Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

παυλε, σωστα..

εγω  θα προτεινα την ΔΔ,  επειδη η αδεια εξακολουθει να δειχνει εναν χωρο,   ενω εγιναν  ήδη με τροποποιηση της συστασης δυο ΟΙ.   Αρα, θα πρεπει να "ταιριαξουν" αυτα τα δυο.

 [θεωρω οτι  η τακτοποιηση σαν ΔΔ περιλαμβανει και τον νεο διαχωριστικό τοιχο ...

Ενα θεμα ειναι με την νεα εξωπορτα που χρειαστηκε για το δευτερο διαμερισμα...

Θεωρωντας οτι ο μεσότοιχος μεταξυ του διαμερισματος και του διαδρομου, ανηκει στο διαμερισμα, προφανως δεν εχεις κατασκευη επι κοινοχρηστου.

Εξ αλλου, ακομα και  θεωρηθει κοινοχρηστος ο  τοιχος, και παλι  καλυπτεται και αυτη η "πραξη" με το 98 παρ. 9]

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα Δημήτρη. Το θέμα είναι καθαρά συστημικό, αν δηλαδή στο πληροφοριακό σύστημα δηλώσει Δ.Δ ή βάλει 1 λοιπή παράβαση με αναλυτικό και στην τεχνική έκθεση περιγράψει ότι η παράβαση αφορά την κατασκευή αυθαίρετου μεσότοιχου ή το κλείσιμο πόρτας κλπ. Το όφελος, αν δηλωθεί λ.π είναι ότι στον ίδιο ααναλυτικό θα μπορέσει να βάλει και τυχόν άλλες μικροπαραβάσεις χωρίς να μεγαλώσει το πρόστιμο. Κατά την κρατούσα άποψη που έχουμε εδώ συνηθίζουμε να βάζουμε δ.δ στην περίπτωση που η άδεια έδειχνε έστω 2 διαμ/τα 40/ 60 ενώ στην υφιστάμενη κατάσταση και στην ΠΣΟΙ έγιναν 45/55, ενώ στην περίπτωση που η άδεια έδειχνε ένα και με μεσότοιχο χωρίστηκαν σε 2, βάζουμε μια Λ.Π. Όμως καμία σημασία δεν έχει αφού όπως ανέφερα είναι καθαρά συστημικό το θέμα αφού και στις 2 περιπτώσεις θα υπάρξει πρόστιμο 250 Ευρώ με το μεγαλύτερο όφελος να υπάρχει αν επιλεγεί η Λ.Π.

Link to comment
Share on other sites

παυλε, καλημερα

λοιπή παραβαση με αναλυτικο θα μπορουσε να κανει   στην περίπτωση που,

ειχε στην αδεια εναν χωρο και ειχε κάνει και   συσταση για εναν χωρο,  αλλα τον εχει χωρισει στα δυο με αυθαιρετη μεσοτοιχια.

Εδω η εμπραγματη ιδιοκτησια ειναι "μία" και ειναι συμφωνη με την αδεια.

Εχει ενα ΚΑΕΚ και μπορει  να μεταβιβασθει σαν "μία", εχοντας τακτοποιήσει την αυθαιρετη μεσοτοιχια  για όσο χρονο θελει.

Στο ερωτημά μας, ηταν ενας χωρος στην αδεια και εκανε τροποποιηση της συστασης σε  δυο ανεξαρτητες ΟΙ.

Επομενως δεν μπορει  να πουλησει, ούτε σαν ενα  χωρο, αφου η συσταση δειχνει "δυο",  ούτε δυο αφου η αδεια δειχνει "εναν"

Με την ΔΔ ταιριαζει την αδεια με την συσταση και τελειωνει.

ό,τι αλλες αυθαιρεσιες εχει, τις τακτοποιει όπως απαιτειται.

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Αν και νομίζω προκύπτει έμμεσα από τα γραφόμενα του dimitris gm, για επιβεβαίωση ρωτώ: Αν η σύσταση και οι άδεια δείχνουν 2 όμορρα διαμερίσματα/ιδιοκτησίες του ενός ιδιοκτήτη και τελικά δεν κατασκευάστηκε η μεσοτοιχία, ενώ κλείστηκε η πόρτα του ενός προς το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο, άρα τελικά προκύπτει ένα νέο διαμέρισμα. Τότε αφενός θα δηλωθεί ως ΔΔ, αλλά θα χρειαστεί και αναλυτικός για το κλείσιμο της πόρτας ή αρκεί η ΔΔ;

Link to comment
Share on other sites

Σε Ο.Α. του 1978 εχω κατοικία 12Χ13 = 156,00 . Στην Ο.Α του '78 γράφουν ως Συνολική Δόμηση 156. Απο αυτά τα 3,50χ4,80 θεωρούνται σήμερα ως Η/Χ και δεν μετράνε στην Δόμηση. Τότε όμως δεν υπήρχαν οι Η/Χ και μετρούσαν κανονικά στην Δόμηση.

