή στην σύσταση ΟΙ φαίνεται ότι είναι άλλη ΟΙ, ενώ στην υφιστάμενη κατάσταση είναι κοινόχρηστος χώρος (διάδρομος). Συναίνεση δεν υπάρχει γιατί ο γείτονας δεν αποδέχεται την υφιστάμενη κατάσταση. Είναι λάθος να νομιμοποιηθεί η πόρτα;

Link to comment
Share on other sites

Αν ο νομοθέτης ήθελε να ελέγξουμε και συμβόλαια δεν θα έπρεπε να είναι και στα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υπαγωγή; Μήπως το Ε9 είναι το μόνο αποδεικτικό ιδιοκτησίας που πρέπει να ελέγξουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.