1)Τώρα λαμβάνω υπόψη μου τι γράφει στην Ο.Α. και θεωρώ ως δόμηση 156,00 ή λαμβάνω υπόψη μου τα σημερινά δεδομένα και γράφω στην Τεχνική Εκθεση : Δόμηση 139,20 και Η/Χ 16,80 ? Το Δόμηση 156,00 πάντως δεν είναι σωστό σήμερα. Γιατί να δηλώνει στο Ε9 τους Η/Χ και να πληρώνει για αυτούς, αφού πλέον οι Η/Χ δεν δηλώνονται στο Ε9

2)Εχουμε και σύσταση Ο.Ι. Ειναι δυοροφο κτιριο με Ισογειο, Οροφο και Μελλοντικό όροφο (ακτιστο) με ποσοστά 1/3 . Το κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο πώς το μετράω στην δόμηση για τον κάθε όροφο? Στην σύσταση Ο.Ι. γράφει επιφανεια 150,70 για τον κάθε όροφο (συμπεριλαμβανομενου και του ακτιστου οροφου). Ειχαν γίνει συμβόλαια με βάση αυτήν σύσταση Ο.Ι. και για το οροφοδιαμέρισμα αναγράφεται ως επιφανεια διαμερισματος 150,70. Εγώ τι θα λάβω υπόψη μου τωρα για να γράψω στην Τεχνική Εκθεση?  α)Την πραγματικότητα  Δόμηση 139,20 + 16,80 Η/Χ    β)Την Οικοδομική άδεια  Δόμηση 156,00 γ)Τα προηγούμενα συμβόλαια που έχουν γίνει με την Ο.Ι. με επιφάνεια διαμερίσματος 150,70 ?

Σύσταση Ο.Ι.

Kάτοψη

 

Edited by Paul_Mix
Link to comment
Share on other sites

οχι, βεβαια

Δεν εχεις ΔΔ.

Δυο ειναι στην αδεια  δυο και στην συσταση. Τα εχεις συνενωσει αυθαιρετα, αλλα δεν χανουν την αυτοτέλειά τους.

Εχεις κατεδαφιση μεσοτοιχιας [εστω και αν εχει γινει εκ κατασκευης   εχεις και μια πορτα που δεν εγινε.

Τα βαζεις ολα μαζι.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή για να καταλάβω, προκειμένου να δηλωθεί ΔΔ, στην περίπτωση που αναφέρω, θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη νέα σύσταση (που τις 2 συνενώνει σε μία ιδιοκτησία), χωρίς να είχε ενημερωθεί η άδεια; Επίσης, ως έχει τώρα, νομικά είναι καθ'ολα εφικτό δηλαδή να μεταβιβαστεί μόνο η μία ιδιοκτησία, έστω και αν δεν έχει μεσοτοιχία και δική της είσοδο και άρα λειτουργικά και πρακτικά είναι άτοπο;

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, PANOS@77 said:

Καλησπέρα,

Ισόγειο διαμέρισμα Ι1 100μ2 σε κτίριο 3οροφο με σύσταση οριζ .ιδιοκτησιών με  άδεια . Αυθαίρετα το 2007 χτίζουν την εσωτερική πόρτα του ενός υπνοδωματίου  και το διαμέρισμα χωρίζεται σε ανεξάρτητα  Ι1α=20 μ2 και Ι1β=80μ2 και κάνουν τροποποιητική πράξη για σύσταση μερικότερων οριζ. Ιδιοκτησιών.Το 2010 στο Ι1α κανουν και μια αυθαιρετη προεκταση στον κοινοχρηστο

 

αυτο ρωτουσες  στην αρχη.

Με αδεια για "ενα" εκαναν συσταση για "δυο", χωρις ενημερωση αδειας.

Σε αυτο απαντησα.

μεταβιβαση δεν μπορεις να κανεις σημερα διοτι εχεις κατοψη για "ενα"

Μετα την τακτοποιηση, βλεπουμε "τί"   θελει να κανει.

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη Dimitris, παρέθεσες μια πιο πάνω ανάρτηση, άλλου συναδέλφου. Στη δική μου περίπτωση:

"Αν η σύσταση και οι άδεια δείχνουν 2 όμορρα διαμερίσματα/ιδιοκτησίες του ενός ιδιοκτήτη," που στην πράξη συνεννώθηκαν σε ένα ενιαίο.

Τι ισχύει τελικά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.